Najbolji (motivacioni) citati ovogodišnjeg Webiza koje ćete zapamtiti

Najbolji (motivacioni) citati ovogodišnjeg Webiza koje bi trebalo da zapamtite

Još jedna Webiz konferencija ostala je za nama, a kako tradicija nalaže i ove godine sala Hotela Vojvodina bila je tesna da primi sve učesnike koji su imali priliku da čuju veliki broj inspirativnih predavanja od predstavnika domaće i svetske IT scene. Zrenjaninci i njihovi gosti iz Srbije i regiona, imali su prilike da se upoznaju sa novim oblastima poslovanja i radom u digitalnoj ekonomiji, a Netokracija vam donosi najinspirativnije citate koje smo ove godine zabeležili u 'prestonici Banata'.

webiz

Već petu godinu Webiz opravdava titulu jednog od najposećenijih događaja koji se bavi poslovanjem na Internetu, digitalnim marketingom, ali i konkretnim edukacijama i radionicama za posetioce. Doprinos ovogodišnjem izdanju dali su predavači poput Branka Milutinovića (Nordeus), Stelija Eftija (Close.io), te ministarke državne uprave i lokalne samouprave, Ane Brnabić. Dugačak spisak motivacionih predavanja iznedrio je i neke poučne citate koje smo pribeležili za vaš potpuni užitak. Što bi se reklo, sit back, relax and take notes! 😉

Steli Efti (Close.io)

stelijaPavle Tabaroši

Za predavanje koje je privuklo najveću pažnju na konferenciji zaslužan je Steli Efti, harizmatični Grk koji je odrastao u Nemačkoj, a koji je odlučio da ostavi sve za sobom i pre 10 godina se preseli u SAD gde danas živi i radi kao CEO startapa Close.io. Govorivši o američkom snu i šta on danas predstavlja, Steli je ukazao na važnost upornosti i energetičnost koji vas mogu odvesti daleko:

Izađite iz „sobe“, najbolje stvari se dešavaju ukoliko napustite svoju zonu komfora. Potrebno je biti izuzetan u onome što radite. Ako želiš da budeš preduzetnik moraš da pronađeš put, stvoriš taj put ako ga nema i boriš se za svoj cilj. Ne prihvataj kada ti kažu da ne možeš – uvek nađi neko svoje rešenje.

Razmišljaj veliko, uči na malim i radikalnim koracima i akcijama, tako ćeš pomeriti svet. Svaki dan je potrebno da napravite jedan korak, nikada ne ostavljajte dan na nuli – jer morate znati i prihvatiti samog sebe.

Ana Brnabić (Ministarstvo državne uprave)

anabPavle Tabaroši

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić, upoznala je detaljnije publiku sa planovima Vlada kada je reč o IT sektoru, kao i o implementaciji proframa prekvalifikacije za koji se već prijavio veliki broj pojedinaca. Ministarka Brnabić ukazala je na neke od ključnih problema ovog sektora za čije će se rešavanja i sama Vlada zalagati:

Cilj nam je da smanjimo nezaposlenost u Srbiji. Da pružimo podršku startap kompanijama kako bi mogli da brendiramo Srbiju u svetu kada je reč o IT industriji. Potrebno je da stvorimo infrastrukturu za startape koja ih približava normama, fondovima, a na taj način im moramo stvoriti povoljne uslove. Infrastrukutra i pristup fondovima za VC investicije naš je primarni cilj.

Hajde da se svi zajedno povežemo, kažite šta su problemi pa da zajedno rešavamo sve. Kada je reč o eUpravi, ona je velika šansa kako za IT sektor, tako i za startape – volela bih da napravimo velike pomake u ovoj oblasti.

Branko Milutinović (Nordeus)

brankoPavle Tabaroši

Govoreći o svojim prvim koracima u startap svetu, Nordeusov Branko Milutinović provukao je svoje izlaganje kroz prizme edukacije, stanja u društvu ali i percepciji našeg društva kada je preduzetništvo u pitanju:

Kada krenete da radite, tek tada shvatite da je to početak, škola je bila samo osnova. Nastavni programi, kadrovi i budućnost – to su nažalost upitne stvari u Srbiji. Ne verujem da se ove oblasti sistemski razvijaju. Današnje „srpske gazde“ treba da zamenite baš vi koji razmišljate napred, a taj proces će potrajati. Potrebno je da obrazovne institucije budu otvorene prema privredi.

Mnogi ovde misle da će ih propadanje i neuspeh uništiti, a to je samo sastavni deo preduzetništva. Probajte da naučite nešto iz te lekcije. Na greškama se najbolje uči. Gledajte na izazove koje su pred vama kao na prilike a ne probleme.

Tatjana Savić (Eipix)

tatjanaPavle Tabaroši

O tome kako izgleda život jedne programerke u gejmig industriji, te koje izazove sa sobom donosi mesto lead programera, publici je otkrila Tatjana Savić:

Najbitnije je da volite ono što radite. To će vas usmeriti kasnije ka nekoj profesoji. Ja sam volela igre i sada sam game developer. Potrebno je veoma puno rada i usavršavanja da bi se nešto postiglo, posebo kada je reč o game developmentu. Danas su razvoj tehnologije i dostupnost literature omogućili da se lako postane game developer, uz obavezno poznavanje matematike i fizike.

