Za ‘Telekom Srbije’ zainteresovani i američki investicioni fondovi

Za ‘Telekom Srbije’ zainteresovani i američki investicioni fondovi

Vladina komisija za prodaju Telekoma krenula je sa izradom uže liste kandidata od kojih će neko postati novi vlasnik jedinog državnog teleoperatera. Od osam pristiglih ponuda ističu se one iza kojih stoje američki investicioni fondovi, ali su u igri i Arapi te Rusi koji žele da postanu novi vlasnici Telekoma.

telekom

Kako pišu današnje Novosti, osam zainteresovanih kupaca ispunilo je uslove da učestvuje u privatizaciji Telekoma Srbije. Ovu informaciju juče je potvrdio ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, nakon sastanka vladine komisije sa nezavisnom američkom konsultantskom kućom Lazard koja je unajmljena za potrebe savetovanja prilikom privatizacije.

U obraćanju medijima, Ljajić je rekao:

Odluka o užem izboru biće doneta do ponedeljka. Videćemo da li svih osam ponuda ide u uži izbor i tada će se utvrditi konačna lista. Od ponedeljka ćemo uputiti dopis onima koji budu ušli u uži izbor i oni u roku od 14 dana treba da otkupe dokumentaciju i posle toga imaju pravo da ostvare uvid u kompletno poslovanje Telekoma.

Ipak, prema rečima ministra Ljajića, poziv drugim potencijalnim kupcima i dalje je otvoren, te i druge kompanije koje ispunjavaju uslove mogu da podnesu zahtev vladinoj komisiji, u daljem toku procesa privatizacije.

Amerikanci, Rusi i Arapi u igri

Novosti otkrivaju imena potencijalnih kupaca, među kojima se za sada nalaze EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj), bivši vlasnik kompanije SBB (fond Mid Evropa Partners), ali i više drugih investicionih fondova – nekoliko njih iz Amerike, te jedan iz Abu Dabija.

Veliki broj građana Srbije navija za DT, no može li se nemački operater izneti najbolju ponudu?
Veliki broj građana Srbije ‘navija’ za Deutsche Telekom, no može li nemački operater izneti najbolju ponudu?

Zanimljivo je da, iako je iskazao svoje interesovanje kroz pismo Agenciji za privatizaciju, nemački operator Deutsche Telekom i dalje je nezvanično u trci za srpski Telekom, čime bi dodatno ojačao svoju regionalnu poziciju kroz prisustvo u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

Tu su i Rusi koji do Telekoma pokušavaju da dođu preko dve kompanije – Vivakom (čiji je većinski vlasnik ruska banka), i mobilnog operatera Mobile TeleSystems koji opslužuje više od 100 miliona korisnika u Rusiji i na Bliskom Istoku. Ne treba zaboraviti ni Telekom Slovenije, ali po svemu sudeći ovo neće biti jedan od favorita budući da je kompanija tri puta manja od Telekoma Srbije, a i sami su u procesu privatizacije.

Traži se veća cena od ‘demokrata’

I dok veliki znak pitanja i dalje lebdi nad privatizacijom ove državne kompanije, premijer Aleksandar Vučić poručio je da Telekom Srbije neće biti prodat ukoliko se ne postigne odgovarajuća cena. Vlada DS je još 2011. godine postavila cenu na više od 1,4 milijarde evra za kontrolišući udeo od 51%, dok sadašnja vlast očekuje značajno veću sumu, poručio je Vučić.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.