Serija masovnih otpuštanja u Silicijumskoj dolini - jasan znak sve izraženije recesije?

Serija masovnih otpuštanja u Silicijumskoj dolini – jasan znak sve izraženije recesije?

Ove nedelje otpočeo je veliki talas otpuštanja i zamrzavanja novih zapošljavanja u tehnološkim kompanijama širom Silicijumske doline. Da li i u kojoj meri će se to odraziti na domaći IT sektor?

Društvenom mrežom Twitter juče je odjeknula vest da su tehnološke kompanije, među kojima su Stripe, Lyft i mnoge druge, pribegle masovnim otpuštanjima zbog ekonomske situacije koja postaje sve nepovoljnija po IT industriju.

Da situacija nije naivna i da recesija zasigurno kuca na vrata tehnoloških kompanija iz Silicijumske doline, svedoči činjenica da su se, osim mladih kompanija, na ovaj korak odlučili i tehnološki giganti koji su najavili otpuštanja ili barem obustavu novih zapošljavanja.

Amazon neće više popunjavati određene korporativne pozicije, dok su iz kompanije Apple najavili obustavu novih zapošljavanja u većini sektora. Čineći to, pridružiće se drugim megacap tehnološkim kompanijama, uključujući Metu i Google, koje su zamrznule zapošljavanje u poslednjih nekoliko meseci.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Pored toga i Elon Musk je danas otpočeo masovno otpuštanje. Iako ova situacija nema nužno dodirnih tačaka sa recesijom, o masovnom smanjenju radne snage, barem kada je Twitter u pitanju, govori se već duže vreme – spekuliše se da će u 9 izjutra po lokalnom vremenu svi zaposleni dobiti mejl u kojem će saznati da li ostaju u kompaniji ili ne.

Ovaj ekscentrični preduzetnik je mesecima sugerisao da planira otpuštanja kada bude na čelu kompanije, rekavši da kompanija treba da finansijski “ozdravi” i smanji troškove. Iako je u početku bilo reči o tome da će čak 75% zaposlenih ostati bez posla, on je to demantovao. 

Sada se očekuje da će Musk otpustiti otprilike polovinu zaposlenih u kompaniji Twitter, gde trenutno radi oko 7.500 ljudi. Njegov tim spoljnih savetnika prošle nedelje je većao koje će inženjere i tehničke menadžere zadržati u kompaniji, a uglavnom na osnovu njihovih nedavnih doprinosa bazi kodova.

Da li domaća IT industrija ima razlog za brigu?

Iako srpska IT scena i dalje snažno raste, postavlja se pitanje da li bi i na koji način recesija i globalna kriza mogli da utiču na pad zapošljavanja.

Prema poslednjim podacima, izvoz IT industrije ove godine će premašiti 2,6 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru. Štaviše, i u ekspozeu nove Vlade velika pažnja je posvećena ulaganjima u IT sektor.

Kada uzmemo u obzir sve navedeno, te činjenicu da je zapošljavanje u IT sektoru i dalje u fazi rasta, možemo da zaključimo da za srpsku IT industriju trenutno “nema zime” ili barem ne “ljute zime” i da joj ne preti opasnost od globalne ekonomske recesije.

Ovu temu pomno pratimo na Netokraciji i planiramo da i u budućnosti izveštavamo o uticaju recesije na rast IKT sektora u Srbiji.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpski Constellation lansira AimFox – sveobuhvatno rešenje za automatizaciju komunikacije na LinkedInu

AimFox je cloud-based aplikacija namenjena svima koji žele da se bave networkingom, prodajom, regrutingom ili bilo kojim procesima koji podrazumevaju 'jedan na jedan' komunikaciju sa odabranom ciljnom grupom.

Startapi i poslovanje

Payoneer istraživanje: Globalizacija je šansa za razvoj malih i srednjih preduzeća

Procenat očekivanog rasta prihoda malih i srednjh preduzeća ostvarenog od izvoza u Srbiji iznosi 12% u periodu od 2021. do 2023 - pokazuju rezultati istraživanja koja je sproveo Payoneer.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Propustili ste

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Najava

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.

Kultura 2.0

Trudna Barbi i Ken Sugar Daddy – kako je Mattel forama na svoj račun prešao marketing igru?

Drugi deo svoje kolumne o filmu "Barbie" posvetila sam marketinškim strategijama kompanije Mattel koja je aktivno učestvovala u produkciji i realizaciji filma.