SIA program pomaže 10.000 mladih preduzetnika godišnje

Social Impact Award program pomaže 10.000 mladih preduzetnika godišnje

Nevladina organizacija Razlivalište već devet godina uspešno sprovodi globalni Social Impact Award (SIA) program podrške društvenom preduzetništvu. Ukoliko imate između 15 i 30 godina i želite da uplovite u preduzetničke vode, sve o programu pročitajte u tekstu koji sledi!

Social Impact Award (SIA) važi za jedan od najvećih evropskih programa podrške društvenom preduzetništvu, koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub-a i Univerziteta za ekonomiju i biznis u Beču, u partnerstvu sa Erste Fondacijom. Projekat je osnovan s ciljem podizanja svesti o društvenom preduzetništvu među mladima, kompanijama, državnim institucijama, akterima u akademskoj i naučnoj zajednici kao i zainteresovanoj javnosti.

Realizacija aktivnosti doprinosi snažnijoj edukaciji na polju inovacija, znanja i veština, kao i konkretne podrške idejama koje imaju potencijal za realizaciju i pozitivan društveni uticaj u Srbiji ali i širom sveta jer je ovo internacionalni projekat. Sprovodi se na tri kontinenta (Evropa, Azija, Afrika) u 18 zemalja gde se na godišnjem nivou okuplja oko 12.000 mladih inovatora.

Program je namenjen mladima od 15 do 30 godina, koji se u okviru timova prijavljuju za učešće na programu i potrebnu je samo da imaju neku ideju kojom žele da reše neki društveni ili ekološki problem koji prepoznaju u svom okruženju.

U Srbiji ovaj program već devet godina uspešno sprovodi nevladina organizacija Razlivalište koja podržava mlade kroz besplatne edukacije u oblasti preduzetništva.

SIA nudi rešenja za sve početničke prepreke

Omogućavanje mladima da pretvore svoje veštine u biznise sa društvenim uticajem ključni je faktor u suočavanju sa društvenim izazovima kako na lokalnom tako i globalnom nivou. Međutim, temeljna istraživanja ukazuju da mladima nedostaje multidimenzionalna podrška kako bi postali društveni inovatori.

Nedovoljno uzora, veština, novčanih resursa, te nemogućnost umrežavanja koče mlade u njihovim prvim preduzetničkim koracima.

Uspešni podnosioci prijava dobijaju pristup širokom spektru mogućnosti, uključujući mentorstvo i podršku u validaciji poslovnog i modela uticaja, izradi prototipa ideje, kao i u privlačenju prvih pratilaca na mrežama i kupaca.

Stoga, organizacijom lokalnih događaja i radionica o društvenom preduzetništvu, pokretanjem inkubacionih programa za pomoć u validaciji i prototipiranju modela poslovanja i uticanjem na globalnu zajednicu društvenih preduzetnika čije priče povećavaju svest o ovoj oblasti, Social Impact Award utiče na sva četiri pomenuta aspekta i direktno omogućava mladima da ostvare svoj potencijal kao pokretači promena. Uspeh ovog pristupa je potvrđen pažljivo merenim podacima o uticaju.

Od svog osnivanja, SIA je postala jedna od najvećih svetskih zajednica mladih socijalnih preduzetnika, podržavajući gotovo 10.000 mladih inovatora godišnje i podstičući preko 1.000 preduzeća iz više od 25 zemalja u Evropi, Africi i Centralnoj Aziji.

Postani i ti društveni preduzetnik

U okviru discovery faze, mladi imaju priliku da posete događaje i radionice kako bi stekli prvi uvid u sve alate koji su im potrebni da nauče o ovoj temi i pokrenu svoje društveno preduzeće. SIA događaji i radionice predstavljaju priliku za povezivanje sa istomišljenicima, sticanje znanja o pokretanju socijalnog preduzeća ili izgradnji karijere sa uticajem na društvo, kao i generisanje ideja za projekat.

Takođe, iz organizacije pružaju povratne informacije onima koji već grade socijalno preduzeće i besplatno im pomažu da pripreme svoju prijavu za inkubacioni program.

U okviru SIA programa inkubacije, mladi dobijaju sve potrebne resurse i podršku kako bi pretvorili svoju ideju u uspešan poduhvat. Potom, stručni žiri bira najperspektivnije ideje na osnovu njihovog potencijala za uticaj, inovativnosti, izvodljivosti i kapaciteta tima.

Nagrade za najperspektivnije projekte

Uspešni podnosioci prijava dobijaju pristup širokom spektru mogućnosti, uključujući mentorstvo i podršku u validaciji poslovnog i modela uticaja, izradi prototipa ideje, kao i u privlačenju prvih pratilaca na mrežama i kupaca; šansu da osvoje Social Impact Award nagradu, što uključuje finansijsku podršku, priznanje i kartu za godišnji SIA samit; povezivanje sa SIA međunarodnom zajednicom finalista i pobednika, koja broji preko 1.000 socijalnih preduzetnika iz više od 25 zemalja.

Učesnici inkubacije automatski se smatraju potencijalnim dobitnicima Social Impact nagrade.

Najperspektivniji projekti dobijaju međunarodno priznatu Social Impact Award nagradu koja će projektu pružiti vidljivost, prilike za partnerstvo i pre-seed finansiranje. Social Impact Award povezuje najperspektivnije preduzetničke poduhvate sa različitim stejkholderima kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Dobitnici nagrade takođe dobijaju jednokratnu investiciju i pristup godišnjem SIA samitu, međunarodnom okupljanju socijalnih preduzetnika iz svih SIA zemalja.

Godine 2011. osmišljen je Community Award s ciljem nagrađivanja ideja od strane publike. Poduhvati koji dobiju najveći broj glasova u svojoj zemlji tokom godišnjeg Community glasanja dobijaju ovu nagradu, koja im daje međunarodnu vidljivost. Učesnici inkubacije automatski se smatraju potencijalnim dobitnicima Social Impact nagrade. Nagradu mogu dobiti samo učesnici koji prođu kroz inkubacioni program.

Sve o konkursu za prijavu na SIA inkubaciju, možete pronaći u vodiču za apliciranje na zvaničnom sajtu programa!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Intervju

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.