Zabluda je da o cyber bezbednosti treba da brinu samo veliki sistemi

U susret PULSE360 konferenciji: Zabluda je da o cyber bezbednosti treba da brinu samo veliki sistemi – svi su jednako ugroženi

Sonja Stanišić, direktorka marketinga u kompaniji PULSEC, objasnila je da cyber napadi i izazovi postaju sve sofisticiraniji, a maliciozne aktivnosti usmerene su na sve vrste organizacija. Ako želite da saznate više o ovoj važnoj temi, posetite PULSE360 konferenciju 26. oktobra u hotelu Hyatt.

Ubrzanim napretkom tehnologije i digitalizacijom poslovanja, sofisticiranost cyber napada dostigla je nove visine, pa je nastupilo pravo vreme da kompanije razbiju predrasudu kako su na udaru malicioznih pretnji samo veliki tržišni igrači, te shvate da moraju da se posvete edukaciji, prevenciji i zaštiti od digitalnog kriminala.

Nažalost, istraživanja su pokazala da se značajan broj cyber napada dešava kao posledica ljudske greške i nedostatka svesti o svepisutnoj i, neretko, neuhvatljivoj pretnji. Zato su organizacije dužne da identifikuju ranjivosti, podrobno testiraju sisteme kojima upravljaju, i najzad da ojačaju proaktivan stav i pozitivne navike kod svih svojih zaposlenih.

Kako bismo bolje razumeli opasnost koja vreba od cyber napada, ali i važnost njihove prevencije, razgovarali smo sa Sonjom Stanišić, direktorkom marketinga u kompaniji PULSEC, koja se bavi implementacijom savremenih rešenja i usluga iz oblasti cyber bezbednosti.

Ovim povodom, Sonja je pozvala sve zainteresovane da se pridruže PULSE360 konferenciji, zakazanoj za 26. oktobar u hotelu Hyatt i posvećenoj razumevanju cyber bezbednosti, alatima i uvidima neophodnim za zaštitu digitalne imovine. Do tada, sve što vas je interesovalo o ovoj važnoj temi pročitajte u intervjuu koji sledi.

Za početak, možete li nam reći nešto opširnije o PULSEC grupi i njenom poslovanju?

Sonja: PULSEC grupu čine kompanije specijalizovane za implementaciju naprednih cybersecurity rešenja i usluga u oblasti cyber bezbednosti. Okosnica grupe su kompanije PULSEC i PULSOC, koje zahvaljujući prisustvu u zemljama Zapadnog Balkana i EU svoje usluge pružaju širokom spektru klijenata na različitim tržištima.

Kompanija PULSEC, na osnovu analize i konsultacija sa svojim klijentima integriše najnaprednija cybersecurity rešenja, dok bezbednosno-operativni centar PULSOC brigu o bezbednosti sistema podiže na neophodan nivo stalnog monitoringa i prevencije, nudeći servise dvadesetčetvoročasovnog nadgledanja, upravljanja ranjivostima, testiranja bezbednosti sistema (Penetration testing), lova na pretnje (Threat Hunting) i Incident Response-a, odnosno odgovora na incidente ukoliko se oni dogode.

PULSEC grupa ima više od 100 zaposlenih i timove u Beogradu, Banja Luci, Zagrebu i Beču. Uzevši u obzir tržišta i broj eksperata cyber bezbednosti, PULSEC tim sarađuje sa vodećim kompanijama u oblasti zdravstva, finansija, energetike, telekomunikacija, kao i sa institucijama.

Sa digitalizacijom poslovanja, da li je cyber bezbednost nešto o čemu računa treba da vode sve kompanije?

Sonja: Adekvatno upravljanje cybersecurity procesima je jednako značajno za velike kompanije, mala i srednja preduzeća, institucije. Napadi i izazovi postaju sve sofisticiraniji, a maliciozne aktivnosti usmerene su na sve vrste organizacija.

Zato je velika zabluda da o cyber bezbednosti treba da misle samo veliki sistemi, ili organizacije iz određenih industrija. Pojedini sektori imaju veće izazove, ali ne postoje oni koji su sami po sebi bezbedni. Biti bezbedan moguće je jedino uz proaktivan pristup, uz poznavanje i testiranje svojih sistema, uz stalan nadzor i pouzdane tehnologije.

Koje su to najčešće greške koje kompanije prava kada je informatička bezbednost u pitanju?

Sonja: Iako je neophodno zaštititi svoje informacione sisteme pomoću adekvatnih bezbednosnih rešenja, ponašanje svakog zaposlenog u organizaciji igra ključnu ulogu u odbrani od malicioznih aktera. Istraživanja su pokazala da je najveći procenat ostvarivanja neautorizovanog pristupa izazvan ljudskom greškom i nepoznavanjem pretnji koje su svuda prisutne, a ponekad i teško uočljive.

