Tvrdoglavost teška $44 milijarde: Elon Musk novi vlasnik Twittera

Tvrdoglavost teška $44 milijarde: Elon Musk novi vlasnik Twittera

Svaka nedoumica oko Maskove najave kupovine Twittera je sada završena. Zvanično, ovaj bogati tehnološki preduzetnik akvizirao je poznatnu društvenu mrežu za 44 milijarde dolara.

Čitava najava i priča oko potencijalne kupovine Twittera od strane vlasnika kompanija Tesla Motors i Space X započela je pre skoro dve nedelje, tačnije 14. aprila. Tada je Mask najavio i zvanično poslao ponudu za kupovinu društvene mreže, što je rukovodstvo ove kompanije dovelo do sumnjičavosti njegovih namera i nezadovoljstva što izlaže u javnosti takve stavove.

Posle nekoliko dana negodovanja, vlasnici ali i akcionari pomenute društvene mreže su shvatili da se Mask nije šalio, kao i da je već pripremio zvaničnu ponudu u iznosu od 46,5 milijardi dolara, uključujući 21 milijardu dolara njegovog ličnog novca. Na ovaj način, Mask će biti odgovoran za upravljanje i funkcionisanje društvene mreže koja broji 217 miliona korisnika, što je zapravo i najvažnija stvar koja čeka i Twitter i njegove korisnike.

Spremaju li se velike promene?

Naime, Mask je najavio da će pod njegovim vođstvom ova društvena mreža biti dodatno revidirana i da se očekuju promene u vidu moderiranja sadržaja koji se objavljuje na Twitteru. S obzirom na to da Elon sebe smatra kao čoveka koji se bori za slobodu govora, onda nije iznenađujuće da u tom smislu Twitter dobije jednu sasvim novu konotaciju kada je reč o komunikaciji i izražavanju slobodnog mišljenja.

Međutim, činjenica jeste da ova mreža ni sada nema određene filtere kada je reč o fluidnosti različitih tipova poruka i sadržaja. Samim tim, “otvorenost” i brzina Twittera bi mogli da dobiju novu dimenziju pod palicom Elona Maska gde bi doslovno svaka javna ličnost iz sfere sporta, politike ili preduzetništva mogla da se vodi krilaticom “Što na um, to na drum”.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Na ovaj način, Twitter bi mogao da postane dodatno transparentnija mreža kada je reč o slobodi govora. U tom slučaju se postavlja pitanje da li će uopšte postojati sistem filtracije sadržaja ili bi ova društvena mreža postala poligon za sukob različitih mišljenja o različitim temama na globalnom niovu, kao nikada pre.

Ono što je bitno napomenuti jeste da se ne očekuje da navedeni sporazum o akviziciji bude suočen sa ozbiljnijom kontrolom organa za zaštitu konkurencije Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na to da Maskovi glavni poslovni interesi, tačnije njegove kompanije Tesla Motors, Space X i Boring Company nisu konkurencija Twitteru.

Da li će Twitter biti lično “igralište Elona Maska” ili ćemo da dočekamo najbolju verziju ove mreže do sada kako je i on sam najavio, ostaje da se vidi. Ipak, sigurno je da bi ova društvena mreža mogla da okrene novi list poslovanja nakon dugo godina “tapkanja u mestu” i povremenog stagniranja sa bazom aktivnih korisnika.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.