Google želi vaše ‘Live Photos’ i sada ima aplikaciju za to

Google želi vaše ‘Live Photos’ i upravo je predstavio aplikaciju za to

Popularni .GIF format odavno je osvojio srca mnogih korisnika na Internetu, koji ga rado upotrebljavaju u konverzacijama kako bi slikovito opisali određenu situaciju, ali i u drugim, uglavnom zabavnim trenucima koje dele sa svojim prijateljima. Želju korisnika za što većim generisanjem ovog sadržaja znaju i iz Googlea, te su juče lansirali iOS aplikaciju poz nazivom 'Motion Stills', putem koje korisnici iPhone uređaja od sada mogu pretvoriti svoje Live Photos momente u pomenuti kratki animirani sadržaj.

motion-stills

Kako se navodi na zvaničnom blogu odeljenja za istraživanje pri Google-u, osnova aplikacije se zapravo zasniva na tehnologiji video stabilizacije razvijene pri ovoj kompaniji, a koja direktno utiče na zamrzavanje pozadine, te je odvaja od prednjeg dela Live Photos formata, kako bi sam okvir izgledao što realnije. Dobijen pokretni format poprima tako sve karakteristike GIF-a – koji korisnici kasnije lako mogu podeliti sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Uz pomoć nove aplikacije ove tehnološke kompanije, korisnicima je omogućeno da kreiraju kratke i zanimljive klipove koji su prijatni za gledanje. Takođe, kombinacijom nekoliko klipova moguće je montirati jedan duži .GIF koji će slikovito predstaviti vašu avanturu, prethodno zabeleženu uz pomoć Live Photosa.

Inače, kompletan proces dobijanja animiranih sličica se obavlja na telefonu, dok sa druge strane nije potrebna Internet konekcija. Iz Googlea posebno navode da je njihova tehnologija stabilizacije zasovana na procesu linearnog programiranja, te je zadužena da preoblikuje video formate kako da su snimljeni uz pomoć opreme sa stabilizacijom.

Tehnologija u službi korisnika

Takođe, na blogu se između ostalog navodi kako je pravi izazov bio da se pomenuta tehnologija razvije na najbolji mogući način, kako bi radila brzo i bez prekida na mobilnim telefonima korisnika. Naime, ubrzanja i do 40 puta su dobijena između ostalog razdvajanjem parametra pokreta, ali i korišćenjem iskustva prilikom kreiranja video igara, kao što su proračuni niske rezolucije teksture kako bi se obavio GPU rendering u realnom vremenu.

Štaviše, korisnicima je u novoj aplikaciji omogućeno da koriste i kreiranje tzv. loop formata, pomoću posebne optimizacije, baš kao što je slučaj na Instagramovom Boomerang-u. Na ovaj način, Motion Stills lako definiše optimalnu početnu i krajnju tačku klipa, izbacujući zamućene okvire, što utiče na dodatni kvalitet pomenutog sadržaja. Ukoliko želite i sami da isprobate kako se vaš Live Photos pretvara u animirani .GIF – aplikaciju već danas možete besplatno preuzeti za iOS operativni sistem putem AppStore prodavnice.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Karijere

Koliko zarađuju programeri u Srbiji? Odgovor nam daje nova anketa o platama u IT industriji

Objavljeni su rezultati Fishingbooker ankete o platama za 2023. godinu, koji obuhvataju sedam sektora IT industrije. Više o rezultatima ankete, pročitajte u narednom tekstu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Intervju

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.