Tvrdoglavost teška $44 milijarde: Elon Musk novi vlasnik Twittera

Tvrdoglavost teška $44 milijarde: Elon Musk novi vlasnik Twittera

Svaka nedoumica oko Maskove najave kupovine Twittera je sada završena. Zvanično, ovaj bogati tehnološki preduzetnik akvizirao je poznatnu društvenu mrežu za 44 milijarde dolara.

Čitava najava i priča oko potencijalne kupovine Twittera od strane vlasnika kompanija Tesla Motors i Space X započela je pre skoro dve nedelje, tačnije 14. aprila. Tada je Mask najavio i zvanično poslao ponudu za kupovinu društvene mreže, što je rukovodstvo ove kompanije dovelo do sumnjičavosti njegovih namera i nezadovoljstva što izlaže u javnosti takve stavove.

Posle nekoliko dana negodovanja, vlasnici ali i akcionari pomenute društvene mreže su shvatili da se Mask nije šalio, kao i da je već pripremio zvaničnu ponudu u iznosu od 46,5 milijardi dolara, uključujući 21 milijardu dolara njegovog ličnog novca. Na ovaj način, Mask će biti odgovoran za upravljanje i funkcionisanje društvene mreže koja broji 217 miliona korisnika, što je zapravo i najvažnija stvar koja čeka i Twitter i njegove korisnike.

Spremaju li se velike promene?

Naime, Mask je najavio da će pod njegovim vođstvom ova društvena mreža biti dodatno revidirana i da se očekuju promene u vidu moderiranja sadržaja koji se objavljuje na Twitteru. S obzirom na to da Elon sebe smatra kao čoveka koji se bori za slobodu govora, onda nije iznenađujuće da u tom smislu Twitter dobije jednu sasvim novu konotaciju kada je reč o komunikaciji i izražavanju slobodnog mišljenja.

Međutim, činjenica jeste da ova mreža ni sada nema određene filtere kada je reč o fluidnosti različitih tipova poruka i sadržaja. Samim tim, “otvorenost” i brzina Twittera bi mogli da dobiju novu dimenziju pod palicom Elona Maska gde bi doslovno svaka javna ličnost iz sfere sporta, politike ili preduzetništva mogla da se vodi krilaticom “Što na um, to na drum”.

Na ovaj način, Twitter bi mogao da postane dodatno transparentnija mreža kada je reč o slobodi govora. U tom slučaju se postavlja pitanje da li će uopšte postojati sistem filtracije sadržaja ili bi ova društvena mreža postala poligon za sukob različitih mišljenja o različitim temama na globalnom niovu, kao nikada pre.

Ono što je bitno napomenuti jeste da se ne očekuje da navedeni sporazum o akviziciji bude suočen sa ozbiljnijom kontrolom organa za zaštitu konkurencije Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na to da Maskovi glavni poslovni interesi, tačnije njegove kompanije Tesla Motors, Space X i Boring Company nisu konkurencija Twitteru.

Da li će Twitter biti lično “igralište Elona Maska” ili ćemo da dočekamo najbolju verziju ove mreže do sada kako je i on sam najavio, ostaje da se vidi. Ipak, sigurno je da bi ova društvena mreža mogla da okrene novi list poslovanja nakon dugo godina “tapkanja u mestu” i povremenog stagniranja sa bazom aktivnih korisnika.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.