Koliko vredi srpska ideja?

Koliko vredi srpska ideja?

Jednodnevni susret posvećen domaćoj kreativnoj industriji održan je juče u prostorijama Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Po imenu McCann Talks, konferencija je okupila predstavnike vodećih domaćih kompanija - od gejminga, advertajzinga, video produkcije pa sve do festivala.

Koliko vredi srpska ideja? Prema rečima predstavnika domaćih kompanija koje posluju u kreativnim industrijama, dovoljno da doprinese povećanju bruto domaćeg proizvoda – zaključak je ovo prvog susreta po imenu McCann Talks koji je juče održan u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Diskusija koja je održana na čak tri različita panela, učesnici jednodnevne konferencije u organizaciji marketinške agencije McCann Beograd složili su se da iako Srbija može puno toga da ponudi svetskom tržištu kada je kreativa u pitanju, potencijali i dalje nisu iskorišćeni u potpunosti.

Promena percepcije o Srbiji ide nam u korist

Kreativna direktorka McCann Beograd, Jana Savić Rastovac, izjavila je da snaga domaće kreativne industrije leži u činjenici da okosnica naših ideja nisu budžeti, već sposobnost da razmišljamo “izvan kutije” i spojimo nespojivo – pronalazeći način da naše ideje pronađu svoje mesto i na globalnom tržištu.

Sa druge strane, Sagor Mešković, direktor komunikacija Exit festivala, izjavio je da bi regionalno povezivanje moglo biti još jedan ključ razvoja svih nacionalnih ekonomija regiona.

Zapošljavanjem 9.000 ljudi u 2015. godini i strana filmska produkcija doprinela je razvoju srpske ekonomije, a izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije, Milica Božanić, kaže da je najvažnije bilo demistifikovati Srbiju i predstaviti je kao zemlju koja može da ponudi svoja bogatstva. Ipak, ne možemo se takmičiti sa već “ustaljenim igračima” bez jake institucionalne podrške, zaključuje ona.

Studio sala Jugoslovenskog dramskog pozorišta okupila je juče predstavnike domaćih kompanija i agencija koji su diskutovali o važnosti razvoja srpske kreativne misli.

U okviru prvog McCann Talks, prisutnima se obratio i osnivač i CEO Eipixa, Mirko Topalski. On dodaje da su ideje jednako raspoređene gotovo svuda u svetu, ali da šanse za njihovu realizaciju i dalje nisu iste. Ipak, situacija u Srbiji se popravlja, no uvek može bolje, zaključuje Topalski.

Prvi u nizu susreta posvećenih domaćim idejama

Prvi McCann Talks održan je na inicijativu istoimene marketinške agencije u godini kada se obeležava 20 godina poslovanja, a sa ciljem da se na jednom mestu okupe i razgovaraju najrelevantniji predstavnici kreativne i srodnih industrija. “Ovaj događaj osmišljen je kao susret organizacija i pojedinaca iz sveta preduzetništva, umetnosti, tehnologije i zabave na kome će suočiti svoja mišljenja i stavove kroz panel diskusije o temama koje su relevantne za kreativnu industriju”, dodaju iz McCann-a.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.