Dara Kosrovšahi potvrđen kao novi CEO Ubera – izlazak na berzu do 2021. godine

Novi izvršni direktor kompanije Uber Dara Kosrovšahi, na prvom sastanku sa zaposlenima u sedištu ove kompanije u San Francisku, rekao je da ovu kompaniju očekuje izlazak na berzu u periodu od 2019. do 2021. godine.

Arianna Huffington / Twitter
Novi direktor Ubera sa bivšim i sa članicom odbora – Arianom Hafington

Kompanija Uber, jedan od najvrednijih „startapa“ u istoriji  do sada je bila kompanija čiju su vlasničku strukturu činili investitori, osnivači i zapoleni. Međutim, prema rečima novog izvršnog direktora Ubera, Dare Kosrovšahi, to će se promeniti u narednih 18 do 36 meseci.

Naime, ovu kompaniju mogao bi očekivati Initial Public Offering (IPO), odnosno izlazak na berzu gde će se akcije Ubera najpre prodavati institucionalnim investitorima koji će ih potom dalje preprodavati na berzi.

Dug put do uspeha

Ovaj korak se, pak, svakako ne može smatrati neočekivanim, budući da se kompanija u poslednjem kvartalu suočila sa novim gubicima koji se sada već mere milijardama dolara. Stoga je novi CEO (čije je mesto bilo upražnjeno još od juna), osim prodaje akcija na berzi – najavio i dodatne mere koje imaju za cilj da „isplate dugove“, a koje će ostaviti traga ne samo na njihovu sferu delatnosti, već i mnogo šire.

Jedna od ključnih mera, iako ne finansijska, je ona koja se tiče ponovne izgradnje respektabilnog imidža kompanije koji je poljuljan brojnim optužbama za silovanje i seksizam. Pomenute optužbe povezuju se sa bivšim vrhom Ubera – jednim od osnivača i bivšim izvršnim direktorom Travisom Kalanikom.

Fortune
Bivši direktor Ubera, Travis Kalanik, nastavlja pravnu borbu protiv investicionog fonda Benchmark.

Upravo je Kalanik bio taj koji se najviše protivio tranziciji kompanije iz privatne u javnu, te je u tu svrhu nastojao da ostvari dodatnu kontrolu nad preostalim članovima odbora kompanije. Glasine kažu da se pri tome služio brojnim malverzacijama i skrivanjem informacija, što je bila jedna od osnova za tužbu koju je protiv njega pokrenuo jedan od investitora Benchmak Capital, a koja je pre nekoliko dana prebačena u arbitražne sporove i time postala nedostupna za javnost.

Nedostatak kadra – problem za dugoročni rast

Razdeljeni izvršni odbor se, pored tužbi, pravnih bitki sa drugim kompanijama i poljuljanim poverenjem korisnika i dalje suočava sa nedostatkom ljudi na ključnim pozicijama, poput generalnog sekretara i rukovodilaca inženjerskog i finansijskog sektora.

Stoga se čelnici ove kompanije nadaju da će izabrane osobe biti podjednako sposobne kao Kosrovšahi – bivši izvršni direktor Expedie, američke kompanije koja posluje u oblasti putovanja i turizma. Do njihovog izbora mediji u SAD nastavljaju da spekulišu koji su potencijalni kandidati za upražnjena mesta, a bitka u odboru da se na pozicije dovede „svoj čovek“ se nastavlja.

Možda će upravo oni biti tim iz snova koji će Uberu doneti vrednost od 100 milijardi dolara, uprkos pretrpljenim gubicima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Istina o Full-Stack programerima – da li oni postoje ili ne?

Domaća IT zajednica ima podeljenja mišljenja - postoje li Full-Stack programeri ili ne? Ako postoje koji su to programski jezici kojim vladaju i zašto nemamo standardizaciju ove pozicije?

E-commerce

Upoznajte prve predavače koji 22. novembra otkrivaju ‘zanat’ digitalne trgovine!

Do drugog izdanja Netokracijine OMGcommerce konferencije deli nas nešto manje od mesec dana - upoznajte se sa delom predavača na ovogodišnjem događaju i obezbedite svoje mesto na vreme!

Startapi i poslovanje

Skupština usvojila Zakon o prevozu putnika i time stopirala rad CAR:GO aplikacije

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju čime država efektivno staje na put daljem radu digitalnih servisa za prevoz putnika.

Propustili ste

Intervju

Novosadski Smart Watering automatizuje navodnjavanje za male i velike poljoprivrednike

I Srbija lagano kreće u primenu naprednih tehnoloških rešenja u poljoprivredi, a veliku zaslugu za njihovu širu primenu i razvoj imaju domaće kompanije. Jedna od njih je i Smart Watering koja stoji iza sistema za pametno navodnjavanje.

Netokracija

Kako pronaći svoje mesto u IT industriji (ili se bolje pozicionirati u istoj)?

Netokracijina peta po redu Ladies of New Business konferencija održaće se 4. decembra u ICT Hub-u, a ovo izdanje biće posvećeno devojkama i ženama koje rade u u svetu IT-ja, ili u taj sektor žele da uđu.

Kolumna

Kako pobediti u borbi za normalniji Internet u Srbiji?

Pre desetak dana jedna devojka odlučila je da sebi oduzme život. Kako je jedan deo njenog i privatnog i profesionalnog života podrazumevao javno eksponiranje, a uzevši u obzir da je bila veoma harizmatična i neobična, sve je to privuklo mnogo više pažnje nego neki drugi slični slučajevi. Pažnje javnosti i pažnje medija.

Startapi i poslovanje

ConveyIQ sa kancelarijama u Beogradu osigurao $5,5 miliona – rundu predvodio SC Ventures

Američka kompanija koja se bavi razvojem softvera za komunikaciju sa kandidatima i automatizaciju zapošljavanja za velike kompanije osigurala je investiciju u iznosu od 5,5 miliona dolara. ConveyIQ ima kancelarije u Beogradu, dok će investicija biti iskorišćena i za proširenje lokalnog tima.

Kultura 2.0

Pitali smo srpske digitalce kako je bilo na Web Summitu u Lisabonu

Nedavno je zatvorena jedna od najvećih 'tech' konferencija na svetu koja se poslednjih nekoliko godina održava u Lisabonu. I dok je odbrojavanje do sledećeg događaja već počelo, mi smo porazgovarali sa stručnjacima o njihovom utisku sa samita u Portugalu i koja su sve značajna iskustva i znanja prikupili.

Društvene mreže

Obriši poslato – Messenger uvodi mogućnost brisanja poruka za sve

Facebook Messenger postao je bogatiji za 'Unsend' funkciju - uz pomoć koje korisnici od sada mogu da selektuju i uklone već poslate poruke.