Ima li rešenja za frilensere i porez? (gošća Branka Anđelković)

Ima li rešenja za frilensere i porez? (gošća Branka Anđelković)

U 21. epizodi Netokracijinog Office Talks podkasta, razgovarali smo sa Brankom Anđelković, suosnivačicom Centra za istraživanje javnih politika. Krovna tema epizode bila je najava oporezivanja frilensera, te diskusija šta je potrebno uraditi kako bi i država i frilenseri došli do konačnog rešenja.

U velikom intervjuu koji smo objavili krajem oktobra, naša gošća analizirala je aktuelnu situaciju i predstavila predlog rešenja koji bi zadovoljio obe strane – i frilensere i državu. Upravo o tome smo sa Brankom razgovarali, ali ovog puta u podkast formatu, dotakavši se nekih od najvažnijih tačaka više nego aktuelne teme na relaciji frilenseri – Poreska uprava.

Takođe, zahvaljujući našoj gošći, uspeli smo da saznamo da je ovih nedelja, otkako je Poreska uprava obavestila radnike na Internetu da moraju predati poresku prijavu, urađeno dosta toga, ali da i dalje ima nesuglasica koje je potrebno rešiti.  

Ono što nam je naša sagovornica i otkrila jeste da čitav problem počinje da datira još ranije, tačnije od 2015. godine kada Svetska banka izveštava o velikom broju radnika na Internetu u Srbiji, a da se tek sada javlja pomenuti problem. Branka nam je govorila i o tome da ovdašnji zakon zapravo ne prepoznaje “slobodnjake”, sem u tri, četiri kategorije u koje potpadaju umetnici i novinari na primer.

Govorili smo i o tome šta podrazumevaju modeli poput samozaposlenih radnika kao preduzetnika (koji su registrovali svoju firmu) i zašto u tom slučaju ne postoji kategorija samozaposlenih radnika bez registrovane firme. U tom slučaju, naša sagovornica nam je govorila šta znači uvođenje hibridnog modela poslovanja koje su uvele i druge države u Evropi, kao i da li bi uvođenje hibridnog rešenja u ovom slučaju bilo ključ.

Pred sam kraj, Branka nam je detaljnije govorila i o kategorizaciji radnika na Internetu i njihovom oporezivanju, osvrnuvši se na kratko i na primere koji nam dolaze iz Bosne i Hercegovine kada je reč o oporezivanju frilensera. Štaviše, imaćete priliku da čujete i šta podrazumeva novoformirano Udruženje radnika na Internetu i koja je njihova uloga u pronalasku idealnog rešenja za pomenuti problem.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Sponzorisano

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Web 3.0

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.