Srbija formirala Savet za razvoj e-poslovanja

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Srbija formirala Savet za razvoj e-poslovanja – Slobodan Marković među članovima

Vlada Republike Srbije nedavno je formirala Savet za razvoj elektronskog poslovanja kome se u startu priključio i Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa Internet zajednicom pri RNIDS-u. U razgovoru za Netokraciju, Marković kaže da je usvajanjem novog Zakona o platnim uslugama načinjen značajan iskorak ka stvaranju boljih uslova za rad servisa za e-novac, ali da ima još dosta da se radi.

sloba_markovic
Slobodan Marković poznat je u domaćoj Internet zajednici po uloženim naporima kada je stvaranje boljih uslova za e-poslovanje u pitanju (Foto: TANJUG)

Kako je sinoć objavljeno na sajtu Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), Vlada Republike Srbije formirala je Savet za razvoj elektronskog poslovanja sa ciljem unapređenja oblasti elektronskog poslovanja, razmene elektronskih računovodstvenih isprava i elektronske komunikacije građana – u cilju realizacije e-poslovanja.

Pomenuti savet formiran je na period od tri godine, a pored Slobodana Markovića, njega čine i mnogobrojni ministri poput Rasima Ljajića, Srđana Verbića, Nikole Selakovića, Kori Udovički, Dušana Vujovića, Ivana Tasovca i drugih. Tu je i Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, kao i Jelena Jovanović, predstavnik Privredne komore Srbije.

Mnogo babica, kilavo dete?

I dok na prvi pogled možemo zaključiti da Savet umnogome čine najviši predstavnici različitih ministarstava, formiranjem ovog tela, Vlada je ipak pokazala da prepoznaje značaj IKT sektora i ima nameru da unapredi okvir za elektronsko poslovanje. Komentarišući sastav Saveta, Marković je izjavio:

U Savetu se nalaze potpredsednici Vlade, veliki broj resornih ministara i rukovodioci ključnih institucija, što bi trebalo da pruži odličnu osnovu za brzu realizaciju onoga oko čega se Savet usaglasi.

Nastavljajući razgovor, Slobodan kaže da je usvajanjem novog Zakona o platnim uslugama ranije ove godine, načinjen značajan iskorak te da su konačno stvoreni elementarni uslovi za rad servisa za e-novac.

Novi Zakon o platnim uslugama stiže u oktobru - da li će sve proći po planu ili će pak biti zastoja?
Novi Zakon o platnim uslugama stiže u oktobru – da li će sve proći po planu ili će pak biti zastoja?

“Ipak, potrebno je učiniti još dosta kako bi Srbija postala država koja, umesto što inertnošću svoje administracije drži dobar deo e-poslovanja u sivoj zoni, usporava ga, čini nekonkurentnim ili čak sprečava, zapravo sluša Internet preduzetnike i konstantno radi na stvaranju boljih uslova za e-poslovanje”, dodaje Marković.

Zadržimo kontinuitet rada, ad-hoc nije rešenje

Za kraj, Slobodan ističe da mu je velika čast što ga je Savet prepoznao kao osobu koja može da im pomogne:

Pristao sam da budem član Saveta, jer smatram da je vrlo bitno uspostaviti kontinuitet rada na unapređivanju okvira za e-poslovanje, umesto polovičnih i ad-hoc rešenja, koje smo imali do sada.

Sa druge strane, Marković kaže da je jasno kako će dometi Saveta zavisiti od postojanja ozbiljne volje da se pristupi poslu, ali napominje da će lično dati sve od sebe kako bi se svi problemi u vezi sa e-poslovanjem, koji su već dobro poznati našim čitaocima, našli na dnevnom redu i kako bi se što pre krenulo sa njihovim rešavanjem.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Sponzorisano

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Kolumna

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.