Sve što želimo da naučimo, možemo da naučimo kod kuće. Nije tačno da sa diplomom i sertifikatom danas dobijamo posao. Diploma ne znači ništa ako nemate znanje i ako ne možete da prođete dobijen test na razgovoru za posao. Uvek je potrebno da se informišete o firmi u kojoj ćete se zaposliti. Trudite se da svoje projekte što bolje prikažete uz što više profesionalizma a što manje sujete.

Boris Prpić i Milan Todorović (CityExpert)

cityPavle Tabaroši

Nekoliko korisnih saveta publici u Zrenjaninu, izneli su i osnivači startapa CityExpert, koji je još sredinom prošle godine osigurao investiciju od 700.000 evra za širenje tima i brži napredak:

Okupite dobar tim oko sebe, samo ćete na taj način da ostvarite svoje ciljeve, sami jednostavno ne možete. Probajte da testirate i analizirate stvari pre nego što ih plasirate na tržište. Budite ubedljivi i prodajte svoju ideju, ustanite i promenite se – samo ćete tako ostvariti svoje ideje. Posle svakog pada, morate da ustanete i nastavite dalje.

Trodnevno izdanje petog i jubilarnog Webiza i ovaj put je pomerilo lestvicu za još jedan stepen. Razlog tome jeste prepuna sala Hotela Vojvodina, ali i veliki broj mladih učesnika koji su sa događaja otišli motivisani, puni inspiracije, novih konakata i nekih novih znanja. Sabirajući utiske, ne sumnjamo da ćemo se i dogodine videti na Webizu – u nekom novom izdanju, sa nekim novim licima i novim pričama o uspesima u ovom svetu punom konstantnih promena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Vlada najavila kraj angažovanju paušalaca na puno radno vreme – kompanijama koje ih zaposle slede olakšice od 70%

Angažovanje preduzetnika za poslove koji bi suštinski trebalo da spadaju u domen klasičnog radnog odnosa predmet je upravo predstavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Izmene stupaju na snagu 1. januara 2020. godine.

Karijere

Pripadnici Generacije Z u Srbiji otkrivaju šta je za njih posao iz snova i koliko rizikuju da dođu do njega

Šta je za mlade karijera? Da li maštaju o poslu u korporaciji i velikoj plati ili pre biraju projekte na kojima mogu da uče i da budu nezavisni? Koliko su zaista spremni da izađu iz zone komfora kada je posao u pitanju i šta je to što poslodavci moraju da znaju o Generaciji Z?

Internet marketing

Za srpske agencije jedan SoMo Borac – McCann osvojio nagradu u kategoriji Digitalni Mix

Dobitnici nagrade SoMo Borac za najbolje marketinške kampanje proglašeni su tokom drugog dana Weekend Media Festivala. Predstavnici iz Srbije pobedili su samo u kategoriji Digital Mix, gde su pobedu odneli Drive i McCann Beograd, dok su finalisti u drugim kategorijama bili i Communis i Fullhouse Ogilvy.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Osnovano udruženje ‘Novi Taksi’ čiju će aplikaciju napraviti kompanija CarGo – nazire li se rešenje spora?

Kompanija CarGo Technologies i predsednik novoformiranog udruženja 'Novi taksi' potpisali su danas memorandum kojim se ova tehnološka kompanija obavezala da će napraviti aplikaciju za novu taksi firmu u Srbiji.

Tehnologija

Kosta Andrić: Vreme novih poslovnih modela za domaće kompanije nije nešto što se čeka – već je tu

Koji su to alternativni biznis modeli koji će kompanije koje posluju na domaćem tržištu učiniti relevantnim u budućnosti? Da li su one uopšte spremne na taj korak? Odgovore nam daje Kosta Andrić, Managing Partner organizacije ICT Hub, koja i ove godine 22. oktobra organizuje Corporate Innovation Conference.

E-commerce

Aplikacija 60seconds omogućava vam da kupujete u omiljenim prodavnicama – po cenama koje sami odredite

Ako bismo vam rekli da određeni proizvod možete kupiti 'online' po ceni koju sami dogovorite sa brendom mislili biste da vas lažemo, zar ne? Ipak, aplikacija 60seconds nudi upravo tu mogućnost, a o čemu se zapravo radi i kako ona funkcioniše, razgovarali smo sa suosnivačem ovog servisa.

Kolumna

Digitalna transformacija banaka nije samo kreiranje aplikacije – to je promena načina razmišljanja

Kada se u jednoj rečenici nađu reči digitalizacija i banka, prva asocijacija je, naravno, Internet bankarstvo. I Internet zaista jeste možda i najznačajniji deo infrastrukture digitalizacije. Da li u tim uslovima tradicionalno bankarstvo uopšte može da opstane?

Netokracija

OMGcommerce ponovo u Beogradu: 20. novembra odgovaramo na pitanja koja najviše muče domaće e-trgovce

Treću godinu zaredom Netokracija Srbija organizuje OMGcommerce Beograd. Ove godine bavimo se novom regulativom koja bi trebalo da unapredi poslovanje web trgovaca u Srbiji, ali i novim digitalnim proizvodima koji aktivno oblikuju našu digitalnu ekonomiju.

Startapi i poslovanje

Fond za inovacionu delatnost dodeljuje bespovratno €380.000 – prijavite svoje inovativne projekte

Fond za inovacionu delatnost raspisao je danas javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 380.000 evra za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija kroz Program ranog razvoja i Program saradnje nauke i privrede.