'Kupujmo iz Srbije' promoviše domaće mikro i male proizvođače iz naše zemlje

Milica Čalija: Pokrenuli smo ‘Kupujmo iz Srbije’ jer želimo da mali proizvođači prežive pandemijsku krizu

Akcija 'Kupujmo iz Srbije' pokrenuta je sa ciljem da se kroz predstavljanje malih proizvođača putem društvenih mreža doprinese borbi da njihovi biznisi prežive aktuelnu pandemiju. U tekstu koji sledi, sa inicijatorkom projekta razgovaramo o samoj akciji i daljim koracima za pomoć malim preduzetnicima u Srbiji.

Ideja za projekat ‘Kupujmo iz Srbije’ potekla je od Milice Čalije, preduzetnice koja stoji iza firme Anđeli Delicije. Ona je, sa željom da pomogne kolegama malim preduzetnicima čije je poslovanje u krizi zbog aktuelne pandemije, kontaktirala Ivana Minića, kreatora Pojačalo podcasta takođe posvećenog razvoju malih i srednjih biznisa. Milica dalje objašnjava:

Budući da je i sam preduzetnik, Ivan je odmah razumeo zašto je važno da preduzmemo određene korake kako bismo, onoliko koliko je u našoj moći, unapredili aktuelnu situaciju.

Osim preduzetničkog duha, nama dvoma je zajednička i tendencija da radimo stvari u koje verujemo, tako smo kroz chat (jer je Ivana ova pandemija zarobila u Teksasu) vrlo brzo formulisali ideju, nacrtali prve vizuale i uključili sjajnu ekipu sa kojom je Ivan radio Pojačalo, a koja je iskusna u moderaciji društvenih mreža i saradnji sa malim preduzećima.

Od tada, njih četvoro putem društvenih mreža (LinkedIn, Facebook, Instagram) svaki dan predstavljaju minimalno jednog malog proizvođača iz Srbije, a Milica posebno ističe da to rade potpuno besplatno i da je“Kupujmo iz Srbije“ projekat društvene odgovornosti. Njihova motivacija, dodaje, je da privatni sektor preživi ovu krizu izazvanu pandemijom, jer smatraju da bez zdravog preduzetničkog sektora nema ni zdrave ekonomije. Detaljnije o tome kako svojom akcijom planiraju tome da doprinesu, otkrivamo u nastavku teksta.

U okviru ove akcije, na društvenim mrežama se svaki dan predstavlja po jedan mikro ili mali preduzetnik iz Srbije.

Mere Vlade nisu dovoljne – malim privrednicima je potreban realan novac

Kako naša sagovornica otkriva, ona je već duže vreme razmišljala o pokretanju inicijative koja bi promovisala proizvode napravljene u Srbiji, sa ciljem da se i pažnja i novac potrošača usmeri ka najzdravijem delu naše ekonomije – malim proizvođačima. „To su firme koje posluju lokalno, što znači da zapošljavaju naše i vaše komšije, kupuju sirovine od drugih lokalnih proizvođača ili uzgajivača, plaćaju poreze i doprinose i time direktno izdržavaju državni aparat, svojim davanjima obezbeđuju penzije i plate državnom sektoru“, navodi ona i dodaje:

Mali proizvođači su najvitalniji deo ekonomije, a često su nevidljivi za medije i nemaju način i sredstva da se promovišu, što uglavnom znači da ostaju nevidljivi za potrošače. Postoji nekoliko udruženja, izbora, akcija koji biraju „naj iz Srbije“, ali ne postoji niko ko kontinuirano i bez takmičarske dimenzije jednostavno promoviše male, kvalitetne, domaće proizvođače.

U skladu sa time, naša sagovornica je najpre pokrenula Facebook grupu „Glas preduzetnika“, čim je shvatila koliko će pogubno zabrane obavljanja delatnosti uticati na ceo sektor malih privrednika. „U tom trenutku, zvaničnici su se oglašavali isključivo po pitanju virusa, broja obolelih, mera zabrane i slično, a niko nije ni spomenuo da je svestan u kakvom je problemu privreda. Zbog toga sam pokrenula peticiju sa konkretnim zahtevima za pomoć privredi, koja je za svega tri dana skupila preko 25.000 potpisa“, objašnjava Milica.

Kada je Vlada usvojila mere podrške privredi, ta Facebook grupa ubrzo je postala mesto na kome su se mali privrednici informisali, dobijali odgovore na nedoumice oko primene Vladine uredbe, savete i slično… „Jednostavno, postalo mi je jasno da je neophodno da postoji jedna organizacija koja bi mogla da pruži odgovore na nedoumice preduzetnika, koja bi predstavljala njihov glas i u medijima i u razgovorima sa Vladom“, navodi Milica.

Tako je inicijalna grupa postala „Glas preduzetnika – inicijativa 98%“ – jer je tačno to procenat registrovanih malih i mikro preduzeća i preduzetnika u Srbiji, objašnjava naša sagovornica:

Ipak, „Kupujmo iz Srbije“ nije direktno povezan sa pomenutom FB grupom, ali svakodnevna pisanja njenih članova mi jesu ukazivala na to da donete mere Vlade nisu trajno rešenje, i da je neophodno da se uradi još nešto.

