Share fondacija je predstavila 'Alate za digitalnu bezbednost'

Share fondacija je predstavila ‘Alate za digitalnu bezbednost’ – šta to znači za korisnike?

SHARE Fondacija nedavno je predstavila set alata za digitalnu bezbednost. Cilj ove inicijative jeste da se ljudima pomogne da se edukuju ali i da, ukoliko je to potrebno, zatraže pomoć u vezi rešavanja problema bezbednosti na internetu.

O bezbednosti u online i digitalnom okruženju sve više se govori, a prethodnih meseci i godina i sami smo bili svedoci učestalih cyber napada, curenja podataka korisnika, ugrožavanja privatnosti i slično. Zapravo, internet je vremenom uz sve svoje pozitivne strane, postao osetljivo mesto za privatnost, za čije korišćenje je potrebno znanje i edukacija – posebno za starije korisnike.

Već duži niz godina, značajnu i veliku ulogu u nastojanju da digitalnu bezbednost i kulturu približi svima igra SHARE fondacija koja je, pored mnogobrojnih inicijativa za stvaranje interneta i digitalnog okruženja kao sigurnog mesta za rad i prisustvo, sada predstavila i Alate za digitalnu bezbednost.

O tome šta ovaj projekat predstavlja, kome je namenjen i koja je bila ideja za njegovo pokretanje, razgovarali smo sa Ninoslavom Bogdanović iz pomenute fondacije, koja je pored ostalih članova tima, takođe radila na tome da ovi edukativni i pre svega korisni alati budu dostupni javnosti.

Sve počinje od digitalne pismenosti građana

“Na ideju za pokretanje ovog projekta povela nas je želja da na jednom mestu omogućimo i uputstva i moguća rešenja određenih digitalnih nedoumica sa kojima se susrećemo prilikom svakodnevnog korišćenja računara, mobilnih uređaja, interneta kako za sopstvene potrebe i razonodu, tako i u okviru posla”, započinje razgovor Ninoslava. Prema njenim rečima, inicijalna kapisla je građenje svesti o digitalnoj higijeni i davanje smernica da korišćenje tehnologija bude što bezbednije.

Tim iza SHARE fondacija koji je radio na ovom setu alata je, kaže Ninoslava, multidisciplinaran i čine ga pravni i IT stručnjaci, umetnici i novinari koji se bave kontinuiranim istraživanjem i zalaganjem za ljudska prava u digitalnom okruženju, digitalnom bezbednošću, informacionom privatnošću, internet slobodama. Naša sagovornica, između ostalog, otkriva na čemu ovaj tim sve radi:

Bavimo se i istraživanjem podataka, a pored toga smo objavili nekoliko studija o nevidljivim infrastrukturama interneta u Srbiji, metapodacima elektronskih komunikacija, izbornim kampanjama na internetu, Facebook-ovim algoritmima. Takođe smo objavili i više od deset vodiča i besplatnih publikacija, među prvima Vodič i Osnove digitalne bezbednosti, potom Vodič V: Bezbednost organzacija u digitalnom okruženju, Vodič za IKT sisteme od posebnog značaja – informaciona bezbednost i još mnogo drugih.

Pored publikacija i studija slučaja imamo i livestream serijal pod nazivom “Cyberama” na našem YouTube kanalu gde zajedno sa gostima u studiju i zajednicom na četu, svake poslednje srede u mesecu analiziramo vesti, društvene fenomene, aktuelne teme iz oblasti tehnologije i sajber-prostora i odgovaramo na pitanja relevantna za pojedinca i društvo u 21. veku.

Iz svega navedenog, može se videti da se u pomenutoj fondaciji bave svim segmentima za unapređenje digitalne pismenosti građana i digitalne bezbednosti organizacija civilnog društva, online medija, istraživačkih novinara. Upravo zato, Alati za digitalnu bezbednost su nastali udruženim snagama talentovanih ljudi, kao prirodan sled svih dosadašnjih aktivnosti SHARE Fondacije.

Ovi alati konkretno predstavljaju otvorenu platformu koja na jednom mestu daje uputstva i moguća rešenja problema sa radom sajtova, aplikacija ili uređaja, omogućava krajnjim korisnicima da nauče nešto više o dobrim praksama zaštite informacionih sistema i digitalnih dobara i pruža savete ukoliko se suočavate sa nasiljem ili uznemiravanjem posredstvom tehnologije.

Pružanje pravne i tehničke podrške korisnicima, takođe deo plana fondacije

Govoreći u nastavku o konkretnim primerima korisnika kojima je ovaj set alata pomogao, naša sagovornica kaže da s obzirom na to da se servis bavi konkretnim problemima, pomoć su dobili oni koji su imali problema sa sajtom, u smislu da je sadržaj izmenjen ili ukonjen, ili je sajt pao, ili je korisnicima onemogućen pristup nalozima, ukoliko je nalog obrisan, ukoliko metod verifikacije ne radi, ili neće da prihvati šifru, ili ukoliko uređaj oduzet, ili ne radi, ili je ukraden, pa čak i izgubljen.

