Katanac na vrata najstarije škole za taksiste u Londonu

Katanac na vrata najstarije škole za taksiste u Londonu: Uber glavni krivac?

Kada spomenete reč Uber, neki automatski pomisle na jeftin prevoz dok se drugima pak digne kosa na glavi. Ovih dana u Engleskoj zatvorena je jedna od najstarijih taksi škola koja je popustila pod pritiskom revolucije urbanog prevoza, te nakon trideset godina rada stavlja katanac na svoja vrata.

Uber-Engleska

Naime, kako piše Business Insider, vlasnik škole za taksi vožače koja nosi naziv “The Knowledge”, kao glavnog krivca za zatvaranje ove ustanove oslovio je Uber. Inače, ova škola je važila za jednu od najboljih u Engleskoj, a tradicija je učinila da iz nje tokom godina izađu možda i najbolji taksi vozači na svetu.

U razgovoru za Financial Times, vlasnik pomenute škole Malcom Linskey, istakao je kako bi ubuduće ustanova mogla da ponudi isključivo online kurseve, ali da potrebe za drugačijom vrstom edukacije više nema:

Nekada smo imali i redove za predavanja na kome je prisustvovalo čak 40 polaznika, sada jedva izbrojimo i po 12. Obično smo imali oko 350 studenata u toku jedne godine, dok je dolaskom Ubera ovaj broj prošle godine pao na ispod 200.

Taksisti nisu piloti

Ipak, druga strana priče leži u ključnoj činjenici koja osporava tradicionalno obučavanje taksi vožača u Londonu, a to je da obuka može trajati i do četiri godine – samo da biste naučili da vozite po glavnom gradu Engleske i stekli veštine koje imaju drugi vozači bez dana slične obuke.

Četiri godine, danas kada imamo GPS?

Između ostalog, kompletan proces kvalifikacije za “black cab” vozača pojedinca može koštati i do 1.000 funti, te jasno zaključujemo zašto prisustvo Ubera potvrđuje sve manju zainteresovanost vožača za taksi, a sve veću zainteresovanost za servis koji je odnedavno dostupan i u Zagrebu, a koji vredi 70 milijardi dolara.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.