Zakon o platnim uslugama stiže: Šta nas očekuje?

Zakon o platnim uslugama stiže: Šta nas očekuje?

Narodna banka Srbije predstavila je novi Zakon o platnim uslugama koji bi trebao da zaživi u oktobru ove godine. Naime, on će biti od velike koristi digitalnoj zajednici jer direktno utiče na implementiranje i razvoj novih načina plaćanja putem Interneta. Takođe, zakon će omogućiti unapređenje elektronske trgovine u Republici Srbiji, te predstavlja poslednju prepreku za dolazak servisa kao što je PayPal.

zakon_1

U blog postu koji je objavio CEO Limunda, Vladimir Nikolić navodi se da su neki od ciljeva pomenutog zakona veća konkurencija, proširenje nadležnosti Narodne Banke Srbije na sve aktere u oblasti platnih usluga, jeftiniji troškovi, veća sigurnost, te unapređenje elektronske trgovine u Srbiji i uvođenje elektronskog novca. Što se tiče platnih usluga, zakon donosi par novina, kao na primer da klijent može da raskine ugovor bilo kada, dok pružalac ima otkazni rok od dva meseca.

U razgovoru za Netokraciju, Vladimri je precizirao termin proširenja nadležnosti NBS-a na sve aktere u oblasti platnih usluga, te odgovorio na pitanje na koga se zapravo ova nadležnost odnosi:

Odnosi se na pružaoce platnih usluga, ne i na shopove ako su oni samo korisnici platnih usluga (što je najčešće i slučaj). Mislim da je dobra stvar što je po prvi put značajno proširena oblast platnih usluga. Nadležnost NBS podržavam, jer daje dodatnu ozbiljnost i okvir da se nove platne usluge razviju.

Stiže e-novac, kriptovalute i dalje nedefinisane

U postu se ističe da novi Zakon o platnim uslugama po prvi put uvodi i definiše elektronski novac (e-novac) u Srbiji – poput servisa PayPal i Google Checkout. Novi zakon sada omogućava da se ove usluge u potpunosti pojave u Srbiji, što se i očekuje od oktobra tekuće godine. Kreditiranje klijenata kao i nuđenje bonusa za korišćene e-novca jeste dozvoljeno, ali je i zabranjeno davanje kamate za ovu valutu.

Sa novim zakonom, stiže i PayPal - u celosti
Sa novim zakonom mogao bi stići i PayPal – u celosti

Na pitanje da li novi zakon donosi sve potrebne izmene koje će zapravo olakšati poslovanje sa inostranstvom, te stvaranju uslova za razvoj novih servisa iz oblasti Internet poslovanja i bankarstva (kao što su Square ili pak Google Cash), Nikolić je odgovorio:

Što se tiče izmena, dobar deo je obuhvaćen. Devizna plaćanja nisu oblast ovog zakona (mada su na neki način njegov deo), a kriptovalute nisu adekvatno obuhvaćene niti definisane. Sve u svemu, ovo bi trebao da bude veliki iskorak koji će pomoći razvoju e-trgovine kao i kreiranju novih usluga.

Usvojeni zakon je svakako veliki pomak za državu Srbiju, barem kada je reč o izjednačenju sa zakonima koji vladaju na prostorima Evropske unije, te daljem razvoju Internet poslovanja. Primena Zakona o platnim uslugama stiže u oktobru 2015. godine, a kako Vladimir ističe, podzakonski akti trebali bi da budu doneti u junu mesecu.

Više detalja o novom zakonu možete pronaći na zvaničnoj prezentaciji NBS-a, a nas zanima šta mislite vi, čitaoci Netokracije – hoće li primena ovog zakona olakšati e-poslovanje i doprineti razvoju kupovine i prodaje putem Interneta?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Upoznajte poslodavce

Microsoft je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji – slede Nordeus i Ubisoft

Ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji? Sajt Poslovi Infostud predstavio je rezultate svog prvog velikog istraživanja poslodavaca te vrste, a kompanija koja je osvojila najviše glasova ispitanika je Microsoft.

Ekskluzivno

Skupština usvojila ‘zakon o paušalcima’

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koji se, između ostalog, odnose na paušalne preduzetnike i knjigaše, usvojen je u Skupštini Srbije. Mere podsticaja važiće od 1. januara 2020. godine.

Startapi i poslovanje

Dobra ‘Employer Branding’ strategija je HR sadržaj na marketinški način

Već neko vreme polemiše se o tome kako i na koji način bi odgovornosti i zadaci HR sektora i marketinga trebalo da se preklapaju kada je Employer Branding u pitanju. Čarobne formule nema, ali ima određenih 'caka' kako da obe strane budu zadovoljne.

Propustili ste

Ekskluzivno

Skupština usvojila ‘zakon o paušalcima’

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koji se, između ostalog, odnose na paušalne preduzetnike i knjigaše, usvojen je u Skupštini Srbije. Mere podsticaja važiće od 1. januara 2020. godine.

Kultura 2.0

Retrospektiva 2019: Trendovi i događaji koji su obeležili prethodnu godinu

Još jedna zanimljiva godina polako nam se bliži kraju. Kako bismo sumirali proteklu 2019. godinu, predstavljamo vam retrospektivu ključnih događaja u prethodnih 11 meseci.

Gaming

Oni su Two Desperados, ima ih preko 30 i napravili su igru koju igra 30 miliona igrača širom sveta

Kada razvijete igru za 30 miliona ljudi predstavljate veoma respektabilno ime u rastućoj 'gaming' industriji. U ovom slučaju govorimo o beogradskoj kompaniji Two Desperados, sa čijim smo osnivačem imali priliku da razgovaramo.

Internet marketing

Kako kreirati kampanje sada kada Google Ads za Srbiju omogućava biranje mikro lokacija

Google je od nedavno omogućio oglašivačima da preko Google Ads platforme ciljaju pojedinačne gradove i regione u Srbiji. U nastavku teksta pročitajte kako to i da uradite.

Kultura 2.0

Istražujemo: Da li bi IT kompanije trebalo da odgovaraju na negativne komentare o sebi?

Radite u kompaniji i deo vašeg posla je komuniciranje sa (potencijalnim) zaposlenima? Znamo da vaš zadatak nije nimalo lak, pogotovo kada treba da odreagujete na krizu koju je izazvao nečiji negativan komentar. U tekstu koji sledi, razgovaramo kako da se postavite prema takvim komentarima i šta sa njima da radite.

Gaming

Domaća gejming scena vredna 50 do 100 miliona evra – sledi rast broja zaposlenih i dalji razvoj sektora

Organizacija 'Serbian Game Association' upoznala je domaću javnost i IT zajednicu sa stanjem u srpskoj gejming industriji za proteklu godinu.