Poreska uprava najavila obavezno prijavljivanje priliva iz inostranstva

Poreska uprava poziva građane da prijave svoje inostrane prilive – posebno ističu programere i influensere

Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Poreska uprava na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu samooporezivanjem, ustanovila je visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica – navodi se na sajtu Ministarstva finansija.

Ovi prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga. Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama (jutjuberi, influenseri), Internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana (stan na dan).

Na jednoj od fotografija koja je osvanula na društvenim mrežama, stoji neprovereno saopštenje da je usled nepoštovanja poreskih propisa, opredeljen određeni broj lica za kontrolu. U ovom tekstu koji nije potpisan niti overen da potiče iz državne institucije i čija je verodostojnost sumnjiva, navodi se da će u tim kontrolama poseban akcenat biti stavljen na uplate primljene sa, kako se navodi, digitalnih platformi kao što su Google, Upwork, Bibo global, Opportunity, AirBnB.

Pored toga, kako se navodi, fokus za kontrolu je posebno stavljen i na platne kartice otvorene u inostranstvu kao što su Skrill, Payoneer, Neteller, ali i izvršena plaćanja fizičkih lica prema sajtu Booking.com. Kako se navodi u pomenutom saopštenju, usled vršenja kontrole lica koji su aktivni na pomenutim servisima, ustanovljen je visok stepen nepoštovanja poreskih propisa.

Iako se ovaj dokument treba uzeti s rezervom jer nije zvaničan, od danas kao što smo gore i naveli, imamo i zvanično saopštenje Poreske uprave u kojem se jasno navodi o kome je reč kada govorimo o propustu za prijavu prihoda ostvarenog iz inostranstva, a samim tim i obračunavanja poreza i doprinosa.

Otuda, Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave, da pre preduzimanja bilo koje radnje poreskog organa u vezi učinjene radnje ili propusta, odnosno pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, samoinicijativno to učine.

Zapravo, potrebno je da obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi se izbegla prekršajna odgovornost.

Poreska uprava Republike Srbije će nastaviti kontinuirano sprovođenje poreskih kontrola fizičkih lica. Dodatne informacije mogu se dobiti pozivanjem Kontakt centra na brojeve telefona: 011-33-10-111 ili 0700-700-007, ili neposredno na šalterima “Vaš poreznik” u filijalama Poreske uprave.


Ostavi komentar

 1. Marija Jeremijas

  Marija Jeremijas

  13. 10. 2020. u 18:57 Odgovori

  Pitanje za Poresku upravu:
  – šta mi dobijamo od uplate zdravstevnog osiguranja. Možemo li dobiit osiguranje koje plaćamo i overiti knjižicu.
  – šta ako nam klijent ne da ugovor a obično je tako, kako da uplaćeni PIO doprinosi budu upisani u penzijski staž?
  – zašto moramo uplaćivati zdrastveno osiguranje i penzijsko ako ne želimo? Ova primanja nisu redovna.
  – zašto ne možemo uplaćivati fiksan iznos PIO i doprinosa za zdravstvo već srazmenro prihodu?

  • Vlada

   Vlada

   13. 10. 2020. u 22:27 Odgovori

   Marija, evo ja cu da ti odgovorim ono sto znam:
   – ne znam sta dobijas od uplate zdravstvenog osiguranja, svaki gradjanin moze overiti knjizicu po zakonu o zdravstvenoj zastiti. Npr ja sam bio nezaposlen, odem u zdravstveno i dam izjavu i dobijem knjizicu
   – ugovor nema veze sa tvojim uplatama, sve se belezi na tvom racunu, mozes da vidis i online, odes u pio po pin sa licnom kartom
   – zato sto je tako po zakonu 🙂 ja sam pausalac, placam zdravstveno oko 6 hiljada, porez oko 6, PIO oko 15. Ako nemas firmu onda placas po prihodu, a ako si pausalac onda pausalno odredjene doprinose i poreze. Za it ce biti oko 40 hiljada mesecno
   – mozes, otvoris preduzetnika pausalca. Za IT oko 40 hiljada mesecno.

  • Vladimir

   Vladimir

   14. 10. 2020. u 06:49 Odgovori

   Marija, kada su prošle godine na ovaj način napali preduzetnike sa testom samostalnosti, koji rade isto što i vi frilenseri, niste hteli da se udružite i pomognete. Pričali smo da ćete i vi biti na udaru uskoro, nije vas zanimalo. Postavljali smo ista pitanja, nije vas zanimalo. Danas nas nema tu da vam pomognemo. Sada će i vama uraditi isto što i nama tada.

   • Čelik

    Čelik

    14. 10. 2020. u 11:31 Odgovori

    Druže Vladimire, ovo nije istina, bilo nas je, ali ne možemo ništa da uradimo mi frilenseri, kada su Veliki Vodja i premijer odlučili da naprave ~milijardu dolara štete srpskom IT-u da bi omogućio svojim pajtosima iz Nordeusa (i M$-a, lobistička grupa DSI) da zaposle 3 midiora. Svako od nas je sanjao da bude paušalac, čak i oni kao ja koji su neko kratko vreme zaradjivali i više od većine paušalaca.

    Da ne govorim o “predstavnicima” koji su nas(vas) predstavljali tamo i šta su oni radili i glumili tamo, siguran sam da znaš tu priču već.

    Mi nemamo glas, mi možemo samo da čekamo da se trenutna rupa u budžetu od 3 milijarde dolara pretvori u 5-7, zahvaljujući Koroni i ovakvim merama prema vama i nama. “Budžetski deficit Srbije za sedam meseci ove godine 323,7 milijardi dinara” (ovo je jul, ups).

