Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Prenosimo u celosti tekst Kenana Kurdića sa LinkedIn-a koji detaljno analizirao marketing strategiju iza lansiranja novog albuma popularnog repera Jala Brat, ali i objasnio zašto su autori ovog tipa muzike trenutno na vrhuncu, te kako koriste digitalne kanale za povezivanje sa svojom publikom.


Nije bitno slušate li ovakvu muziku ili ne, te kakvi su vaši lični stavovi o svemu i ostalo, ali morate priznati da je iz aspekta marketinga stvarno fascinantno da je neko ovako dobro pročitao svoju ciljnu skupinu i sve maestralno posložio.

I ništa od svega toga nije slučajno. Jasmin Fazlić (to mu je pravo ime) možda izgleda kao klošar i pjeva/repa o niskim strastima, skupim autima i lahkim ženama, ali je svoj proizvod, novi album pod nazivom #99, lansirao tako dobro da od njega mogu učiti skoro sve kompanije na Balkanu, čak i one sa debelim budžetima i visokoobrazovanim marketing stručnjacima.

Istina je da on već ima izgrađeno ime iza sebe u muzici kojom se bavi i da bi vjerovatno dobre rezultate postigao i bez dodatnog truda oko promocije, ali nije ništa prepustio slučaju i staroj slavi. I sve što je urađeno nije vrijedno pomena u nekom fensi marketinškom časopisu ili nagrade u Cannes-u ili na Clio-u, ali jednostavnost i posloženost svega je zaista fantastična.

Hype + Influenseri

Još sedmicama prije objavljivanja samog albuma, Jala je koristio svoje profile na društvenim mrežama da zainteresuje publiku i prikaže proces samog stvaranja i teaser-e pjesama. Što nije ništa neobično, svako to radi. Je l’ tako?

Ali su se u kreiranje hype-a oko novog albuma uključile i druge njegove kolege dijeleći objave na svojim profilima i postavljajući cover art albuma za profilnu sliku. Sve kolege koje su učestvovale u ovome prave sličnu muziku kao on i imaju gotovo istu ciljnu skupinu, što je Jali omogućilo da milione (da, toliko ljudi na Balkanu sluša ovo) informiše o onome što dolazi.

Također, promovisanje preko kolega iz iste branše i žanra pokazuje da Jala ima sjajan odnos sa svima njima i da ih ne gleda kao konkurenciju. Jer kolač je velik, ima dovoljno za sve ako se pametno podijeli.

Reference iz popularne kulture

To je odlika i blockbuster Holivudskih filmova: da kroz svoju priču provuku ono što je u tom trenutku popularno, a što je ujedno i predmet interesovanja njihove ciljne skupine. Bitno je da povezati brend sa drugim uspješnim i poznatim brendovima, jer tako se ostvaruje jako pozitivna asocijacija kod ciljne skupine. Tako naprimjer Hobbs & Shaw, jedan od filmova koji je najviše zaradio u toku ove godine, ima u sebi spoiler za popularnu seriju Game of Thrones.

Većina pomenutih brendova je prisutna i u spotovima. Asocira svoju izdavačku kuću sa luksuznim automobilima. Imperia YouTube

Jala zna za čim teži njegova ciljna skupina, šta (želi da) vozi, šta (želi da) pije, šta (želi da) nosi, itd. Tako on u svega 6 pjesama pominje 20 različitih brendova, koji su dobro poznati na našim prostorima. Tu su: Mercedes, Nike, Audemars Piguet, Patek Phillipe (jedna se pjesma čak zove po njemu), Rolex, Jack Daniels, Louis Vuitton, Diadora, Dior, Swatch, Gucci, BMW, Apple, Belaire, Jim Beam, Maybach, Audi, MasterCard, Campari i Belvedere.

Pored toga, pominje i poznate ličnosti koje su neizostavan dio današnje popularne kulture, pa su tako tu: Khabib Nurmagomedov, Mike Tyson, Irina Shyk, 2Pac, Alberto Tomba, Džej, Relja, Nikolija, Kate Moss i Vladimir Putin.

