Share fondacija je predstavila 'Alate za digitalnu bezbednost'

Share fondacija je predstavila ‘Alate za digitalnu bezbednost’ – šta to znači za korisnike?

SHARE Fondacija nedavno je predstavila set alata za digitalnu bezbednost. Cilj ove inicijative jeste da se ljudima pomogne da se edukuju ali i da, ukoliko je to potrebno, zatraže pomoć u vezi rešavanja problema bezbednosti na internetu.

O bezbednosti u online i digitalnom okruženju sve više se govori, a prethodnih meseci i godina i sami smo bili svedoci učestalih cyber napada, curenja podataka korisnika, ugrožavanja privatnosti i slično. Zapravo, internet je vremenom uz sve svoje pozitivne strane, postao osetljivo mesto za privatnost, za čije korišćenje je potrebno znanje i edukacija – posebno za starije korisnike.

Već duži niz godina, značajnu i veliku ulogu u nastojanju da digitalnu bezbednost i kulturu približi svima igra SHARE fondacija koja je, pored mnogobrojnih inicijativa za stvaranje interneta i digitalnog okruženja kao sigurnog mesta za rad i prisustvo, sada predstavila i Alate za digitalnu bezbednost.

O tome šta ovaj projekat predstavlja, kome je namenjen i koja je bila ideja za njegovo pokretanje, razgovarali smo sa Ninoslavom Bogdanović iz pomenute fondacije, koja je pored ostalih članova tima, takođe radila na tome da ovi edukativni i pre svega korisni alati budu dostupni javnosti.

Sve počinje od digitalne pismenosti građana

“Na ideju za pokretanje ovog projekta povela nas je želja da na jednom mestu omogućimo i uputstva i moguća rešenja određenih digitalnih nedoumica sa kojima se susrećemo prilikom svakodnevnog korišćenja računara, mobilnih uređaja, interneta kako za sopstvene potrebe i razonodu, tako i u okviru posla”, započinje razgovor Ninoslava. Prema njenim rečima, inicijalna kapisla je građenje svesti o digitalnoj higijeni i davanje smernica da korišćenje tehnologija bude što bezbednije.

Tim iza SHARE fondacija koji je radio na ovom setu alata je, kaže Ninoslava, multidisciplinaran i čine ga pravni i IT stručnjaci, umetnici i novinari koji se bave kontinuiranim istraživanjem i zalaganjem za ljudska prava u digitalnom okruženju, digitalnom bezbednošću, informacionom privatnošću, internet slobodama. Naša sagovornica, između ostalog, otkriva na čemu ovaj tim sve radi:

Bavimo se i istraživanjem podataka, a pored toga smo objavili nekoliko studija o nevidljivim infrastrukturama interneta u Srbiji, metapodacima elektronskih komunikacija, izbornim kampanjama na internetu, Facebook-ovim algoritmima. Takođe smo objavili i više od deset vodiča i besplatnih publikacija, među prvima Vodič i Osnove digitalne bezbednosti, potom Vodič V: Bezbednost organzacija u digitalnom okruženju, Vodič za IKT sisteme od posebnog značaja – informaciona bezbednost i još mnogo drugih.

Pored publikacija i studija slučaja imamo i livestream serijal pod nazivom “Cyberama” na našem YouTube kanalu gde zajedno sa gostima u studiju i zajednicom na četu, svake poslednje srede u mesecu analiziramo vesti, društvene fenomene, aktuelne teme iz oblasti tehnologije i sajber-prostora i odgovaramo na pitanja relevantna za pojedinca i društvo u 21. veku.

Iz svega navedenog, može se videti da se u pomenutoj fondaciji bave svim segmentima za unapređenje digitalne pismenosti građana i digitalne bezbednosti organizacija civilnog društva, online medija, istraživačkih novinara. Upravo zato, Alati za digitalnu bezbednost su nastali udruženim snagama talentovanih ljudi, kao prirodan sled svih dosadašnjih aktivnosti SHARE Fondacije.

Ovi alati konkretno predstavljaju otvorenu platformu koja na jednom mestu daje uputstva i moguća rešenja problema sa radom sajtova, aplikacija ili uređaja, omogućava krajnjim korisnicima da nauče nešto više o dobrim praksama zaštite informacionih sistema i digitalnih dobara i pruža savete ukoliko se suočavate sa nasiljem ili uznemiravanjem posredstvom tehnologije.

Pružanje pravne i tehničke podrške korisnicima, takođe deo plana fondacije

Govoreći u nastavku o konkretnim primerima korisnika kojima je ovaj set alata pomogao, naša sagovornica kaže da s obzirom na to da se servis bavi konkretnim problemima, pomoć su dobili oni koji su imali problema sa sajtom, u smislu da je sadržaj izmenjen ili ukonjen, ili je sajt pao, ili je korisnicima onemogućen pristup nalozima, ukoliko je nalog obrisan, ukoliko metod verifikacije ne radi, ili neće da prihvati šifru, ili ukoliko uređaj oduzet, ili ne radi, ili je ukraden, pa čak i izgubljen.

