Tvrdoglavost teška $44 milijarde: Elon Musk novi vlasnik Twittera

Tvrdoglavost teška $44 milijarde: Elon Musk novi vlasnik Twittera

Svaka nedoumica oko Maskove najave kupovine Twittera je sada završena. Zvanično, ovaj bogati tehnološki preduzetnik akvizirao je poznatnu društvenu mrežu za 44 milijarde dolara.

Čitava najava i priča oko potencijalne kupovine Twittera od strane vlasnika kompanija Tesla Motors i Space X započela je pre skoro dve nedelje, tačnije 14. aprila. Tada je Mask najavio i zvanično poslao ponudu za kupovinu društvene mreže, što je rukovodstvo ove kompanije dovelo do sumnjičavosti njegovih namera i nezadovoljstva što izlaže u javnosti takve stavove.

Posle nekoliko dana negodovanja, vlasnici ali i akcionari pomenute društvene mreže su shvatili da se Mask nije šalio, kao i da je već pripremio zvaničnu ponudu u iznosu od 46,5 milijardi dolara, uključujući 21 milijardu dolara njegovog ličnog novca. Na ovaj način, Mask će biti odgovoran za upravljanje i funkcionisanje društvene mreže koja broji 217 miliona korisnika, što je zapravo i najvažnija stvar koja čeka i Twitter i njegove korisnike.

Spremaju li se velike promene?

Naime, Mask je najavio da će pod njegovim vođstvom ova društvena mreža biti dodatno revidirana i da se očekuju promene u vidu moderiranja sadržaja koji se objavljuje na Twitteru. S obzirom na to da Elon sebe smatra kao čoveka koji se bori za slobodu govora, onda nije iznenađujuće da u tom smislu Twitter dobije jednu sasvim novu konotaciju kada je reč o komunikaciji i izražavanju slobodnog mišljenja.

Međutim, činjenica jeste da ova mreža ni sada nema određene filtere kada je reč o fluidnosti različitih tipova poruka i sadržaja. Samim tim, “otvorenost” i brzina Twittera bi mogli da dobiju novu dimenziju pod palicom Elona Maska gde bi doslovno svaka javna ličnost iz sfere sporta, politike ili preduzetništva mogla da se vodi krilaticom “Što na um, to na drum”.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Na ovaj način, Twitter bi mogao da postane dodatno transparentnija mreža kada je reč o slobodi govora. U tom slučaju se postavlja pitanje da li će uopšte postojati sistem filtracije sadržaja ili bi ova društvena mreža postala poligon za sukob različitih mišljenja o različitim temama na globalnom niovu, kao nikada pre.

Ono što je bitno napomenuti jeste da se ne očekuje da navedeni sporazum o akviziciji bude suočen sa ozbiljnijom kontrolom organa za zaštitu konkurencije Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na to da Maskovi glavni poslovni interesi, tačnije njegove kompanije Tesla Motors, Space X i Boring Company nisu konkurencija Twitteru.

Da li će Twitter biti lično “igralište Elona Maska” ili ćemo da dočekamo najbolju verziju ove mreže do sada kako je i on sam najavio, ostaje da se vidi. Ipak, sigurno je da bi ova društvena mreža mogla da okrene novi list poslovanja nakon dugo godina “tapkanja u mestu” i povremenog stagniranja sa bazom aktivnih korisnika.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Genome 2024: Ekosistemi Beograda i Novog Sada vrede preko milijardu evra!

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija imalo je premijerni uvid u ovogodišnje izdanje Startup Genome istraživanja koje je obuhvatilo podatke za startap ekosisteme Beograda i Novog Sada.

Startapi i poslovanje

PolyAI Nikole Mrkšića vredi $500 miliona!

PolyAI, startap sa sedištem u Londonu koji razvija glasove generisane uz pomoć veštačke inteligencije za upotrebu u pozivnim centrima, zatvorio je krug finansiranja od 50 miliona dolara (39,4 miliona funti) dostigavši tako ukupnu vrednost od blizu 500 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

Silicon Garden investirao u srpski OTA Sync u zaokruženoj ‘seed’ rundi ulaganja

Domaća hotel tech kompanija OTA Sync prikupila je dodatna sredstva koja će se koristiti za širenje prodajnog tima na globalno tržište. 

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.