Dara Kosrovšahi potvrđen kao novi CEO Ubera - izlazak na berzu do 2021. godine - Netokracija.rs

Dara Kosrovšahi potvrđen kao novi CEO Ubera – izlazak na berzu do 2021. godine

Novi izvršni direktor kompanije Uber Dara Kosrovšahi, na prvom sastanku sa zaposlenima u sedištu ove kompanije u San Francisku, rekao je da ovu kompaniju očekuje izlazak na berzu u periodu od 2019. do 2021. godine.

Novi direktor Ubera sa bivšim i sa članicom odbora – Arianom Hafington Arianna Huffington / Twitter

Kompanija Uber, jedan od najvrednijih “startapa” u istoriji  do sada je bila kompanija čiju su vlasničku strukturu činili investitori, osnivači i zapoleni. Međutim, prema rečima novog izvršnog direktora Ubera, Dare Kosrovšahi, to će se promeniti u narednih 18 do 36 meseci.

Naime, ovu kompaniju mogao bi očekivati Initial Public Offering (IPO), odnosno izlazak na berzu gde će se akcije Ubera najpre prodavati institucionalnim investitorima koji će ih potom dalje preprodavati na berzi.

Dug put do uspeha

Ovaj korak se, pak, svakako ne može smatrati neočekivanim, budući da se kompanija u poslednjem kvartalu suočila sa novim gubicima koji se sada već mere milijardama dolara. Stoga je novi CEO (čije je mesto bilo upražnjeno još od juna), osim prodaje akcija na berzi – najavio i dodatne mere koje imaju za cilj da “isplate dugove”, a koje će ostaviti traga ne samo na njihovu sferu delatnosti, već i mnogo šire.

Jedna od ključnih mera, iako ne finansijska, je ona koja se tiče ponovne izgradnje respektabilnog imidža kompanije koji je poljuljan brojnim optužbama za silovanje i seksizam. Pomenute optužbe povezuju se sa bivšim vrhom Ubera – jednim od osnivača i bivšim izvršnim direktorom Travisom Kalanikom.

Bivši direktor Ubera, Travis Kalanik, nastavlja pravnu borbu protiv investicionog fonda Benchmark. Fortune

Upravo je Kalanik bio taj koji se najviše protivio tranziciji kompanije iz privatne u javnu, te je u tu svrhu nastojao da ostvari dodatnu kontrolu nad preostalim članovima odbora kompanije. Glasine kažu da se pri tome služio brojnim malverzacijama i skrivanjem informacija, što je bila jedna od osnova za tužbu koju je protiv njega pokrenuo jedan od investitora Benchmak Capital, a koja je pre nekoliko dana prebačena u arbitražne sporove i time postala nedostupna za javnost.

Nedostatak kadra – problem za dugoročni rast

Razdeljeni izvršni odbor se, pored tužbi, pravnih bitki sa drugim kompanijama i poljuljanim poverenjem korisnika i dalje suočava sa nedostatkom ljudi na ključnim pozicijama, poput generalnog sekretara i rukovodilaca inženjerskog i finansijskog sektora.

Stoga se čelnici ove kompanije nadaju da će izabrane osobe biti podjednako sposobne kao Kosrovšahi – bivši izvršni direktor Expedie, američke kompanije koja posluje u oblasti putovanja i turizma. Do njihovog izbora mediji u SAD nastavljaju da spekulišu koji su potencijalni kandidati za upražnjena mesta, a bitka u odboru da se na pozicije dovede “svoj čovek” se nastavlja.

Možda će upravo oni biti tim iz snova koji će Uberu doneti vrednost od 100 milijardi dolara, uprkos pretrpljenim gubicima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.