Koliko vredi srpska ideja?

Koliko vredi srpska ideja?

Jednodnevni susret posvećen domaćoj kreativnoj industriji održan je juče u prostorijama Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Po imenu McCann Talks, konferencija je okupila predstavnike vodećih domaćih kompanija - od gejminga, advertajzinga, video produkcije pa sve do festivala.

Koliko vredi srpska ideja? Prema rečima predstavnika domaćih kompanija koje posluju u kreativnim industrijama, dovoljno da doprinese povećanju bruto domaćeg proizvoda – zaključak je ovo prvog susreta po imenu McCann Talks koji je juče održan u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Diskusija koja je održana na čak tri različita panela, učesnici jednodnevne konferencije u organizaciji marketinške agencije McCann Beograd složili su se da iako Srbija može puno toga da ponudi svetskom tržištu kada je kreativa u pitanju, potencijali i dalje nisu iskorišćeni u potpunosti.

Promena percepcije o Srbiji ide nam u korist

Kreativna direktorka McCann Beograd, Jana Savić Rastovac, izjavila je da snaga domaće kreativne industrije leži u činjenici da okosnica naših ideja nisu budžeti, već sposobnost da razmišljamo „izvan kutije“ i spojimo nespojivo – pronalazeći način da naše ideje pronađu svoje mesto i na globalnom tržištu.

Sa druge strane, Sagor Mešković, direktor komunikacija Exit festivala, izjavio je da bi regionalno povezivanje moglo biti još jedan ključ razvoja svih nacionalnih ekonomija regiona.

Zapošljavanjem 9.000 ljudi u 2015. godini i strana filmska produkcija doprinela je razvoju srpske ekonomije, a izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije, Milica Božanić, kaže da je najvažnije bilo demistifikovati Srbiju i predstaviti je kao zemlju koja može da ponudi svoja bogatstva. Ipak, ne možemo se takmičiti sa već „ustaljenim igračima“ bez jake institucionalne podrške, zaključuje ona.

Studio sala Jugoslovenskog dramskog pozorišta okupila je juče predstavnike domaćih kompanija i agencija koji su diskutovali o važnosti razvoja srpske kreativne misli.

U okviru prvog McCann Talks, prisutnima se obratio i osnivač i CEO Eipixa, Mirko Topalski. On dodaje da su ideje jednako raspoređene gotovo svuda u svetu, ali da šanse za njihovu realizaciju i dalje nisu iste. Ipak, situacija u Srbiji se popravlja, no uvek može bolje, zaključuje Topalski.

Prvi u nizu susreta posvećenih domaćim idejama

Prvi McCann Talks održan je na inicijativu istoimene marketinške agencije u godini kada se obeležava 20 godina poslovanja, a sa ciljem da se na jednom mestu okupe i razgovaraju najrelevantniji predstavnici kreativne i srodnih industrija. „Ovaj događaj osmišljen je kao susret organizacija i pojedinaca iz sveta preduzetništva, umetnosti, tehnologije i zabave na kome će suočiti svoja mišljenja i stavove kroz panel diskusije o temama koje su relevantne za kreativnu industriju“, dodaju iz McCann-a.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Vlada najavila kraj angažovanju paušalaca na puno radno vreme – kompanijama koje ih zaposle slede olakšice od 70%

Angažovanje preduzetnika za poslove koji bi suštinski trebalo da spadaju u domen klasičnog radnog odnosa predmet je upravo predstavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Izmene stupaju na snagu 1. januara 2020. godine.

Karijere

Pripadnici Generacije Z u Srbiji otkrivaju šta je za njih posao iz snova i koliko rizikuju da dođu do njega

Šta je za mlade karijera? Da li maštaju o poslu u korporaciji i velikoj plati ili pre biraju projekte na kojima mogu da uče i da budu nezavisni? Koliko su zaista spremni da izađu iz zone komfora kada je posao u pitanju i šta je to što poslodavci moraju da znaju o Generaciji Z?

Internet marketing

Za srpske agencije jedan SoMo Borac – McCann osvojio nagradu u kategoriji Digitalni Mix

Dobitnici nagrade SoMo Borac za najbolje marketinške kampanje proglašeni su tokom drugog dana Weekend Media Festivala. Predstavnici iz Srbije pobedili su samo u kategoriji Digital Mix, gde su pobedu odneli Drive i McCann Beograd, dok su finalisti u drugim kategorijama bili i Communis i Fullhouse Ogilvy.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Osnovano udruženje ‘Novi Taksi’ čiju će aplikaciju napraviti kompanija CarGo – nazire li se rešenje spora?

Kompanija CarGo Technologies i predsednik novoformiranog udruženja 'Novi taksi' potpisali su danas memorandum kojim se ova tehnološka kompanija obavezala da će napraviti aplikaciju za novu taksi firmu u Srbiji.

Tehnologija

Kosta Andrić: Vreme novih poslovnih modela za domaće kompanije nije nešto što se čeka – već je tu

Koji su to alternativni biznis modeli koji će kompanije koje posluju na domaćem tržištu učiniti relevantnim u budućnosti? Da li su one uopšte spremne na taj korak? Odgovore nam daje Kosta Andrić, Managing Partner organizacije ICT Hub, koja i ove godine 22. oktobra organizuje Corporate Innovation Conference.

E-commerce

Aplikacija 60seconds omogućava vam da kupujete u omiljenim prodavnicama – po cenama koje sami odredite

Ako bismo vam rekli da određeni proizvod možete kupiti 'online' po ceni koju sami dogovorite sa brendom mislili biste da vas lažemo, zar ne? Ipak, aplikacija 60seconds nudi upravo tu mogućnost, a o čemu se zapravo radi i kako ona funkcioniše, razgovarali smo sa suosnivačem ovog servisa.

Kolumna

Digitalna transformacija banaka nije samo kreiranje aplikacije – to je promena načina razmišljanja

Kada se u jednoj rečenici nađu reči digitalizacija i banka, prva asocijacija je, naravno, Internet bankarstvo. I Internet zaista jeste možda i najznačajniji deo infrastrukture digitalizacije. Da li u tim uslovima tradicionalno bankarstvo uopšte može da opstane?

Netokracija

OMGcommerce ponovo u Beogradu: 20. novembra odgovaramo na pitanja koja najviše muče domaće e-trgovce

Treću godinu zaredom Netokracija Srbija organizuje OMGcommerce Beograd. Ove godine bavimo se novom regulativom koja bi trebalo da unapredi poslovanje web trgovaca u Srbiji, ali i novim digitalnim proizvodima koji aktivno oblikuju našu digitalnu ekonomiju.

Startapi i poslovanje

Fond za inovacionu delatnost dodeljuje bespovratno €380.000 – prijavite svoje inovativne projekte

Fond za inovacionu delatnost raspisao je danas javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 380.000 evra za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija kroz Program ranog razvoja i Program saradnje nauke i privrede.