Dara Kosrovšahi potvrđen kao novi CEO Ubera - izlazak na berzu do 2021. godine - Netokracija.rs

Dara Kosrovšahi potvrđen kao novi CEO Ubera – izlazak na berzu do 2021. godine

Novi izvršni direktor kompanije Uber Dara Kosrovšahi, na prvom sastanku sa zaposlenima u sedištu ove kompanije u San Francisku, rekao je da ovu kompaniju očekuje izlazak na berzu u periodu od 2019. do 2021. godine.

Arianna Huffington / Twitter
Novi direktor Ubera sa bivšim i sa članicom odbora – Arianom Hafington

Kompanija Uber, jedan od najvrednijih „startapa“ u istoriji  do sada je bila kompanija čiju su vlasničku strukturu činili investitori, osnivači i zapoleni. Međutim, prema rečima novog izvršnog direktora Ubera, Dare Kosrovšahi, to će se promeniti u narednih 18 do 36 meseci.

Naime, ovu kompaniju mogao bi očekivati Initial Public Offering (IPO), odnosno izlazak na berzu gde će se akcije Ubera najpre prodavati institucionalnim investitorima koji će ih potom dalje preprodavati na berzi.

Dug put do uspeha

Ovaj korak se, pak, svakako ne može smatrati neočekivanim, budući da se kompanija u poslednjem kvartalu suočila sa novim gubicima koji se sada već mere milijardama dolara. Stoga je novi CEO (čije je mesto bilo upražnjeno još od juna), osim prodaje akcija na berzi – najavio i dodatne mere koje imaju za cilj da „isplate dugove“, a koje će ostaviti traga ne samo na njihovu sferu delatnosti, već i mnogo šire.

Jedna od ključnih mera, iako ne finansijska, je ona koja se tiče ponovne izgradnje respektabilnog imidža kompanije koji je poljuljan brojnim optužbama za silovanje i seksizam. Pomenute optužbe povezuju se sa bivšim vrhom Ubera – jednim od osnivača i bivšim izvršnim direktorom Travisom Kalanikom.

Fortune
Bivši direktor Ubera, Travis Kalanik, nastavlja pravnu borbu protiv investicionog fonda Benchmark.

Upravo je Kalanik bio taj koji se najviše protivio tranziciji kompanije iz privatne u javnu, te je u tu svrhu nastojao da ostvari dodatnu kontrolu nad preostalim članovima odbora kompanije. Glasine kažu da se pri tome služio brojnim malverzacijama i skrivanjem informacija, što je bila jedna od osnova za tužbu koju je protiv njega pokrenuo jedan od investitora Benchmak Capital, a koja je pre nekoliko dana prebačena u arbitražne sporove i time postala nedostupna za javnost.

Nedostatak kadra – problem za dugoročni rast

Razdeljeni izvršni odbor se, pored tužbi, pravnih bitki sa drugim kompanijama i poljuljanim poverenjem korisnika i dalje suočava sa nedostatkom ljudi na ključnim pozicijama, poput generalnog sekretara i rukovodilaca inženjerskog i finansijskog sektora.

Stoga se čelnici ove kompanije nadaju da će izabrane osobe biti podjednako sposobne kao Kosrovšahi – bivši izvršni direktor Expedie, američke kompanije koja posluje u oblasti putovanja i turizma. Do njihovog izbora mediji u SAD nastavljaju da spekulišu koji su potencijalni kandidati za upražnjena mesta, a bitka u odboru da se na pozicije dovede „svoj čovek“ se nastavlja.

Možda će upravo oni biti tim iz snova koji će Uberu doneti vrednost od 100 milijardi dolara, uprkos pretrpljenim gubicima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.

Kultura 2.0

Kako ste danas?

Pre nekoliko godina jedan lanac privatnih zdravstvenih ustanova preplavio je Beograd bilbordima sa ovim pitanjem. I nikome ko je video nije bilo svejedno. 'Struka' se obrušila na kampanju, a suštinski ni tada ni danas nije bilo jasno koji je tačno problem sa tim što je komunicirano.

Propustili ste

Gaming

Kako predstaviti vašu igru publici kada su svi događaji otkazani – je li spas u pitchevima na daljinu?

Svetska zdravstvena kriza sa jedne strane doprinela je popularizaciji video igara, ali je druge strane uskratila šansu mnogim gejming studijima da izlažu svoje projekte pred publikom na konferencijama i događajima koji su u potpunosti otkazani.

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

Tehnologija

Šta nam donose srpski AppStore i Apple Pay? (gost Ivan Jelić)

Moglo bi se reći da je ova godina za korisnike Apple uređaja u Srbiji konačno donela lepe stvari poput srpskog App Store-a, ali i drugih servisa ove kompanije. U novoj epizodi Netokracijinog podcasta govorili smo upravo o tome, ali i šta ova 'tech' kompanija sprema od novina za čitav svet.

Kultura 2.0

Serbian Bookers: Turizam je i dalje u lošem stanju, ali izdavači računaju na domaće turiste

Kako su se domaći digitalni iznajmljivači snašli tokom pandemije i kakva su im očekivanja za naredni period? Istraživanje platforme Serbian-Bookers ima odgovor.

Intervju

Kako je pandemija uticala na globalno tržište digitalnih usluga i koje pouke se mogu izvući

Ceo svet se preko noći promenio izbijanjem COVID-19 pandemije, a ovaj virus uticao je na sve segmente poslovanja, posebno na globalno tržište IT usluga. Ono je moralo da se prilagodi novonastaloj situaciji i zaposlenima u ovom sektoru nametne potpuno novi izazov - izgradnju internih resursa u cilju što boljeg odgovora na krizu.

Kultura 2.0

Da li i dalje čitamo stripove ili će ovaj kulturološki fenomen ostati u senci digitalizacije?

Ako želiš pobediti, ne smeš izgubiti! Da li i vi često citirate omiljene junake iz stripova, poput čuvenog Alana Forda i jesu li stripovi i dalje deo pop-kulture koji rado konzumirate? Oni su, zapravo, kult koji se ne da tako lako izgubiti u zaboravu, a mi smo analizirali da li će ove male, crtane knjižice i dalje nalaziti put do korisnika - čak i u vreme digitalizacije pisanog i crtanog sadržaja.