Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Prenosimo u celosti tekst Kenana Kurdića sa LinkedIn-a koji detaljno analizirao marketing strategiju iza lansiranja novog albuma popularnog repera Jala Brat, ali i objasnio zašto su autori ovog tipa muzike trenutno na vrhuncu, te kako koriste digitalne kanale za povezivanje sa svojom publikom.


Nije bitno slušate li ovakvu muziku ili ne, te kakvi su vaši lični stavovi o svemu i ostalo, ali morate priznati da je iz aspekta marketinga stvarno fascinantno da je neko ovako dobro pročitao svoju ciljnu skupinu i sve maestralno posložio.

I ništa od svega toga nije slučajno. Jasmin Fazlić (to mu je pravo ime) možda izgleda kao klošar i pjeva/repa o niskim strastima, skupim autima i lahkim ženama, ali je svoj proizvod, novi album pod nazivom #99, lansirao tako dobro da od njega mogu učiti skoro sve kompanije na Balkanu, čak i one sa debelim budžetima i visokoobrazovanim marketing stručnjacima.

Istina je da on već ima izgrađeno ime iza sebe u muzici kojom se bavi i da bi vjerovatno dobre rezultate postigao i bez dodatnog truda oko promocije, ali nije ništa prepustio slučaju i staroj slavi. I sve što je urađeno nije vrijedno pomena u nekom fensi marketinškom časopisu ili nagrade u Cannes-u ili na Clio-u, ali jednostavnost i posloženost svega je zaista fantastična.

Hype + Influenseri

Još sedmicama prije objavljivanja samog albuma, Jala je koristio svoje profile na društvenim mrežama da zainteresuje publiku i prikaže proces samog stvaranja i teaser-e pjesama. Što nije ništa neobično, svako to radi. Je l’ tako?

Ali su se u kreiranje hype-a oko novog albuma uključile i druge njegove kolege dijeleći objave na svojim profilima i postavljajući cover art albuma za profilnu sliku. Sve kolege koje su učestvovale u ovome prave sličnu muziku kao on i imaju gotovo istu ciljnu skupinu, što je Jali omogućilo da milione (da, toliko ljudi na Balkanu sluša ovo) informiše o onome što dolazi.

Također, promovisanje preko kolega iz iste branše i žanra pokazuje da Jala ima sjajan odnos sa svima njima i da ih ne gleda kao konkurenciju. Jer kolač je velik, ima dovoljno za sve ako se pametno podijeli.

Reference iz popularne kulture

To je odlika i blockbuster Holivudskih filmova: da kroz svoju priču provuku ono što je u tom trenutku popularno, a što je ujedno i predmet interesovanja njihove ciljne skupine. Bitno je da povezati brend sa drugim uspješnim i poznatim brendovima, jer tako se ostvaruje jako pozitivna asocijacija kod ciljne skupine. Tako naprimjer Hobbs & Shaw, jedan od filmova koji je najviše zaradio u toku ove godine, ima u sebi spoiler za popularnu seriju Game of Thrones.

Imperia YouTube
Većina pomenutih brendova je prisutna i u spotovima. Asocira svoju izdavačku kuću sa luksuznim automobilima.

Jala zna za čim teži njegova ciljna skupina, šta (želi da) vozi, šta (želi da) pije, šta (želi da) nosi, itd. Tako on u svega 6 pjesama pominje 20 različitih brendova, koji su dobro poznati na našim prostorima. Tu su: Mercedes, Nike, Audemars Piguet, Patek Phillipe (jedna se pjesma čak zove po njemu), Rolex, Jack Daniels, Louis Vuitton, Diadora, Dior, Swatch, Gucci, BMW, Apple, Belaire, Jim Beam, Maybach, Audi, MasterCard, Campari i Belvedere.

Pored toga, pominje i poznate ličnosti koje su neizostavan dio današnje popularne kulture, pa su tako tu: Khabib Nurmagomedov, Mike Tyson, Irina Shyk, 2Pac, Alberto Tomba, Džej, Relja, Nikolija, Kate Moss i Vladimir Putin.