Korisnici već neko vreme mogu da upotrebljavaju prednosti ovog alata, a do sada je isti pomogao ljudima koji su se susretali sa narušenom bezbednošću u onlajn svetu.

“Takođe, alati vas savetuju šta da radite ukoliko se neko lažno predstavlja kao vi na internetu, da li kroz lažni mejl nalog ili profil na društvenoj mreži, ili pak u javnosti i kako da se zaštitite ukoliko prolazite kroz onlajn uznemiravanje, proganjanje, ili neko objavljuje vaše privatne informacije, snimke i slike, inicira govore mržnje protiv vas”, kaže Ninoslava, dodajući sledeće:

Prvo, ova platforma nudi detaljan prikaz digitalnih problema, navodeći mnogobrojne oblike uznemiravanja, pretnji i pritisaka u digitalnom okruženju, potom prikaz malicioznih programa i sajber napada koji vrebaju u digitalnom prostoru. Pored opisanog problema i datog primera iz dosadašnjeg iskustva, prelazi se na davanje detaljnih instrukcije o tome šta vi možete da uradite, a to je da prijavite slučaj nama, platformi ili policiji.

Jedan od najvažnijih saveta jeste da prikupite sve digitalne dokaze za svaki digitalni problem sa kojim se suočavate i objašnjeno je kako to da uradite. Kada se slučaj prijavi nama, glavni sledeći korak SHARE Fondacije, jeste pružanje pravne i tehničke pomoći i otklanjanje posledica ukoliko ih ima.

Ono što smo takođe uspeli da saznamo zahvaljujući našoj sagovornici, jeste da sledeći vid pomoći podrazumeva pružanje opštih saveta o tome kako da budete bezbedniji na internetu, kako da koristite enkripciju, dvostepenu verifikaciju, kako da napravite jaku loziknu, novu za svaki nalog i kako lako da upravljate tim lozinkama – kroz pregled dobrih i loših praksi na internetu i prilikom korišćenja tehnologija, koje bismo trebali za uzimamo u obzir.

Iako su do sada napravili vrlo značajne stvari za građane kada je bezbednost ali i kultura na internetu u pitanju, iz SHARE fondacija nastavljaju sa novim projektima kada je reč o edukaciji ljudi i pomoći u vezi digitalne bezbednosti. Ninoslava nam je otkrila da je jedna od poslednjih aktivnosti fondacije bila nano kampanja tokom meseca sajber bezbednosti gde su putem društvenim platformi promovisali dobre bezbednosne prakse i ukazivali na najučestalije pretnje u digitalnom okruženju.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Srpski HTEC Group podigao $140 miliona za dalje širenje kompanije

Srpska IT kompanija koja radi na razvoju softverskih rešenja HTEC Group, a koja ima sedište u SAD-u, saopštila je da je obezbedila 140 miliona dolara od investicione kompanije Brighton Park Capital u ugovoru o vlasničkom kapitalu kako bi ubrzala svoju globalnu ekspanziju.

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Kako voditi korisničku podršku ako se vaš tim sastoji od samo nekoliko ljudi?

Iako ste mali tim, veoma je bitno obratiti pažnju na 'feedback' koji vam daju korisnici i postarati se da ste zaista tu za njih. Zato je segment korisničke podrške ponekada presudan.

Tehnologija

Srpski HTEC Group podigao $140 miliona za dalje širenje kompanije

Srpska IT kompanija koja radi na razvoju softverskih rešenja HTEC Group, a koja ima sedište u SAD-u, saopštila je da je obezbedila 140 miliona dolara od investicione kompanije Brighton Park Capital u ugovoru o vlasničkom kapitalu kako bi ubrzala svoju globalnu ekspanziju.

Intervju

Symphony organizuje interne tehničke zajednice za razmenu znanja – a uskoro i eksternu konferenciju ‘TechNote’

Ova kompanija je za svoje zaposlene organizovala tehničke zajednice čiji je cilj podela znanja i iskustva među članovima tima (QA, DevOps i Front-End community), a to je preraslo i u eksternu konferenciju 'TechNote' koja startuje od marta.

Tehnologija

Šta je to ‘bear market’ i kako se povezuje sa drastičnim padom kriptovaluta?

U prethodnim danima Bitcoin je doživeo nagli pad vrednosti, spustivši se na ispod 35.000 dolara. Štaviše, kompletno 'crypto' tržište je u padu, smanjujući vrednost gotovo svih kriptovaluta. Šta je uzrok ovom problemu i koji uticaj u svemu tome ima termin 'bear market'?

Office Talks Podcast

Prvi superklasteri u Srbiji i osvrt na Web3

Sa Aleksandrom Popović i Pavlom Batutom razgovarali smo o tome kako se zainteresovani startapi, predstavnici akademske zajednice i privrede mogu ujediniti u prve srpske superklastere.

Kultura 2.0

Inviggo svojim zaposlenima nudi stalnu podršku psihoterapeuta i time demistifikuje psihoterapiju

Kompanija Inviggo svojim zaposlenima omogućila je opciju da, ukoliko žele, mogu imati redovne razgovore sa psihoterapeutom. O tome, ali i značaju mentalnog zdravlja, razgovaramo sa direktorkom ove kompanije.