Tvrdoglavost teška $44 milijarde: Elon Musk novi vlasnik Twittera

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Tvrdoglavost teška $44 milijarde: Elon Musk novi vlasnik Twittera

Svaka nedoumica oko Maskove najave kupovine Twittera je sada završena. Zvanično, ovaj bogati tehnološki preduzetnik akvizirao je poznatnu društvenu mrežu za 44 milijarde dolara.

Čitava najava i priča oko potencijalne kupovine Twittera od strane vlasnika kompanija Tesla Motors i Space X započela je pre skoro dve nedelje, tačnije 14. aprila. Tada je Mask najavio i zvanično poslao ponudu za kupovinu društvene mreže, što je rukovodstvo ove kompanije dovelo do sumnjičavosti njegovih namera i nezadovoljstva što izlaže u javnosti takve stavove.

Posle nekoliko dana negodovanja, vlasnici ali i akcionari pomenute društvene mreže su shvatili da se Mask nije šalio, kao i da je već pripremio zvaničnu ponudu u iznosu od 46,5 milijardi dolara, uključujući 21 milijardu dolara njegovog ličnog novca. Na ovaj način, Mask će biti odgovoran za upravljanje i funkcionisanje društvene mreže koja broji 217 miliona korisnika, što je zapravo i najvažnija stvar koja čeka i Twitter i njegove korisnike.

Spremaju li se velike promene?

Naime, Mask je najavio da će pod njegovim vođstvom ova društvena mreža biti dodatno revidirana i da se očekuju promene u vidu moderiranja sadržaja koji se objavljuje na Twitteru. S obzirom na to da Elon sebe smatra kao čoveka koji se bori za slobodu govora, onda nije iznenađujuće da u tom smislu Twitter dobije jednu sasvim novu konotaciju kada je reč o komunikaciji i izražavanju slobodnog mišljenja.

Međutim, činjenica jeste da ova mreža ni sada nema određene filtere kada je reč o fluidnosti različitih tipova poruka i sadržaja. Samim tim, “otvorenost” i brzina Twittera bi mogli da dobiju novu dimenziju pod palicom Elona Maska gde bi doslovno svaka javna ličnost iz sfere sporta, politike ili preduzetništva mogla da se vodi krilaticom “Što na um, to na drum”.

Na ovaj način, Twitter bi mogao da postane dodatno transparentnija mreža kada je reč o slobodi govora. U tom slučaju se postavlja pitanje da li će uopšte postojati sistem filtracije sadržaja ili bi ova društvena mreža postala poligon za sukob različitih mišljenja o različitim temama na globalnom niovu, kao nikada pre.

Ono što je bitno napomenuti jeste da se ne očekuje da navedeni sporazum o akviziciji bude suočen sa ozbiljnijom kontrolom organa za zaštitu konkurencije Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na to da Maskovi glavni poslovni interesi, tačnije njegove kompanije Tesla Motors, Space X i Boring Company nisu konkurencija Twitteru.

Da li će Twitter biti lično “igralište Elona Maska” ili ćemo da dočekamo najbolju verziju ove mreže do sada kako je i on sam najavio, ostaje da se vidi. Ipak, sigurno je da bi ova društvena mreža mogla da okrene novi list poslovanja nakon dugo godina “tapkanja u mestu” i povremenog stagniranja sa bazom aktivnih korisnika.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Intervju

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.

Društvene mreže

TikTok će pokoriti najveće igrače u industriji zabave

U okviru 15. izdanja Weekend Media Festivala, održan je panel 'TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees'.

Intervju

Nakon 3 godine pauze, DaFED okupljanja ponovo u Novom Sadu!

Novosadska zajednica ima razloga za slavlje - DaFED ekipa ponovo je na okupu. Oslobodite kalendare jer prvi meetup je već zakazan, a mi otkrivamo planove za konferenciju i druge edukacije koje DaFED već uveliko planira.

Sponzorisano

LotusFlare otvorio novu kancelariju u Beogradu sa ciljem da proširi programerski tim

Softverska kompanija LotusFlare sa sedištem u Silicijumskoj dolini otvorila je novu kancelariju u Beogradu, dok nastavlja da širi svoj tim u Srbiji i drugim lokacijama širom sveta.

Office Talks Podcast

Marketing za web 3.0 zajednicu

U 111. epizodi Office Talks podkasta ugostili smo Nikolu Jankovića i Nikolu Milinkovića iz kompanije Decenter. Sa njima smo razgovarali o kreiranju efikasnog marketinga u web 3.0 industriji, uz osvrt na važnost izgradnje jake web 3.0 zajednice.

Izveštaj

Kripto vodič: Kako da skalirate Ethereum uz ‘Zero knowledge’ metodologiju?

Na ovogodišnjoj Infobip Shift konferenciji, u okviru predavanja 'Scaling Ethereum with Zero-Knowledge magic' na Web3 stejdžu predstavljena su rešenja koja mogu da pojednostave i ubrzaju skaliranje na Ethereumu.