Elsys Eastern Europe organizuje takmičenje za hardveraše, prijavite svoj tim i osvojite vredne nagrade

Elsys Eastern Europe organizuje takmičenje za hardveraše, prijavite svoj tim i osvojite vredne nagrade

Tech+FPGA je jedno od takmičenja Tech+ serije koju je pokrenula kompanija Elsys Eastern Europe, a koja za cilj ima da na jednom mestu okupi studente tehničkih fakulteta koji će raditi na razvoju rešenja na FPGA platformi i boriti se za vredne nagrade.

Ovo takmičenje je samo deo serije koju je ove godine pomenuta kompanija startovala i tek planira da dalje razvija izazove za različite senioritete inženjera. Za sada je zvanično startovalo takmičenje Tech+FTN za studente sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu (kako mu i samo ime implcira), a sledeće će biti sveobuhvatnijeg karaktera pod nazivom Tech+FPGA za sve studente relevantnih fakulteta: ETF, FTN, Elektornski fakultet u Nišu i ETF u Banjoj Luci.

Kako bismo saznali više detalja o samom Tech+ konceptu, razgovarali smo sa Jelenom Eraković, marketing menadžerom komapnije Elsys Eastern Europe. Tako smo saznali da je početna ideja ovog projekta nastala upravo od hakatona koji je jako popularan u oblasti softverskog inženjeringa, dok za hardverski inženjering ima jako malo takmičenja na svetskom nivou.

Iako je koncept ovog takmičenja veoma zanimljiv i izazovan, treba uzeti u obzir da je ovo i te kako ozbiljno takmičenje na kojem će asistenti pregledati i ocenjivati rešenja takmičara na osnovu kriterijuma kao što su brzina i iskorišćenost hardvera resursa (logičkih blokova), inovativnost, vreme potrebno za izradu rešenja, da li je predato u predviđenom roku i naravno da li radi.

“Želeli smo da promenimo situaciju u korist HW takmičenja i u saradnji sa profesorima i asistentima ETF-a kreirali smo Tech+FPGA takmičenje, koje sadrži dva izazova Game Design i Image processing. Prvi izazov ne zahteva poznavanje HDL jezika (VHDL/Verilog) i samim tim je pogodniji za studente nižih godina, dok drugi izazov zahteva. Na taj način smo kreirali izazove koji su pogodni za sve godine studija”, navodi Jelena, dodajući sledeće:

Takmičenje se održava u kancelarijama Elsys Eastern Europe (Omladinskih brigada 90e) u Airport City-u, gde raspolažemo sa četiri sprata što je i više nego dovoljno da svaki tim ima svoj mir tokom rada na izazovima.

Takođe, takmičenje je timskog kraktera, te ukoliko neko ima drugare na navedenim fakultetima mogu oformiti zajedno tim. Prepreka nije i ne treba da bude daljina, jer su prevoz i smeštaj obezbeđeni za sve takmičare koji žive van Beograda.

Prijave traju do 28. aprila, a nagrade su DJI Mini i program stručne prakse u Elsys-u

Naša sagovornica ističe da je zanimljivo kako su prijave za Tech+FPGA prvi put bile otvorene još 2020. godine, ali su nažalost bile obustavljene zbog pandemije. Sada kako se situacija smiruje, tim iz kompanije Elsys Eastern Europe ima priliku da ponovo aktivira takmičenje.

Prema Jeleninim rečima, jednostavno nije imalo smisla koncept prebacivati u online formu, naglasak je na timskom radu, snalaženju i zajedničkom dolasku do najboljeg rešenja sve na FPGA platformi na kojoj se radi u realnom svetu:

Takmičenje počinje 20. maja i završava se 22. maja 2022. godine. Izazov Game Design traje 24h dok izazov Image processing traje 48h. Zatvorenog je tipa, što članovima takmičarskih timova omogućava maksimalnu fokusiranost na rad, inovativnost i međusobnu komunikaciju u cilju dolaska do najboljeg rešenja. Pored tehničkog znanja, veliku ulogu će imati poverenje, razumevanje i optimalno korišćenje raspoloživog vremena.

Dvadeset i četiri i 48h iako zvuči kao dug period, zapravo proleti kada rešavamo “zagonetku”. Naravno, timovima će biti obezbeđeno sve za ugodan rad i boravak u našim prostorijama od uslova za odmor, relaksaciju i rad (od obroka, playroom’a, chill zoon’a i naravno smeštaja da ukoliko neko želi može se udaljiti i odmoriti). Prijavljivanje je moguće putem zvaničnog sajta, a prijava može biti timska ili solo, dok je krajnji rok za prijavu 28. april.

Ovo je prvi put da se organizuje ovakav vid takmičenja u našoj zemlji, ali i šire. Kompanija Elsys Eastern Europe ima priliku da bude začetnik novog izazova – studentskog team based takmičenja u oblasti hardverskog dizajna. Ipak, veoma važan faktor za približavanje studentima jeste i saradnja ove kompanije sa fakultetima širom zemlje o čemu nam je Jelena govorila:

Imamo dugogodišnje saradnje sa svim relevantim fakultetima na partnerskom nivou, na šta smo veoma ponosni. To su “naši” fakulteti, gde smo studirali i odrasli, te nam je i lično i sa aspekta kompanije velika satisfakcija da na različite načine doprinesemo procesu kreiranja boljih uslova studiranja.

Putem donacija, unapređenjem programa nastave u saradnji sa profesorima, organizacijom takmičenja poput Tech+FTN, Tech+FPGA. Paralelno sa tim nas i studenti upoznaju, prepoznaju vrednosti kompanije, stavove i potom lako procene da li se vide u našem kolektivu.

Prilikom popunjavanja prijave, studenti imaju zadatak da napišu motivaciono pismo na temu My passion in the world of electronics, a naša sagovornica nam kaže da je motivaciono pismo tu da se bolje razumeju takmičari, njihov pogled na struku i karijerne težnje. Na primer, šta ih je privuklo struci, gde pronalaze ličnu motivaciju za dalje napredovanje, učenje, u kojoj oblasti bi voleli da razvijaju svoju karijeru i slično.

Glavna nagrada je dron DJI Mavic Mini Fly koji će dobiti svaki član oba pobednička tima, kao i ponudu za obavljanjem stručne prakse u kompaniji Elsys Eastern Europe. Iz ove kompanije navode da žele puno sreće ako se odlučite da okušate svoje znanje i timsku kreativnost u  Game Design ili Image processing izazovu.


Danas od 17:00 do 18:00 se održava Tech+fpga Q&A. Ovo je idealna prilika da organizatore pitate sve što vas zanima u vezi sa takmičenjem, samim konceptom, prijavama, izazovima, HDL jezicima i potrebnim znanjem istih za izazov u procesu “Image processing”, jednostavno prilika da rešite sve nedoumice koje imate i prijavite se na prvo takmičenje u hardveskom dizajnu.Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.