    Tada možda Velikom Vođi dodje u glavu ondegde drugde. Ja ti garantujem da porezniku dinar neću platiti, ićiću u tvorza za te prekršajne(krivične) kojima prete iz drage nam poreske, a imovinu na mom imenu ću vratiti nazad na majku. Ako uspem ponovo, dolare ću držati van države, ne seli mi se, tukao bih ove (prvo mostograditelja pre njih) ali možda se i to desi.

    S poštovanjem.

  • Miki

   Miki

   29. 10. 2020. u 11:21 Odgovori

   Kakav MUN obrazac i ugovor?To je bilo nekada, nema vise MUN obrasca,automatski se belezi na sajtu CR po maticnom broju. MUN obrasci su odavno otisli u istoriju kao i M4 obrasci, ni oni se vise ne podnose.

 2. MK

  MK

  20. 10. 2020. u 09:55 Odgovori

  Predlog za Ministarstvo finansija i Poresku upravu:
  – odrediti minimalni iznos mesečnih prihoda ispod koga se ne podnosi poreska prijava, npr. 150 evra (neoporezivo…)
  – napraviti i mobilnu aplikaciju ePorezi i tehnički olakšati predaju poreskih prijava
  – omogućiti dobijanje QR koda NBS i model naloga za uplatu za lakše plaćanje obaveza

 3. Име

  Име

  20. 10. 2020. u 10:38 Odgovori

  Taxation without representation.
  То је био званичан разлог почетка покрета за ослобођење од колонијализма у америци.

 4. milan P

  milan P

  27. 10. 2020. u 02:13 Odgovori

  Citam komentare i pitam se kako vi radite poveren posao kad ovoliko neznanje sejete.
  Cini se je samo par osoba procitalo nesto od zakona, i njih nemilice napadate.
  Koliko je bilo ko od vas spreman da plati za poresku optimizaciju bilo kome. Zelite da dobijete informaciju besplatno a bavite se navidno poslom.
  Ko je od vas izvadio digitalni sertigikat da bi poresku prijavu mogao da podnese.
  Da li je iko procitao medjunardne ugovore srbije sa zemljama odakle prima nadoknade za rad. Da li bilo ko zeli da o svom poslu zna sve do detalja pa i to koje obaveze ima kao rezident bilo koje drzave. Da li igde u svetu postoji da se ne placa porez na prihode, pa to jedan od osnovnih vidova finansiranja svake drzave. Ako vec razmisljate da napustite srbiju da li znate koliko bi placali u toj drugoj izabranoj zemlji. Mogao bi ovako jos hiljadu pitanja, ali nije neophodno.
  Kada ptimis novac iz inostranstva za obavljeni posao to moze biti zarada, autorski honorar ili trgovinsko zastupanje, ukoliko nastupas kao pojedinac. Svaki od tih prihoda ima drugaciji obracun. Kada ste u banci naveli osnov primanja sto je svako uradio kad ga je banka obavestila o prihodu, time je vec opredelio svoj prihod. Da li neko zna koju sifru osnova priliva je uneo u obraaac u banci.
  Ja sam primao prihode iz Scajcarske nekih 12 godina i nijednom mi nije palo tesko da platim i porez i pio. Ako poznajes zakon to ti je normalno kao sto je normalno da se okupas svako jutro. Uostalom objasni tvom naruciocu posla da imas poreska davanja i da iznos koji dobijas nije onaj koji ceo ide tebi, pa ugovori vecu cenu, vrlo jednostavno.
  Ako o tome ne pomisljas onda si isti kao onaj koji radi za 200 evra mewecno kod nas samomsi na malo vecem nivou, izbori se za sebe i svoj rad ako vec mislis da nesto vredis.

 5. Dragan Rajić

  Dragan Rajić

  1. 11. 2020. u 10:02 Odgovori

  Ajde sad tehničko pitanje.Meni je brat slao pare iz inostranstva preko paypala i meni su ta sredstva legla sa paypala na moj devizni račun.Znači ja sam imao devizni priliv i sad će i to da mi oporezuju iako su to sredstva koja nisu stečena davanjem usluga ili prodajom?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Propustili ste

Kultura 2.0

Kako da nam internet iskustvo bude bolje (i mnogo bezbednije) u 2021. godini?

Ako razmišljate o tome da li (i kako) da promenite svoje internet navike po pitanju privatnosti i bezbednosti - ovo je tekst za vas.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Startapi i poslovanje

Beogradski Konstrukt akviziran od strane HTEC-a uz najavljene nove akvizicije širom regiona

Kompanija HTEC akvizirala je Konstrukt u cilju pojačanja produktnog i brend dizajna za svoje klijente.

Internet marketing

Oglašavanje na Snapchatu nije bauk i treba ga iskoristiti pre konkurencije

Koji tip kompanija u Srbiji bi trebalo da razmisli o tome da se priključi Snapchatu i da se oglašava na toj društvenoj mreži?

Office Talks Podcast

Profesionalni razvoj programera (upoznajte Symphony)

Tridesetu epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa predstavnicima kompanije Symphony. Sa njima smo pričali o istoriji kompanije, procesu regrutovanja, kulturi rada i izazovima sa kojima su se susretali za vreme pandemije.

Kultura 2.0

Žene imaju jednaku sposobnost ‘preživljavanja’ na online platformama, ali slabije ulaze u ovu oblast

Predstavljamo vam rezultate specijalnog izdanja Gigmetar istraživanja koje pokazuje kako su se gig radnice adaptirale na nove uslove rada koje je donela pandemija.