Najbolje je lansirati proizvod kad je 100% spreman

Jala je uradio pravu rijetkost kada je riječ o muzičarima kod nas – odjednom je izbacio spotove za sve pjesme na albumu. Puno je novca potrošeno na produkciju šest spotova, ali se jako dobar dio vratio već u prva 24 sata od pregleda na YouTube kanalu.

Album definitivno ne bi doživio ovakav boom da svih šest spotova nije bilo spremno u isto vrijeme, što je još jedan dokaz kako je najbolje u potpunosti pripremiti proizvod prije izlaska na tržište, kako bi se ostvarila maksimalna dobit i došlo do što većeg broja korisnika.

Igranje sa tajmingom i platformama

Album nije istovremeno objavljen na svim muzičkim platformama. Amazon, iTunes i Google Play su bili prvi, #99 je na njima objavljen ujutro u nedjelju, 8. septembra. Ovo su premium platforme, na kojima se ne može besplatno slušati muzika (osim ako vam nije mrsko da se peglate sa Free Trial opcijom) tako da su oni najnestrpljiviji fanovi mogli kupiti album za 5$ do 7$ (zavisno od platforme) i tako prvi poslušati hitove.

Također, ovo su jako popularne platforme među balkanskom dijasporom, koja u svojim zemljama prebivališta jako često plaća za muziku. Jala je na ovaj način zaradio određenu količinu novca i prije samog službenog predstavljanja albuma.

Sutradan, u ponedjeljak, 9. septembra, je na red došao i YouTube, ali je i to objavljivanje bilo zanimljivo. Prvo je objavljena pjesma “Gasira” u 14:00, potom “Patek” u 15:00, a onda i ostale sa razmakom od po sat vremena. Na ovaj način je većinu svoje publike, koja nije poslušala pjesme na premium platformama dan prije, držao u iščekivanju i skupljao preglede na jednu po jednu numeru.

Deezer i Spotify, platforme na kojima također možete besplatno slušati muziku, su dočekali svoj red tek u utorak, 10. septembra, nakon što su pregledi na YouTube-u već dostigli milionske cifre. Na ovaj način je kompletiran spektar platformi – slušaocima je album postao dostupan gdje god da slušaju muziku, a Jala je optimizirao svoje šanse za profit već u samom startu na svakoj od njih.

Širenje brenda = veća zarada

YouTube kanal sa najvećim brojem pretplatnika, pjesme sa milionskim pregledima, unaprijed rasprodani koncerti… Ali uvijek može još! Po uzoru na planetarno popularne izvođače (Weekend, Kanye West…) koji širenjem svog ličnog brenda kroz odjeću, obuću i slično, zarađuju ogroman novac, Jala i ekipa su prije 3 godine odlučili da pokrenu svoj brend odjeće – Imperia Clothing.

Pored toga što standardno promoviše svoj brend na društvenim mrežama, specijalno za album #99 napravljen je box stvari, što je prvi put da je nešto ovako urađeno na Balkanu, nijedan izvođač to prije nije uradio na ovakav način.

Jala je svjestan uloge uzora koju nosi za veliki broj mladih sa Balkana. On je dečko iz bloka, koji je od nule došao do vrha, i ostali sada žele da budu baš kao on. Da budu jednako uspješni, da imaju istu frizuru, bradu, lifestyle i odjeću.

Ipak, odjeća nije ništa novo, ona je tu već tri godine i samo je doživjela novi vid promocije za novi album. Ono što je zaista novo je Imperia TV kanal, koji je premijerno predstavljen kad i novi album. Ovo predstavlja jednu novinu u širenju Imperia brenda, ali ima sav potreban potencijal da bude uspješan i popularan. Inače, neće biti samo muzički već i zabavni kanal koji će imati svoje redovne emisije, ekskluzivne intervjue i dešavanja sa i iza scene, ali i će publiku voditi i u uzbudljivi svijet gejminga.

