Inicijativa #hiljadekamera pokrenula crowdfunding kampanju

SHARE Fondacija pokrenula ‘crowdfunding’ kampanju za potrebe inicijative #hiljadekamera

Inicijativa #hiljadekamera zalaže se za zabranu biometrijskog nadzora u Srbiji, a samo tokom prvog dana kampanje prikupljeno je preko 400.000 dinara - 40% ciljane sume.

Kampanja je pokrenuta preko platforme za mikrodonacije i, kako ističu iz ove Fondacije, sva prikupljena sredstva koristiće se za dalju analizu tehnologije i pokretanje pravnih mehanizama protiv masovnog nadzora, nastavak mapiranja i obeležavanja kamera u javnom prostoru i druge građanske akcije, kao i edukaciju i informisanje šire javnosti.

Da podsetimo, pametne kamere za biometrijski nadzor postavljaju se u javnim prostorima Beograda, čak i u vreme pandemije, a iz SHARE-a ističu da one “najavljujući vreme nove normalnosti svakodnevnog kršenja prava građana zaštićenih Ustavom i zakonima”.

Taj sistem, dodaju oni, omogućava prepoznavanje lica i analizu kretanja na osnovu masovnog, neselektivnog prikupljanja ličnih podataka i uvodi se u netransparentnom procesu, pa je javnost do danas ostala uskraćena za informacije o ceni sistema, lokacijama kamera i rizicima po privatnost građana.

Prikupljanje donacija traje do 5. januara

Građani i organizacije, kako se dalje navodi u saopštenju, kao reakciju na izostanak društvene debate i informacija od javnog značaja pokrenuli su platformu hiljade.kamera.rs i počeli sami da mapiraju sistem na terenu. “Do danas je na ovaj način verifikovano gotovo trostruko više kamera sa biometrijskim karakteristikama u odnosu na broj koji je objavio MUP: prema građanskoj mapi, Beograd trenutno ima 1001 kameru na 469 lokacija”, otkrivaju iz SHARE-a i dodaju:

Takođe su otkrivene i brojne neusaglašenosti sa važećim zakonima, izostanak analize rizika i potreba, a utvrđeno je i da ne postoji unapred definisan plan lokacija predviđenih za kamere, baziran na detaljnoj analizi krivičnih dela, kako je ranije najavljeno iz policije. Prošlog meseca, inicijativa je pokrenula i peticiju za zabranu biometrijskog nadzora, u okviru kampanje koja se vodi širom Evrope.

Pomenuta crowdfunding kampanja sada se obraća svim građanima pozivom da učestvuju u izgradnji informisanog, otvorenog društva, a prikupljanje donacija trajaće do 5. januara. “Za podršku u iznosu od 1.000 dinara i više, predviđeni su paketi zahvalnosti koji obuhvataju informativne sadržaje o digitalnim pravima i bezbednosti na Internetu, stikere za obeležavanje kamera, ali i odevne predmete dizajnirane da zbunjuju sistem za prepoznavanje lica”, navode organizatori.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Zabava i zanimljivosti

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.