Da li iMessage stiže na Android već u ponedeljak?

Da li iMessage stiže na Android već u ponedeljak i šta da očekujemo?

Da li Apple postepeno započinje sa otvaranjem svog ekosistema čije su prednosti i kvaliteti sada već tradicionalno bili namenjeni isključivo za korisnike proizvoda sa znakom zagrižene jabuke na pozadini? Na ovo pitanje ne možemo da odgovorimo sa sigurnošću, ali ono što je za sada poznato jesu glasine koje stižu za različitih izvora pred WWDC 2016 konferenciju koju ova kompanija posvećuje developerima, a na kojoj bi trebalo da bude predstavljena verzija servisa iMessage, i to za Android platformu.

imessage-android
Da li će ovo uskoro biti normalna pojava na Android uređajima?

Sudeći prema za sada još ne potvrđenim izvorima koje je objavio portal MacDailyNews, 9to5Mac prenosi kako bi verzija iMessagea za Androdi mogla da bude predstavljena već u ponedeljak, kada gigant iz Kupertina organizuje svoju tradicionalnu WWDC konferenciju namenjenu developerima.

Poučeni nekim ranijim iskustvima, jasno je da su informacije prenete zahvaljujući izvorima bliskim kompaniji često značile da su udarne vesti o novostima iz velikih IT korporacija na kraju bile istinite. Čak i da pretpostavimo da su najave realne, postavlje se pitanje koji je zapravo motiv Applea da se odluči za jedan ovakav potez?

Iako smo dobro upoznati sa činjenicom da je iMessage zapravo simbol zatvorenog ekosistema poznate kalifornijske kompanije, te ga za dopisivanje mogu koristiti samo vlasnici uređaja iz Applea, onda je odluka ekipe na čelu sa Timom Kukom pomalo iznenađujuća. Štaviše, ako se ispostavi da su glasine tačne, iMessage bi mogao da iz zatvorenog sistema prvi put pronađe put do korisnika neke durge platforme, u ovom slučaju, ni manje ni više nego do Androida.

Apple se otvara za sve, ili je to samo varka?

Sa druge strane, biće zanimljivo videti na koji način će reagovati korisnici najrasprostranjenijeg operativnog sistema na svetu koji stiže iz Googlea, te kakav bi mogao da bude njihov odziv prilikom potencijalnog preuzimanja iMessagea – ukoliko ovaj servis uopšte bude osvanuo na početnim stranicama Google Play prodavnice. Ukoliko se ipak dotaknemo poređenja messaging ponuda iOS-a i Androida, lako ćemo uvideti da je tradicija ipak na strani “Jabuke”, čiji iMessage datira još od oktobra 2011. godine, dok je Google ove godine po prvi put predstavio svoj servis za dopisivanje, nazvavši ga Allo, a koji sa ostalim funkcijama donosi i end-to end enkripciju.

Ne računajući Google-ov Hangouts, ali i druge alternative aplikacije za dopisivanje kao što su Messenger, Viber ili WhatsApp, korisnici Androida do sada nisu imali nativnu aplikaciju iz Mountain Viewa koja bi stizala kao sastavni deo ovog operativnog sistema – koja bi na taj način uparila sve korisnike sa Gmail nalogom, baš kao što je slučaj sa iMessageom. Međutim, još nije jasno da li bi iMessage aplikacija mogla da prenese sve karakteristike sa iOS-a, te koji će biti proces prijavljivanja Android korisnika na novi servis.

Štaviše, pretpostavka da bi Apple mogao da obezbedi svoj primarni komunikacioni alat za Android uređaje, može se gledati kroz činjenicu da je aplikacija Allo, od trenutka predstavljanja na Google I/O konferenciji, odmah bila dostuna i za iOS operativni sistem. Kako se na taj način ne bi ugrozila popularnost iMessagea, te veliki broj korisnika ne pređe na možda bolju alternativu, najavljeni potezi kompanije iz Kupertina su svakako opravdani, te se zasnivaju na dobro poznatoj taktici odgovaranja istom merom.

google-allo-
Novi servis iz Google-a za dopisivanje koji je predstavljen ove godine, dostupan je i za iOS operativni sistem.

I dok sa jedne strane Google već odavno prosto nudi skoro sve svoje aplikacije i servise za upotrebu i iOS korisnicima, Apple je zid svog zatvorenog sistema delimično razbio tek prošle godine kada je lansirao beta verziju aplikacije Apple Music za Android operativni sistem.

Ponedeljak je blizu, budimo strpljivi

Prethodno tome, Apple je najavu za mogućnost veće liberalnosti prema korisnicima druge platforme u budućnosti, najavio predstavljanjem Move to iOS aplikacije, pomoću koje korisnici Android uređaja mogu vrlo lako prebaciti različite sadržaje poput kontakata, bookmarkova, e-mail naloga, fotografija, videa i drugo na svoj novi iOS uređaj.

Iako na neki način povezuje dve platforme, nova aplikacija na neki način ipak predstavlja svojevrstan marketinški alat u korist Appleu, koji već tradicionalno vešto koristi svaku ukazanu priliku ove vrste.

No, vratimo se iMessageu čija je najavljena migracija na Android izazvala veliku pažnju u IT svetu. Da je u pitanju interes i nova taktika Applea, već smo sigurni, međutim, dodatnih i detaljnih informacija još nema, a na nama je da ne budemo lenji, te sačekamo predstojeći ponedeljak i sami se uverimo da li su glasine, koje su se do sada uvek ostvarivale, zapravo tačne. Ako jesu, to bi značilo da ćemo po prvi put imati šansu da vidimo kako izgleda prihvatanje jednog od glavnih elemenata koji krasi ponudu Apple uređaja, od strane Android korisnika. Prvi dan sledeće radne nedelje nije daleko, deli nas samo vikend.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Propustili ste

Kultura 2.0

Kako da nam internet iskustvo bude bolje (i mnogo bezbednije) u 2021. godini?

Ako razmišljate o tome da li (i kako) da promenite svoje internet navike po pitanju privatnosti i bezbednosti - ovo je tekst za vas.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Startapi i poslovanje

Beogradski Konstrukt akviziran od strane HTEC-a uz najavljene nove akvizicije širom regiona

Kompanija HTEC akvizirala je Konstrukt u cilju pojačanja produktnog i brend dizajna za svoje klijente.

Internet marketing

Oglašavanje na Snapchatu nije bauk i treba ga iskoristiti pre konkurencije

Koji tip kompanija u Srbiji bi trebalo da razmisli o tome da se priključi Snapchatu i da se oglašava na toj društvenoj mreži?

Office Talks Podcast

Profesionalni razvoj programera (upoznajte Symphony)

Tridesetu epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa predstavnicima kompanije Symphony. Sa njima smo pričali o istoriji kompanije, procesu regrutovanja, kulturi rada i izazovima sa kojima su se susretali za vreme pandemije.

Kultura 2.0

Žene imaju jednaku sposobnost ‘preživljavanja’ na online platformama, ali slabije ulaze u ovu oblast

Predstavljamo vam rezultate specijalnog izdanja Gigmetar istraživanja koje pokazuje kako su se gig radnice adaptirale na nove uslove rada koje je donela pandemija.