Vip pustio 4G signal u Kragujevcu

Vip pustio 4G signal u Kragujevcu

Nakon što je Vip još u aprilu pustio mrežu četvrte generacije koja omogućava veoma brz prenos podataka, 4G LTE signal dostupan je od pre par dana i korisnicima u Kragujevcu, pri čemu bi mreža do kraja godine trebala da pokriva sve opštine u 'srcu Šumadije'.

vip_finalno

Kako bismo se i sami uverili u brzinu prenosa koji omogućava pomenuta mreža, pridružili smo se Vipovoj ekipi sa kojom smo posetili Kragujevac i testirali brzine mobilnog Interneta četvrte generacije, koji je već sada dostupan korisnicima pomenutog operatera u ovom gradu.

Naime, same brzine su varirale u zavisnosti od uređaja na kojima je vršeno testranje. Tako smo u centru grada koji pokriva radijus oko opštine, hotela Kragujevac i glavne pešačke zone, izmerili prošečne download brzine koje su bile u rasponu od 55 do 90 Mbps, dok je upload uglavnom varirao oko 30 Mbps – bez obzira na lokaciju i uređaj sa kojih je vršeno merenje.

Investicije u infrastrukturu i u 2016.

Da tehnologija nije namenjena samo geekovima i ljubiteljima tehnologija, uverili smo se upitavši prolaznike i korisnike Vipovih usluga, koji su po prvi put iskusili “surfovanje” 4G brzinama:

Ono što se odmah primeti jeste drastična razlika i dvostruko veće brzine u odnosnu na “običan” Internet. S obziorm da dosta koristim YouTube, mogu samo reći da je učitavanje HD sadržaja veoma brzo, ali i otvaranje mnogih Internet stranica.

Ipak, treba napomenuti da je brzina konekcije relativna, te da umnogome zavisi od opterećenosti protoka podataka i samih LTE antena na telefonu. Primera radi, na nekim novijim Android uređajima kazaljka na Speedtest-u se prosečno zaustavljala na oko 65 Mbps, dok je iPhone 6 u pojedinim trenucima (i u zavisnosti od lokacije) pokazivao očitavanja i preko 100 Mbps.

Speedtest Kragujevac
Iako je brzina u većini slučajeva varirala, Speedtest je u jednom trenutku izmerio i 102 Mbps download brzinu.

U pauzi tokom promene lokacije na kojoj je meren signal, obratila nam se Marina Goločevac, menadžera produkta pri Vipu koja nam je otkrila koje je to pogodnosti ovaj operater spremio za svoje korisnike:

Sa lansiranjem LTE tehnologije želeli smo da korisnici u potpunosit osete ovo iskustvo, te smo u septembru predstavili nove tarife koje su zamenile već postojeće, pa smo tako dodali najviše megabajta do sada.

Takođe, svi novi korisnici koji potpišu ugovor na dve godine dobiće i 4 meseca potpuno neograničenog Interenta u 4G mreži, a sve što je potrebno jeste da svoju sadašnju SIM karticu zamene za USIM, kako bi uživali u velikim brzinama prenosa podataka.

Podsećanja radi, Vip je među prvima uveo 4G prenos podataka u Srbiji – signal je do sada bio dostupan u Beogradu, Pančevu, na Kopaoniku i Zlatiboru, a od nedavno i u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu, pri čemu se u 2016. godini očekuje još investicija namenjenih unapređenju infrastrukture.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Društvene mreže

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Web 3.0

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Intervju

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.