Telenor najavio nastavak kampanje protiv digitalnog nasilja

#Prvo razmisli: Telenor najavio nastavak kampanje protiv digitalnog nasilja

Povodom Međunarodnog dana bezbednosti na Internetu, kompanija Telenor predstavila je danas u Beogradu edukativnu kampanju #Prvo razmisli koja za cilj ima osnaživanje mladih u digitalnom svetu. U narednih godinu dana Telenor će podržati različite događaje koji za cilj imaju edukaciju mladih o bezbednom korišćenju Interneta. Akciju su podržali UNICEF i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Uve_Fredhajm_prvo_razmisli
Uve Fredhajm ukazao je na važnost borbe protiv digitalnog nasilja.

Najavivši nastavak borbe protiv nasilja na Internetu, prisutnima su se na današnjem događaju obratili Uve Fredhajm, direktor kompanije Telenor za Srbiju, Mišel Sen Lo, direktor UNICEF-a u Srbiji i Snežana Marković, državna sekretarka pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Oni su se najviše osvrnuli na važnost edukacije mladih o bezbednom korišćenu Interneta, kao i razvijanju svesti kod učenika o potencijalnom verbalnom nasilju na društvenim mrežama.

Publici, koju su mahom činila deca školskog uzrasta, prvo se obratio Uve Fredhajm. On je izjavio:

Velika je čast biti ovde i govoriti o temi od velikog društvenog značaja. Internet i digitalni svet brzo se razvijaju, te moramo obrati pažnju kada je u pitanju bezbednost. Već osam godina u Srbiji, Telenor je aktivni učesnik rastuće digitalizacije društva sa ciljem da Internet bude dostupan svima. Ta pozicija donela nam je privilegiju da se angažujemo i uz pomoć partnera Internet učinimo sigurnijim mestom za sve, naročito za decu i mlade.

Edukacija učenika, nastavnika i roditelja

Prisutnima se obratila i Snežana Marković, koja je istakla koliko je zapravo značajna edukacija samih učenika, ali i njihovih roditelja i nastavnika o bezbednom korišćenju digitalnih kanala komunikacije:

Tokom prethodne dve godine, projektom “Zaustavimo digitalno nasilje” obuhvaćeno je više od 6000 učenika, kao i više od 1000 nastavnika i isto toliko roditelja. Dosadašnji rezultati pokazali su da je učešće svih sektora neophodno, kao i kontinuirana saradnja škole, roditelja i dece.

Kampanju su podržali i Boris Trivan, kao i sportista Dušan Duca Borković (Foto: promo)
Kampanju su podržali i Boris Trivan, kao i sportista Dušan Duca Borković (Foto: promo)

Direktor UNICEF-a u Srbiji, Mišel Sen Lo, izjavio je da sve više dece koristi digitalne alate za učenje i društveno angažovanje. Međutim, putem njih oni se ističu i novim rizicima kao što su nasilje, neprikladan sadržaj i nepoznati ljudi. Predstavljajući savršenu podlogu za zloupotrebu, važno je obezbediti sigurnost dece u digitalnom svetu, zaključio je on.

Sportisti i poznati podržali akciju

Kampanju #Prvo razmisli podržali su i uspešni srpski sportisti Aleksandar Đorđević, Ana Ivanović, Dušan Borković i Boban Marjanović, kao i Boris Trivan iz Instituta za digitalne komunikacije. Onu su se na kraju prezentacije, putem kratkih edukativnih video snimaka, obratili publici i podsetli na značaj edukacije o digitalnoj komunikaciji i sigurnijem ponašanju na Internetu.

duca_i_deca
Naš najpoznatiji vozač u WTCC takmičenju priključio se borbi protiv digitalnog nasilja (Foto: promo)

U okviru projekta “Zaustavimo digitalno nasilje”, najavljeno je i održavanje niza drugih aktivnosti i radionica za decu tokom 2015. godine. Cilj jeste borba protiv nasilja na Internetu, a težiće se ka edukaciji što većeg broja učenika koji možda nisu svesni koliko su Internet i društvene mreže jaki, te koliko je njihovih vršnjaka danas izloženo digitalnom nasilju.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.