Kamere u Beogradu - "Veliki Brat"? (SHARE fondacija)

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Kamere u Beogradu – “Veliki Brat”? (SHARE fondacija)

Moguća upotreba veštačke inteligencije i biometrije u kamerama širom glavnog grada ponovo su aktuelna tema u javnosti. O ovoj temi i rizicima koje pametne kamere donose kada je reč o našim podacima, razgovaramo u 123. epizodi Office Talks podkasta sa Filipom Miloševićem iz SHARE fondacije.

O pametnim kamerama na javnim površinama glavnog grada intenzivno govorimo već par godina unazad. Čini se da nismo previše ozbiljno shvatili porast instalacija video nadzora koji je sproveden u našoj državi kroz saradnju sa kompanijom Huawei. Ovu priču ponovo je “probudio” novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima koji tačno precizira upotrebu biometrije u pomenutim kamerama radi prepoznavanja identiteta građana.

U ovoj epizodi, Filip Milošević nam je izneo neke od konkretnih primera upotrebe kamera sa tehnologijom biometrije, uz osvrt na to koja bi konkretno njihova uloga bila i koja ovlašćenja bi mogla da pruže organima reda sa ciljem procesuiranja određenog lica. Kada govorimo o ovlašćenjima, ovde se posebno fokusiramo na potencijalne kazne za razne prestupe koje građanin može napraviti na javnoj površini.

Naš sagovornik nam je približio više detalja o tome šta SHARE fondacija konkretno radi kako bi podigla svest javnosti o riziku koji upotreba biometrije donosi kada je reč o prikupljanju ličnih podataka građana. Ova fondacija će nastaviti da edukuje ljude o pametnim kamerama kroz akciju #hiljadekamera i biće više nego aktivan činilac u procesu praćenja odluke Vlade da se pomenuti Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima (ne)usvoji.

Ostanite sa nama do kraja i saznajte koji su naredni planovi SHARE fondacije kada je reč o edukaciji o bezbednosti na internetu kao i dokle su stigli sa projektom Alati za digitalnu bezbednost. Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

Prve AA video igre i najava Epic Games kampusa: Šta je sve obeležilo srpsku gaming industriju u 2022.

Kao jedna od stabilnijih grana IT ekosistema u Srbiji, gaming je nastavio da beleži svoj rast i razvoj. Predikcije vezane za lokalni 'game dev' su dobre i za 2023. godinu, a mi vam donosimo pregled najznačajnijih momenata iz ove oblasti koji su obeležili prošlu godinu.

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.