Srbija formirala Savet za razvoj e-poslovanja

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Srbija formirala Savet za razvoj e-poslovanja – Slobodan Marković među članovima

Vlada Republike Srbije nedavno je formirala Savet za razvoj elektronskog poslovanja kome se u startu priključio i Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa Internet zajednicom pri RNIDS-u. U razgovoru za Netokraciju, Marković kaže da je usvajanjem novog Zakona o platnim uslugama načinjen značajan iskorak ka stvaranju boljih uslova za rad servisa za e-novac, ali da ima još dosta da se radi.

sloba_markovic
Slobodan Marković poznat je u domaćoj Internet zajednici po uloženim naporima kada je stvaranje boljih uslova za e-poslovanje u pitanju (Foto: TANJUG)

Kako je sinoć objavljeno na sajtu Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), Vlada Republike Srbije formirala je Savet za razvoj elektronskog poslovanja sa ciljem unapređenja oblasti elektronskog poslovanja, razmene elektronskih računovodstvenih isprava i elektronske komunikacije građana – u cilju realizacije e-poslovanja.

Pomenuti savet formiran je na period od tri godine, a pored Slobodana Markovića, njega čine i mnogobrojni ministri poput Rasima Ljajića, Srđana Verbića, Nikole Selakovića, Kori Udovički, Dušana Vujovića, Ivana Tasovca i drugih. Tu je i Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, kao i Jelena Jovanović, predstavnik Privredne komore Srbije.

Mnogo babica, kilavo dete?

I dok na prvi pogled možemo zaključiti da Savet umnogome čine najviši predstavnici različitih ministarstava, formiranjem ovog tela, Vlada je ipak pokazala da prepoznaje značaj IKT sektora i ima nameru da unapredi okvir za elektronsko poslovanje. Komentarišući sastav Saveta, Marković je izjavio:

U Savetu se nalaze potpredsednici Vlade, veliki broj resornih ministara i rukovodioci ključnih institucija, što bi trebalo da pruži odličnu osnovu za brzu realizaciju onoga oko čega se Savet usaglasi.

Nastavljajući razgovor, Slobodan kaže da je usvajanjem novog Zakona o platnim uslugama ranije ove godine, načinjen značajan iskorak te da su konačno stvoreni elementarni uslovi za rad servisa za e-novac.

Novi Zakon o platnim uslugama stiže u oktobru - da li će sve proći po planu ili će pak biti zastoja?
Novi Zakon o platnim uslugama stiže u oktobru – da li će sve proći po planu ili će pak biti zastoja?

“Ipak, potrebno je učiniti još dosta kako bi Srbija postala država koja, umesto što inertnošću svoje administracije drži dobar deo e-poslovanja u sivoj zoni, usporava ga, čini nekonkurentnim ili čak sprečava, zapravo sluša Internet preduzetnike i konstantno radi na stvaranju boljih uslova za e-poslovanje”, dodaje Marković.

Zadržimo kontinuitet rada, ad-hoc nije rešenje

Za kraj, Slobodan ističe da mu je velika čast što ga je Savet prepoznao kao osobu koja može da im pomogne:

Pristao sam da budem član Saveta, jer smatram da je vrlo bitno uspostaviti kontinuitet rada na unapređivanju okvira za e-poslovanje, umesto polovičnih i ad-hoc rešenja, koje smo imali do sada.

Sa druge strane, Marković kaže da je jasno kako će dometi Saveta zavisiti od postojanja ozbiljne volje da se pristupi poslu, ali napominje da će lično dati sve od sebe kako bi se svi problemi u vezi sa e-poslovanjem, koji su već dobro poznati našim čitaocima, našli na dnevnom redu i kako bi se što pre krenulo sa njihovim rešavanjem.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

Prve AA video igre i najava Epic Games kampusa: Šta je sve obeležilo srpsku gaming industriju u 2022.

Kao jedna od stabilnijih grana IT ekosistema u Srbiji, gaming je nastavio da beleži svoj rast i razvoj. Predikcije vezane za lokalni 'game dev' su dobre i za 2023. godinu, a mi vam donosimo pregled najznačajnijih momenata iz ove oblasti koji su obeležili prošlu godinu.

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Propustili ste

Sponzorisano

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.

Tehnologija

Google uskladio poslovanje sa pravilima Evropske unije — šta to znači za korisnike?

Prilagođavanjem pravilima Evropske unije, kompanija Google uvodi telo za zaštitu potrošača, transparentniju prodaju i plaćanje različitim valutama.

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Developer Experience

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Startapi i poslovanje

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Novost

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.