Saveti za IT firme koje zapošljavaju

Saveti za IT firme koje zapošljavaju

48. epizodu Office Talks podcasta posvetili smo nedavno održanoj Employer Branding Belgrade konferenciji u okviru koje smo sumirali savete predavača - dobre prakse za brendiranje poslodavaca u 2021. godini.

Glavna tema ove epizode bili su utisci sa nedavno završene konferencije u organizaciji Netokracije koja je bila posvećena Employer Brandingu. Na početku smo diskutovali o tome ko se tačno bavi ovom oblašću u jednoj kompaniji, kako se ona definiše, na koji način treba da izgleda jedan EB tim i kako efikasno podeliti odgovornosti za jednu važnu oblast.

Pričali smo i o tome sa kojim se sve izazovima timovi zaduženi za brendiranje poslodavaca susreću kada krenu u realizaciju određenih kampanja. Otuda smo, nadovezujući se na teme sa konferencije, pokušali da damo odgovor na pitanje kako tačno danas izgleda efikasan Employer Branding i kako kompanija treba da komunicira ka novim kadrovima i sutra možda budućim kolegama.

Šta senior programeri zaista žele i da li stavovi zaposlenih utiču na percepciju kompanije?

Jedna od zanimljivijih tema o kojoj smo govorili jeste i transparentnost plata u IT industriji, tačnije na koji način kompanije javno komuniciraju o mogućim zaradama i koje sve obaveze ta zarada donosi. S obzirom na to da je novac uvek bio taboo tema u Srbiji, analizirali smo zašto se danas ne diskutuje više o platama i zašto danas nemamo više cenovnih odrednica u oglasima za posao.

Šta danas senior programeri žele od kompanije i šta im je sve važno kada je reč o razvoju njihove karijere? Još jedno od pitanja o kojem smo diskutovali, a koje je usko vezano za to na koji način danas izgleda proces zapošljavanja senior programera zasnovanog uglavnom na preporukama u specifičnim i uskim zajednicama. Između ostalog, približili smo to koje su tri najbitnije stavke koje su danas krucijalne kada je reč o privlačenju i zapošljavanju kandidata.

Pred sam kraj ove epizode definisali smo to kako poslodavac treba da se postavi prema nastupu zaposlenog na LinkedIn-u, što je bilo jedno od zanimljivijih predavanja na Employer Branding konferenciji. Ovde je poseban akcenat stavljen na slobodu govora, širenju sumnjivih i oprečnih stavova, kao i na to kako kompanija treba da reaguje na javne negativne stavove svojih zaposlenih na LinkedIn-u.

Mi se gledamo i slušamo u narednim epizodama koje spremamo za vas.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Programeri dugih jezika – ima li mesta ličnim stavovima na LinkedInu?

Jedna od tema na nedavno završenoj Netokracijinoj Employer Branding konferenciji bila je o upitnim nastupima zaposlenih na LinkedIn-u, koje rizike po kompaniju i pojedinca bi to moglo da donese i kako bi ovi problemi mogli da se izbegnu.

Startapi i poslovanje

Novosadski Continental najavio novo razvojno odeljenje koje će do 2024. godine zaposliti još 200 inženjera

'Human Machine Interface' ime je nove visokotehnološke poslovne jedinice koja postaje deo R&D centra u Novom Sadu. Novo odeljenje baviće se razvojem 'head-up display' tehnologije za potrebe automobilske industrije.

Startapi i poslovanje

Američki LotusFlare najbrojniji tim ima u Beogradu i radi na proizvodima koji menjaju ‘telco’ industriju

Beogradska kancelarija kompanije LotusFlare trenutno okuplja oko 60 IT stručnjaka i aktivno širi tim. O proizvodima na kojima rade i planovima za budućnost sa njihovim predstavnicima razgovaramo u tekstu koji sledi.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon $100 miliona Series C investicije, američki Embroker nastavlja da razvija nove proizvode i širi svoj tim u Beogradu

Generalni menadžer kancelarije u Beogradu i globalni VP Engineering-a za Netokraciju govori o proizvodima koje Embroker razvija, o sektoru digitalnog osiguranja malih biznisa, ali i o daljim planovima za proširenje tima u srpskoj prestonici.

Startapi i poslovanje

Celsius, jedna od vodećih kripto platformi, kupio deo srpskog MVP Workshopa

Dva blockchain jednoroga od sada razvijaju svoje proizvode upravo iz Beograda.

Office Talks Podcast

Porezi, paušalci, test samostalnosti

Gost 52. epizode Office Talks podcasta bio je Svetislav Kostić, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i stručnjak za fiskalizaciju i poreze. Sa njim smo razgovarali o novom predlogu poreskih mera za brži rast IKT sektora.

Startapi i poslovanje

Peti rođendan u Beogradu Symphony slavi uz tim koji broji 90 zaposlenih – najavljeno dalje širenje poslovanja

Povodom pete godišnjice kompanije Symphony u Beogradu sa njenim predstavnicima pravimo retrospektivu poslovanja: koliko je firma porasla, koliko trenutno ima zaposlenih i na kojim tipovima projekata danas rade njihovi timovi?

Gaming

Hendrik Lesser razvijao je igre GTA i Angry Birds, a nama otkriva kako game dev industrija u Srbiji može brže da napreduje

Na edukativnom programu Playing Narratives koji organizuju Francuski i Goethe instituti u Srbiji u saradnji sa SGA, publika je imala priliku da čuje Hendrika Lessera, čoveka koji ima značajno ime u evropskoj i svetskoj industriji razvoja video igara. Upravo sa njim smo imali priliku da detaljno razgovaramo o video igrama kao novoj i važnoj kulturi.

Startapi i poslovanje

DSI i Digitalna Zajednica objavile predlog poreskih mera za brži rast srpskog IT-ja

Predlog od 11 mera tiče se podrške ekonomiji inovacija i razvoja, a posebno se ističe produžetak roka poreskih subvencija za sve paušalce koji su zaposleni od uvođenja Testa samostalnosti.