Kako kolegama davati konstruktivan feedback u poslu?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Klijent + Account + Dizajner = Sve misterije feedbacka

Tekst pred vama predstavlja ilustraciju dinamike tima agencije Flexis, koja se zasniva na jednostavnoj istini: mi odgovore nalazimo u miksu ideja, stavova i različitih perspektiva 'account' i dizajn tima, svesni da jedni bez drugih ne možemo. A i ne želimo.

Pun k*** feedback-a.

Testing your alertness, naravno da smo mislili na pun krug feedback-a.

Krug u kome se svakog dana vrtimo, učimo, fejlujemo i rastemo. Nekad nam dođe kao prst u oko, a nekad smo na njemu veoma zahvalni. Suština je da uvek otvara novu perspektivu, a mi u nastavku predstavljamo kako to izgleda iz ugla našeg account-a i dizajnera.

U euklidskoj planimetriji geometrijsko mesto tačaka u ravni koje se nalaze na rastojanju manjem ili jednakom nekoj zadatoj duži od neke date tačke u istoj toj ravni je krug

Account: Kako nisam razumela svog profesora matematike, tako nisam ni svog klijenta pri prvom feedback-u koji sam dobila.

Draga Jano,

Predlozi postova su dobri, samo bih promenila copy za 19.04. Nema potrebe nazivati Verlena princom pesnika, nađite neku drugu reč.

Pozdrav

Ja sam rekla:

Draga,

Počećemo sa objavljivanjem, a šaljemo uskoro korigovan copy.

Srdačno,

Jana

Ja sam mislila: Ja nisam zapravo mislila, dva reda iznad je diktirao moj menadžer uz objašnjenje – pusti. Lažem, mislila sam. Jedna od najvećih nepravdi na svetu se desila. Posle završenog mastera na srpskoj književnosti, Verlen se prosto ne pušta. Kako neko ko je hipotetički pročitao pesmu Mesečina, može meni da govori kako ću nazivati Verlena. Želja da dokažem svima u kancu koliko sam u pravu, pretvorila me je u ego manijaka. Ali ni to nije sve, ukućani su trpeli toliki teror da verujem da su, što bi se reklo, u pola noći znali čak i da je Matildina mama, Verlenova tašta, povremeno držala časove klavira.

Dizajner: Euklidska planimetrija je gotovo isto nerazumljiva kao i prvi feedback mog dragog accaunt-a. Prosto, mogla je i na kineskom na napiše.

Ćao Uroše,

Nešto mi boje nisu dobre. Možeš malo da promeniš ili pojačaš kontrast…

Pozdrav,

Jana

Ja sam rekao:

Draga Jano,

Novi vizuali će ti biti spremni sutra do 12h.

Srdačan pozdrav

Ja sam mislio: Obožavam kada dobijem ovako “detaljan” feedback, ne daj bože da polomi nokat o tastaturu ne bi li pojasnila šta bi trebalo da se uradi. Važno da neko ko nije video Fotošop u životu može da sudi kako paleta boja nije dobra. Samo da mi je znati šta znači promeniti kontrast??? Nije više ni važno, ono što mogu je da sednem i promenim vizual koliko god moje mogućnosti dozvoljavaju, pa nek mi opet vrati. Neko bi ovde trebalo da nauči šta je konstruktivna kritika.

Krug sa centrom O i poluprečnikom (radijusom) r je geometrijsko mesto tačaka ravni čija rastojanja od tačke O nisu veća od r, odnosno to je skup tačaka M ravni za koje važi OM ≤ r

Account: Čitajući ovu, blago rečeno otužnu rečenicu, shvataš da moraš ozbiljan napor da uložiš da bi razumeo šta je “pisac hteo reći”. I posle desetog pokušaja neke delove i ukačiš.

Elem, drugi feedback koga se sećam je bio:

Draga,

Nije dovoljno jasna komunikacija, bilo bi dobro da nam pošaljete još neki predlog.

Lp 

Ja sam rekla:

Zdravo draga,

Bacamo se na posao, šaljemo uskoro nove ideje.

Lp

Ja sam mislila: Vidi, ni meni nije jasan tvoj mejl, kao što mi nije jasno ni OM ≤ r. Drama je bila manja, jer se setih da sam dizajneru nekoliko dana pre toga rekla da mi se ne sviđa vizual, bez adekvatnog objašnjenja. Možda mi nije bilo jasno šta je hteo da izvede, možda boje nisu bile po mom ukusu, a možda mi samo nije bio dan. Suština je da sam rekla. I evo nas. Da li sam ja kompetentna da dizajneru sa vekom iskustva kažem da boje nisu dobre? Verovatno isto koliko i meni klijent da Verlen nije princ pesnika.

Lutajući po svakom kutku mozga, upristojih komunikaciju (iako je prva defakto bila jasna svim mojim kolegama, pa i ovima pred kojima kad kažem engagement rate delujem ekstremno pametno). Moram da napomenem da moje drugo send nije prošlo traumatično koliko i ono prvo.

