Najbolji (motivacioni) citati ovogodišnjeg Webiza koje ćete zapamtiti

Najbolji (motivacioni) citati ovogodišnjeg Webiza koje bi trebalo da zapamtite

Još jedna Webiz konferencija ostala je za nama, a kako tradicija nalaže i ove godine sala Hotela Vojvodina bila je tesna da primi sve učesnike koji su imali priliku da čuju veliki broj inspirativnih predavanja od predstavnika domaće i svetske IT scene. Zrenjaninci i njihovi gosti iz Srbije i regiona, imali su prilike da se upoznaju sa novim oblastima poslovanja i radom u digitalnoj ekonomiji, a Netokracija vam donosi najinspirativnije citate koje smo ove godine zabeležili u 'prestonici Banata'.

webiz

Već petu godinu Webiz opravdava titulu jednog od najposećenijih događaja koji se bavi poslovanjem na Internetu, digitalnim marketingom, ali i konkretnim edukacijama i radionicama za posetioce. Doprinos ovogodišnjem izdanju dali su predavači poput Branka Milutinovića (Nordeus), Stelija Eftija (Close.io), te ministarke državne uprave i lokalne samouprave, Ane Brnabić. Dugačak spisak motivacionih predavanja iznedrio je i neke poučne citate koje smo pribeležili za vaš potpuni užitak. Što bi se reklo, sit back, relax and take notes! 😉

Steli Efti (Close.io)

stelija
Pavle Tabaroši

Za predavanje koje je privuklo najveću pažnju na konferenciji zaslužan je Steli Efti, harizmatični Grk koji je odrastao u Nemačkoj, a koji je odlučio da ostavi sve za sobom i pre 10 godina se preseli u SAD gde danas živi i radi kao CEO startapa Close.io. Govorivši o američkom snu i šta on danas predstavlja, Steli je ukazao na važnost upornosti i energetičnost koji vas mogu odvesti daleko:

Izađite iz “sobe”, najbolje stvari se dešavaju ukoliko napustite svoju zonu komfora. Potrebno je biti izuzetan u onome što radite. Ako želiš da budeš preduzetnik moraš da pronađeš put, stvoriš taj put ako ga nema i boriš se za svoj cilj. Ne prihvataj kada ti kažu da ne možeš – uvek nađi neko svoje rešenje.

Razmišljaj veliko, uči na malim i radikalnim koracima i akcijama, tako ćeš pomeriti svet. Svaki dan je potrebno da napravite jedan korak, nikada ne ostavljajte dan na nuli – jer morate znati i prihvatiti samog sebe.

Ana Brnabić (Ministarstvo državne uprave)

anab
Pavle Tabaroši

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić, upoznala je detaljnije publiku sa planovima Vlada kada je reč o IT sektoru, kao i o implementaciji proframa prekvalifikacije za koji se već prijavio veliki broj pojedinaca. Ministarka Brnabić ukazala je na neke od ključnih problema ovog sektora za čije će se rešavanja i sama Vlada zalagati:

Cilj nam je da smanjimo nezaposlenost u Srbiji. Da pružimo podršku startap kompanijama kako bi mogli da brendiramo Srbiju u svetu kada je reč o IT industriji. Potrebno je da stvorimo infrastrukturu za startape koja ih približava normama, fondovima, a na taj način im moramo stvoriti povoljne uslove. Infrastrukutra i pristup fondovima za VC investicije naš je primarni cilj.

Hajde da se svi zajedno povežemo, kažite šta su problemi pa da zajedno rešavamo sve. Kada je reč o eUpravi, ona je velika šansa kako za IT sektor, tako i za startape – volela bih da napravimo velike pomake u ovoj oblasti.

Branko Milutinović (Nordeus)

branko
Pavle Tabaroši

Govoreći o svojim prvim koracima u startap svetu, Nordeusov Branko Milutinović provukao je svoje izlaganje kroz prizme edukacije, stanja u društvu ali i percepciji našeg društva kada je preduzetništvo u pitanju:

Kada krenete da radite, tek tada shvatite da je to početak, škola je bila samo osnova. Nastavni programi, kadrovi i budućnost – to su nažalost upitne stvari u Srbiji. Ne verujem da se ove oblasti sistemski razvijaju. Današnje “srpske gazde” treba da zamenite baš vi koji razmišljate napred, a taj proces će potrajati. Potrebno je da obrazovne institucije budu otvorene prema privredi.

Mnogi ovde misle da će ih propadanje i neuspeh uništiti, a to je samo sastavni deo preduzetništva. Probajte da naučite nešto iz te lekcije. Na greškama se najbolje uči. Gledajte na izazove koje su pred vama kao na prilike a ne probleme.

Tatjana Savić (Eipix)

tatjana
Pavle Tabaroši

O tome kako izgleda život jedne programerke u gejmig industriji, te koje izazove sa sobom donosi mesto lead programera, publici je otkrila Tatjana Savić:

Najbitnije je da volite ono što radite. To će vas usmeriti kasnije ka nekoj profesoji. Ja sam volela igre i sada sam game developer. Potrebno je veoma puno rada i usavršavanja da bi se nešto postiglo, posebo kada je reč o game developmentu. Danas su razvoj tehnologije i dostupnost literature omogućili da se lako postane game developer, uz obavezno poznavanje matematike i fizike.

Sve što želimo da naučimo, možemo da naučimo kod kuće. Nije tačno da sa diplomom i sertifikatom danas dobijamo posao. Diploma ne znači ništa ako nemate znanje i ako ne možete da prođete dobijen test na razgovoru za posao. Uvek je potrebno da se informišete o firmi u kojoj ćete se zaposliti. Trudite se da svoje projekte što bolje prikažete uz što više profesionalizma a što manje sujete.

Boris Prpić i Milan Todorović (CityExpert)

city
Pavle Tabaroši

Nekoliko korisnih saveta publici u Zrenjaninu, izneli su i osnivači startapa CityExpert, koji je još sredinom prošle godine osigurao investiciju od 700.000 evra za širenje tima i brži napredak:

Okupite dobar tim oko sebe, samo ćete na taj način da ostvarite svoje ciljeve, sami jednostavno ne možete. Probajte da testirate i analizirate stvari pre nego što ih plasirate na tržište. Budite ubedljivi i prodajte svoju ideju, ustanite i promenite se – samo ćete tako ostvariti svoje ideje. Posle svakog pada, morate da ustanete i nastavite dalje.

Trodnevno izdanje petog i jubilarnog Webiza i ovaj put je pomerilo lestvicu za još jedan stepen. Razlog tome jeste prepuna sala Hotela Vojvodina, ali i veliki broj mladih učesnika koji su sa događaja otišli motivisani, puni inspiracije, novih konakata i nekih novih znanja. Sabirajući utiske, ne sumnjamo da ćemo se i dogodine videti na Webizu – u nekom novom izdanju, sa nekim novim licima i novim pričama o uspesima u ovom svetu punom konstantnih promena.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Sponzorisano

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.