Serija masovnih otpuštanja u Silicijumskoj dolini - jasan znak sve izraženije recesije?

Serija masovnih otpuštanja u Silicijumskoj dolini – jasan znak sve izraženije recesije?

Ove nedelje otpočeo je veliki talas otpuštanja i zamrzavanja novih zapošljavanja u tehnološkim kompanijama širom Silicijumske doline. Da li i u kojoj meri će se to odraziti na domaći IT sektor?

Društvenom mrežom Twitter juče je odjeknula vest da su tehnološke kompanije, među kojima su Stripe, Lyft i mnoge druge, pribegle masovnim otpuštanjima zbog ekonomske situacije koja postaje sve nepovoljnija po IT industriju.

Da situacija nije naivna i da recesija zasigurno kuca na vrata tehnoloških kompanija iz Silicijumske doline, svedoči činjenica da su se, osim mladih kompanija, na ovaj korak odlučili i tehnološki giganti koji su najavili otpuštanja ili barem obustavu novih zapošljavanja.

Amazon neće više popunjavati određene korporativne pozicije, dok su iz kompanije Apple najavili obustavu novih zapošljavanja u većini sektora. Čineći to, pridružiće se drugim megacap tehnološkim kompanijama, uključujući Metu i Google, koje su zamrznule zapošljavanje u poslednjih nekoliko meseci.

https://twitter.com/GergelyOrosz/status/1588220445039497222

Pored toga i Elon Musk je danas otpočeo masovno otpuštanje. Iako ova situacija nema nužno dodirnih tačaka sa recesijom, o masovnom smanjenju radne snage, barem kada je Twitter u pitanju, govori se već duže vreme – spekuliše se da će u 9 izjutra po lokalnom vremenu svi zaposleni dobiti mejl u kojem će saznati da li ostaju u kompaniji ili ne.

Ovaj ekscentrični preduzetnik je mesecima sugerisao da planira otpuštanja kada bude na čelu kompanije, rekavši da kompanija treba da finansijski “ozdravi” i smanji troškove. Iako je u početku bilo reči o tome da će čak 75% zaposlenih ostati bez posla, on je to demantovao. 

Sada se očekuje da će Musk otpustiti otprilike polovinu zaposlenih u kompaniji Twitter, gde trenutno radi oko 7.500 ljudi. Njegov tim spoljnih savetnika prošle nedelje je većao koje će inženjere i tehničke menadžere zadržati u kompaniji, a uglavnom na osnovu njihovih nedavnih doprinosa bazi kodova.

Da li domaća IT industrija ima razlog za brigu?

Iako srpska IT scena i dalje snažno raste, postavlja se pitanje da li bi i na koji način recesija i globalna kriza mogli da utiču na pad zapošljavanja.

Prema poslednjim podacima, izvoz IT industrije ove godine će premašiti 2,6 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru. Štaviše, i u ekspozeu nove Vlade velika pažnja je posvećena ulaganjima u IT sektor.

Kada uzmemo u obzir sve navedeno, te činjenicu da je zapošljavanje u IT sektoru i dalje u fazi rasta, možemo da zaključimo da za srpsku IT industriju trenutno “nema zime” ili barem ne “ljute zime” i da joj ne preti opasnost od globalne ekonomske recesije.

Ovu temu pomno pratimo na Netokraciji i planiramo da i u budućnosti izveštavamo o uticaju recesije na rast IKT sektora u Srbiji.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Genome 2024: Ekosistemi Beograda i Novog Sada vrede preko milijardu evra!

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija imalo je premijerni uvid u ovogodišnje izdanje Startup Genome istraživanja koje je obuhvatilo podatke za startap ekosisteme Beograda i Novog Sada.

Startapi i poslovanje

PolyAI Nikole Mrkšića vredi $500 miliona!

PolyAI, startap sa sedištem u Londonu koji razvija glasove generisane uz pomoć veštačke inteligencije za upotrebu u pozivnim centrima, zatvorio je krug finansiranja od 50 miliona dolara (39,4 miliona funti) dostigavši tako ukupnu vrednost od blizu 500 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

Silicon Garden investirao u srpski OTA Sync u zaokruženoj ‘seed’ rundi ulaganja

Domaća hotel tech kompanija OTA Sync prikupila je dodatna sredstva koja će se koristiti za širenje prodajnog tima na globalno tržište. 

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.