HTC U Ultra: Može li se na megdan sa konkurencijom iz Južne Koreje?

HTC U Ultra: Može li se na megdan sa konkurencijom iz Južne Koreje?

Tokom tradicije duge skoro dve decenije, HTC se trudio da korisnicima obezbedi inovativnost - počev od prvih modela pa sve do danas. Potrebe korisnika koje diktira moderan način života tajvanska kompanija više nego uspešno prati sa telefonima koji 'razumeju' životne stilove svih nas. Jedan od njih je i HTC U Ultra, novi model azijskog giganta koji uz pomoć veštačke inteligencije i snažnih performansi 'izaziva' čak i južnokorejske top modele. Kako sve to izgleda, uverili smo se tokom našeg testa.

Budući da se danas sem dizajna gotovo i ne može uočiti prevelika razlika među boljim telefonima iz višeg segmenta, ni kompanijama nije lako da kreiraju taj faktor iznenađenja za korisnike. Međutim, kako vreme odmiče proizvođači se sve konstantnije utrkuju sa integrisanjem najnovijih tehnologija u svojim uređajima, što je rezultovalo stvaranju prevelike gužve na tržištu kada je reč o ponudi – dok je svaki uređaj kako god da okrenemo, ipak priča za sebe.

HTC U Ultra kao i svaki drugi telefon nosi tu potrebnu dozu jedinstvenosti, ono sa čime se poistovećuju korisnici prilikom odabira svog budućeg pametnog telefona. S namerom da stavi svoj lični pečat kako im već to tradicija nalaže, HTC je pažljivo konstruisao ovaj uređaj, vodeći računa o svim detaljima i novitetima koje danas potražuje veliki broj ljudi – a nama je sedmodnevni test bio više nego idealna prilika da se bolje upoznamo i poigramo sa ovim uređajem, koji je kako je vreme prolazilo, sve više osvajao našu pažnju.

Ovaj telefon uz metalne ivice i svetlo plavo stakleno kućište poput ogledala sa zadnje strane opravdava slogan It reflect U, dok utisku elegantnog uređaja doprinosi i zaštita ekrana uz Gorilla Glass pete generacije – što je postao standard mnogih kompanije prilikom korišćenja novih i kvalitetni materijala koji su uticali da poslednje generacije pametnih telefona budu što otpornije na različite udarce i padove.

Dual Display za informacije ‘pri ruci’

Jedan od najupečatljivijh segmenata svakog pametnog telefona iz višeg ranga jesu ekrani koji su vremenom doživeli veliku ekspanziju ako govorimo o razvoju tehnologije panela – zahvaljujući kojoj su širom otvorena vrata za nova eksperimentisanja i integraciju izuzetno kvalitetnih displeja koji podržavaju velike rezolucije i gustinu piksela.

Da diše za vrat konkurencij, HTC U Ultra sa kojim smo se premijerno upoznali početkom godine, suvereno pokazuje sa QHD ekranom rezolucije 2560 x 1440 piksela, uz 515 piksela po inču – što doprinosi velikoj oštrini, kontrastu i realnosti boja, a sam ekran se odlično snalazi kako na jakom dnevnom svetlu, ali i u idelanim uslovima bilo da je u pitnaju čitanje, gledanje videa ili fotografisanje. Ipak, displej od 5,7 inča i nešto veće kućište čine ovaj telefon pomalo nezgodnim za korišćenje jednom rukom, što i dokazuju dimenzije od 162,41 x 79,79 x 3,6-7,99mm – čija se prednost može pripisati brzom i nesmetanom pisanju tastaturom u vertikalnom položaju.

Uz Dual Display tehnologiju korisnicima su na raspolaganju sve informaciej nadohvat ruke.

