Uber dostiže vrednost od 100 milijardi dolara

Uber dostiže vrednost od 100 milijardi dolara, ali Travis se ne vraća na mesto direktora?

Kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država koja je podelila mišljenja mnogih kada je reč o naručivanju prevoza putem aplikacije, u narednih nekoliko godina mogla bi da dostigne vrednost od čak 100 milijardi dolara. Ove krajnje optimistične procene dolaze od Uberovog investitora Benchmarka, dok se sa druge strane Travis Kalanik najverovatnije više neće vraćati ne mesto CEO-a ove kompanije.

Ove prognoze rasta vrednosti dodatno pokrepljuje činjenica da Uber trenutno vredi 60 milijardi dolara, a vredi podsetiti da je kompanija pre dve godine u maju mesecu vredela 40 milijardi dolara. Naime, Benchmark sigurno stoji iza svoje procene da bi ova kompanija, koja je za sobom ostavljala i određene probleme u pojedinim zemljama – u narednih nekoliko godina mogla da dostigne respektabilnih 100 milijardi američkih dolara.

Štaviše, CEO Benchmarka Bil Gurli ističe da ova kompanija ima ogromno poverenje u Uber kao i u hiljade zaposlenih koji odgovorno rade za dostizanje zacrtanih ciljeva, piše TechCrunch. Ono što bar za sada može da predstavlja veliki problem za Uber jeste ostavka Travisa Kalanika na meso CEO-a, a veoma je bitno istaći da je Gurli još u junu mesecu tekuće godine napustio upravni odbor Ubera, a koga je na ovom mestu zamenio generalni partner Benchmarka Met Koler.

Travis traži podršku bivših kolega u Uberu

Uprkos pojedinim glasinama i najavama da bi Kalanik mogao ponovo da sedne u fotelju svetski poznate kompanije, jedan od osnivača i član upravnog odbora Ubera, Geret Kemp tvrdi sasvim suprotni scenario. Kako on kaže, prioritet odbora i drugih viših zvaničnika kompanije jeste potraga za novim izvršnim direktorom, te da je vreme okrenuti “novi list” kako bi svi zaposleni bili fokusirani na sledeću fazu rasta pred kojom je sama kompanija.

Da bi čitava stvar mogla tek da dobije svoju kulminaciju, najbolje pokazuje informacija da su Kempovi komentari došli ubrzo nakon što je portal The Information preneo da je Kalanik zamolio svoje bivše kolege iz Ubera za podršku ukoliko dođe do nove rasprave i borbe za akcije ove kompanije na berzi. Ipak, iz Ubera su za sada odbili da komentarišu bilo kakve informacije iz medija. Pomenuta kompanija, osim u svetu, posluje u preko 100 gradova Evrope, a kako vreme odmiče sve češće se povezuje i dolazak Ubera u našu zemlju.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći OTA sync obezbedio €1,3 miliona seed investicije

Srpski OTA Sync podigao je dodatna sredstva u svojoj €1,3m seed rundi investicija predvođenih češkim investitorima Presto Ventures.

Novost

Intelisale kroz reorganizaciju timova nastavlja da unapređuje svoje proizvode i usluge

Šta se dešava kada kompanija dobije veći broj klijenata i prepozna nove potrebe tržišta kao priliku za razvoj? O ovim temama razgovaramo sa Novakom Cvjetanom, novim Head of Engineering u kompaniji Intelisale.

Startapi i poslovanje

OTP banka pokreće OTP Connect – program za saradnju, razvoj i podsticaj inovacija kod startapa

Ovaj program pokrenut je sa ciljem da podstakne dalje unapređenje inovacionog ambijenta i formira jednostavan okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice, i finansijskog sektora.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Shower: Prijavi svoju ideju i osvoji 1.000.000 RSD

U cilju podrške razvoju preduzetničke kulture i inovacija u poslovanju, Business Intelligence Institute raspisuje konkurs za projekat "Start up Shower" pružajući finansijsku podršku od 1.000.000 dinara bespovratnih sredstava.

Gaming

Da li je globalna kriza pogodila i domaću ‘game dev’ industriju ili je to samo prolazni period?

Prethodnih meseci bili smo svedoci velikih otpuštanja u IT industriji usled globalne krize koja i dalje traje. Ovom talasu otkaza nije ostala imuna ni game dev scena, a mi smo analizirali šta su glavni razlozi za smanjenje broja kadrova u industriji razvoja video igara i da li je ovo samo prolazni krizni period.

Kultura 2.0

Ko su najzadovoljniji radnici u Srbiji? Istraživanje pokazuje da su to programeri

Kakvo je opšte stanje zadovoljstva i angažovanja zaposlenih na tržištu rada u Srbiji? Luppa i HR fabrika napravile su veliku analizu koja daje odgovore.

Startapi i poslovanje

Srpske kompanije Factory World Wide i EM Analytic među najbrže rastućim u Centralnoj Evropi

Na ovogodišnjem Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2023 konkursu tehnološke kompanije Factory World Wide i EM Analytic Solutions iz Srbije uvrštene su među 50 najbrže rastućih kompanija u Evropi.

Tehnologija

Izabrali smo top 10 gedžeta koje možete kupiti na popustu za ‘Crni petak’

Black Friday je zvanično stigao, a sa njim i sniženja u mnogim prodavnicama širom sveta. Kao i uvek, odlučili smo da vam predstavimo najzanimljivije gedžete koje možete kupiti u toku ovog 'praznika' sniženja.

Karijere

IT-jevcima je danas teže da promene posao, a kada to čine najbitnija stavka im je – stabilnost

Magdalina Čivović, Tech Lead u kompaniji Doodle, deli svoje utiske o aktuelnim pitanjima na domaćoj tehnološkoj sceni.