Širenje ličnog brenda jednog muzičara na stvari kao što su odjeća ili TV kanal predstavlja korak dalje u stvaranju lojalnije veze sa ciljnom skupinom, koja svoju pripadnost Imperia “pravcu” sada može da iskaže i putem načina oblačenja i contenta koji prati, a ne samo slušanjem muzike kao što je to prije bio slučaj. Ovakav potez mogu napraviti samo oni sa snažnim ličnim brendom koji su već izdominirali u određenoj kategoriji, pa imaju dovoljno prepoznatvljivosti za širenje.

Počni promociju tamo gdje si najjači – kod kuće

Na dan kad je album službeno predstavljen široj javnosti, 9. septembra, Jala je sa ekipom održao mini promociju (više proslavu ustvari) novog albuma. I to u srcu grada u kojem imaju najviše obožavaoca – u Sarajevu.

Jednim malim eventom dobili su zastupljenost u gotovo svim medijima u Bosni i Hercegovini, a čak i u nekim regionalnim i tako su i dan nakon objavljivanja albuma osigurali da svi pričaju o njima.

I na koncu, dok se jedni groze njihove muzike, drugi ih osuđuju a ipak slušaju u tajnosti, treći u transu idu na koncerte, Jala i Imperia nastavljaju da rastu u svakom pogledu. I ne bi imali ovakav uspjeh da nemaju ogromnu bazu fanova (nema zvaničnih podataka, ali sudeći po pregledima i društvenim mrežama, ona se mjeri u milionima) koju izuzetno dobro poznaju – znaju šta žele, na šta se “pale” i šta “prolazi” kod njih. Marketinški su pametni, mudro uklopljeni u dobri stari 4P marketinški miks – (Place, Product, Price, Promotion), te fantastično znaju šta se gdje treba raditi, u koje vrijeme i sa kim.

Kenanov tekst pronađite na na njegovom LinkedIn profilu gde se povela diskusija o čitavoj kampanji.

Ostavi komentar

 1. Stefan

  Stefan

  14. 9. 2019. u 14:13 Odgovori

  Ako ste pali toliko nisko da se bavite ovom temom, savetujem da sledeći tekst bude o marketingu zadruge ili nedostižnom humoru Lava Pajkića. Netokracija dislike, od danas na žalost jedan čitalac manje.

  • Marko Mudrinić

   Marko Mudrinić

   14. 9. 2019. u 18:01 Odgovori

   Stefane,

   Tema je digitalni marketing, žao mi je ako to ne vidiš. Ali hajde da ostavimo ovaj žanr po strani i da govorimo suštinski o biznisu tj. o lansiranju novog proizvoda. Da je u pitanju drugi izvođač da li bi tvoj komentar bio isti? 🙂

 2. Igi

  Igi

  14. 9. 2019. u 14:15 Odgovori

  Kao neko ko se bavi muzickim marketing on mogu vam reci da je ovo klasican pr tekst, jer ste stvarno stvarno promasili sustinu tj niste napisali prave analize njihovih metoda rada koje bi bile veoma zanimljivo. Nije na meni da pisem detalje ali su po pitanja marketinga mnogo vise zanimljiviji za PISANJE, da je neko odradimo bolju analizu bio bi tekst top

 3. Stanarevic

  Stanarevic

  14. 9. 2019. u 23:17 Odgovori

  Ovaj tekst po meni nema veze sa digitalnom marketingom kao disciplinom, vec je stilska vezba na temu “kako napisati kilometarski PR tekst o digitalnom marketingu, na osnovu tek tri smislene informacije”. A te tri informacije, na koje se svodi ceo tekst, su:

  -Jala je najavljivao album preko svojih profila i profila svojih saradnika/kolega
  -Za svih 6 pesama sa albuma (album od 16 minuta?!?) je snimio video spotove, i sve ih pustio na YT istog dana, na po sat razmaka
  -spremljen je i merchandise albuma

  Promocija jeste ozbiljno pripremljena, udario je Jala iz svih postojecih artiljerijskih orudja, ali nema tu nicega novog niti revolucionarnog, niti je prvi koji je tako nesto uradio na ovim prostorima.
  Paradoksalno, jedino sto je inovacija u promociji Jalinog albuma je to sto je narucio i (ovaj) PR tekst sa panagericima o promociji svog albuma. Zapravo interesantan obrt u vecitoj kokoska/jaje dilemi… Ali tekst ipak nije za Netokraciju, ko god je iole u vodama digitalnog marketinga u njemu ce pronaci previse zamena teza, diskutabilnih spekulacija a bogami i (svesno) netacnih zakljucaka. A nece pronaci ni jednu jedinu korisnu informaciju.

