Share fondacija je predstavila 'Alate za digitalnu bezbednost'

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Share fondacija je predstavila ‘Alate za digitalnu bezbednost’ – šta to znači za korisnike?

SHARE Fondacija nedavno je predstavila set alata za digitalnu bezbednost. Cilj ove inicijative jeste da se ljudima pomogne da se edukuju ali i da, ukoliko je to potrebno, zatraže pomoć u vezi rešavanja problema bezbednosti na internetu.

O bezbednosti u online i digitalnom okruženju sve više se govori, a prethodnih meseci i godina i sami smo bili svedoci učestalih cyber napada, curenja podataka korisnika, ugrožavanja privatnosti i slično. Zapravo, internet je vremenom uz sve svoje pozitivne strane, postao osetljivo mesto za privatnost, za čije korišćenje je potrebno znanje i edukacija – posebno za starije korisnike.

Već duži niz godina, značajnu i veliku ulogu u nastojanju da digitalnu bezbednost i kulturu približi svima igra SHARE fondacija koja je, pored mnogobrojnih inicijativa za stvaranje interneta i digitalnog okruženja kao sigurnog mesta za rad i prisustvo, sada predstavila i Alate za digitalnu bezbednost.

O tome šta ovaj projekat predstavlja, kome je namenjen i koja je bila ideja za njegovo pokretanje, razgovarali smo sa Ninoslavom Bogdanović iz pomenute fondacije, koja je pored ostalih članova tima, takođe radila na tome da ovi edukativni i pre svega korisni alati budu dostupni javnosti.

Sve počinje od digitalne pismenosti građana

“Na ideju za pokretanje ovog projekta povela nas je želja da na jednom mestu omogućimo i uputstva i moguća rešenja određenih digitalnih nedoumica sa kojima se susrećemo prilikom svakodnevnog korišćenja računara, mobilnih uređaja, interneta kako za sopstvene potrebe i razonodu, tako i u okviru posla”, započinje razgovor Ninoslava. Prema njenim rečima, inicijalna kapisla je građenje svesti o digitalnoj higijeni i davanje smernica da korišćenje tehnologija bude što bezbednije.

Tim iza SHARE fondacija koji je radio na ovom setu alata je, kaže Ninoslava, multidisciplinaran i čine ga pravni i IT stručnjaci, umetnici i novinari koji se bave kontinuiranim istraživanjem i zalaganjem za ljudska prava u digitalnom okruženju, digitalnom bezbednošću, informacionom privatnošću, internet slobodama. Naša sagovornica, između ostalog, otkriva na čemu ovaj tim sve radi:

Bavimo se i istraživanjem podataka, a pored toga smo objavili nekoliko studija o nevidljivim infrastrukturama interneta u Srbiji, metapodacima elektronskih komunikacija, izbornim kampanjama na internetu, Facebook-ovim algoritmima. Takođe smo objavili i više od deset vodiča i besplatnih publikacija, među prvima Vodič i Osnove digitalne bezbednosti, potom Vodič V: Bezbednost organzacija u digitalnom okruženju, Vodič za IKT sisteme od posebnog značaja – informaciona bezbednost i još mnogo drugih.

Pored publikacija i studija slučaja imamo i livestream serijal pod nazivom “Cyberama” na našem YouTube kanalu gde zajedno sa gostima u studiju i zajednicom na četu, svake poslednje srede u mesecu analiziramo vesti, društvene fenomene, aktuelne teme iz oblasti tehnologije i sajber-prostora i odgovaramo na pitanja relevantna za pojedinca i društvo u 21. veku.

Iz svega navedenog, može se videti da se u pomenutoj fondaciji bave svim segmentima za unapređenje digitalne pismenosti građana i digitalne bezbednosti organizacija civilnog društva, online medija, istraživačkih novinara. Upravo zato, Alati za digitalnu bezbednost su nastali udruženim snagama talentovanih ljudi, kao prirodan sled svih dosadašnjih aktivnosti SHARE Fondacije.