Podrška Vlade od tri minimalca po zaposlenom i odlaganje poreza i doprinosa za 2021. ne rešavaju problem preduzeća koja će zbog drastičnog pada prometa i likvidnosti biti primorana da se zatvore. Njima je potreban realan novac, i odatle ideja da se utiče na potrošače da kada god imaju mogućnost izbora, izaberu domaće umesto uvoznog. Na taj način će podstaći ponovno kretanje novčanih tokova kroz zajednicu i jedino na taj način ekonomija će moći da opstane.

Bez zdravog preduzetničkog sektora nema ni zdrave ekonomije, podseća Milica Čalija i poziva sve da, ukoliko mogu, pomognu malim preduzetnicima kupujući njihove proizvode.

Cilj je da projekat nastavi da postoji, čak i bez podrške nadležnih institucija

Od pokretanja projekta „Kupujmo iz Srbije“, tim koji stoji iza njega najmanje jednom dnevno predstavlja male proizvođače, a kako Milica dodaje, do sada su uglavnom birali one u čiji su se kvalitet i poslovnost i sami uverili.

„Srećom, pored onih nama poznatih, postoje mnogi mali i dobri proizvođači koje još nismo upoznali, te nam je zato stalno otvoren poziv – što za proizvođače da se sami prijave, što za zadovoljne korisnike koji mogu da preporuče proizvođača za kog misle da zaslužuje preporuku i predstavljanje“, navodi naša sagovornica. Ta promocija, kako smo već spomenuli, za sada se vrši putem društvenih mreža, a sajt im služi kao info stranica sa linkovima ka društvenim mrežama. Milica dodaje:

Bilo nam je važno da tako postavimo stvari jer potrošači i jesu na društvenim mrežama, pa smo želeli tu da im se obratimo. Neki sledeći korak može biti razvrstavanje prema kategorijama ili razvrstavanje prema veličini operacije proizvođača. Naime, predstavićemo i male biznise koji su u fazi lične dostave i to im je jedini kanal prodaje, ali i one koji su već u asortimanu velikih lanaca. Takođe, taj sajt bi mogao da bude zajedničko mesto i za proizvođače i za kupce, pa i neka vrsta inkubatora za nove male proizvođače.

Zanimljivo je i da nema predstavljanja koje smo do sada objavili, a koje nije imalo bar jedan komentar „cena?“. To nam govori da potrošačima ne bi bio neobičan taj koncept u kome bi bili okupljeni potpuno različiti proizvođači, odabrani samo po geografskom kriterijumu. Web shop nije u planu u bliskoj budućnosti, ali postoji kao mogućnost u kasnijoj fazi razvoja.

Još jedna opcija u koju bi se ovaj projekat mogao dalje razviti je i organizacija za neku vrstu dodatne podrške i edukacije za nove male proizvođače, a kako dodaje naša sagovornica, logično bi bilo da ovaj projekat podrži i neko zvanično telo Srbije ili neka organizacija poput Privredne Komore Srbije:

Pokušaćemo da ostvarimo saradnju sa njima, ali rešeni smo da ovaj projekat živi, bez obzira na to da li za njega ima sluha kod zvaničnih institucija. Naša misija je da ukažemo na kvalitet i kreativnost malih proizvođača, da im pomognemo da dođu do kupaca, da utičemo na proizvođače da što je moguće više koriste lokalne sirovine, da ulažu u male, lokalne pružaoce usluga, jer jedino takva cirkularna ekonomija je održiva.

Ipak, dok se ta situacija ne razvije dalje, Miličin primarni posao ostaju „Anđeli“ ovseni kolači, a osim toga ona godinama radi i kao biznis konsultant za mala i socijalna preduzeća. „Od proleća 2019. vodim i školu preduzetništva čiji je cilj umrežavanje i besplatna edukacija malih preduzeća, preduzetnika i startapa. Uz sve to sam i mama troje dece i bilo bi neozbiljno da pokušam sama da vodim sve ostale projekte“, zaključuje ona na kraju razgovora.


Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Društvene mreže

Ima li oglašavanja van Facebook platformi?

Možda ste primetili kako pojedini brendovi nisu bili prisutni na vašem Instagram i Facebook feedu tokom jula. To me je navelo na razmišljanje, a šta da se sutra probudimo i da Facebook i Instagram ne postoje, šta onda?

Office Talks Podcast

Kako je KK Crvena Zvezda osvojila Evropu najboljom marketing strategijom

Košarkaška Evroliga nije se zasnivala samo na utakmicama u sportskim halama, već i na jednom sasvim drugačijem terenu - u pitanju je digitalni marketing u sportu.

Gaming

Šest godina od Astroids igre i srpski studio Superverse osvaja Steam sa novim naslovom!

Pre šest godina studio Superverse Industries, tada još pod nazivom Industry Entertainment, predstavio je svoju novu igru - Astroids, koja je kasnije postala Superverse, a sa kojom je ovaj game development studio iz Srbije zabeležio uspeh. Mi smo sa osnivačima razgovarali kako je izgledao put od prvog naslova 2002. godine pa sve do jedne uspešne igre na platformi Steam.

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.

Startapi i poslovanje

OTP banka i niški NadjiTuru.rs udruženim snagama digitalizuju transportnu industriju u Srbiji

Šta dobijete kada spojite startap koji značajno pojednostavljuje logistiku transporta i banku koja je jedna od vodećih po pitanju inovacija? Sjajno partnerstvo koje omogućava svim učesnicima ekosistema transportne industrije da unaprede svoje poslovanje, te sarađuju efikasnije i lakše.