Ima li rešenja za frilensere i porez? (gošća Branka Anđelković)

Ima li rešenja za frilensere i porez? (gošća Branka Anđelković)

U 21. epizodi Netokracijinog Office Talks podkasta, razgovarali smo sa Brankom Anđelković, suosnivačicom Centra za istraživanje javnih politika. Krovna tema epizode bila je najava oporezivanja frilensera, te diskusija šta je potrebno uraditi kako bi i država i frilenseri došli do konačnog rešenja.

U velikom intervjuu koji smo objavili krajem oktobra, naša gošća analizirala je aktuelnu situaciju i predstavila predlog rešenja koji bi zadovoljio obe strane – i frilensere i državu. Upravo o tome smo sa Brankom razgovarali, ali ovog puta u podkast formatu, dotakavši se nekih od najvažnijih tačaka više nego aktuelne teme na relaciji frilenseri – Poreska uprava.

Takođe, zahvaljujući našoj gošći, uspeli smo da saznamo da je ovih nedelja, otkako je Poreska uprava obavestila radnike na Internetu da moraju predati poresku prijavu, urađeno dosta toga, ali da i dalje ima nesuglasica koje je potrebno rešiti.  

Ono što nam je naša sagovornica i otkrila jeste da čitav problem počinje da datira još ranije, tačnije od 2015. godine kada Svetska banka izveštava o velikom broju radnika na Internetu u Srbiji, a da se tek sada javlja pomenuti problem. Branka nam je govorila i o tome da ovdašnji zakon zapravo ne prepoznaje „slobodnjake“, sem u tri, četiri kategorije u koje potpadaju umetnici i novinari na primer.

Govorili smo i o tome šta podrazumevaju modeli poput samozaposlenih radnika kao preduzetnika (koji su registrovali svoju firmu) i zašto u tom slučaju ne postoji kategorija samozaposlenih radnika bez registrovane firme. U tom slučaju, naša sagovornica nam je govorila šta znači uvođenje hibridnog modela poslovanja koje su uvele i druge države u Evropi, kao i da li bi uvođenje hibridnog rešenja u ovom slučaju bilo ključ.

Pred sam kraj, Branka nam je detaljnije govorila i o kategorizaciji radnika na Internetu i njihovom oporezivanju, osvrnuvši se na kratko i na primere koji nam dolaze iz Bosne i Hercegovine kada je reč o oporezivanju frilensera. Štaviše, imaćete priliku da čujete i šta podrazumeva novoformirano Udruženje radnika na Internetu i koja je njihova uloga u pronalasku idealnog rešenja za pomenuti problem.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika u pohodu na udeo u domaćem ‘classifieds’ tržištu

Sredinom godine na tržište Srbije stigao je novi oglasnik koji tehnologijom i dizajnom želi da se bori za svoj deo 'classifieds' kolača. Zanimalo nas je kako je čitava priča zamišljena i šta to novo Sasomange.rs pruža domaćim kupcima i trgovcima.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Kolumna

Filtriranje interneta u Srbiji donosi ozbiljne posledice i nepoznatu korist

Filtriranje interneta je u Srbiji uvedeno radi navodnog sprečavanja dalje štete po republički budžet i ekonomiju i uz zanemarivanje brojnih aspekata koji ovaj opasan presedan nosi sa sobom. U tekstu analiziramo zašto je ta odluka besmislena i do kakvih posledica može dovesti.

Propustili ste

Tehnologija

Top 10 ‘Black Friday’ gedžeta koje već sada možete da kupite – prema izboru Netokracije

Sada već tradicionalno donosimo vam spisak nama najinteresantnijih gedžeta iz tehnološkog sveta koje možete nabaviti po sniženim cenama za Black Friday.

Gaming

Facebookov ‘cloud gaming’ ponudiće oglašivačima nove mogućnosti za reklamu

'Cloud' gejming je termin koji je u ovoj dinamičnoj godini isplivao na površinu i zainteresovao mnoge. Iako mu je potrebno još vremena da pokaže svoj pun potencijal, velike kompanije polažu ogromnu nadu u ovu oblast. Nakon kompanija Google i Apple, svoj 'cloud' gejming servis predstavio je i Facebook.

Društvene mreže

1.000.000 pregleda kasnije i domaći Extreme Intimo srušio je Instagram svojim humanim gestom

Ovih dana niste mogli da ne primetite video koji je šerovan širom Instagrama: kampanju #stvarnoželim brenda Extreme Intimo koji je za svako deljenje videa poklanjao novčana sredstva za porodilišta širom Srbije. Više o tome razgovaramo sa predstavnicima ove kompanije.

Internet marketing

TikTok kampanja ‘Teži Ravnoteži’ za 10 dana ima više od 700.000 pregleda – i interesuje tinejdžere širom Balkana

U okviru nacionalne kampanje 'Teži ravnoteži' pokrenut je i TikTok kanal sa ciljem edukacije đaka i studenata na temu zdravih životnih stilova. U nastavku teksta organizatori nam detaljnije otkrivaju o čemu je reč.

Office Talks Podcast

Država ćuti na zahteve frilensera (gost Miran Pogačar)

23. epizodu Office Talks podkasta obeležila je aktuelna tema oporezivanja frilensera. Naš gost bio je Miran Pogačar, predsednik novoosnovanog Udruženja radnika na Internetu.

Startapi i poslovanje

Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu na 15% – ali samo za pojedine developere

Kao deo novog programa za mala preduzeća kompanija Apple najavila je smanjenje stope provizije u App Store prodavnici za 15% - što predstavlja jednu od najznačajnijih promena u procesu u kojem iOS developeri zarađuju na svojim igrama i aplikacijama za Apple uređaje.