Zakon o platnim uslugama stiže: Šta nas očekuje?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Zakon o platnim uslugama stiže: Šta nas očekuje?

Narodna banka Srbije predstavila je novi Zakon o platnim uslugama koji bi trebao da zaživi u oktobru ove godine. Naime, on će biti od velike koristi digitalnoj zajednici jer direktno utiče na implementiranje i razvoj novih načina plaćanja putem Interneta. Takođe, zakon će omogućiti unapređenje elektronske trgovine u Republici Srbiji, te predstavlja poslednju prepreku za dolazak servisa kao što je PayPal.

zakon_1

U blog postu koji je objavio CEO Limunda, Vladimir Nikolić navodi se da su neki od ciljeva pomenutog zakona veća konkurencija, proširenje nadležnosti Narodne Banke Srbije na sve aktere u oblasti platnih usluga, jeftiniji troškovi, veća sigurnost, te unapređenje elektronske trgovine u Srbiji i uvođenje elektronskog novca. Što se tiče platnih usluga, zakon donosi par novina, kao na primer da klijent može da raskine ugovor bilo kada, dok pružalac ima otkazni rok od dva meseca.

U razgovoru za Netokraciju, Vladimri je precizirao termin proširenja nadležnosti NBS-a na sve aktere u oblasti platnih usluga, te odgovorio na pitanje na koga se zapravo ova nadležnost odnosi:

Odnosi se na pružaoce platnih usluga, ne i na shopove ako su oni samo korisnici platnih usluga (što je najčešće i slučaj). Mislim da je dobra stvar što je po prvi put značajno proširena oblast platnih usluga. Nadležnost NBS podržavam, jer daje dodatnu ozbiljnost i okvir da se nove platne usluge razviju.

Stiže e-novac, kriptovalute i dalje nedefinisane

U postu se ističe da novi Zakon o platnim uslugama po prvi put uvodi i definiše elektronski novac (e-novac) u Srbiji – poput servisa PayPal i Google Checkout. Novi zakon sada omogućava da se ove usluge u potpunosti pojave u Srbiji, što se i očekuje od oktobra tekuće godine. Kreditiranje klijenata kao i nuđenje bonusa za korišćene e-novca jeste dozvoljeno, ali je i zabranjeno davanje kamate za ovu valutu.

Sa novim zakonom, stiže i PayPal - u celosti
Sa novim zakonom mogao bi stići i PayPal – u celosti

Na pitanje da li novi zakon donosi sve potrebne izmene koje će zapravo olakšati poslovanje sa inostranstvom, te stvaranju uslova za razvoj novih servisa iz oblasti Internet poslovanja i bankarstva (kao što su Square ili pak Google Cash), Nikolić je odgovorio:

Što se tiče izmena, dobar deo je obuhvaćen. Devizna plaćanja nisu oblast ovog zakona (mada su na neki način njegov deo), a kriptovalute nisu adekvatno obuhvaćene niti definisane. Sve u svemu, ovo bi trebao da bude veliki iskorak koji će pomoći razvoju e-trgovine kao i kreiranju novih usluga.

Usvojeni zakon je svakako veliki pomak za državu Srbiju, barem kada je reč o izjednačenju sa zakonima koji vladaju na prostorima Evropske unije, te daljem razvoju Internet poslovanja. Primena Zakona o platnim uslugama stiže u oktobru 2015. godine, a kako Vladimir ističe, podzakonski akti trebali bi da budu doneti u junu mesecu.

Više detalja o novom zakonu možete pronaći na zvaničnoj prezentaciji NBS-a, a nas zanima šta mislite vi, čitaoci Netokracije – hoće li primena ovog zakona olakšati e-poslovanje i doprineti razvoju kupovine i prodaje putem Interneta?

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Web 3.0

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Najava

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.