Programi prakse za studente FON-a i ETF-a koje je organizovao Luxoft

Kako su izgledali programi prakse koje je Luxoft organizovao za studente FON-a i ETF-a?

Ovog leta završena su dva programa prakse za studente završnih godina Elektrotehničkog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka. Programe je organizovala kompanija Luxoft, a nas je zanimalo kako su programi izgledali i kakva su znanja i veštine studenti tom prilikom stekli.

Kompanija Luxoft kancelariju u Beogradu otvorila je tokom 2022. godine kada je uspešno započela svoje poslovanje u Srbiji. Anton Bardišev, Engineering direktor automotive sektora ove kompanije, ističe za Netokraciju da je Luxoft u prethodnom periodu radio na uspostavljanju i uvećanju kapaciteta pri čemu je zapošljavanje bilo u fokusu:

Bili smo nova kompanija na lokalnom IT tržištu i morali smo da uspostavimo pravu percepciju kompanije kako bismo mogli da rastemo.

Od našeg poslednjeg razgovora sa Antonom, srpsku IT scenu potresle su velike promene. Značajan broj kompanija je bio prinuđen da otpusti svoje ljude, što do sada nismo viđali na domaćem tehnološkom tržištu. Zato smo Antona pitali i kakav je njegov pogled na aktuelnu krizu i kako će se ona, po njegovom mišljenju, odraziti na celu industriju:

Ova kriza je uticala na sve. Biznisi su poljuljani na svetskom nivou, a DXC Luxoft nije izuzetak. Ali, iskreno rečeno, Srbija je jedna od lokacija na koju je naš globalni menadžment stavio veliki fokus. Kao rezultat toga, kriza u automotive sektoru se u Srbiji osetila znatno manje nego na drugim lokacijama gde naša kompanija posluje.

Ipak, uprkos krizi, Luxoft nastavlja da zapošljava. “Trenutno u DXC Luxoft Serbia imamo oko 1.050 ljudi, a u automotive delu oko 270. Situacija je veoma dinamična, a na našem sajtu možete videti otvorene pozicije“, navodi Anton i dodaje da su, pored standardnog procesa zapošljavanja, nedavno završili i dva programa prakse namenjene studentima FON-a i ETF-a.

Pored Antona, koji je bio zadužen za General Automotive Program namenjen studentima FON-a, u pomenutom projektu za studente učestvovao je i Artur Šaikatarov (Lead AI/ML Specialist), koji je rukovodio Luxoftovim programom prakse za studente završnih godina ETF-a pod nazivom Embedded systems and technologies for working with GPUs and compilers. Oni nam otkrivaju detalje pomenutih programa, a svoje utiske za Netokraciju su podelili i najbolji praktikanti, od kojih su neki već angažovani na projektima u Luxoftu.

Najbolji deo programa bili su studenti

Pomenuti programi prakse završeni su početkom jula i, kako navodi Anton, to je bio prvi pokušaj da se ponove uspešne priče koje su sa ovim programom imali u drugim zemljama. “Ovi programi bili su uspešni u Srbiji najviše zaslugom predstavnika FON-a i ETF-a, profesora Dušana Savića i profesora Milete Žarkovića, koji su nam pomogli na ovom putu”, ističe Anton, a njegov kolega Artur nam objašnjava kako je to izgledalo na ETF-u:

U martu smo pokrenuli reklamnu kampanju za programe, koristeći platforme društvenih mreža da ga promovišemo, a uz to smo istraživali i inovativne kanale za interakciju sa studentima. Kao rezultat toga, dobili smo ogromno interesovanje, sa preko 20 pojedinaca koji su se prijavili za program i započeli nastavu u aprilu. Inače, kursevi su pažljivo osmišljeni za tehničke fakultete, a učesnici su navodili sveobuhvatan opis svojih veština i podneli prijave, što nas je prijatno iznenadilo pošto smo među kandidatima dobili različite nivoe iskustva i stručnosti.

U sklopu programa učestvovalo je ukupno 30 studenata, od kojih je za sada šestoro dobilo ponudu za posao.

Anton dodaje i da su studenti i na ETF-u i na FON-u nakon prijave imali kratak intervju, a oni sa najviše motivacije pozvani su da učestvuju u programu. “Naš cilj je bio da studentima pružimo osnovno znanje o automobilskoj industriji i potrebnim projektnim tehnologijama koji bi ih pripremili za rad u našoj kompaniji i zaista smo bili zadivljeni spremnošću ovdašnjih fakulteta za saradnju”, dodaje on.

Luxoftov program na FON-u je pohađalo deset studenata, od kojih se šest već priključilo projektima u Luxoftu, a sa ETF-a je bilo oko dvadesetoro polaznika, od kojih su dva završila trku. “Takva razlika je prouzrokovana specifičnostima samih programa. Za studente FON-a smo predstavili osnove automotive industrije tako da je broj potencijalnih projekata u Luxofu za polaznike mnogo veći, s obzirom na to da je automotive najveći sektor u Luxoft Srbija, dok smo na ETF-u imali vrlo specifičan program koji je usmeren na konkretan projekat”“, pojašnjava Anton.