Zbog toga je izgradnja svesti o pretnjama (Security Awareness) jedan od preduslova zaštite, a ujedno i jedan od koraka koji često nedostaje. Kompanije takođe često nemaju dovoljno kadrova i zato nemaju uvid u svoje slabosti, niti na vreme vide potencijalne proboje.

Da li ovde važi ono pravilo da je “redovna kontrola je najbolji vid prevencije”?

Sonja: Tako je. Poznavanje svojih slabosti, testiranje sistema i unapređenje odbrane su neophodni koraci u preventivnom delovanju. Ono ponekad izostaje, ali kompanije sve više uočavaju benefit partnerstava sa kompanijama specijalizovanim za cyber bezbednost. Kroz takva partnerstva, kompanije često rešavaju pitanje nedostatka stručnog kadra i dobijaju tim koji radi proaktivno, prateći sve što se dešava u realnom vremenu.

Šta nam možete reći o predstojećoj konferenciji PULSE360 koju organizujete?

Sonja: Konferencija PULSE360 održaće se 26. oktobra u hotelu Hyatt, u Beogradu. Prva je konferencija PULSEC grupe i pruža sveobuhvatan pristup cyber bezbednosti, informišući učesnike o najnovijim dešavanjima, regulativama i trendovima u oblasti i edukujući ih o širokom spektru tema, kao što su odabir cybersecurity rešenja, prevencija, detekcija, reagovanje na incidente i unapređenje bezbednosti u digitalnom okruženju.

Namenjena je prvenstveno menadžerima IT sektora, cybersecurity ekspertima, Incident Responder-ima i cybersecurity analitičarima, ali i biznis korisnicima zainteresovanim da saznaju više o trendovima, regulativama i načinima kako zaštititi poslovanje svoje organizacije. Učešće na konferenciji je besplatno, a broj mesta je ograničen.

Biti bezbedan moguće je jedino uz proaktivan pristup, uz poznavanje i testiranje svojih sistema, uz stalan nadzor i pouzdane tehnologije.

Koje su to teme o kojima će se govoriti na PULSE360 konferenciji?

Sonja: Osnovna ideja iza PULSE360 je razmena znanja i iskustva. Zbog toga su centralni deo PULSE360 predavanja koja, grupisana u dva segmenta, praktično ispituju relevantne aspekte cyber bezbednosti, donoseći konkretne primere i smernice.

Fokus PROTECTION360 segmenta je na sveobuhvatnom pristupu i pogledu na najnovija i najnaprednija rešenja, kao i izazovima sa kojima se možemo susresti tokom kreiranja i implementacije cybersecurity pristupa. SOC360 je segment posvećen servisima, tako da će teme predavanja biti u bliskoj vezi sa organizacijom i funkcionisanjem modernog bezbednosno-operativnog centra.

Uvodno obraćanje ministra informisanja i telekomunikacija, Mihaila Jovanovića, biće posvećeno Nacrtu Zakona o informacionoj bezbednosti. Ovaj zakon obezbediće ne samo usklađenost sa NIS2 regulativom, već i veću bezbednost podataka, bolju koordinaciju u sprečavanju i otkrivanju opasnosti po podatke i usluge dostupne putem informaciono komunikacionih tehnologija.

Posetioci će prisustvovati i panelu na temu značaja sinergije javnog i privatnog sektora za cyber bezbednost, tokom koga će čuti iskustva upravljanja cybersecurity procesima od predstavnika kompanija i udruženja iz zemlje i inostranstva. Specijalni gost konferencije biće proslavljeni košarkaški as Teodoros Papalukas, sa kojim ćemo razgovarati o njegovoj karijeri i značaju odbrane, koja je bitna i u košarci, baš kao i u cybersecurity-ju.

Gde zainteresovani učesnici mogu pronaći više informacija o konferenciji?

Sonja: O agendi konferencije, temama predavanja, listi predavača i panelista, svi zainteresovani mogu se informisati na zvaničnoj stranici konferencije. S obzirom na to da je, kao što smo pomenuli, broj mesta ograničen, na istom mestu nalazi se i obrazac za obaveznu prijavu za zaposlene čija je sfera interesovanja cybersecurity.

Za kraj, koja je poruka koju biste poslali biznisima koji i dalje zanemaruju cyber bezbednost?

Sonja: Uvek je pravo vreme da počnete da gradite i unapređujete svoju cyber bezbednost, a prevencija je bolja opcija od reagovanja kada se incidenti već dese. Uz konsultacije sa stručnjacima, moći ćete da se fokusirate na razvoj svog biznisa, svesni da su vaši resursi i reputacija zaštićeni.


Za registraciju i više informacija posetite zvanični sajt PULSE360 konferencije!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.