Strast pre novca, rad pre izgovora

Strast pre novca, rad pre izgovora

Drugi dan konferencije wwvršac i ovoga puta ugostio je govornike u dva bloka - outsourcing i startapi. Nema sumnje da industrija informacionih tehnologija u Srbiji prolazi kroz pravi period renesanse, no kako zapravo izgledaju sve te uspešne priče iz ugla glavnih aktera? Postoji li potvrđeni plan kako do uspeha i šta stoji iza globalnog uspeha?

blejalac1Stefan Đaković
Ivan Bjelajac podelio je sa publikom priču o servisu ManageWP kojeg je letos kupio GoDaddy.

Blok posvećen startapima otvorio je Ivan Bjelajac, direktor Devana Technologies, kompanije iza servisa ManageWP koji je nedavno prodat GoDaddy-ju. Ivan danas vodi tim koji posluje kao GoDaddy WordPress Europe čime su se zaposleni u ex Devani pridružili jednom od najpoznatijih imena na polju domena.

Govoreći o svojoj karijeri, Bjelajac je na samom početku istakao kako je ljubav prema informacionim tehnologijama bila ono što je na početku odredilo njegova dalja interesovanja, a kasnije donelo i prvi novac. Potekavši iz gejmerske zajednice, on je prvo došao do posla koji je bio vezan za održavanje servera u jednoj domaćoj hosting kompaniji, da bi ubrzo potom krenuo da radi i na velikim sistemima za inostrane klijente među kojima su se nalazili Thompson Reuters i Bank of London. Dodir sa tako velikim imenima pružio je Ivanu mogućnost da se upozna sa najnovijom opremom i procesima, ali i da stekne iskustvo koje će mu kasnije biti od velikog značaja za dalji razvoj njegove preduzetničke karijere.

Negde u vreme kada je Ivan radio za kompaniju MaxCDN koja je trebala da otvori kancelarije u Beogradu, stigao je poziv od Vladimira Prelovca putem LinkedIn-a koji je sa svojim timom krenuo da radi na revolucionarnom servisu koji je trebao da omogući jednostavnije upravljanje WordPress instalacijama. Poznatiji kao ManageWP, servis je nakon par dana od puštanja u rad krenuo da beleži šestocifrene prihode, a tim je narednih nekoliko godina proveo radeći na njemu i beležeći značajne uspehe među globalnom WordPress zajednicom – sve do akvizicije servisa od strane kompanije GoDaddy krajem ovog leta.

Ako ideš negde brzo, moraš da ideš sam. Manage WP nikada nije uzeo investiciju niti je bio deo jedne velike kompanije. Ne trebaju nam investicije da mi rastemo, već nam treba način da poraste upravo ova niša, pa su nam trebala partnerstva.

Bjelajac je završio svoje izlaganje otkrivši prisutnima kako su tekli pregovori između Devane i GoDaddy-ja, dodavši da je u pitanju proces koji je trajao nekoliko meseci, te da je na kraju urađeno ono što je najbolje za dalji razvoj kompanije i njenih zaposlenih u Beogradu –  otvarajući tako novo poglavlje u radu ovog odeljenja, ali i pružajući zajednici jedan sasvim nov vid podrške kroz razmenu znanja.

Neuspeh kao sastavni deo života i karijere

Ne možemo da govorimo o tehnološkom preduzetništvu u Srbiji a da ne spomenemo gejming kompanije. Iako je većina upoznata sa Nordeusom, te Eipixom, danas na ovim prostorima imamo veliki broj nezavisnih studija koji razvijaju video igre najrazličitijih žanrova. Priliku da predstave svoj put od strasti preko preudzetništva do uspešne globalne kompanije, imali su i momci iz Mad Head Games-a.

ukiStefan Đaković
Osnivači Mad Had Games studija predstavili su njihov put od nekoliko prijatelja do kompanije koja danas zapošljava više od 60 ljudi

Stigavši na predavanje pravo sa karting šampionata Srbije, Uroš Banješević (COO) ispričao je posetiocima konferencije wwvršac kako su osnivači ove kompanije krenuli sa razvojem prve igre na kojoj su radili čak tri godine, a koja je bila daleko od hita koji ih je proslavio. Trnovit put nije sprečio ove momke da i pored poslova za klijente ostvare san i lansiraju svoju igru, a kasnije i druge naslove.

