Internet: Kada zabava prestane

Internet: Kada zabava prestane

Govoreći pred poslanicima predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, jedan od najpoznatijih kriptografa na svetu - Brus Šneir - ukazao je na niz činjenica kojima jasno stavlja do znanja da je era zabave na Internetu sada i zvanično gotova. Kako je 'Internet of Things' postao svet opasnih stvari i koliko su zapravo naši povezani uređaji ranjivi? Prenosimo vam u nekoliko tačaka.

iot1

Svoj stav, Brus gradi na činjenici da je Internet postao krajnje opasno mesto na kome će vremenom sve manje biti prostora za zabavu. Slabost naših pametnih i povezanih uređaja da se odbrane od različitih napada najbolje pokazuje primer napada na kompaniju Dyn kada su oboreni serveri koje koriste Netflix, Amazon, Spotify i mnogi drugi.

Na drastično poljuljanu bezbednost IoT pokreta, Šneir ukazuje pozivajući se na dinamičan razvoj tehnologije i uređaja od kojih danas gotovo svaki može da komunicira sa webom – od pametnih telefona, preko frižidera, bankomata pa čak i automobila i sve to zahvaljujući potrebi modernog čoveka da komunicira sa još više kompjutera. Naš automobil više nije automobil, to je kompjuter sa četiri točka. „Ni frižider više nije samo frižider, to je kompjuter u kojem čuvamo našu hranu“, zaključuje Brus.

Kako to Internet ohrabruje napadače?

Bezbednost na Internetu u eri informacionih tehnologija uglavnom se bazira na par tačaka koje su neizbežne ukoliko govorimo o ovoj vrsti zaštite, a Šneir ih detaljnije opisuje:

  • Napad je jednostavniji od odbrane: napadači imaju veliku prednost, upravo iz razloga što komunikacija na webu predstavlja kompleksan sistem – važeći u većini slučajeva za najveću ranu bezbednosti, jer takve sisteme teško je 100% osigurati.
  • Interkonekcije stvaraju lančanu reakciju: što više konektovanih servisa ili uređaja, to je bezbednost sve manja. Kako navodi Brus, napad na jedan servis ugrožava druge koji su na neki način povezani, a stvaranjem lančane reakcije, hakeri ne samo što mogu doći do željenog plena, već mogu napraviti veću štetu i preuzeti više informacija nego obično – te je veoma teško vratiti sistem u stanje pre samog napada.
  • Internet ohrabruje napadače: web je jedan ogroman alat koji čini pojedine procese znato efikasnijim, ali to isto važi i za hakere. Napad na kompaniju Dyn i pad nekoliko poznatih sajtova jasno pokazuju da bi IoT (koji sada na direktan način utiče na svet) mogao da predstavlja daleko veći rizik za obične korisnike ili organizacije, nego što se to čini.

Otvorena pitanja tek su pred nama

Šneir navodi da su naši računari i pametni uređaji danas zaštićeni iz različitih potreba zahvaljujući ogromnim naporima same industrije, ali to ne važi za jeftiniju robu u domenu tehnike, poput pametnih frižidera ili televizora koji se ne mogu lako popraviti nakon napada, a koje retko kada menjamo za razliku od telefona ili tableta na kojima uvek dobijamo naprednije sisteme sigurnosti – koji opet ne garantuju potpunu bezbednost.

Na kraju svog izlaganja, Brus navodi kako se pred svetom nalazi niz etičkih i političkih odluka koje je potrebno doneti kako bi se jasno stavilo do znanja na koji način bi napredak tehnologije i sve veći uticaj na različite sisteme u svetu, mogao da utiče na sajber bezbednost budućih IoT sistema.“Volim svet gde Internet predstavlja moćan sistem gde korisnik može da uradi šta god poželi, ali nisam siguran koliko ćemo lako sve to raditi u periodu pred nama“, zaključio je on.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Car:go testira električne trotinete: 999 dinara za poslovne korisnike, uskoro i za ostale članove Udruženja

Električni trotineti najpre će biti na raspolaganju samo kompanijskim Car:Go klijentima i test faza ovog projekta trajaće mesec dana. Nakon toga sledi ekspanzija ove usluge.

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Kultura 2.0

Da li su IT firme u Srbiji dovoljno društveno odgovorne?

Kompanija Devtech donirala je 50 računara i propratne opreme neprofitnim organizacijama, što nam je povod da se zapitamo da li na nivou industrije radimo dovoljno da vratimo društvu iz kog potičemo.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startapi, Demo Day u Solunu čeka vaše prijave – otvorene su do 25. avgusta

Peti po redu Thessaloniki Demo Day u organizaciji grčkog stratap haba OK!Thess održaće se 12. septembra u Solunu, a njegov cilj je povezivanje startapa sa investitorima iz Grčke i jogoistočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.

Startapi i poslovanje

Život posle hakatona

Hakatoni se u domaćoj IT zajednici percipiraju kao prilika za mlade i talentovane timove da pokažu svoje tehničko i biznis znanje prilikom kreiranja novih proizvoda. Međutim, da li je život posle hakatona jednostavan ili pravi izazovi slede tek nakon što tim primi 'veliki ček'?

Digitalni mediji

Instagram dominira – sa njim i želja domaćih izdavača da se približe publici i Generaciji Z

Na koji način domaći mediji koriste Instagram i druge kanale kako bi informisali, zabavili i edukovali mlađu publiku?

Kultura 2.0

Jedan klik u Photoshopu i već smo spremni za Evropu!

Zašto je sve oko nas postalo jednolično, unificirano, predvidljivo i nimalo autentično?