Najbolje je lansirati proizvod kad je 100% spreman

Jala je uradio pravu rijetkost kada je riječ o muzičarima kod nas – odjednom je izbacio spotove za sve pjesme na albumu. Puno je novca potrošeno na produkciju šest spotova, ali se jako dobar dio vratio već u prva 24 sata od pregleda na YouTube kanalu.

Album definitivno ne bi doživio ovakav boom da svih šest spotova nije bilo spremno u isto vrijeme, što je još jedan dokaz kako je najbolje u potpunosti pripremiti proizvod prije izlaska na tržište, kako bi se ostvarila maksimalna dobit i došlo do što većeg broja korisnika.

Igranje sa tajmingom i platformama

Album nije istovremeno objavljen na svim muzičkim platformama. Amazon, iTunes i Google Play su bili prvi, #99 je na njima objavljen ujutro u nedjelju, 8. septembra. Ovo su premium platforme, na kojima se ne može besplatno slušati muzika (osim ako vam nije mrsko da se peglate sa Free Trial opcijom) tako da su oni najnestrpljiviji fanovi mogli kupiti album za 5$ do 7$ (zavisno od platforme) i tako prvi poslušati hitove.

Također, ovo su jako popularne platforme među balkanskom dijasporom, koja u svojim zemljama prebivališta jako često plaća za muziku. Jala je na ovaj način zaradio određenu količinu novca i prije samog službenog predstavljanja albuma.

Sutradan, u ponedjeljak, 9. septembra, je na red došao i YouTube, ali je i to objavljivanje bilo zanimljivo. Prvo je objavljena pjesma „Gasira“ u 14:00, potom „Patek“ u 15:00, a onda i ostale sa razmakom od po sat vremena. Na ovaj način je većinu svoje publike, koja nije poslušala pjesme na premium platformama dan prije, držao u iščekivanju i skupljao preglede na jednu po jednu numeru.

Deezer i Spotify, platforme na kojima također možete besplatno slušati muziku, su dočekali svoj red tek u utorak, 10. septembra, nakon što su pregledi na YouTube-u već dostigli milionske cifre. Na ovaj način je kompletiran spektar platformi – slušaocima je album postao dostupan gdje god da slušaju muziku, a Jala je optimizirao svoje šanse za profit već u samom startu na svakoj od njih.

Širenje brenda = veća zarada

YouTube kanal sa najvećim brojem pretplatnika, pjesme sa milionskim pregledima, unaprijed rasprodani koncerti… Ali uvijek može još! Po uzoru na planetarno popularne izvođače (Weekend, Kanye West…) koji širenjem svog ličnog brenda kroz odjeću, obuću i slično, zarađuju ogroman novac, Jala i ekipa su prije 3 godine odlučili da pokrenu svoj brend odjeće – Imperia Clothing.

Pored toga što standardno promoviše svoj brend na društvenim mrežama, specijalno za album #99 napravljen je box stvari, što je prvi put da je nešto ovako urađeno na Balkanu, nijedan izvođač to prije nije uradio na ovakav način.

Jala je svjestan uloge uzora koju nosi za veliki broj mladih sa Balkana. On je dečko iz bloka, koji je od nule došao do vrha, i ostali sada žele da budu baš kao on. Da budu jednako uspješni, da imaju istu frizuru, bradu, lifestyle i odjeću.

Ipak, odjeća nije ništa novo, ona je tu već tri godine i samo je doživjela novi vid promocije za novi album. Ono što je zaista novo je Imperia TV kanal, koji je premijerno predstavljen kad i novi album. Ovo predstavlja jednu novinu u širenju Imperia brenda, ali ima sav potreban potencijal da bude uspješan i popularan. Inače, neće biti samo muzički već i zabavni kanal koji će imati svoje redovne emisije, ekskluzivne intervjue i dešavanja sa i iza scene, ali i će publiku voditi i u uzbudljivi svijet gejminga.

