Najbolji (motivacioni) citati ovogodišnjeg Webiza koje ćete zapamtiti

Najbolji (motivacioni) citati ovogodišnjeg Webiza koje bi trebalo da zapamtite

Još jedna Webiz konferencija ostala je za nama, a kako tradicija nalaže i ove godine sala Hotela Vojvodina bila je tesna da primi sve učesnike koji su imali priliku da čuju veliki broj inspirativnih predavanja od predstavnika domaće i svetske IT scene. Zrenjaninci i njihovi gosti iz Srbije i regiona, imali su prilike da se upoznaju sa novim oblastima poslovanja i radom u digitalnoj ekonomiji, a Netokracija vam donosi najinspirativnije citate koje smo ove godine zabeležili u 'prestonici Banata'.

webiz

Već petu godinu Webiz opravdava titulu jednog od najposećenijih događaja koji se bavi poslovanjem na Internetu, digitalnim marketingom, ali i konkretnim edukacijama i radionicama za posetioce. Doprinos ovogodišnjem izdanju dali su predavači poput Branka Milutinovića (Nordeus), Stelija Eftija (Close.io), te ministarke državne uprave i lokalne samouprave, Ane Brnabić. Dugačak spisak motivacionih predavanja iznedrio je i neke poučne citate koje smo pribeležili za vaš potpuni užitak. Što bi se reklo, sit back, relax and take notes! 😉

Steli Efti (Close.io)

stelijaPavle Tabaroši

Za predavanje koje je privuklo najveću pažnju na konferenciji zaslužan je Steli Efti, harizmatični Grk koji je odrastao u Nemačkoj, a koji je odlučio da ostavi sve za sobom i pre 10 godina se preseli u SAD gde danas živi i radi kao CEO startapa Close.io. Govorivši o američkom snu i šta on danas predstavlja, Steli je ukazao na važnost upornosti i energetičnost koji vas mogu odvesti daleko:

Izađite iz „sobe“, najbolje stvari se dešavaju ukoliko napustite svoju zonu komfora. Potrebno je biti izuzetan u onome što radite. Ako želiš da budeš preduzetnik moraš da pronađeš put, stvoriš taj put ako ga nema i boriš se za svoj cilj. Ne prihvataj kada ti kažu da ne možeš – uvek nađi neko svoje rešenje.

Razmišljaj veliko, uči na malim i radikalnim koracima i akcijama, tako ćeš pomeriti svet. Svaki dan je potrebno da napravite jedan korak, nikada ne ostavljajte dan na nuli – jer morate znati i prihvatiti samog sebe.

Ana Brnabić (Ministarstvo državne uprave)

anabPavle Tabaroši

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić, upoznala je detaljnije publiku sa planovima Vlada kada je reč o IT sektoru, kao i o implementaciji proframa prekvalifikacije za koji se već prijavio veliki broj pojedinaca. Ministarka Brnabić ukazala je na neke od ključnih problema ovog sektora za čije će se rešavanja i sama Vlada zalagati:

Cilj nam je da smanjimo nezaposlenost u Srbiji. Da pružimo podršku startap kompanijama kako bi mogli da brendiramo Srbiju u svetu kada je reč o IT industriji. Potrebno je da stvorimo infrastrukturu za startape koja ih približava normama, fondovima, a na taj način im moramo stvoriti povoljne uslove. Infrastrukutra i pristup fondovima za VC investicije naš je primarni cilj.

Hajde da se svi zajedno povežemo, kažite šta su problemi pa da zajedno rešavamo sve. Kada je reč o eUpravi, ona je velika šansa kako za IT sektor, tako i za startape – volela bih da napravimo velike pomake u ovoj oblasti.

Branko Milutinović (Nordeus)

brankoPavle Tabaroši

Govoreći o svojim prvim koracima u startap svetu, Nordeusov Branko Milutinović provukao je svoje izlaganje kroz prizme edukacije, stanja u društvu ali i percepciji našeg društva kada je preduzetništvo u pitanju:

Kada krenete da radite, tek tada shvatite da je to početak, škola je bila samo osnova. Nastavni programi, kadrovi i budućnost – to su nažalost upitne stvari u Srbiji. Ne verujem da se ove oblasti sistemski razvijaju. Današnje „srpske gazde“ treba da zamenite baš vi koji razmišljate napred, a taj proces će potrajati. Potrebno je da obrazovne institucije budu otvorene prema privredi.

Mnogi ovde misle da će ih propadanje i neuspeh uništiti, a to je samo sastavni deo preduzetništva. Probajte da naučite nešto iz te lekcije. Na greškama se najbolje uči. Gledajte na izazove koje su pred vama kao na prilike a ne probleme.

Tatjana Savić (Eipix)

tatjanaPavle Tabaroši

O tome kako izgleda život jedne programerke u gejmig industriji, te koje izazove sa sobom donosi mesto lead programera, publici je otkrila Tatjana Savić:

Najbitnije je da volite ono što radite. To će vas usmeriti kasnije ka nekoj profesoji. Ja sam volela igre i sada sam game developer. Potrebno je veoma puno rada i usavršavanja da bi se nešto postiglo, posebo kada je reč o game developmentu. Danas su razvoj tehnologije i dostupnost literature omogućili da se lako postane game developer, uz obavezno poznavanje matematike i fizike.