U nameri da korisnicima olakša prikaz dnevnih obaveza, kontakata ali i najbitnijih informacija, pomenuta kompanija se odlučila za do sada nesvakidašnji potez na tržištu, ubacivši drugi, dodatni horizontalni Dual Display iznad glavnog, koji u standby režimu prikazuje osnovne podatke kao što su vreme, datum i stanje baterije. Korisnici u okviru nekoliko zasebnih stranica mogu da pristupe i kameri, digitronu, listi omiljenih kontakata, muzičkom plejeru, podsetniku, kalendaru i drugo, a tu su i notifikacije sa društvenih mreža – radi brzog odgovora na komentar prijatelja na Facebooku. 🙂

U skladu sa današnjim tržištem pametnih telefona koje u velikoj meri formiraju potrebe korisnka, HTC je značajno poboljšao svoju kameru ugradivši senzor od 12 megapiksela koji prati Ultra PIxel tehnologija i optička stabilizacija, ali i ono što je najbitnije blenda otvora ƒ/1.8 – što rezultuje veoma dobrom snalaženju senzora pri mračnijim i nepovoljim uslovima snimanja uz ipak nešto osetniju gustinu piksela u pojedinim delovima fotografije. Sa druge strane, fotografija je sasvim korektno osvetljena (koliko uslovi dozvoljavaju) ali i oštra zahvaljujući veoma brzom fokusu koji bez problema pronalazi ciljnu tačku kako u mraku, tako i na dnevnom svetlu.

HTC Sense Companion sluša vaše navike

Štaviše, ovaj telefon nudi korisnicima veoma respektabilan senzor od 16 megapiksela na prednjoj strani, koja iako odlična pri dnevnim uslovima, ne može se baš pohvaliti velikim kvalitetom fotografija u mraku i slaboj osvetljenosti. Ukoliko govorimo o video formatima, telefon podržava 4K rezoluciju na zadnjoj i FullHD na prednjoj kameri, dok je sam kvalitet videa ispunio sva naša očekivanja – uz brz fokus, dobru stabilizaciju i oštrinu. Budući da mnogim korisnicima prilikom susreta sa novim telefonima pažnju istovremeno osvoje kamera, ekran i brizna rada, većina njih zaboravi da se velika zasluga pripisuje „mašini“ ispod kućišta.

Prateći tržišnu trku, HTC se odlučio da za pogonsku jedinicu svoj novog telefona izabere provereni osmojezgarni procesor Snapdragon 821, a uz 4GB RAM memorije ovaj HTC brzo i stabilno obavlja sve zadatke, od učitavanja web stranica, preko igranja video igara, gledanja YouTube-a, otvraranja zahtevnih aplikacija i drugo – ostavljajući sasvim dovoljno prostora za brz i nesmetan rad, čak i za najzahtevnije korisnike.

Kamera na testiranom uređaju dolazi sa senzorom od 12 megapiksela, optičkom stabilizacijom i Ultra Pixel tehnologijom.

Većini poznanika i zaljubljenika u svet mobilnih telefona, poznata je činjenica da tajvanski gigant veliki akcenat stavlja na zvučnike svojih uređaja, koji su na poslednjih nekoliko modela ostavili snažan utisak kako kod korisnika, tako i u testovima mnogih stranih medija. Ni model U Ultra ne kaska previše za svojom mlađom braćom, a uz HTC BoomSound™ tehnologiju zvuk je izrazito čist i snažan, dok je korisnicima na raspolaganju i snimanje audio sadržaja u 3D Audio formatu kada su aktivni svih četiri zvučnika.

Ipak, HTC je otišao još jedan korak dalje kada je zvuk u pitanju, integrišući takozvanu U Sonic platformu čiji je zadatak da analizira unutrašnji deo uha korisnika, odnosno njegove slušne karakteristike kako bi se na najbolji mogući način kreirao poseban audio profil korisnika koji bi u saradnji sa slušalicama doneo jedno sasvim novo muzičko iskustvo.