Širenje ličnog brenda jednog muzičara na stvari kao što su odjeća ili TV kanal predstavlja korak dalje u stvaranju lojalnije veze sa ciljnom skupinom, koja svoju pripadnost Imperia „pravcu“ sada može da iskaže i putem načina oblačenja i contenta koji prati, a ne samo slušanjem muzike kao što je to prije bio slučaj. Ovakav potez mogu napraviti samo oni sa snažnim ličnim brendom koji su već izdominirali u određenoj kategoriji, pa imaju dovoljno prepoznatvljivosti za širenje.

Počni promociju tamo gdje si najjači – kod kuće

Na dan kad je album službeno predstavljen široj javnosti, 9. septembra, Jala je sa ekipom održao mini promociju (više proslavu ustvari) novog albuma. I to u srcu grada u kojem imaju najviše obožavaoca – u Sarajevu.

Jednim malim eventom dobili su zastupljenost u gotovo svim medijima u Bosni i Hercegovini, a čak i u nekim regionalnim i tako su i dan nakon objavljivanja albuma osigurali da svi pričaju o njima.

I na koncu, dok se jedni groze njihove muzike, drugi ih osuđuju a ipak slušaju u tajnosti, treći u transu idu na koncerte, Jala i Imperia nastavljaju da rastu u svakom pogledu. I ne bi imali ovakav uspjeh da nemaju ogromnu bazu fanova (nema zvaničnih podataka, ali sudeći po pregledima i društvenim mrežama, ona se mjeri u milionima) koju izuzetno dobro poznaju – znaju šta žele, na šta se „pale“ i šta „prolazi“ kod njih. Marketinški su pametni, mudro uklopljeni u dobri stari 4P marketinški miks – (Place, Product, Price, Promotion), te fantastično znaju šta se gdje treba raditi, u koje vrijeme i sa kim.

Kenanov tekst pronađite na na njegovom LinkedIn profilu gde se povela diskusija o čitavoj kampanji.

Ostavi komentar

 1. Stefan

  Stefan

  14. 9. 2019. u 14:13 Odgovori

  Ako ste pali toliko nisko da se bavite ovom temom, savetujem da sledeći tekst bude o marketingu zadruge ili nedostižnom humoru Lava Pajkića. Netokracija dislike, od danas na žalost jedan čitalac manje.

  • Marko Mudrinić

   Marko Mudrinić

   14. 9. 2019. u 18:01 Odgovori

   Stefane,

   Tema je digitalni marketing, žao mi je ako to ne vidiš. Ali hajde da ostavimo ovaj žanr po strani i da govorimo suštinski o biznisu tj. o lansiranju novog proizvoda. Da je u pitanju drugi izvođač da li bi tvoj komentar bio isti? 🙂

 2. Igi

  Igi

  14. 9. 2019. u 14:15 Odgovori

  Kao neko ko se bavi muzickim marketing on mogu vam reci da je ovo klasican pr tekst, jer ste stvarno stvarno promasili sustinu tj niste napisali prave analize njihovih metoda rada koje bi bile veoma zanimljivo. Nije na meni da pisem detalje ali su po pitanja marketinga mnogo vise zanimljiviji za PISANJE, da je neko odradimo bolju analizu bio bi tekst top

 3. Stanarevic

  Stanarevic

  14. 9. 2019. u 23:17 Odgovori

  Ovaj tekst po meni nema veze sa digitalnom marketingom kao disciplinom, vec je stilska vezba na temu „kako napisati kilometarski PR tekst o digitalnom marketingu, na osnovu tek tri smislene informacije“. A te tri informacije, na koje se svodi ceo tekst, su:

  -Jala je najavljivao album preko svojih profila i profila svojih saradnika/kolega
  -Za svih 6 pesama sa albuma (album od 16 minuta?!?) je snimio video spotove, i sve ih pustio na YT istog dana, na po sat razmaka
  -spremljen je i merchandise albuma

