Zuckerberg: Meta otpušta 11.000 zaposlenih

Zuckerberg: Meta otpušta 11.000 zaposlenih

Zbog velike ekonomske krize koja je pogodila tehnološki sektor u Americi, osnivač kompanije Meta najavio je otpuštanje 13% svojih zaposlenih. Da li će ovaj postupak uroditi plodom ili će još više štetiti reputaciji kompanije?

Priznajući da je bio previše optimističan u pogledu svojih predviđanja za rast kompanije, Mark Zuckerberg je na svom blogu najavio otpuštanje 11.000 ljudi, što predstavlja oko 13% ukupnog broja zaposlenih u kompaniji Meta.

Prema njegovim rečima, pandemija je doprinela ekspanziji online sveta, a jačanje e-trgovine dovelo je do ogromnog rasta prihoda. Poneseni time, mnogi su predviđali da će se ovaj trend nastaviti i nakon pandemije, pa je i on sam doneo odluku da značajno poveća ulaganja svoje kompanije. Nažalost, to nije bila dobra odluka.

Pored toga, Zuckerberg je izjavio da će kompanija sada biti “tanja, ali efikasnija”, te da će se smanjenjem broja zaposlenih više resursa preusmeriti na “oblasti visokog prioriteta za rast”, što podrazumeva oglase, veštačku inteligenciju i “metaverzum”.

Meta je u septembru prijavila oko 87.000 zaposlenih, a najavljena otpuštanja predstavljaju prvo veliko smanjenje kadrova od osnivanja kompanije, 2004. godine, pa se postavlja pitanje kako je tehnološki gigant dospeo u ovako tešku situaciju.

Dodatni udarac zadala je ekspanzija TikTok-a

Odgovor je dvojak. Svakako da je u ovoj situaciji udeo imala ekonomska kriza na američkom tržištu koja je pokrenula ciklus masovnih otpuštanja u tehnološkoj industriji, ali ne treba zanemariti ni ubrzan rast konkurenata, koji su značajno umanjili dominaciju koju je Meta čitavih 18 godina imala na tržištu društvenih medija.

Uspon TikTok-a i promene u politici privatnosti kompanije Apple, potisnule su Metu kao oglašivača, što je do nedavno bio najunosniji segment poslovanja ove kompanije, a sve se više čini da su ulaganja u metaverzum bila prilično ishitrena i preuranjena. Podsećanja radi, Meta je do sada izgubila 9,4 milijarde dolara na razvijanju ove tehnologije u 2022. godini, a cena njenih akcija je opala je za više od 70%, uz gubitak od 700 milijardi dolara na tržišnoj vrednosti.

Stoga, deluje da je masovno otpuštanje zaposlenih “slamka spasa” za koju se Zuckerberg uhvatio ne bi li kompaniju izvukao iz krize, a čini se da je ovaj metod već urodio plodom jer je, nakon njegove objave na blogu, cena akcija Mete porasla za 4%.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako iznajmiti kuću na selu?

Gosti 130. epizode Office Talks podkasta bili su osnivači 'booking' servisa Selo.rs sa kojima smo pričali o razvoju turizma u Srbiji i poslovanju servisa koji ima preko 2.000 smeštajnih jedinica u bazi.

Startapi i poslovanje

Srpski Digital Spark dnevno beleži više od 75.000 B2B korisnika

Srpska kompanija Softech Solutions dizajnirala je Digital Spark, servis za prodaju koji je pridobio poverenje više od 20 kompanija u 8 država jugoistočne Evrope. O kakvom proizvodu je reč i čime se izdvaja od ostalih na tržištu, saznajte u tekstu koji sledi.

Gaming

SGA organizuje niz događaja za sve ljubiteljke gejminga

Događaji će se održati 9. marta u Beogradu s ciljem da osnaže devojčice, devojke i žene - kako one koje su već u gejming industriji, tako i one koje žele da postanu njen deo.

Propustili ste

Najava

Tenderly i Trapesys organizuju ‘Web3 u Petnici’

Od 15. do 21. maja, Tenderly i Trapesys organizuju web3 seminar u Israživačkoj stanici Petnica, a svi učesnici imaće priliku da učestvuju u nizu predavanja i radionica, predvođenih iskusnim mentorima.

Gaming

Drugo izdanje SGA ‘For The Win’ konferencije dovodi predavače iz Gugla i Epic Games-a

Beograd ponovo, na nekoliko dana, zahvaljujući For The Win konferenciji postaje jedno od ključnih čvorišta evropske game dev scene, i upoznaje svoju rastuću zajednicu sa kolegama iz šireg regiona, i čitave Evrope.

Karijere

Kandidati cene jednostavan proces zapošljavanja – zašto ga vaša firma komplikuje?

Ovaj osvrt je nastao kao konstruktivna kritika na osnovu ličnog, ali i iskustava ljudi koji su bili u procesu traženja ili promene posla u proteklih 6 meseci.

Web 3.0

Može li web3 zauvek promeniti digitalni marketing?

U svojoj novoj kolumni za Netokraciju, Ivana Tomić analizira načine na koje web3 može da unapredi digitalni marketing i pomogne mu da prevaziđe neke od najvećih izazova s kojima se suočava.

Tehnologija

Zuckerberg otpušta još 10.000 zaposlenih – sahranjuje Metaverse i pre nego što je zaživeo

Svedočimo li proprasti tehnološkog giganta koji skoro dve decenije dominira tržištem društvenih mreža i hoće li Zuckerberg uspeti da izvuče kompaniju iz novonastale krize?

Analiza

Goran Milovanović: Neće vas zameniti veštačka inteligencija, već onaj ko zna da je koristi

Kompanija Open AI objavila je GPT-4, novu i značajno unapređenu verziju svog popularnog jezičkog modela, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji. Koje sve mogućnosti otvara ovaj proizvod i da li treba da brinemo za budućnost naših poslova, pitanja su na koja nam je odgovorio Goran Milovanović koji je Lead Data Scientist.