HTC U Ultra spreman za tržišnu trku

Operativni sistem na kojem radi novi HTC nije veliko iznenađenje, jer smo i ranije imali priliku da se upoznamo Androidom 7.0 Nougat. Međutim, kao što sam već i pomenuo na početku teksta, slogan IT reflect U možda bi najviše mogao da se pripiše novoj HTC Sense Companion tehnologiji koja predstavlja desnu ruku korisnika. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i mogućnosti prepoznavanja glasa korisnika, ovaj virtuelni asistent prati vaše navike i dnevne obaveze personalizujući telefon prema vašim potrebama – čineći ga znatno jednostavnijim za korišćenje, što je i nama pomoglo prilikom slanja poruka, poziva, ali i prilikom upotrebe navigacije.

I pored snažnog hardverskog sklopa, HTC U Ultra može da se pohvali veoma dobroj bateriji od 3.000 mAh koja će ispratiti zahtevan rad telefona, a tokom našeg jednonedeljnog testa potrudili smo se da „izvučemo“ što više iz napajanja ovo telefona. Što se tiče punjenja, zahvaljujući brzom punjaču baterija dostiže maksimum za nešto više od sat vremena.

cnet.com
HTC U Ultra biće dostupan korisnicima u četiri različite boje.

Kako bi dobili uvid u što relevantnije podatke trajanja baterije telefon smo koristili u skaldu sa potrebama prosečnog korisnika, naravno uz mobilni Internet, fotografisanje, pozive i korišćenje aplikacija, a baterija je do minimuma došla nakon nešto manje od 30 sati, dok uz Power saving mode i Extreme power saving baterija može trajati znatno duže – čak iako se spusti ispod 20 procenata od punog kapaciteta.

Susrevši se sa nekoliko najnovijih telefona poznatih brendova u poslednjem periodu, teško mi je da se odlučim i kažem koji je najbolji. Možda bih i mogao to da uradim nakon godinu dana korišćenja nekog uređaja, ali za kratak period svakako ne. HTC U Ultra jedan je od njih, kao predstavnik kompanije koja je uvek spremna za inovaciju, ovaj telefon sa svim onim što nudi nastojaće da bude snažan konkurent velikim igračima – jer je sasvim dovoljno različit i dovoljno spreman da osvojih pažnju mnogih korisnika.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Car:go testira električne trotinete: 999 dinara za poslovne korisnike, uskoro i za ostale članove Udruženja

Električni trotineti najpre će biti na raspolaganju samo kompanijskim Car:Go klijentima i test faza ovog projekta trajaće mesec dana. Nakon toga sledi ekspanzija ove usluge.

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Ekskluzivno

Francuski Groupe Up kupio manjinski udeo u kompaniji FitPass – u startu ekspanzija na 5 novih tržišta

Domaća kompanija FitPass upravo je ekskluzivno za Netokraciju objavila prodaju udela u kapitalu ovoj francuskoj multinacionalnoj kompaniji i partnerstvo koje je tom prilikom sklopljeno.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.

Startapi i poslovanje

Život posle hakatona

Hakatoni se u domaćoj IT zajednici percipiraju kao prilika za mlade i talentovane timove da pokažu svoje tehničko i biznis znanje prilikom kreiranja novih proizvoda. Međutim, da li je život posle hakatona jednostavan ili pravi izazovi slede tek nakon što tim primi 'veliki ček'?

Digitalni mediji

Instagram dominira – sa njim i želja domaćih izdavača da se približe publici i Generaciji Z

Na koji način domaći mediji koriste Instagram i druge kanale kako bi informisali, zabavili i edukovali mlađu publiku?

Kultura 2.0

Jedan klik u Photoshopu i već smo spremni za Evropu!

Zašto je sve oko nas postalo jednolično, unificirano, predvidljivo i nimalo autentično?

E-commerce

Boban ranac osvojio je Srbiju zahvaljujući Oskaru koji je u e-commerce ušao – slučajno

Jedan Novosađanin, potraga za praktičnim rancem i slučajni susret sa Kickstarter kampanjom neke holandske firme bili su dovoljni da Srbija dobije Bobana.