 4. Stanarevic

  Stanarevic

  16. 9. 2019. u 21:24 Odgovori

  Narucio od Kenana, ne od vas. Netokracija je samo prenela, uopste nisam gadjao u vasem smeru, reagovao sam na izvorni tekst.

  Ja naravno necu “dislajkovati” Netokraciju, itekako postujem vas rad, samo se ponekad provuce neki tekst za koji mi se cini da je ispod nivoa na koji ste me navikli. Npr. i onaj o “neverovatno uspesnoj” promociji Mlinara & “pite za 2 kune ako se skupi dovoljno lajkova”, takodje poprilicno dugacak i pun hvalospeva o tome kako ju je genijalno i revolucionarno realizovala mlada & perspektivna marketinska agencija, uz sitni previd da se pomene veoma bliska privatna relacija izmedju agencije i Mlinara, a koja menja perspektivu za 180 stepeni; u smislu ko je koga tu zapravo promovisao, i ko je na dobitku a ko na gubitku. Stvarno, koliko je tesko promovisati popularni proizvod a za ispod proizvodne cene?

  Sve najbolje!

 5. Dubravko Terzić

  Dubravko Terzić

  19. 9. 2019. u 08:42 Odgovori

  “[…]specijalno za album #99 napravljen je box stvari, što je prvi put da je nešto ovako urađeno na Balkanu, nijedan izvođač to prije nije uradio na ovakav način.”

  Zapravo, General Woo je 2014. tako plasirao album “Verbalni delikt” gdje je osim dvostrukog CD-a u kutiji bilo raznih stvari iz njegovog branda. Naravno, hype oko tog albuma nije bio ni blizu ovoga Jalinog.

  PS: Odlična analiza!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Analiza

Prevare na Internetu naša su svakodnevica – a sada je obogaćena i crypto prevarom koju promovišu domaći YouTuberi

Internet je slobodno mesto i vremenom je postao do te mere slobodan da već par godina unazad ne možemo da razlikujemo istinu od laži i prevaru od realne situacije.

Propustili ste

Novost

Održan prvi sastanak frilensera i države: Situacija je kompleksna i pregovori se nastavljaju

Počeli su pregovori predstavnika vlasti i frilensera, a danas je održan prvi sastanak na kome će se odlučivati o zahtevima koje su u proteklim mesecima državi uputili frilenseri.

Ekskluzivno

E-uprava ekskluzivno za Netokraciju otkriva zašto prati kako građani koriste njene usluge

Kako tačno funkcioniše ova platforma i da li (i zašto) prati ponašanje svojih korisnika?

Startapi i poslovanje

Deceniju kasnije i Centili platformu za digitalna plaćanja koristi 4 milijarde korisnika dok se kompanija sprema za novo poglavlje

Prvi put na Netokraciji predstavljamo kompaniju Centili koja je nastala iz Infobipa, koja u Beogradu zapošljava 50 inženjera i koja aktivno posluje na 80 tržišta širom sveta. Centili ovih dana obeležava 10 godina poslovanja, a sa menadžmentom razgovaramo o daljim planovima i procesu reorganizacije.

Tehnologija

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Novost

Vučić: Ne pregovara se o tome da li će frilenseri da plate porez ili ne – već od kada

Predsednik se ponovo izjasnio po pitanju frilensera i najavljenih protesta.

Društvene mreže

Facebook u 2020. izbrisao 1,3 milijarde naloga radi suzbijanja lažnih informacija

Full Fact, britanska nezavisna organizacija za proveru informacija i nezavisni partner Faceboka, sprovela je istraživanje glavnih izazova sa kojima se suočavaju 'fekt-čekeri širom sveta prilikom pronalaženja i provere informacija koje se pojavljuju na ovoj društvenoj mreži.