Uber dostiže vrednost od 100 milijardi dolara

Uber dostiže vrednost od 100 milijardi dolara, ali Travis se ne vraća na mesto direktora?

Kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država koja je podelila mišljenja mnogih kada je reč o naručivanju prevoza putem aplikacije, u narednih nekoliko godina mogla bi da dostigne vrednost od čak 100 milijardi dolara. Ove krajnje optimistične procene dolaze od Uberovog investitora Benchmarka, dok se sa druge strane Travis Kalanik najverovatnije više neće vraćati ne mesto CEO-a ove kompanije.

Ove prognoze rasta vrednosti dodatno pokrepljuje činjenica da Uber trenutno vredi 60 milijardi dolara, a vredi podsetiti da je kompanija pre dve godine u maju mesecu vredela 40 milijardi dolara. Naime, Benchmark sigurno stoji iza svoje procene da bi ova kompanija, koja je za sobom ostavljala i određene probleme u pojedinim zemljama – u narednih nekoliko godina mogla da dostigne respektabilnih 100 milijardi američkih dolara.

Štaviše, CEO Benchmarka Bil Gurli ističe da ova kompanija ima ogromno poverenje u Uber kao i u hiljade zaposlenih koji odgovorno rade za dostizanje zacrtanih ciljeva, piše TechCrunch. Ono što bar za sada može da predstavlja veliki problem za Uber jeste ostavka Travisa Kalanika na meso CEO-a, a veoma je bitno istaći da je Gurli još u junu mesecu tekuće godine napustio upravni odbor Ubera, a koga je na ovom mestu zamenio generalni partner Benchmarka Met Koler.

Travis traži podršku bivših kolega u Uberu

Uprkos pojedinim glasinama i najavama da bi Kalanik mogao ponovo da sedne u fotelju svetski poznate kompanije, jedan od osnivača i član upravnog odbora Ubera, Geret Kemp tvrdi sasvim suprotni scenario. Kako on kaže, prioritet odbora i drugih viših zvaničnika kompanije jeste potraga za novim izvršnim direktorom, te da je vreme okrenuti “novi list” kako bi svi zaposleni bili fokusirani na sledeću fazu rasta pred kojom je sama kompanija.

Da bi čitava stvar mogla tek da dobije svoju kulminaciju, najbolje pokazuje informacija da su Kempovi komentari došli ubrzo nakon što je portal The Information preneo da je Kalanik zamolio svoje bivše kolege iz Ubera za podršku ukoliko dođe do nove rasprave i borbe za akcije ove kompanije na berzi. Ipak, iz Ubera su za sada odbili da komentarišu bilo kakve informacije iz medija. Pomenuta kompanija, osim u svetu, posluje u preko 100 gradova Evrope, a kako vreme odmiče sve češće se povezuje i dolazak Ubera u našu zemlju.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Pulsar istraživanje: Do sada uloženo €1,7 milijardi u ‘fintech’ startape na Balkanu

Uspešni 'fintech' startapi privlače investicije na balkanski region, što doprinosi ekonomskom rastu. Istraživanje ovog tržišta na Balkanu analizirao je Pavel Korolev, CEO Pulsar VC fonda.

Tehnologija

Heapcon 2024 o tehnološkim inovacijama koje oblikuju budućnost

Heapcon, vodeća međunarodna tehnološka konferencija u Balkanskom regionu, vraća se u Beograd sa još boljim sadržajem iz tech industrije.

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.