Ima li rešenja za frilensere i porez? (gošća Branka Anđelković)

Ima li rešenja za frilensere i porez? (gošća Branka Anđelković)

U 21. epizodi Netokracijinog Office Talks podkasta, razgovarali smo sa Brankom Anđelković, suosnivačicom Centra za istraživanje javnih politika. Krovna tema epizode bila je najava oporezivanja frilensera, te diskusija šta je potrebno uraditi kako bi i država i frilenseri došli do konačnog rešenja.

U velikom intervjuu koji smo objavili krajem oktobra, naša gošća analizirala je aktuelnu situaciju i predstavila predlog rešenja koji bi zadovoljio obe strane – i frilensere i državu. Upravo o tome smo sa Brankom razgovarali, ali ovog puta u podkast formatu, dotakavši se nekih od najvažnijih tačaka više nego aktuelne teme na relaciji frilenseri – Poreska uprava.

Takođe, zahvaljujući našoj gošći, uspeli smo da saznamo da je ovih nedelja, otkako je Poreska uprava obavestila radnike na Internetu da moraju predati poresku prijavu, urađeno dosta toga, ali da i dalje ima nesuglasica koje je potrebno rešiti.  

Ono što nam je naša sagovornica i otkrila jeste da čitav problem počinje da datira još ranije, tačnije od 2015. godine kada Svetska banka izveštava o velikom broju radnika na Internetu u Srbiji, a da se tek sada javlja pomenuti problem. Branka nam je govorila i o tome da ovdašnji zakon zapravo ne prepoznaje “slobodnjake”, sem u tri, četiri kategorije u koje potpadaju umetnici i novinari na primer.

Govorili smo i o tome šta podrazumevaju modeli poput samozaposlenih radnika kao preduzetnika (koji su registrovali svoju firmu) i zašto u tom slučaju ne postoji kategorija samozaposlenih radnika bez registrovane firme. U tom slučaju, naša sagovornica nam je govorila šta znači uvođenje hibridnog modela poslovanja koje su uvele i druge države u Evropi, kao i da li bi uvođenje hibridnog rešenja u ovom slučaju bilo ključ.

Pred sam kraj, Branka nam je detaljnije govorila i o kategorizaciji radnika na Internetu i njihovom oporezivanju, osvrnuvši se na kratko i na primere koji nam dolaze iz Bosne i Hercegovine kada je reč o oporezivanju frilensera. Štaviše, imaćete priliku da čujete i šta podrazumeva novoformirano Udruženje radnika na Internetu i koja je njihova uloga u pronalasku idealnog rešenja za pomenuti problem.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Deltin ‘Ananas’ unaprediće domaći e-commerce ne investicijom od €100 miliona, već brigom o korisnicima. Može li on to?

Kompanija Delta Holding najavila je da nakon 30 godina poslovanja u različitim oblastima u 2021. godini ulazi u e-commerce. Analiziram kako bi novi biznis mogao da izgleda i na čemu se mora zasnivati kako bi se takmičio sa konkurencijom.

Tehnologija

Ekskluzivno: Posetili smo Državni data centar u Kragujevcu od 14.000m² – jedan od najmodernijih u ovom delu Evrope

Redakcija Netokracije prošle nedelje imala je priliku da prva među medijima u Srbiji poseti nedavno izgrađeni data centar u Kragujevcu. Tom prilikom razgovarali smo i sa Mihailom Jovanovićem, direktorom kancelarije za IT i eUpravu, koji nam je otkrio više detalja o ovoj zgradi i njenoj važnosti u procesu digitalizacije države.

Kultura 2.0

Sirenin krug poverenja: Zašto founderi toliko često biraju nepotizam?

Nepotizam je neiskren način da se ljudima veruje. Pogotovo u poslu.

Propustili ste

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Principal Software Engineer?

Nikola Puzović, Principal Software Engineer u kompaniji LearnUpon, deli svoja razmišljanja o IT industriji u Srbiji.

Karijere

Vuk Stefanović je junior UI inženjer i otkriva nam kako iz njegovog ugla izgleda srpski IT

Predstavljamo vam 'Razgovore sa juniorima' - specijal u kome nam inženjeri koji ulaze u IT otkrivaju kako oni vide ovu industriju.

Office Talks Podcast

Zašto Srbija nema više uspešnih startapa?

10 uspešnih startapa su slučajnost - 100 su proizvod sistemskog rada.

Kultura 2.0

Data Science može se primeniti i u medijskom poslu – a takvo novinarstvo polako se razvija i u Srbiji

Tatjana Kecojević i Tijana Blagojev, Data naučnice, otkrivaju nam šta je to 'Data Journalism'.

Startapi i poslovanje

Telekom Srbija pokreće VC fond – 25 miliona evra za ‘early stage’ startape u narednih 5 godina

Telekom Srbija osnovala je VC fond koji će godišnje ulagati do 5 miliona evra u domaće startape. Početne ideje finansiraće se iznosima od 50.000 do 100.000 evra.

Intervju

Stefan Spalević studentima ETF-a i Matematičkog fakulteta drži časove matematike na svom YouTube kanalu

YouTube može biti moćno oruđe u procesu edukacije, a to nam je pokazao i Stefan Spalević koji upravo putem ovog servisa predaje matematiku za studente širom Srbije.