Automattic ušao u domenski biznis - dobro nam došao .blog!

Automattic ušao u domenski biznis – dobro nam došao .blog!

Kompanija Automattic objavila je juče da uskoro kreće pretprodaja .blog domena čija su prava otkupljena prošle godine za 19 miliona dolara. Jedan od prvih ponosnih nosilaca novog gTLD domena jeste upravo osnivač Automattica te WordPressa, Matt Mullenweg, a mnogi Internet analitičari pitaju da se da li se blogovanje vraća u velikom stilu.

mat1

Matt Mullenweg jedan je od prvih ponosnih vlasnika novog .blog domena. Kako je objavio juče u blogpostu, nakon decenije njegov lični blog zaživeo je na novoj adresi matt.blog, a kao vlasnik Automattica koji stoji iza WordPress.com – ulazak u domenski biznis predstavlja novo poglavlje za kompaniju čiji rad danas umnogome oblikuje izgled Interneta, koristili mi njihove proizvode ili ne.

Domeni su važniji nego ikada

Pravo na distribuciju .blog domena, Automattic je stekao prošle godine plativši približno 19 miliona dolara za licencu. Neko bi rekao previše novca za jednu tako prostu stvar, no domenski biznis pokazao se unosnim, pa čak i na ovim prostorima budući da je crnogorski .Me sredinom prethodne godine izvezao više od 800.000 domena, a samo nekoliko meseci kasnije i čitav milion.

Platišama rani pristup, ali tu nije kraj

Ukoliko želite da se domognete vašeg .blog domena, potrebno je da odete na get.blog i proverite dostupnost istog. I dok je velika većina domena slobodna, u pretprodaji njihova registracija izaćiće vas minimum 250 dolara – $220 za rani pristup koji traje do 9. novembra, kao i taksa od $30 za samu registraciju. Ipak, premium domeni poput computer.blog koštaju čak 100.000, dok adrese smartphone.blog i internet.blog mogu postati važe za 5.000 i 10.000 američkih dolara.

blog1
Adresa marko.blog izašla bi me 420 dolara. Mislim da ću se držati pisanja na Netokraciji.

Iz Automattica poručuju da će cene novih domena biti iste za sve, bez obzira da li se vlasnici odlučuju da na korišćenje WordPressa ili ne. Isto tako, ukoliko jedan domen vidi i po nekoliko registracija, kompanija je u mogućnosti da otvori proces licitacije – dodeljujući domen onome ko najviše plati. Želite da postanete ponosni vlasnik facebook.blog domena za samo 250 dolara? Srećno, nove adrese podložne su zaštiti prava svojine, a nosilac imena može ukinuti vašu aplikaciju.

Rani period registracije domena traje sve do 9. novembra, pri čemu prodaja po standardnim cenama od samo $30 kreće od 21. novembra, poručuju iz Automattica, dodajući da se pretplatnicima koji prilože 220 dolara za rani pristup, a koji ne uspeju da postanu vlasnici izabranog domena usled licitacije, novac u potpunosti vraća.

Srećan lov na .blog domene! 🙂

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti.