Poreska uprava najavila obavezno prijavljivanje priliva iz inostranstva

Poreska uprava poziva građane da prijave svoje inostrane prilive – posebno ističu programere i influensere

Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Poreska uprava na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu samooporezivanjem, ustanovila je visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica – navodi se na sajtu Ministarstva finansija.

Ovi prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga. Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama (jutjuberi, influenseri), Internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana (stan na dan).

Na jednoj od fotografija koja je osvanula na društvenim mrežama, stoji neprovereno saopštenje da je usled nepoštovanja poreskih propisa, opredeljen određeni broj lica za kontrolu. U ovom tekstu koji nije potpisan niti overen da potiče iz državne institucije i čija je verodostojnost sumnjiva, navodi se da će u tim kontrolama poseban akcenat biti stavljen na uplate primljene sa, kako se navodi, digitalnih platformi kao što su Google, Upwork, Bibo global, Opportunity, AirBnB.

Pored toga, kako se navodi, fokus za kontrolu je posebno stavljen i na platne kartice otvorene u inostranstvu kao što su Skrill, Payoneer, Neteller, ali i izvršena plaćanja fizičkih lica prema sajtu Booking.com. Kako se navodi u pomenutom saopštenju, usled vršenja kontrole lica koji su aktivni na pomenutim servisima, ustanovljen je visok stepen nepoštovanja poreskih propisa.

Iako se ovaj dokument treba uzeti s rezervom jer nije zvaničan, od danas kao što smo gore i naveli, imamo i zvanično saopštenje Poreske uprave u kojem se jasno navodi o kome je reč kada govorimo o propustu za prijavu prihoda ostvarenog iz inostranstva, a samim tim i obračunavanja poreza i doprinosa.

Otuda, Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave, da pre preduzimanja bilo koje radnje poreskog organa u vezi učinjene radnje ili propusta, odnosno pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, samoinicijativno to učine.

Zapravo, potrebno je da obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi se izbegla prekršajna odgovornost.

Poreska uprava Republike Srbije će nastaviti kontinuirano sprovođenje poreskih kontrola fizičkih lica. Dodatne informacije mogu se dobiti pozivanjem Kontakt centra na brojeve telefona: 011-33-10-111 ili 0700-700-007, ili neposredno na šalterima „Vaš poreznik“ u filijalama Poreske uprave.


Ostavi komentar

 1. Marija Jeremijas

  Marija Jeremijas

  13. 10. 2020. u 18:57 Odgovori

  Pitanje za Poresku upravu:
  – šta mi dobijamo od uplate zdravstevnog osiguranja. Možemo li dobiit osiguranje koje plaćamo i overiti knjižicu.
  – šta ako nam klijent ne da ugovor a obično je tako, kako da uplaćeni PIO doprinosi budu upisani u penzijski staž?
  – zašto moramo uplaćivati zdrastveno osiguranje i penzijsko ako ne želimo? Ova primanja nisu redovna.
  – zašto ne možemo uplaćivati fiksan iznos PIO i doprinosa za zdravstvo već srazmenro prihodu?

  • Vlada

   Vlada

   13. 10. 2020. u 22:27 Odgovori

   Marija, evo ja cu da ti odgovorim ono sto znam:
   – ne znam sta dobijas od uplate zdravstvenog osiguranja, svaki gradjanin moze overiti knjizicu po zakonu o zdravstvenoj zastiti. Npr ja sam bio nezaposlen, odem u zdravstveno i dam izjavu i dobijem knjizicu
   – ugovor nema veze sa tvojim uplatama, sve se belezi na tvom racunu, mozes da vidis i online, odes u pio po pin sa licnom kartom
   – zato sto je tako po zakonu 🙂 ja sam pausalac, placam zdravstveno oko 6 hiljada, porez oko 6, PIO oko 15. Ako nemas firmu onda placas po prihodu, a ako si pausalac onda pausalno odredjene doprinose i poreze. Za it ce biti oko 40 hiljada mesecno
   – mozes, otvoris preduzetnika pausalca. Za IT oko 40 hiljada mesecno.

  • Vladimir

   Vladimir

   14. 10. 2020. u 06:49 Odgovori

   Marija, kada su prošle godine na ovaj način napali preduzetnike sa testom samostalnosti, koji rade isto što i vi frilenseri, niste hteli da se udružite i pomognete. Pričali smo da ćete i vi biti na udaru uskoro, nije vas zanimalo. Postavljali smo ista pitanja, nije vas zanimalo. Danas nas nema tu da vam pomognemo. Sada će i vama uraditi isto što i nama tada.

   • Čelik

    Čelik

    14. 10. 2020. u 11:31 Odgovori

    Druže Vladimire, ovo nije istina, bilo nas je, ali ne možemo ništa da uradimo mi frilenseri, kada su Veliki Vodja i premijer odlučili da naprave ~milijardu dolara štete srpskom IT-u da bi omogućio svojim pajtosima iz Nordeusa (i M$-a, lobistička grupa DSI) da zaposle 3 midiora. Svako od nas je sanjao da bude paušalac, čak i oni kao ja koji su neko kratko vreme zaradjivali i više od većine paušalaca.

