Poreski raj ili pakao? (gost Milan Trbojević)

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Poreski raj ili pakao? (gost Milan Trbojević)

Da se odmah razumemo, nema te online peticije koja će naterati državu za pregovarački sto sa frilenserima. Radnici digitalne ekonomije moraju se udružiti i ozbiljno shvatiti ambicije države za naplatom poreza za svaku deviznu doznaku.

Koje su to poreze dužni da plaćaju frilenseri i radnici koji posao obavljaju za inostrane firme, a koji zaradu ostvaraju kao fizička lica putem deviznih doznaka? Na ovo pitanje probali smo da odgovorimo u 18. epizodi Office Talks podcasta koja je snimljena kao odgovor na dopis Poreske uprave koji poziva sve građane da samoinicijativno prijave poreze – posebno ističući sve radnike digitalne ekonomije koji posao obavljaju preko platformi, ali i influensere i jutjubere.

Nema sumnje da su porezi izuzetno osetljiva tema u Srbiji, a pogotovo danas kada je država odlučila da se pozabavi njihovom naplatom u segmentu koji je dugo godina tolerisala. Prema nezvaničnim podacima devizne doznake mere se cifrom od čak 5 milijardi evra na godišnjem nivou što predstavlja nemali procenat našeg ukupnog BDP-a. Sve to nam govori da smo tokom poslednje decenije imaju ogroman upliv deviznog kapitala u domaću ekonomiju – ali kapitala koji u najvećoj meri nije bio oporezovan.

S jedne strane radnici u digitalnoj ekonomiji među kojima različiti frilenseri, ali i profesori jezika koji zaradu ostvaruju putem platformi, sada sa punim pravom ukazuju na problematično stanje u kojem se nalaze iznoseći činjenicu kako nisu u mogućnosti da plate porez retroaktivno, čvrsto se držeći stava kako će nova poreska politika naneti više štete nego koristi za naše društvo.

Međutim, porezi se ipak moraju plaćati, ali je stručna javnost saglasna sa idejom da to dijaloga obe starne mora doći, te da je sada idealno vreme da država sedne za pregovarački sto i sa radnicima u digitalnoj ekonomiji i frilenserima pronađe rešenje koje je prihvatljivo za obe strane. Da li će se tako nešto i desiti, pitali smo Milana Trbojevića, super-knjigovođu i osnivača knjigovodstvene agencije Knjiški moljac sa kojim smo razgovarali o najavljenim merama, razlozima za njihovo pokretanje i potencijalnom rešenju.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Startapi i poslovanje

Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Indijska kompanija Sona Comstar potvrdila je kupovinu 54% udela u kapitalu za €40,5 miliona srpske kompanije Novelic, osnovane 2012. godine. Ova domaća kompanija razvija radarske senzore bazirane na milimetarskim talasima za auto, IoT i robotsku industriju.

Propustili ste

Internet marketing

Da li će digitalni marketing preživeti novu eru privatnosti?

Zbog potrebe da se istaknu u moru konkurencije, brendovi će morati ozbiljno da se posvete kreiranju kvalitetnog, relevantnog i kreativnog sadržaja.

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.