Govoreći detaljnije o programu na ETF-u, Artur objašnjava da je program obuhvatao uzbudljivo tromesečno putovanje posvećeno istraživanju oblasti GPU računarstva i embedded platformi. “Sastojao se od više faza rigorozne selekcije, koja je rezultirala završnim događajem na kojem su svoj rad predstavila dva najbolja polaznika. Tokom celog programa, imali smo sreću da smo imali vođstvo pet predanih nastavnika koji su pažljivo pratili napredak učenika i birali najizuzetnije pojedince. Međutim, vredi napomenuti da je svaki učenik pokazao izvanredan nivo znanja i stručnosti, stekavši neprocenjiva iskustva koja jednostavno nemaju premca”, otkriva on i dodaje:

Bili smo prijatno iznenađeni jer su učenici premašili naša očekivanja u pogledu nivoa razumevanja. Ne samo da su postavljali relevantna i pronicljiva pitanja, već su i razumeli svaku temu koju smo im predstavili. Rad sa njima bio je zaista zanimljiv, a učenici su pokazali izuzetnu tačnost i postigli kvalitetne rezultate u svim testovima i praktičnim zadacima. Iako su teme koje su obrađivali naši stručnjaci bile pomalo nekonvencionalne, njihova baza znanja omogućila im je da razumeju i istraže nove teme.

Plan je da se program priširi i na druge Univerzitete u Srbiji

Detalje o samom programu za Netokraciju su podelili i studenti ETF-a i FON-a koji su nakon programa postali deo Luxoftovog tima. Jedna od njih je i Tamara Vladetić, koju je programu za studente FON-a privukla sledeća činjenica: “To je to bio pravac u kom sam želela da razvijam svoju karijeru, a program je studentima pružio priliku da se upoznaju sa industrijom i odluče da li smatraju da je pogodna za njihove buduće planove.”

Tamara dodaje i da je izuzetno zadovoljna znanjem koje je stekla kroz program, te da će ovakav početak nesumnjivo imati značajan uticaj na njen lični razvoj i napredovanje u karijeri, a taj stav dele i Simonida Srdić i Ognjen Marinković, studenti ETF-a. “Iako je fakultet odličan za sticanje sveobuhvatnog teorijskog znanja, studentima nedostaje deo praktičnog iskustva iz stvarnog sveta. Programi poput ovih pomažu da se pripremimo za budućnost. Što pre počnemo, dalje ćemo napredovati u karijeri”, navodi Ognjen.

Luxoft planira da pomenuti program proširi i na druge univerzitete u Srbiji, kako bi studenti van Beograda dobili priliku unaprede svoja znanja o ‘automotive’ industriji.

On i Simonida su u sklopu programa prakse predstavili i projekat na kome su radili na ovom programu – prototip uređaja i aplikaciju za daljinsku kontrolu svetla u domaćinstvu. Simonida nam je detaljnije otkrila o čemu je reč:

Učešćem u ovom programu, pojedinci takođe imaju priliku da rade na stvarnim projektima i sarađuju sa profesionalcima iz različitih disciplina. Sve to podstiče timski rad, prilagodljivosti i razvoj komunikacijskih veština, koje su od vitalnog značaja u profesionalnom radnom okruženju. Dobiti priliku da radite na pravom projektu, kao što je PWM kontroler kojim se upravlja putem aplikacije, bilo je neverovatno uzbudljivo iskustvo.

Ovaj projekat je, dakle, uključivao transformaciju ideje u opipljiv proizvod, počevši od faze dizajna do potpuno funkcionalnog uređaja. PWM kontroler koji kontroliše aplikacija omogućava daljinsko upravljanje uređajima, kao što je, recimo, lampa, bez potrebe za zamenom postojećih komponenti u vašem domu. Ova inovativna tehnologija omogućava pretvaranje konvencionalnog doma u pametan dom, gde možete lako da kontrolišete različite uređaje i rasvetna tela putem mobilne aplikacije. Rad na ovom projektu bio je zaista uzbudljiv, pogotovo jer je pokazao praktičnu primenu mog znanja i veština u oblasti embeded sistema i programiranja.

Za kraj, Artura i Antona pitali smo i da li je u planu da se ovaj program proširi i na druge fakultete, a oni otkrivaju da im je to svakako u planu. “Naši budući planovi uključuju proširenje naših programa u još većem obimu. Nadovezujući se na naše iskustvo u saradnji sa srpskim univerzitetima, posvećeni smo daljem razvoju, a u narednoj godini cilj nam je da proširimo naše partnerstvo izvan Univerziteta u Beogradu i uspostavimo saradnju sa drugim univerzitetima u Srbiji. Pored toga, imamo ambiciozne planove da angažujemo veći broj nastavnika u našem programu, omogućavajući širu mrežu razmene znanja”, navodi Artur i dodaje da je njihov krajnji cilj da razviju sveobuhvatniji i informativniji obrazovni program koji će zadovoljiti širu publiku.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Genome 2024: Ekosistemi Beograda i Novog Sada vrede preko milijardu evra!

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija imalo je premijerni uvid u ovogodišnje izdanje Startup Genome istraživanja koje je obuhvatilo podatke za startap ekosisteme Beograda i Novog Sada.

Startapi i poslovanje

PolyAI Nikole Mrkšića vredi $500 miliona!

PolyAI, startap sa sedištem u Londonu koji razvija glasove generisane uz pomoć veštačke inteligencije za upotrebu u pozivnim centrima, zatvorio je krug finansiranja od 50 miliona dolara (39,4 miliona funti) dostigavši tako ukupnu vrednost od blizu 500 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

Silicon Garden investirao u srpski OTA Sync u zaokruženoj ‘seed’ rundi ulaganja

Domaća hotel tech kompanija OTA Sync prikupila je dodatna sredstva koja će se koristiti za širenje prodajnog tima na globalno tržište. 

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.