    Da ne govorim o „predstavnicima“ koji su nas(vas) predstavljali tamo i šta su oni radili i glumili tamo, siguran sam da znaš tu priču već.

    Mi nemamo glas, mi možemo samo da čekamo da se trenutna rupa u budžetu od 3 milijarde dolara pretvori u 5-7, zahvaljujući Koroni i ovakvim merama prema vama i nama. „Budžetski deficit Srbije za sedam meseci ove godine 323,7 milijardi dinara“ (ovo je jul, ups).

    Tada možda Velikom Vođi dodje u glavu ondegde drugde. Ja ti garantujem da porezniku dinar neću platiti, ićiću u tvorza za te prekršajne(krivične) kojima prete iz drage nam poreske, a imovinu na mom imenu ću vratiti nazad na majku. Ako uspem ponovo, dolare ću držati van države, ne seli mi se, tukao bih ove (prvo mostograditelja pre njih) ali možda se i to desi.

    S poštovanjem.

 2. MK

  MK

  20. 10. 2020. u 09:55 Odgovori

  Predlog za Ministarstvo finansija i Poresku upravu:
  – odrediti minimalni iznos mesečnih prihoda ispod koga se ne podnosi poreska prijava, npr. 150 evra (neoporezivo…)
  – napraviti i mobilnu aplikaciju ePorezi i tehnički olakšati predaju poreskih prijava
  – omogućiti dobijanje QR koda NBS i model naloga za uplatu za lakše plaćanje obaveza

 3. Име

  Име

  20. 10. 2020. u 10:38 Odgovori

  Taxation without representation.
  То је био званичан разлог почетка покрета за ослобођење од колонијализма у америци.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Regruteri nam otkrivaju koje su trenutno najtraženije pozicije u IT-ju

Kako bismo saznali koji kadrovi su trenutno najpotrebniji domaćoj tehnološkoj industriji kontaktirali smo predstavnike agencija FatCat Coders, ManpowerGroup i Omnes Group. U nastavku teksta slede njihova iskustva.

Kultura 2.0

Stiže nam nova Vlada – koliko će se ona baviti digitalizacijom i IT industrijom u Srbiji?

Mnogo je toga urađeno u protekle četiri godine, mahom zbog kontinuiteta prethodne Vlade sa kojim se one pre nje i ne mogu baš pohvaliti. Analiziramo koje su to stvari koje bi se mogle naći u novom ekspozeu, a koje se tiču digitalizacije i IT industrije u Srbiji.

Startapi i poslovanje

Uhapšena dvojica državljana Hrvatske u slučaju ‘privredni registar’ – bespravno prisvojili €50.000

Uhapšenima za ovu prevaru određen je pritvor od 48 sati, dok se za trećim licem i dalje traga.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pobednici OTP Generator konkursa Zanateria i Your Pet World otkrivaju dalje svoje poslovne planove

Pre nešto više od nedelju dana završen je još jedan Generator Gamechanger konkurs, ovaj put u 'online' izdanju. Žiri je i ove godine izabrao najbolje digitalne projekte, a njihove priče vam otkrivamo u nastavku.

Internet marketing

Budućnost digitalnog marketinga se ‘kladi’ na mlade ljude – i zato pazite kako birate praktikante

Da li zaista mladima više nije toliko sexy raditi u marketing agencijama ili situacija nije toliko tragična kakvom je predstavljaju?

Startapi i poslovanje

Kanadski startap Autoklose sa kancelarijama u Beogradu akviziran od strane kompanije VanillaSoft

Autoklose nastaviće svoje poslovanje kao deo kompanije VanillaSoft, jedne od vodećih 'sales engagement' tehnoloških kompanija na svetu.

Startapi i poslovanje

LearnUpon sa kancelarijama u Beogradu osigurao $56 miliona investicije

LearnUpon, kompanija koja u Beogradu zapošljava preko 40 developera, osigurala je manjinsku investiciju od 56 miliona dolara od kompanije za globalni rast Summit Partners.

Gaming

Gejming studio Miracle Dojo ušao u svet gejmifikacije likova igrom PopStar Adventure – glavni junak je Željko Joksimović

Miracle Dojo, beogradski gejming studio, uspešno je objavio svoju drugu video igru - PopStar Adventure. Ovaj poduhvat realizovan je u saradnji sa producentom i pevačem Željkom Joksimovićem, o čemu smo razgovarali sa osnivačem ovog studija. 

Kultura 2.0

Spotify imenovao Httpool kao ekskluzivnog zastupnika za oglasna rešenja na Balkanu

Ova agencija biće na raspolaganju brendovima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i BiH koji žele da se oglašavaju na platformi Spotify.