Gde država vidi srpski IT?

Gde država vidi srpski IT?

U 116. epizodi Office Talks podkasta analizirali smo ekspoze Vlade Srbije sa posebnim fokusom na dalji razvoj IT industrije, obrazovanje mladih, ulaganje u nauku kao i na budućnost rasta startap ekosistema naše države.

Iako smo dosta dugo, pa čak i predugo čekali na formiranje nove Vlade i predloge ministarskih mesta, konačno je došao dan kada smo saznali na koji način bi parlament Republike Srbije mogao da izgleda u naredne četiri godine – zapravo manje, jer svaka nova Vlada dolazi sa rokom trajanja kraćim od pakovanja jogurta.

U svakom slučaju, odlučili smo da analiziramo ekspoze, a najviše smo pažnje posvetili temama iz oblasti koje i pratimo na Netokraciji.

Diskutovali smo o planovima Vlade kada je reč o obrazovanju mladih i ulaganju u nauku. Razgovarali smo o programima kao što je “Moja prva plata”, uz osvrt na značaj praktičnog rada za svršene studente koji tek postaju deo “radne snage”.

S obzirom na to da je ovaj ekspoze bio detaljniji od drugih sa kojima smo se susretali prethodnih godina, u sklopu epizode dotakli smo se i BIO4 kampusa i Biosense instituta koji se pominju u dokumentu, ali i drugih inicijativa koje su istaknute u sklopu razvoja poljoprivrede i biotehnologije.

Između ostalog, govorili smo i o sve većem rastu izvoza IKT usluga čija bi vrednost trebalo da pređe preko 2,6 milijarde evra ove godine. Otuda smo i diskusija o Srbiji kao outsource tržištu koje se između ostalog polako orijentiše i ka razvoju sopstvenih proizvoda.

Ostanite sa nama do kraja i saznajte kako bi mogao da izgleda dalji razvoj digitalizacije u Srbiji i šta možemo očekivati od domaćeg startap ekosistema u godinama koje dolaze.

Kompletan ekspoze možete pronaći na ovom ovom linku.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.