Blokiranje reklama i banera - dostupno uz iOS 9 i Safari

Blokiranje reklama i banera – dostupno uz iOS 9 i Safari

Iako je na WWDC konferenciji Apple predstavio novi iOS 9, tom prilikom pak nisu otkrivene sve funkcije koje će krasiti ovaj operativni sistem. Jedna od njih jeste i mogućnosti blokiranja web oglasa i reklama na pretraživaču Safari, upotpunjujući tvrdnju ove kompanije da zateže sigurnost. No, da li je to zaista pametan potez prema oglašivačima?

Safari-iOS-9
Korisnici će biti srećni, ali šta je sa oglašivačima? (Izvor: ios.wonderhowto.com)

Na osnovu ranijih pisanja saznali smo da iOS 9 stiže sa unapređenim glasovnim asistentom, zatim aplikacijom News i boljim multitaskingom, ali kompanija iz Kupertina izgleda da nije imala nameru da nam otkrije baš sve novine kada je reč u novom OS-u. Naime, kako piše The Verge uskoro bi u Safariju mogla da se pojavi opcija blokiranja web oglasa, a prvi je ovu vest obelodanio Riki Mondelo, inženjer u pomenutoj kompaniji.

Što se iOS developera tiče, planirano je da Apple već sutra izađe sa novim informacijama, a očekuje se da bi mogućnosti mogle da uključuju i izradu ekstenzija za Safari koje će blokirati kolačiće, banere, pop-up reklame i druge (dosadne) web sadržaje.

Sa druge strane, iz NeimanLab-a navode da ova promena na iOS-u može biti veoma zabrinjavajuća, obzirom da većina web stranica stvara prihode baš od reklama, a mnogi korisnici u Sjedinjenim Državama, baš zbog popularnosti Apple-a – koriste upravo Safari. Ostaje nam da vidimo hoće li i u kojoj meri ovaj potez uticati na odnos tehnološkog giganta sa industrijom oglašavanja, ali i na poslovanje čiji rezultati na ovogodišnjem WWDC-ju po prvi put nisu objavljeni.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Ekskluzivno

NCR otvorio novu zgradu : 30.000 m² najsavremenijeg tehnološkog kampusa u Beogradu vrednog $100 miliona

Donosimo vam ekskluzivne fotografije novog NCR tehnološkog kampusa koji je danas otvoren u prestonici, a u kojem će uskoro raditi više od 5.000 zaposlenih.

Startapi i poslovanje

Continentalovih četiri godine u Srbiji – direktor Saša Ćoringa o IT zajednici, subvencijama i daljem rastu

Prvi put od dolaska nemačkog Continentala u Novi Sad, razgovaramo o zapošljavanju i prilikama za razvoj visokostručnog kadra, proizvodima na kojima rade domaći inženjeri, kao i o daljim planovima kompanije za razvoj poslovanja u Srbiji.

Propustili ste

Karijere

Loš ‘offboarding’ može imati veoma loše posledice po kompaniju – i zato ne otpisujte bivše zaposlene

Zašto je važno imati dobro ustanovljen 'offboarding' proces kada zaposleni odlaze iz kompanije? Zato što nikada ne znate da li će u nekom trenutku odlučiti da se vrate i kakva će iskustva preneti prijateljima iz industrije.

Gaming

Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike.

Gaming

ITC Studio iz Niša je među pionirima razvoja VR igara u Srbiji – a do sada su izdali pet naslova na Steamu

O industriji razvoja igara često pišemo na Netokraciji, ali retko smo imali priliku da predstavimo timove koji se bave razvojem VR igara. ITC Studio iz Niša je upravo takav tim.

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Gaming

Fortuna Esports postaje regionalni predstavnik Trova za Balkan – sledi jačanje zajednice i brojni događaji

Streaming platforma za gejmere Trovo i domaći Fortuna Esports napravili su partnerstvo u sklopu kog ova domaća organizacija postaje predstavnik pomenute platforme za ceo Balkan.

Novost

Studio Kerber pokrenuo Kickstarter kampanju za razvoj svoje društvene igre – cilj je $6.000

Domaći tim koji razvija društvene igre Kerber Games pokrenuo je Kickstarter kampanju za svoju novu igru 'Final Challenge'.