iOS 9 je stigao, evo po čemu je bolji i drugačiji

iOS 9 je stigao, evo po čemu je bolji i drugačiji

Nešto više od 87 procenata korisnika koju su još ranije ažurirali svoje iOS uređaje na verziju 8.4, od sinoć imaju mogućnost da isprobaju novi update koji stiže iz Applea, a reč je o devetoj iteraciji ovog mobilnog operativnog sistema, koji ovog puta zahteva manje memorije za instalaciju, te dolazi sa nekim korisnim funkcijama koje ga čine drugačijim od prethodnih verzija.

iOS-9-prednosti

Iako obogaćen novim opcijama koje povećavaju produktivnost prilikom korišćenja iOS uređaja, novi update bi trebalo da utiče na stabilniji rad starijih modela iPhone-a (od 4S pa nadalje) koji imaju slabije preformanse nego što je to slučaj sa modelima novije generacije. Takođe, ni iPad nije zanemaren, te je kompanija iz Kupertina odlučila da u “red” za ažuriranje uvrsti nešto starije iPad mini i iPad druge generacije.

Kada smo već kod iPad-a, treba napomenuti da je zahvaljujući novom iOS-u, ovaj tablet dobio novu split-screen multitasking funkciju uz pomoć koje korisnici mogu podeliti ekran i na taj način dobiju bolju preglednost i produktivnost. Tu je takođe i Picture in picture opcija, te pored pregledavanja različitog sadržaja na Internetu, u isto vreme možete gledati video snimak u nekom od uglova ekrana. Hm, malo sve liči na Android.

Da će split-screen tek postati popularan, dokazuje i vest sa The Vergea, odnosno da je nova Twitter aplikacija zahvaljujući novom updateu podržala pomenutu opciju za iPad, dok je sa druge strane korisnicima omogućeno da preko notifikacije brzo i lako odgovore na pristigli tvit – ne napuštajući prethodno otvorenu aplikaciju. Treba samo povući prozorčić i otvoriće se tastatura.

Sa druge strane, treba spomenuti prve ažurirane aplikacije za iPhone koje su optimizovane za iOS 9. Na spisku su se tako našli Dropbox, 1Password, Twitter, Facebook, Messenger, Instagram i druge. Sa novim operativnim sistemom stiže i back to app dugme u gornjem levom uglu, putem koga se lako možete vratiti u aplikaciju koju ste pre toga koristili.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Na kraju, navodimo i ostala poboljšanja koja stižu sa novom verzijom iOS-a, a to su svakako pametnija Siri, napredniji Notes (mogućnost crtanja, dodavanja fotografija), zatim preporuke o događajima i detalji o kontaktima bazirani na osnovu informacija u mailu. Od interesantnijih stvari, tu su takođe i sasvim nova News aplikacija, te Low Power Mode opcija koja može dodati još sat vremena trajanja baterije.

iOS 9 je dostupan za preuzimanje i instaliranje već od danas, tako da ukoliko imate slobodnih 1Gb memorije – svoje uređaje možete nadograditi na pomenuti operativni sistem.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Propustili ste

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Sponzorisano

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.