Auto Analiza: Od hobija do YouTube karijere (gost Nemanja Lazarević)

Od hobija do YouTube karijere (gost Nemanja Lazarević)

U jedanaestoj epizodi Office Talks podkasta ugostili smo Nemanju Lazarevića, osnivača YouTube kanala Auto Analiza, jednog od najgledanijih u Srbiji i regionu kada je reč o nezavisnom automobilskom sadržaju. Sa Nemanjom razgovaramo o tome kako je YouTube postao njegov full-time posao i kakav se biznis krije iza Auto Analize.

Sa svojih 145.000 pretplatnika, Auto Analiza predstavlja jedan od najvećih YouTube kanala u regionu i Srbiji posvećen automobilizmu. Naš gost, Nemanja Lazarević, inače menadžer bezbednosti po obrazovanju, ušao je u čitavu priču kreiranja video sadržaja pre pet godina, a tada nije ni slutio da će oko sebe okupiti toliko brojnu zajednicu ljubitelja automobila na Internetu.

Vremenom, snimanje videa, recenzija automobila i edukacija vozača, našem gostu postali su primaran posao koji se intenzivirao 2017. godine kada je Nemanja postavio konkretan plan snimanja i objave video sadržaja. Sa gostom smo imali priliku da razgovaramo o razvoju automobilske YouTube scene u Srbiji, kao i o tome kada je shvatio da video produkcija polako postaje njegov primarni posao zahvaljujući rastu kanala i broja pregleda, kao i reakcije korisnika.

YouTube ili TV?

Između ostalog, u 11. epizodi Office Talks podkasta sa našim gostom obradili smo temu razlike između televizijskog formata u paraleli sa YouTube formatom – posebno kada je reč o publici, ali i činjenici da su mnoge emisije koje redovno objavljuju sadržaj o automobilima na TV-u, postale prisutne i na najvećoj Internet bazi video sadržaja.

S obzirom na to da je Lazarević izgradio jedan respektabilan kanal posvećen automobilima, a koji prate odlične brojke poput pregleda videa i pretplatnika, osvrnuli smo se više i na poslovnu stranu vođenja jednog YouTube kanala, fokusirajući se na to kako izgleda saradnja sa brendovima koji su sponzorisali određene video klipove i kako je naš sagovornik otvorio firmu za audio-video produkciju – kako bi pomenute saradnje mogao da uspostavi i na kraju realizuje.

Ostanite do kraja epizode, jer vas pored već navedenih tema, čekaju i one vezane za izazove samostalnog kreiranja i montiranja video sadržaja, kontaktiranja vlasnika automobila i snimanja (što nekada iziskuje i 20 sati konstantnog rada), kao i koji su to formati koji najviše privlače korisnike.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Wonder Dynamics Nikole Todorovića otvara studio u Novom Sadu – podrška stigla i od Stivena Spilberga!

U savetodavnom odboru ovog startapa nalaze se poznati američki investitori, vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije i neka od najvećih imena svetske kinematografije među kojima su Stiven Spilberg i Džo Ruso. Sa Nikolom Todorovićem, koji je jedan od osnivača, razgovaramo o njegovom odlasku u SAD, građenju karijere u Holivudu i pokretanju startapa sa glumcem Tajem Šeridanom, zvezdom filma Ready Player One.

Novost

Nebojša Radović je novi direktor za akviziciju korisnika u kompaniji Zynga koja stoji iza igre FarmVille

Američka kompanija Zynga, pored čuvene mobile igre FarmVille, stoji iza velikog broja svetski popularnih igara koje igraju milioni igrača širom sveta. Njen novi direktor za akviziciju korisnika je Nebojša Radović.

Novost

Kompanija Quantox Technology organizuje novi humanitarni CS:GO turnir – početni fond 1.000.000 dinara

Od 3. do 4. aprila kompanija Quantox Technology organizovaće drugi po redu humanitarni turnir u popularnoj video igri CS:GO. Cilj je da se prikupe novčana sredstva za sve one koji se bore sa zdravstvenim poteškoćama.

Propustili ste

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Office Talks Podcast

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Startapi i poslovanje

Listty kao ‘Instagram za muziku’ otkriva nam šta naši prijatelji slušaju i zašto je muzika bolja kada se deli sa drugima

Ako čujete dobru pesmu verovatno želite da je podelite sa svojim prijateljima. Startap iz Srbije sa servisom Listty omogućava upravo to i nastoji da objedini najbolje od poznatih muzičkih servisa u okviru jedne aplikacije.

Startapi i poslovanje

Otvoren poziv za startape iz Srbije za ViennaUP konferenciju, prijavite se već sada

Grad Beč nekoliko godina unazad organizuje niz događaja za startape koji su se kroz različita izdanja pretvorili u jedan od najvećih inovacijskih festivala u regionu - Vienna UP. Ove godine počinje 27. aprila i trajaće do 12. maja.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Startapi i poslovanje

€1.000.000 privredi Srbije iz SAD kroz projekat Tesla Nation

Ovaj projekat nastoji da razvije privredne veze Srbije i sveta uz pomoć dijaspore i kompanija koje su se udružile da ga podrže, a cilj mu je da promoviše Srbiju u inostranstvu kao zemlju inovatora i izuzetnih IT profesionalaca.