Sve što želimo da naučimo, možemo da naučimo kod kuće. Nije tačno da sa diplomom i sertifikatom danas dobijamo posao. Diploma ne znači ništa ako nemate znanje i ako ne možete da prođete dobijen test na razgovoru za posao. Uvek je potrebno da se informišete o firmi u kojoj ćete se zaposliti. Trudite se da svoje projekte što bolje prikažete uz što više profesionalizma a što manje sujete.

Boris Prpić i Milan Todorović (CityExpert)

cityPavle Tabaroši

Nekoliko korisnih saveta publici u Zrenjaninu, izneli su i osnivači startapa CityExpert, koji je još sredinom prošle godine osigurao investiciju od 700.000 evra za širenje tima i brži napredak:

Okupite dobar tim oko sebe, samo ćete na taj način da ostvarite svoje ciljeve, sami jednostavno ne možete. Probajte da testirate i analizirate stvari pre nego što ih plasirate na tržište. Budite ubedljivi i prodajte svoju ideju, ustanite i promenite se – samo ćete tako ostvariti svoje ideje. Posle svakog pada, morate da ustanete i nastavite dalje.

Trodnevno izdanje petog i jubilarnog Webiza i ovaj put je pomerilo lestvicu za još jedan stepen. Razlog tome jeste prepuna sala Hotela Vojvodina, ali i veliki broj mladih učesnika koji su sa događaja otišli motivisani, puni inspiracije, novih konakata i nekih novih znanja. Sabirajući utiske, ne sumnjamo da ćemo se i dogodine videti na Webizu – u nekom novom izdanju, sa nekim novim licima i novim pričama o uspesima u ovom svetu punom konstantnih promena.

Popularno

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

E-commerce

Zanateria je nova ‘online’ robna kuća iz Srbije koja okuplja preko 180 zanatlija, malih proizvođača i njihovih unikatnih proizvoda

Domaća scena izrade zanatskih proizvoda je u ekspanziji, pa je sve više manjih proizvođača koji traže svoje mesto na 'online' i 'offline' tržištu. U tome im može pomoći Zanateria - nova Internet robna kuća, čiji su osnivači za Netokraciju podelili svoju poslovnu priču.

Propustili ste

Kultura 2.0

Uputstvo za primenu Testa samostalnosti konačno je objavljeno

Uputstvo za tumačenje kriterijuma Testa samostalnosti pomoći će paušalnim preduzetnicima i poreskim inspektorima da pravilno protumače devet kriterijuma koji određuju da li su ovi preduzetnici u svom poslovanju nezavisni u odnosu na svog nalogodavca ili ne.

Tehnologija

Plaćanje QR kodovima uveliko dolazi u Srbiju – koje prednosti donosi i šta treba da znamo o tome?

Uskoro bi u prodavnicama širom zemlje trebao da bude integrisan sistem instant plaćanja, odnosno instrukcija - NBS IPS QR kod. Mi smo analizirali šta to znači za korisnike i trgovce i koje benefite donosi.

Kultura 2.0

Lako je isključiti Slack i mail, ali kako se gase misli o poslu?

Ako ovaj tekst čitate posle radnog vremena, koliko puta ste pogledali na mail, pomislili na svoj posao ili zadatak koji morate da završite sutra? Ni statistika, a bogami ni praksa vam ne idu u prilog, pa ste verovatno to učinili barem jednom, a u nastavku ćete otkrićete kako (i zašto) bi to trebalo smanjiti na minimum.

Mobilno

Da li ste i dalje spremni da za telefon platite 1.000 evra – kada sličan možete naći za duplo manje novca?

Pre nekoliko meseci, svoj telefon star pet godina, zamenio sam novim, prošlogodišnjim modelom. I dok sam tražio adekvatnu zamenu, prvi put sam se zapitao ima li uopšte razlike između današnjih 'flagship' uređaja i da li nas velike kompanije danas više privlače primamljivim reklamama nego inovacijama koje su nam zaista potrebne.

Kultura 2.0

4 poslovne lekcije koje sam naučio iz druge sezone Narcos Mexico

Oni su trgovci narkoticima, nemaju visoko obrazovanje i fensi MBA programe u svojim CV-jevima. Prodaju 'bijelo' za život, odrasli su na ulicama, nemaju stvarni dodir sa poslovnim svijetom i njegovim trendovim. Ili to samo tako izgleda?

Startapi i poslovanje

Nakon 10 godina u advertajzingu odlučili su da pokrenu restoran u Beogradu – zašto?

Tehnologija i hrana danas su nerazdvojni - kao meso i kiseli kupus. U priči koja sledi, otkrivamo kako je jedna beogradska agencija završila u food-tech vodama i upoznajemo vas sa novim konceptom restorana koji preti da u potpunosti promeni ovu industriju.