Korisnici već neko vreme mogu da upotrebljavaju prednosti ovog alata, a do sada je isti pomogao ljudima koji su se susretali sa narušenom bezbednošću u onlajn svetu.

“Takođe, alati vas savetuju šta da radite ukoliko se neko lažno predstavlja kao vi na internetu, da li kroz lažni mejl nalog ili profil na društvenoj mreži, ili pak u javnosti i kako da se zaštitite ukoliko prolazite kroz onlajn uznemiravanje, proganjanje, ili neko objavljuje vaše privatne informacije, snimke i slike, inicira govore mržnje protiv vas”, kaže Ninoslava, dodajući sledeće:

Prvo, ova platforma nudi detaljan prikaz digitalnih problema, navodeći mnogobrojne oblike uznemiravanja, pretnji i pritisaka u digitalnom okruženju, potom prikaz malicioznih programa i sajber napada koji vrebaju u digitalnom prostoru. Pored opisanog problema i datog primera iz dosadašnjeg iskustva, prelazi se na davanje detaljnih instrukcije o tome šta vi možete da uradite, a to je da prijavite slučaj nama, platformi ili policiji.

Jedan od najvažnijih saveta jeste da prikupite sve digitalne dokaze za svaki digitalni problem sa kojim se suočavate i objašnjeno je kako to da uradite. Kada se slučaj prijavi nama, glavni sledeći korak SHARE Fondacije, jeste pružanje pravne i tehničke pomoći i otklanjanje posledica ukoliko ih ima.

Ono što smo takođe uspeli da saznamo zahvaljujući našoj sagovornici, jeste da sledeći vid pomoći podrazumeva pružanje opštih saveta o tome kako da budete bezbedniji na internetu, kako da koristite enkripciju, dvostepenu verifikaciju, kako da napravite jaku loziknu, novu za svaki nalog i kako lako da upravljate tim lozinkama – kroz pregled dobrih i loših praksi na internetu i prilikom korišćenja tehnologija, koje bismo trebali za uzimamo u obzir.

Iako su do sada napravili vrlo značajne stvari za građane kada je bezbednost ali i kultura na internetu u pitanju, iz SHARE fondacija nastavljaju sa novim projektima kada je reč o edukaciji ljudi i pomoći u vezi digitalne bezbednosti. Ninoslava nam je otkrila da je jedna od poslednjih aktivnosti fondacije bila nano kampanja tokom meseca sajber bezbednosti gde su putem društvenim platformi promovisali dobre bezbednosne prakse i ukazivali na najučestalije pretnje u digitalnom okruženju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Infobip Connect — unapredite svoj startap uz AI tehnologije!

Uz podršku kompanije Tenderly, Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje.

Karijere

Sanja Žugić preuzima vođenje studija Playstudios Europe

Zahvaljujući stručnim i sposobnim ljudima, 'game dev' industrija u Srbiji i dalje raste. Donosimo vam još jednu u nizu inspirativnih priča koja dokazuje ovu tvrdnju.

Novost

Domaća aplikacija ‘Vozzi’ za pomoć na putu zvanično prestaje sa radom

Servis 'Vozzi' za pomoć vozačima na putu o kojem je Netokracija ranije pisala, zvanično prestaje sa radom usled komplikacija sa poslovanjem na domaćem tržištu. Saopštenje ove kompanije, prenosimo u celosti.

Propustili ste

Tehnologija

Galaksija kup: Srednjoškolci iz Srbije prave hardvere koji menjaju živote ljudi!

Pametne naočare za ljude oštećenog sluha, makro programabilna tastatura i daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada. Upoznajte inovativne projekte učenika koji su osvojili prva tri mesta na ovogodišnjem Galaksija kupu — takmičenju srednjoškolaca elektrotehničkih škola iz cele Srbije.

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.

Office Talks Podcast

Prodaja IT usluga : Saveti direktora prodaje Hooloova

Gost 185. epizode Office Talks podkasta bio je Đorđe Vukotić, prodajni direktor u kompaniji Hooloovoo koji nam je objasnio kako izgraditi uspešan sales tim u domenu IT industrije.

Kolumna

‘Fundraising’ za startape iz ljudske perspektive

Pre nego što započnemo ovaj razgovor, želeo bih da zamislite da smo na jednoj prijateljskoj kafi i sve što ćete čuti tj. pročitati je nešto što bih, lično, voleo da je meni neko ispričao (mnogo grešaka i pristupa) ranije.

Najava

Social Impact Award program pomaže 10.000 mladih preduzetnika godišnje

Nevladina organizacija Razlivalište već devet godina uspešno sprovodi globalni Social Impact Award (SIA) program podrške društvenom preduzetništvu. Ukoliko imate između 15 i 30 godina i želite da uplovite u preduzetničke vode, sve o programu pročitajte u tekstu koji sledi!