Gde država vidi srpski IT?

Gde država vidi srpski IT?

U 116. epizodi Office Talks podkasta analizirali smo ekspoze Vlade Srbije sa posebnim fokusom na dalji razvoj IT industrije, obrazovanje mladih, ulaganje u nauku kao i na budućnost rasta startap ekosistema naše države.

Iako smo dosta dugo, pa čak i predugo čekali na formiranje nove Vlade i predloge ministarskih mesta, konačno je došao dan kada smo saznali na koji način bi parlament Republike Srbije mogao da izgleda u naredne četiri godine – zapravo manje, jer svaka nova Vlada dolazi sa rokom trajanja kraćim od pakovanja jogurta.

U svakom slučaju, odlučili smo da analiziramo ekspoze, a najviše smo pažnje posvetili temama iz oblasti koje i pratimo na Netokraciji.

Diskutovali smo o planovima Vlade kada je reč o obrazovanju mladih i ulaganju u nauku. Razgovarali smo o programima kao što je “Moja prva plata”, uz osvrt na značaj praktičnog rada za svršene studente koji tek postaju deo “radne snage”.

S obzirom na to da je ovaj ekspoze bio detaljniji od drugih sa kojima smo se susretali prethodnih godina, u sklopu epizode dotakli smo se i BIO4 kampusa i Biosense instituta koji se pominju u dokumentu, ali i drugih inicijativa koje su istaknute u sklopu razvoja poljoprivrede i biotehnologije.

Između ostalog, govorili smo i o sve većem rastu izvoza IKT usluga čija bi vrednost trebalo da pređe preko 2,6 milijarde evra ove godine. Otuda smo i diskusija o Srbiji kao outsource tržištu koje se između ostalog polako orijentiše i ka razvoju sopstvenih proizvoda.

Ostanite sa nama do kraja i saznajte kako bi mogao da izgleda dalji razvoj digitalizacije u Srbiji i šta možemo očekivati od domaćeg startap ekosistema u godinama koje dolaze.

Kompletan ekspoze možete pronaći na ovom ovom linku.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Takmičenje

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Web 3.0

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.