Uroš ističe pet stvari koje nekoga čine preduzetnikom i koje su potrebne kako bi se izgurala lična startap priča:

 1. Strast: to je ono za šta ti drugi ne trebaju, a kada je imaš – neminovno ćeš doći do uspeha
 2. Prijatelji: stavka koja se najteže stiče
 3. Neuspeh: naš put je bio protkan neuspesima i padovima. Nakon svakog neuspeha mora da sledi podizanje i pokušaj ponovo
 4. Upornost
 5. Ideali: zaboravite izgovore, Srbija je sjajno mesto, čak i ako smo navikli da to nije. Bavite se svojom realnošću i svojom strašću. Zadajte sebi kratkoročne i dugoročne ciljeve – to vam niko ne brani.

5 godina čekamo reformu obrazovanja: Ne možemo pripremiti ljude za sadašnjost, kamoli za budućnost

Priliku da zatvori konferenciju ove godine imao je Marko Kažić, osnivač servisa Zamphyr koji nastoji da učenje digitalnih veština prebaci u digitalne ekosisteme. U pitanju je online škola programiranja koja nudi besplatne programe za nezaposlene, a Kažić je na wwvršcu podelio sa publikom kako je njegov tim došao do ovog unikatnog proizvoda, vođen iskustvima sa prethodnih poslova koji su ga odveli čak i do Kine:

Za mene imati startap nije preduzetnički put već ostavljanje nekog ličnog pečata. Ideja Zamphyra nastala je iz nečeg malog, porodičnog. Samoobrazovanje je tvrdim, jedino obrazovanje koje postoji. Vreme je da napravimo nešto što će da spoji IT industriju i izvuče ljude iz začaranog kruga. Ako hoćemo danas da naučimo nekoga da programira, moramo da ga opremimo znanjem koje će biti agilno i opširno.

Marko je zaključio da je obrazovanje 21. veka odavno „pokucalo na naša vrata“, da ono danas nije nužno vezano za škole, već se nalazi svuda oko nas – na nama je da ga stičemo, prikupljamo i na kraju upotrebimo kako bi ga preneli drugima.

Ostavi komentar

 1. rada

  rada

  31. 10. 2016. u 14:01 Odgovori

  Ovogodišnji #wwvrsac će imati odjeka bar godinu dana, svi govornici bili su odlični! Hvala Marko za divan zapis tj. članak 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako paušalci mogu pristupiti svom eSandučetu i poreskom rešenju za 2020. godinu?

Januar 2020. za preduzetnike paušalce doneo je još jednu novost – rešenje o porezu direktno u njihovo eSanduče. Međutim, sudeći po reakcijama preduzetnika, taj proces nije jednostavan kao što izgleda. O tome šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju o prispelim obavezama analiziramo u nastavku teksta.

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

Propustili ste

Kultura 2.0

4 poslovne lekcije koje sam naučio iz druge sezone Narcos Mexico

Oni su trgovci narkoticima, nemaju visoko obrazovanje i fensi MBA programe u svojim CV-jevima. Prodaju 'bijelo' za život, odrasli su na ulicama, nemaju stvarni dodir sa poslovnim svijetom i njegovim trendovim. Ili to samo tako izgleda?

Startapi i poslovanje

Nakon 10 godina u advertajzingu odlučili su da pokrenu restoran u Beogradu – zašto?

Tehnologija i hrana danas su nerazdvojni - kao meso i kiseli kupus. U priči koja sledi, otkrivamo kako je jedna beogradska agencija završila u food-tech vodama i upoznajemo vas sa novim konceptom restorana koji preti da u potpunosti promeni ovu industriju.

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Tehnologija

Zašto je AI za nas i dalje kao tinejdžerski seks?

U misiji da demistifikujemo AI i konačno isteramo na čistac realne probleme i obesmislimo sav taj AI 'hype' organizujemo prvi internacionalni Brain Summit. Do tada, koje predrasude u vezi veštačke inteligencije vi imate?

Startapi i poslovanje

Beogradski Workpuls analizira efikasnost zaposlenih za preko 1.000 klijenata širom sveta

U trenutku kada se u mnogim kompanijama javlja dodatna potreba za optimizacijom radnih procesa i povećanjem efikasnosti, nameće se i potreba za savremenim alatima koji im u tome mogu pomoći. Jedan od njih je i Workpuls.

Startapi i poslovanje

Oh Monday poslaće vam svakog ponedeljka spisak ‘remote’ poslova u inostranim kompanijama

Usvajanje novih zakonskih odluka o paušalnom oporezivanju podiglo je ogromnu prašinu u IT zajednici. I dok jedni polako počinju da se prilagođavaju, drugi razmišljaju da li postoji način da ostanu u Srbiji a da rade za inostranu kompaniju - u čemu im može pomoći domaći projekat Oh Monday - nedeljni pregled poslova 'na daljinu' direktno u inbox.