Telenor najavio nastavak kampanje protiv digitalnog nasilja

#Prvo razmisli: Telenor najavio nastavak kampanje protiv digitalnog nasilja

Povodom Međunarodnog dana bezbednosti na Internetu, kompanija Telenor predstavila je danas u Beogradu edukativnu kampanju #Prvo razmisli koja za cilj ima osnaživanje mladih u digitalnom svetu. U narednih godinu dana Telenor će podržati različite događaje koji za cilj imaju edukaciju mladih o bezbednom korišćenju Interneta. Akciju su podržali UNICEF i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Uve_Fredhajm_prvo_razmisli
Uve Fredhajm ukazao je na važnost borbe protiv digitalnog nasilja.

Najavivši nastavak borbe protiv nasilja na Internetu, prisutnima su se na današnjem događaju obratili Uve Fredhajm, direktor kompanije Telenor za Srbiju, Mišel Sen Lo, direktor UNICEF-a u Srbiji i Snežana Marković, državna sekretarka pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Oni su se najviše osvrnuli na važnost edukacije mladih o bezbednom korišćenu Interneta, kao i razvijanju svesti kod učenika o potencijalnom verbalnom nasilju na društvenim mrežama.

Publici, koju su mahom činila deca školskog uzrasta, prvo se obratio Uve Fredhajm. On je izjavio:

Velika je čast biti ovde i govoriti o temi od velikog društvenog značaja. Internet i digitalni svet brzo se razvijaju, te moramo obrati pažnju kada je u pitanju bezbednost. Već osam godina u Srbiji, Telenor je aktivni učesnik rastuće digitalizacije društva sa ciljem da Internet bude dostupan svima. Ta pozicija donela nam je privilegiju da se angažujemo i uz pomoć partnera Internet učinimo sigurnijim mestom za sve, naročito za decu i mlade.

Edukacija učenika, nastavnika i roditelja

Prisutnima se obratila i Snežana Marković, koja je istakla koliko je zapravo značajna edukacija samih učenika, ali i njihovih roditelja i nastavnika o bezbednom korišćenju digitalnih kanala komunikacije:

Tokom prethodne dve godine, projektom “Zaustavimo digitalno nasilje” obuhvaćeno je više od 6000 učenika, kao i više od 1000 nastavnika i isto toliko roditelja. Dosadašnji rezultati pokazali su da je učešće svih sektora neophodno, kao i kontinuirana saradnja škole, roditelja i dece.

Kampanju su podržali i Boris Trivan, kao i sportista Dušan Duca Borković (Foto: promo)
Kampanju su podržali i Boris Trivan, kao i sportista Dušan Duca Borković (Foto: promo)

Direktor UNICEF-a u Srbiji, Mišel Sen Lo, izjavio je da sve više dece koristi digitalne alate za učenje i društveno angažovanje. Međutim, putem njih oni se ističu i novim rizicima kao što su nasilje, neprikladan sadržaj i nepoznati ljudi. Predstavljajući savršenu podlogu za zloupotrebu, važno je obezbediti sigurnost dece u digitalnom svetu, zaključio je on.

Sportisti i poznati podržali akciju

Kampanju #Prvo razmisli podržali su i uspešni srpski sportisti Aleksandar Đorđević, Ana Ivanović, Dušan Borković i Boban Marjanović, kao i Boris Trivan iz Instituta za digitalne komunikacije. Onu su se na kraju prezentacije, putem kratkih edukativnih video snimaka, obratili publici i podsetli na značaj edukacije o digitalnoj komunikaciji i sigurnijem ponašanju na Internetu.

duca_i_deca
Naš najpoznatiji vozač u WTCC takmičenju priključio se borbi protiv digitalnog nasilja (Foto: promo)

U okviru projekta “Zaustavimo digitalno nasilje”, najavljeno je i održavanje niza drugih aktivnosti i radionica za decu tokom 2015. godine. Cilj jeste borba protiv nasilja na Internetu, a težiće se ka edukaciji što većeg broja učenika koji možda nisu svesni koliko su Internet i društvene mreže jaki, te koliko je njihovih vršnjaka danas izloženo digitalnom nasilju.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Posetili smo promociju pet srpskih startapa u Cirihu

Ovim povodom, osnivači pet domaćih startapa pitch-ovali su svoje ideje pred investitorima, a Lav Odrović imenovan je za počasnog predstavnika Privredne komore Srbije u Švajcarskoj.

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Digitalni mediji

Social Serbia 2024: Ljudi u Srbiji se plaše AI alata i manje veruju influenserima!

Kakvo je stanje u digitalu, koje platforme koristimo, kome verujemo i šta se u navikama korisnika promenilo u poslednjih godinu dana – pitanja su na koja odgovara upravo objavljeno istraživanje Social Serbia 2024.

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!

Karijere

Otvoren Mejkers lab konkurs: 25.000 učenika imaće pristup učionicama budućnosti!

Grupa za obrazovanje koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija, otvorila je konkurs za pokretanje Mejkers lab učionica u srednjim školama širom Srbije.

Karijere

Kako je kompanija ASEE uz Miloša Ljevaju stvorila jak tim za cyber bezbednost

Ovo je inspirativna priča o Milošu Ljevaji, superheroju u poslovnom i privatnom životu. Igra za "plavi", odbrambeni tim. Počeo je da radi kao priznati IT stručnjak u ASEE Grupi na strateškom razvoju u oblasti sajber bezbednosti još 2010. godine, ali njegova avantura se nije tu zaustavila.