RATEL lansirao 'NetTest' za merenje brzine vaše konekcije

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

RATEL lansirao ‘NetTest’ za merenje performansi vaše Internet konekcije

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge lansirala je nedavno novi alat koji će građanima širom Srbije pomoći da brže i lakše ustanove kolika je njihova realna brzina Internet protoka. Novi servis razvijen je u HTML5 tehnologiji i podržava sve poznate browsere, a tu su i iOS te Android aplikacija.

ratel

Kada govorimo o navikama građana Srbije na Internetu treba napomenuti da 67% građana poseduje pametni telefon, dok čak 63% njih poseduje laptop računar. Suma sumarum više od polovine građana Srbije danas pristupa Internetu, sve veći broj njih okreće se i Internet kupovini, a sve to zahvaljujući velikim pomacima na polju broadband-a koji su ostvareni u protekloj deceniji.

Ipak, prostora za poboljšanje gotovo da uvek ima. Kada pogledamo trenutnu prosečnu brzinu Internet konekcije u Srbiji dobijamo brojku od 8.3 mbps za download i tek 1 mbps za upload (daleko od prosečne brzine Interneta u Rumuniji koja iznosi 73.6 mbps).

I dok bi većina građana ocenila Internet konekciju kao realtivno stabilnu, nemali je broj prekida (setite se samo velikog SBB prekida iz decembra prošle godine), a česti su i slučajevi gde korisnici plaćaju punu cenu određenog paketa čije performanse usled zastarele infrastrukture i nisu moguće na njihovom priključku.

ADSL, cough, cough.

NetTest za preciznije podatke

Kako idući put ne biste gubili vaše dragoceno vreme sa korisničkom podrškom žaleći da vam se “Internet čini sporim”, RATEL je nedavno lansirao NetTest – besplatan web servis koji vam pomaže da sa lakoćom izmerite brzinu vaše Internet konekcije, kako na laptop i desktop računarima paperwriter, tako i na pametnim telefonima.

rez1
Pre nego se i obratite korisničkoj podršci, proverite brzinu vaše konekcije – čisto da budete sigurni.

Sam NetTest baziran je na HTML5 tehnologiji što ga u startu izdvaja od najpopularnijeg servisa ovog tipa, SpeedTest.net, kojeg čak i u najnovijoj verziji i dalje pokreće Flash. NetTest prilagođen je domaćem govornom području te prikazuje sve one potrebne podatke koji će vam pomoći da ustanovite kojom brzinom funkcioniše vaša Internet konekcija (ping, download, upload i slično).

NetTest dostupan je kao web aplikacija, ali i za iOS i Android uređaje i u potpunosti je besplatan za preuzimanje i korišćenje.

Ostavi komentar

 1. Steva Prokanic

  Steva Prokanic

  3. 11. 2018. u 14:08 Odgovori

  Otkako je SBB preuzeo Ikom, iako sam presao na 60Mb/sek sa 25Mb/sec, internet je ocajan, toliko je nestabilan da nista ne mogu da otvorim. Kome da se zalim, hteo bih da raskinem ugovor sa SBB-om. Nije normalno da placan nesto sto ne dobijem. Kad ja ne bih placao, oni bi mene tuzli i sa javnim izvrsiocem bi mi skinuli novac sa racuna. Dodje mi da……

 2. Mirko

  Mirko

  22. 9. 2019. u 09:18 Odgovori

  SBB i MTS se takmice ko ce jadniji upload da daju !!!
  8mb/s u 2019 ej bre imate li mozga bre.
  Danas 50% ljudi pokusava ili strimuje na youtube ili Twitch-u a ovi nas prave majmunima sa 15 puta manjim upload nego download brzinom !!!
  To nema nigde u svetu (mislim na razvijenije drzave od Burundija) da je odnos 15/1 svuda je 1/1 ili eventualno 2/1.
  Da je bar 2/1 bio bi odlican internet, ovako jad i beda !!!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Startapi i poslovanje

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.