DIRECT MEDIA United Solutions predstavila medijske trendove za 2020. godinu

Brendovi, znate li na koje medijske trendove morate obratiti pažnju u 2020. godini?

DIRECT MEDIA United Solutions i ove godine izdvojila je medijske trendove koji će na domaćem tržištu dominirati u narednih 365 dana.

„U oblasti medija nepromenljiva je jedino promena, a fragmentacija je novi standard“, istakla je Ljubica Vukčević, Head of Research &Insight u DIRECT MEDIA United Solutions, najavivši presek medijskih trendova koji će, po njihovom mišljenju, dominirati na domaćem tržištu u toku naredne godine.

Neki od tih trendova, dodaje ona, bili su aktuelni i tokom 2019. godine i u toku naredne biće nadograđeni kroz mikrotrend ili novu oblast primene, a neki su potpuno novi i njihovu primenu će vreme tek potvrditi.

Detaljni prikaz svih medijskih trendova za 2020. godinu biće dostupan na zvaničnom sajtu, a mi vam u nastavku predstavljamo njihov kraći presek.

Konzumacija video sadržaja je u stalnom rastu

Kako pokazuju podaci TGI Srbija, 76% korisnika Interneta gleda videe, dok gotovo polovina Internet korisnika to čini preko dva sata dnevno. Ovaj trend, naglašavaju agencijski predstavnici, prepoznali su i oglašivači, pa je tako u 2018. gotovo 20% digital miksa zauzeo video format. Video će biti aktuelan i u 2020. godini, ali će se u okviru ukupnog trenda promeniti određeni mikrotrendovi:

  • Video-first platforme postaju važnije od mobile-first
  • Duže forme video zapisa će biti dominantne jer omogućavaju brendovima da sa korisnicima uspostave dublju emotivnu vezu.

Dominacija televizije

Trendovi o kojima su iz ove agencije pričali i prošle godine – pristup na zahtev, video na zahtev, samostalni striming, prikazivanje na više ekrana, fleksibilne pretplate, originalni sadržaji, biće prisutni i u 2020. godini, a posebno mesto u okviru toga zauzeće projekat Vida koji omogućava personalizovano oglašavanje putem TV-a.

Influenser marketing nastavlja da raste

Veća promena na našem tržištu ove godine, ocenjuju oni, je to što se fokus sa Instagram influensera pomerio ka Youtube influenserima, a to nas očekuje i u narednom periodu.

Objave sa mogućnošću kupovine

Neka istraživanja pokazuju da je 72% korisnika Instagrama kupilo neki proizvod preko aplikacije. Ipak, kako iz Srbije trenutno nije moguće postaviti Instagram shop, ovaj trend kod nas je još uvek u začetku, ali ga bez sumnje očekuje veliki rast kada ta opcija bude omogućena.

Nestajući sadržaji su veoma bitni

Instagram i Snapchat Stories predstavljaju savršene primere takvih vrsta sadržaja – onih koji se zadrže samo kratko vreme i nestanu. Prema nedavnom izveštaju kompanije Hootsuite, 64% marketara je već uključilo Instagram priče u svoje strateške planove ili namerava da to učini, naglašavaju iz Direct-a.

Korisnici sve više vremena provode na alternativnim platformama

Jedna od tih platformi je i TikTok, koji je prema broju preuzimanja rangiran više od Tvitera, Linkedina, Pinteresta i Snapcheta. U januaru ove godine, to je bila najviše preuzimana aplikacija na Android platformi.

Formiranje zajednica na društvenim mrežama

U 2019. godini zatvorene zajednice i grupe poput Reddit-a doživele su procvat, a ako brendovi žele da njihovo poslovanje preživi u uslovima organskih društvenih mreža u 2020. godini, ovakva vrsta humanizacije brenda biće neophodna – zaključuju iz DIRECT MEDIA United Solutions-a.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako paušalci mogu pristupiti svom eSandučetu i poreskom rešenju za 2020. godinu?

Januar 2020. za preduzetnike paušalce doneo je još jednu novost – rešenje o porezu direktno u njihovo eSanduče. Međutim, sudeći po reakcijama preduzetnika, taj proces nije jednostavan kao što izgleda. O tome šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju o prispelim obavezama analiziramo u nastavku teksta.

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

Propustili ste

Mobilno

Da li ste i dalje spremni da za telefon platite 1.000 evra – kada sličan možete naći za duplo manje novca?

Pre nekoliko meseci, svoj telefon star pet godina, zamenio sam novim, prošlogodišnjim modelom. I dok sam tražio adekvatnu zamenu, prvi put sam se zapitao ima li uopšte razlike između današnjih 'flagship' uređaja i da li nas velike kompanije danas više privlače primamljivim reklamama nego inovacijama koje su nam zaista potrebne.

Kultura 2.0

4 poslovne lekcije koje sam naučio iz druge sezone Narcos Mexico

Oni su trgovci narkoticima, nemaju visoko obrazovanje i fensi MBA programe u svojim CV-jevima. Prodaju 'bijelo' za život, odrasli su na ulicama, nemaju stvarni dodir sa poslovnim svijetom i njegovim trendovim. Ili to samo tako izgleda?

Startapi i poslovanje

Nakon 10 godina u advertajzingu odlučili su da pokrenu restoran u Beogradu – zašto?

Tehnologija i hrana danas su nerazdvojni - kao meso i kiseli kupus. U priči koja sledi, otkrivamo kako je jedna beogradska agencija završila u food-tech vodama i upoznajemo vas sa novim konceptom restorana koji preti da u potpunosti promeni ovu industriju.

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Tehnologija

Zašto je AI za nas i dalje kao tinejdžerski seks?

U misiji da demistifikujemo AI i konačno isteramo na čistac realne probleme i obesmislimo sav taj AI 'hype' organizujemo prvi internacionalni Brain Summit. Do tada, koje predrasude u vezi veštačke inteligencije vi imate?

Startapi i poslovanje

Beogradski Workpuls analizira efikasnost zaposlenih za preko 1.000 klijenata širom sveta

U trenutku kada se u mnogim kompanijama javlja dodatna potreba za optimizacijom radnih procesa i povećanjem efikasnosti, nameće se i potreba za savremenim alatima koji im u tome mogu pomoći. Jedan od njih je i Workpuls.