Ovi alati konkretno predstavljaju otvorenu platformu koja na jednom mestu daje uputstva i moguća rešenja problema sa radom sajtova, aplikacija ili uređaja, omogućava krajnjim korisnicima da nauče nešto više o dobrim praksama zaštite informacionih sistema i digitalnih dobara i pruža savete ukoliko se suočavate sa nasiljem ili uznemiravanjem posredstvom tehnologije.

Pružanje pravne i tehničke podrške korisnicima, takođe deo plana fondacije

Govoreći u nastavku o konkretnim primerima korisnika kojima je ovaj set alata pomogao, naša sagovornica kaže da s obzirom na to da se servis bavi konkretnim problemima, pomoć su dobili oni koji su imali problema sa sajtom, u smislu da je sadržaj izmenjen ili ukonjen, ili je sajt pao, ili je korisnicima onemogućen pristup nalozima, ukoliko je nalog obrisan, ukoliko metod verifikacije ne radi, ili neće da prihvati šifru, ili ukoliko uređaj oduzet, ili ne radi, ili je ukraden, pa čak i izgubljen.

Korisnici već neko vreme mogu da upotrebljavaju prednosti ovog alata, a do sada je isti pomogao ljudima koji su se susretali sa narušenom bezbednošću u onlajn svetu.

“Takođe, alati vas savetuju šta da radite ukoliko se neko lažno predstavlja kao vi na internetu, da li kroz lažni mejl nalog ili profil na društvenoj mreži, ili pak u javnosti i kako da se zaštitite ukoliko prolazite kroz onlajn uznemiravanje, proganjanje, ili neko objavljuje vaše privatne informacije, snimke i slike, inicira govore mržnje protiv vas”, kaže Ninoslava, dodajući sledeće:

Prvo, ova platforma nudi detaljan prikaz digitalnih problema, navodeći mnogobrojne oblike uznemiravanja, pretnji i pritisaka u digitalnom okruženju, potom prikaz malicioznih programa i sajber napada koji vrebaju u digitalnom prostoru. Pored opisanog problema i datog primera iz dosadašnjeg iskustva, prelazi se na davanje detaljnih instrukcije o tome šta vi možete da uradite, a to je da prijavite slučaj nama, platformi ili policiji.

Jedan od najvažnijih saveta jeste da prikupite sve digitalne dokaze za svaki digitalni problem sa kojim se suočavate i objašnjeno je kako to da uradite. Kada se slučaj prijavi nama, glavni sledeći korak SHARE Fondacije, jeste pružanje pravne i tehničke pomoći i otklanjanje posledica ukoliko ih ima.

Ono što smo takođe uspeli da saznamo zahvaljujući našoj sagovornici, jeste da sledeći vid pomoći podrazumeva pružanje opštih saveta o tome kako da budete bezbedniji na internetu, kako da koristite enkripciju, dvostepenu verifikaciju, kako da napravite jaku loziknu, novu za svaki nalog i kako lako da upravljate tim lozinkama – kroz pregled dobrih i loših praksi na internetu i prilikom korišćenja tehnologija, koje bismo trebali za uzimamo u obzir.

Iako su do sada napravili vrlo značajne stvari za građane kada je bezbednost ali i kultura na internetu u pitanju, iz SHARE fondacija nastavljaju sa novim projektima kada je reč o edukaciji ljudi i pomoći u vezi digitalne bezbednosti. Ninoslava nam je otkrila da je jedna od poslednjih aktivnosti fondacije bila nano kampanja tokom meseca sajber bezbednosti gde su putem društvenim platformi promovisali dobre bezbednosne prakse i ukazivali na najučestalije pretnje u digitalnom okruženju.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.

Gaming

Playstudios sa fondom od $10 miliona i osnivanjem novog blockchain tima ulazi u web3

Kompanija Playstudios, kreator revolucionarne platforme lojalnosti 'playAWARDS' i brojnih nagrađivanih mobilnih igara, juče je najavila pokretanje novog blokchain departmana pod nazivom 'playBLOCKS'.

Karijere

HelloWorld i ove godine ispituje ‘Puls srpske IT zajednice’: IT-jevci, popunite anketu i podržite istraživanje

Sajt za zapošljavanje IT kadrova HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija MASMI trenutno sprovode istraživanje o iskustvima na poslu u IT sektoru.