Srbija formirala Savet za razvoj e-poslovanja

Srbija formirala Savet za razvoj e-poslovanja – Slobodan Marković među članovima

Vlada Republike Srbije nedavno je formirala Savet za razvoj elektronskog poslovanja kome se u startu priključio i Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa Internet zajednicom pri RNIDS-u. U razgovoru za Netokraciju, Marković kaže da je usvajanjem novog Zakona o platnim uslugama načinjen značajan iskorak ka stvaranju boljih uslova za rad servisa za e-novac, ali da ima još dosta da se radi.

sloba_markovic
Slobodan Marković poznat je u domaćoj Internet zajednici po uloženim naporima kada je stvaranje boljih uslova za e-poslovanje u pitanju (Foto: TANJUG)

Kako je sinoć objavljeno na sajtu Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), Vlada Republike Srbije formirala je Savet za razvoj elektronskog poslovanja sa ciljem unapređenja oblasti elektronskog poslovanja, razmene elektronskih računovodstvenih isprava i elektronske komunikacije građana – u cilju realizacije e-poslovanja.

Pomenuti savet formiran je na period od tri godine, a pored Slobodana Markovića, njega čine i mnogobrojni ministri poput Rasima Ljajića, Srđana Verbića, Nikole Selakovića, Kori Udovički, Dušana Vujovića, Ivana Tasovca i drugih. Tu je i Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, kao i Jelena Jovanović, predstavnik Privredne komore Srbije.

Mnogo babica, kilavo dete?

I dok na prvi pogled možemo zaključiti da Savet umnogome čine najviši predstavnici različitih ministarstava, formiranjem ovog tela, Vlada je ipak pokazala da prepoznaje značaj IKT sektora i ima nameru da unapredi okvir za elektronsko poslovanje. Komentarišući sastav Saveta, Marković je izjavio:

U Savetu se nalaze potpredsednici Vlade, veliki broj resornih ministara i rukovodioci ključnih institucija, što bi trebalo da pruži odličnu osnovu za brzu realizaciju onoga oko čega se Savet usaglasi.

Nastavljajući razgovor, Slobodan kaže da je usvajanjem novog Zakona o platnim uslugama ranije ove godine, načinjen značajan iskorak te da su konačno stvoreni elementarni uslovi za rad servisa za e-novac.

Novi Zakon o platnim uslugama stiže u oktobru - da li će sve proći po planu ili će pak biti zastoja?
Novi Zakon o platnim uslugama stiže u oktobru – da li će sve proći po planu ili će pak biti zastoja?

“Ipak, potrebno je učiniti još dosta kako bi Srbija postala država koja, umesto što inertnošću svoje administracije drži dobar deo e-poslovanja u sivoj zoni, usporava ga, čini nekonkurentnim ili čak sprečava, zapravo sluša Internet preduzetnike i konstantno radi na stvaranju boljih uslova za e-poslovanje”, dodaje Marković.

Zadržimo kontinuitet rada, ad-hoc nije rešenje

Za kraj, Slobodan ističe da mu je velika čast što ga je Savet prepoznao kao osobu koja može da im pomogne:

Pristao sam da budem član Saveta, jer smatram da je vrlo bitno uspostaviti kontinuitet rada na unapređivanju okvira za e-poslovanje, umesto polovičnih i ad-hoc rešenja, koje smo imali do sada.

Sa druge strane, Marković kaže da je jasno kako će dometi Saveta zavisiti od postojanja ozbiljne volje da se pristupi poslu, ali napominje da će lično dati sve od sebe kako bi se svi problemi u vezi sa e-poslovanjem, koji su već dobro poznati našim čitaocima, našli na dnevnom redu i kako bi se što pre krenulo sa njihovim rešavanjem.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Intervju

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.