Gde država vidi srpski IT?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Gde država vidi srpski IT?

U 116. epizodi Office Talks podkasta analizirali smo ekspoze Vlade Srbije sa posebnim fokusom na dalji razvoj IT industrije, obrazovanje mladih, ulaganje u nauku kao i na budućnost rasta startap ekosistema naše države.

Iako smo dosta dugo, pa čak i predugo čekali na formiranje nove Vlade i predloge ministarskih mesta, konačno je došao dan kada smo saznali na koji način bi parlament Republike Srbije mogao da izgleda u naredne četiri godine – zapravo manje, jer svaka nova Vlada dolazi sa rokom trajanja kraćim od pakovanja jogurta.

U svakom slučaju, odlučili smo da analiziramo ekspoze, a najviše smo pažnje posvetili temama iz oblasti koje i pratimo na Netokraciji.

Diskutovali smo o planovima Vlade kada je reč o obrazovanju mladih i ulaganju u nauku. Razgovarali smo o programima kao što je “Moja prva plata”, uz osvrt na značaj praktičnog rada za svršene studente koji tek postaju deo “radne snage”.

S obzirom na to da je ovaj ekspoze bio detaljniji od drugih sa kojima smo se susretali prethodnih godina, u sklopu epizode dotakli smo se i BIO4 kampusa i Biosense instituta koji se pominju u dokumentu, ali i drugih inicijativa koje su istaknute u sklopu razvoja poljoprivrede i biotehnologije.

Između ostalog, govorili smo i o sve većem rastu izvoza IKT usluga čija bi vrednost trebalo da pređe preko 2,6 milijarde evra ove godine. Otuda smo i diskusija o Srbiji kao outsource tržištu koje se između ostalog polako orijentiše i ka razvoju sopstvenih proizvoda.

Ostanite sa nama do kraja i saznajte kako bi mogao da izgleda dalji razvoj digitalizacije u Srbiji i šta možemo očekivati od domaćeg startap ekosistema u godinama koje dolaze.

Kompletan ekspoze možete pronaći na ovom ovom linku.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Web 3.0

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.