Dizajner: Kakav crni skup tačaka u ravni, pusti krug da bude samo krug.

Hej Limo,

Možeš li pls da pomeriš logo za par milimetara levo, mislim da bi bilo lepše.

I samo malo smanji font <3

Ja sam rekao:

Dobro, uradiću kako si tražila. Samo su promene toliko sitne da ne znam da li će to iko primetiti. <3

Ja sam mislio: Digital u milimetrima bože moj, ko da smo na različitim planetama, a i da ne smanjim font ne bi ni izvalila.

Krug je zatvoren skup tačaka ravni, čija je granica periferija kruga, odnosno kružnica

Account: Da li je ovo moglo da se kaže na početku? Verovatno nije. Potrebno je nekad da izgledaš pametno, a potrebno je i vreme da bi došao do suštine. I tako…

 Janči,

Nismo sigurni kako bi fanovi reagovali na ovakvu aktivaciju.

Poz

 Ja sam rekla:

Draga,

Na ovaj način želimo da prikažemo kvalitet proizvoda, a kroz komunikaciju u kojoj naši fanovi aktivno učestvuju i diskutuju o temama koje ih zanimaju, jačamo vezu sa njima i što je najvažnije brend je uvek on top of mind. Sa ciljem da dobijemo što veći broja učesnika, nagrađivanje bi bilo na nedeljnom nivou, jer nam je dosadašnje iskustvo pokazalo da aktivacije sa više manjih nagrada donose više učesnika, jer fanovi percipiraju veće šanse da nešto osvoje…

I pisalo je još… Sve u svemu opsežno i veoma, veoma ubedljivo. Jednostavno ovaj mejl je bio argumentovan i potkrepljen činjenicama. Bio je dobar.

Ja sam mislila: Uh, al sam ga skucala. Tako je breee. Prvi feedback me opet fljusnuo u lice, ali sam čekala i dočekala.

Janči,

Ovo ima poentu. Možete da krenete.

P.S. Pošaljite nam i predloge banera, kako bismo još podigli hype.

Poz

Sad sam samo mislila: I tu smo. Moje mišljenje je bitno, ja znam. Ego ponovo divlja, samo u suprotnom pravcu. Dve godine i nekoliko hiljada mejlova kasnije imam priliku da se pogledam i kažem: Kakav sam ja car! Ovo je moja ideja, moja priča!

Dizajner: Matematiku sam na faksu imao samo jedan semestar, uglavnom osnovnu geometriju, teoriju zlatnog preseka i kako je Fibonačijeva sekvenca patern svih stvari u univerzumu… ali vidi, ja ovo sad razumem.

 Limi,

Aj molim te za ovaj vizual postavi elemente iz priloga, možda moraju fotke da se dorade.

Uradi ih po uzoru na one korpo banere koje smo radili prošlog meseca. Atačovala sam ti radne fajlove u mejl.

Poz,

Jana

 Ja sam rekao:

Draga Jano,

Hvala na opsežnom objašnjenju i materijalima. Fotografiama sam izlevelovao boje i isfrajštendovao elemente, kada na to dodamo vektorski logotip i sanserifni font verujem da ćemo pogoditi suštinu.
Predlozi banera ce biti gotovi do srede.

Ja sam mislio:  Kako se samo vidi da je napredovala ali i najvažnije oseti se u poslu. Sažeto, tačno, a čak ni materijale nisam morao da tražim. Sve je bilo upakovano u brifu. Pokidala. Eh kad bi svako bio takav.

Account: Ja sam rekla = ja sam mislila. Postoji li ova formula? Pitajte me i reći ću vam. Ovo je moja formula kruga, kruga zahvalnosti.

I zato: hvala ti Sanja, hvala Vule, Borise, Ana, Limo, hvala klijentima, hvala Flexisu… hvala, jer sada razumem i prvu definiciju, hvala jer ste svi vi moj krug!

Dizajner: Ja sam rekao = ja sam mislio. Ako gospa ima neke želje, bivaće ispunjene. Sa dobrim timom, na lepom mestu, u pravoj komunikaciji… krug zatvoren!


Koautor teksta je i Uroš Simić koji je u mladosti svoju kretivnost izražavao kroz ekstremne sportove, a kasnije je našao sličan ventil kroz vizuelnu umetnost koja se pretvorila u strast.


 

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

DocsCube iz Srbije efikasno automatizuje dokumentacije za mala i srednja preduzeća

O tome kako je njihov proizvod postao treći proizvod dana na ProductHunt-u i šta im je taj uspeh doneo, razgovarali smo sa suosnivačem DocsCube startapa.

Startapi i poslovanje

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Novost

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Developer Experience

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Startapi i poslovanje

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Kultura 2.0

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.