  Promocija jeste ozbiljno pripremljena, udario je Jala iz svih postojecih artiljerijskih orudja, ali nema tu nicega novog niti revolucionarnog, niti je prvi koji je tako nesto uradio na ovim prostorima.
  Paradoksalno, jedino sto je inovacija u promociji Jalinog albuma je to sto je narucio i (ovaj) PR tekst sa panagericima o promociji svog albuma. Zapravo interesantan obrt u vecitoj kokoska/jaje dilemi… Ali tekst ipak nije za Netokraciju, ko god je iole u vodama digitalnog marketinga u njemu ce pronaci previse zamena teza, diskutabilnih spekulacija a bogami i (svesno) netacnih zakljucaka. A nece pronaci ni jednu jedinu korisnu informaciju.

 4. Stanarevic

  Stanarevic

  16. 9. 2019. u 21:24 Odgovori

  Narucio od Kenana, ne od vas. Netokracija je samo prenela, uopste nisam gadjao u vasem smeru, reagovao sam na izvorni tekst.

  Ja naravno necu „dislajkovati“ Netokraciju, itekako postujem vas rad, samo se ponekad provuce neki tekst za koji mi se cini da je ispod nivoa na koji ste me navikli. Npr. i onaj o „neverovatno uspesnoj“ promociji Mlinara & „pite za 2 kune ako se skupi dovoljno lajkova“, takodje poprilicno dugacak i pun hvalospeva o tome kako ju je genijalno i revolucionarno realizovala mlada & perspektivna marketinska agencija, uz sitni previd da se pomene veoma bliska privatna relacija izmedju agencije i Mlinara, a koja menja perspektivu za 180 stepeni; u smislu ko je koga tu zapravo promovisao, i ko je na dobitku a ko na gubitku. Stvarno, koliko je tesko promovisati popularni proizvod a za ispod proizvodne cene?

  Sve najbolje!

 5. Dubravko Terzić

  Dubravko Terzić

  19. 9. 2019. u 08:42 Odgovori

  „[…]specijalno za album #99 napravljen je box stvari, što je prvi put da je nešto ovako urađeno na Balkanu, nijedan izvođač to prije nije uradio na ovakav način.“

  Zapravo, General Woo je 2014. tako plasirao album „Verbalni delikt“ gdje je osim dvostrukog CD-a u kutiji bilo raznih stvari iz njegovog branda. Naravno, hype oko tog albuma nije bio ni blizu ovoga Jalinog.

  PS: Odlična analiza!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Kultura 2.0

Serbia Business Run nastavlja sa aktivnim tim bildingom u kojem zbližava kolege – ovaj put kroz ‘online’ trku

Peto izdanje Serbia Business Run, serije poslovnih trka i najveći sportsko-kompanijski događaj u Srbiji, održaće se u septembru 2020. godine - ovoga puta 'online'. Kako izgleda trka u ovom potpuno drugačijem formatu, otkriva nam direktor ove organizacije.

Društvene mreže

Ima li oglašavanja van Facebook platformi?

Možda ste primetili kako pojedini brendovi nisu bili prisutni na vašem Instagram i Facebook feedu tokom jula. To me je navelo na razmišljanje, a šta da se sutra probudimo i da Facebook i Instagram ne postoje, šta onda?

Office Talks Podcast

Kako je KK Crvena Zvezda osvojila Evropu najboljom marketing strategijom

Košarkaška Evroliga nije se zasnivala samo na utakmicama u sportskim halama, već i na jednom sasvim drugačijem terenu - u pitanju je digitalni marketing u sportu.

Gaming

Šest godina od Astroids igre i srpski studio Superverse osvaja Steam sa novim naslovom!

Pre šest godina studio Superverse Industries, tada još pod nazivom Industry Entertainment, predstavio je svoju novu igru - Astroids, koja je kasnije postala Superverse, a sa kojom je ovaj game development studio iz Srbije zabeležio uspeh. Mi smo sa osnivačima razgovarali kako je izgledao put od prvog naslova 2002. godine pa sve do jedne uspešne igre na platformi Steam.

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.