Zakon o platnim uslugama stiže: Šta nas očekuje?

Zakon o platnim uslugama stiže: Šta nas očekuje?

Narodna banka Srbije predstavila je novi Zakon o platnim uslugama koji bi trebao da zaživi u oktobru ove godine. Naime, on će biti od velike koristi digitalnoj zajednici jer direktno utiče na implementiranje i razvoj novih načina plaćanja putem Interneta. Takođe, zakon će omogućiti unapređenje elektronske trgovine u Republici Srbiji, te predstavlja poslednju prepreku za dolazak servisa kao što je PayPal.

zakon_1

U blog postu koji je objavio CEO Limunda, Vladimir Nikolić navodi se da su neki od ciljeva pomenutog zakona veća konkurencija, proširenje nadležnosti Narodne Banke Srbije na sve aktere u oblasti platnih usluga, jeftiniji troškovi, veća sigurnost, te unapređenje elektronske trgovine u Srbiji i uvođenje elektronskog novca. Što se tiče platnih usluga, zakon donosi par novina, kao na primer da klijent može da raskine ugovor bilo kada, dok pružalac ima otkazni rok od dva meseca.

U razgovoru za Netokraciju, Vladimri je precizirao termin proširenja nadležnosti NBS-a na sve aktere u oblasti platnih usluga, te odgovorio na pitanje na koga se zapravo ova nadležnost odnosi:

Odnosi se na pružaoce platnih usluga, ne i na shopove ako su oni samo korisnici platnih usluga (što je najčešće i slučaj). Mislim da je dobra stvar što je po prvi put značajno proširena oblast platnih usluga. Nadležnost NBS podržavam, jer daje dodatnu ozbiljnost i okvir da se nove platne usluge razviju.

Stiže e-novac, kriptovalute i dalje nedefinisane

U postu se ističe da novi Zakon o platnim uslugama po prvi put uvodi i definiše elektronski novac (e-novac) u Srbiji – poput servisa PayPal i Google Checkout. Novi zakon sada omogućava da se ove usluge u potpunosti pojave u Srbiji, što se i očekuje od oktobra tekuće godine. Kreditiranje klijenata kao i nuđenje bonusa za korišćene e-novca jeste dozvoljeno, ali je i zabranjeno davanje kamate za ovu valutu.

Sa novim zakonom, stiže i PayPal - u celosti
Sa novim zakonom mogao bi stići i PayPal – u celosti

Na pitanje da li novi zakon donosi sve potrebne izmene koje će zapravo olakšati poslovanje sa inostranstvom, te stvaranju uslova za razvoj novih servisa iz oblasti Internet poslovanja i bankarstva (kao što su Square ili pak Google Cash), Nikolić je odgovorio:

Što se tiče izmena, dobar deo je obuhvaćen. Devizna plaćanja nisu oblast ovog zakona (mada su na neki način njegov deo), a kriptovalute nisu adekvatno obuhvaćene niti definisane. Sve u svemu, ovo bi trebao da bude veliki iskorak koji će pomoći razvoju e-trgovine kao i kreiranju novih usluga.

Usvojeni zakon je svakako veliki pomak za državu Srbiju, barem kada je reč o izjednačenju sa zakonima koji vladaju na prostorima Evropske unije, te daljem razvoju Internet poslovanja. Primena Zakona o platnim uslugama stiže u oktobru 2015. godine, a kako Vladimir ističe, podzakonski akti trebali bi da budu doneti u junu mesecu.

Više detalja o novom zakonu možete pronaći na zvaničnoj prezentaciji NBS-a, a nas zanima šta mislite vi, čitaoci Netokracije – hoće li primena ovog zakona olakšati e-poslovanje i doprineti razvoju kupovine i prodaje putem Interneta?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Gaming

Kako objaviti video igru ili aplikaciju na Google Play i AppStore – korak po korak

Imate ideju za video igru na pametnim telefonima, razradili ste biznis plan, krenuli u razvoj, došli do finalne verzije i sledeći korak je plasiranje proizvoda na AppStore i Google Play. U nastavku vam objašnjavamo kako da prevaziđete poslednji izazov i uspešno lansirate svoju igru ili aplikaciju u 'svet'.

SEO i pretraga

Stiže Netokracijina edukacija o SEO trikovima – promo cene karata do 22. septembra!

Netokracija Srbija nastavlja sa organizacijom edukacija, a na red je došla ona o SEO trikovima. Želite da naučite tehnike koje garantuju uspeh na rezultatima pretraga? Čekamo vas 30. septembra u Beogradu!

Propustili ste

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Startapi i poslovanje

Google bi mogao da akvizira Nutanix – šta to znači za Srbiju?

Poslednjih dana u svetskim medijima kruže glasine kako bi kompanija Alphabet koja stoji iza Google-a mogla akvizirati Nutanix kao deo strategije za dalje unapređenje svoje 'cloud' platforme. Da li će se to odraziti na srpski ogranak ove kompanije?

Mobilno

Da li je Apple i dalje inovativan ili mi to samo ne vidimo?

Teatar nazvan po jednom od najvećih tehnoloških genija pre dva dana bio je svedok još jednog Apple događaja - verovatno i najdosadnijeg do sada.

Tehnologija

Gežeti sa platforme Aliexpress koji vam mogu olakšati život, a pristupačni su svima

Škola je počela, od povratka u amfiteatre fakulteta ima još tri nedelje, te je ovo prava prilika da vam predstavimo vodič sa nekoliko pristupačnih Aliexpress gedžeta sa koji vam mogu olakšati svakodnevicu.

Gaming

Nordeus Hub: Počinje sa radom besplatan ‘co-working’ za potrebe gejming zajednice i studente

Danas počinje sa radom Nordeus Hub, besplatan 'co-working' prostor na Novom Beogradu koji je specijalno kreiran za potrebe gejming industrije, a namenjen razvoju indie gejm timova, startapova i osnaživanju talenata sa ciljem unapređenja ekosistema igara u Srbiji.

Internet marketing

Webiz edukacija konačno stiže u Niš i to na temu DIGITALNE EKONOMIJE

Vladimir Kovač za Netokraciju govori o Webiz edukaciji u Nišu i programu koji će se tokom dvodnevnog događaja baviti različitim aspektima digitalne ekonomije.