Ostavio sam novčanik kod kuće i čitav dan plaćao samo mobilnim telefonom

Ostavio sam novčanik kod kuće i čitav dan plaćao samo mobilnim telefonom

Svako ko me malo bolje poznaje, zna da nisam veliki fan papirnog novca. Volim fleksibilnost i različite mogućnosti koje mi platne kartice i elektronsko bankarstvo pružaju. Ovih dana priča se da je u grad stigao novi šerif u vidu Banca Intesa Wave2Pay aplikacije koja omogućava beskontaktno plaćanje direktno sa Android pametnog telefona. Kako to sve izgleda u praksi i hoćemo li uskoro plaćati samo našim mobilnim telefonom? Uverio sam se iz prve ruke.

intesa_1_main

Tržište platnih kartica u Srbiji poslednjih godina beleži konstantan rast, pri čemu je u 2015. godini izdato 6,4% više kartica nego prethodne godine. Sve je više prodavnica, restorana i kafića, zanatskih radnji i velikih trgovinskih lanaca koji se oslanjaju na kartičarske usluge. Iako je keš i dalje dominantan način plaćanja u Srbiji, porast beskontaktnih plaćanja pokazuje nam da je u pitanju trend koji doprinosi još većem rastu upotrebe platnih kartica – ali i manjim redovima u radnjama ako je verovati nedavnim studijama.

Šta bi se onda desilo kada bismo iz čitave jednačine fizički izbacili kartice? Novčanik je jedna od onih stvari koje pored ključeva često zaboravljamo kod kuće. Naš telefon i ne baš. Za njega smo vezani, sa njim živimo. Kompanije poput Epla i Samsunga predstavile su još 2014. godine sopstvena rešenja za mobilna plaćanja koja vašu karticu vezuju uz pametni telefon ili pametni sat, obećavajući transformativno iskustvo koje bi u dogledno vreme moglo u potpunosti da zameni novčanik.

Domaći odgovor ‘m-payment’ sektoru

Slična tehnologija danas je dostupna i korisnicima usluga Banca Intesa u Srbiji koja je sredinom prošle godine predstavila Wave2Pay aplikaciju zasnovanu na HCE tehnologiji iliti Host Card Emulation. U prevodu, informacije o vašoj platnoj kartici sigurno su sačuvane na Android telefonu opremljenim ovom aplikacijom, a kako biste izvršili beskontaktno plaćanje – dovoljno je da prislonite vaš uređaj POS terminalu i plaćanje će biti izvršeno. Piece of cake, što bi rekli.

intesa_tekst_1Stefan Đaković

Kada su nas krajem novembra kontaktirali iz Banca Intesa da testiramo njihovu Wave2Pay aplikaciju, znao sam da bilo kakva upotreba u kontrolisanim uslovima ne dolazi u obzir. Iako beskontaktna plaćanja nisu novina u Srbiji, čudni pogledi neizostavni su deo svakog plaćanja u obližnjem marketu kada novčanik u kojem se nalazi platna kartica opremljena RFID tehnologijom prislonim POS terminalu. Šta li će se desiti tek kada izvadim pametni telefon? Garant će pomisliti da sam poludeo.

Opremljen Wave2Pay aplikacijom koja radi na Android telefonima sa operativnim sistemom od verzije KitKat 4.4 pa nadalje (iOS nažalost neće biti dostupan zbog zatvorenosti same platforme), rešio sam da svoje potrošačke navike čitav jedan dan zadovoljim plaćanjem uz pomoć pametnog telefona. U realnim uslovima, sa realnim prodavcima. Kupujući realne (i uglavnom ukusne) proizvode.

09:00 – Kod komšije na prvu jutarnju

Dan kao i svaki drugi. Odlazim do obližnjeg kafića i pozdravljam komšiju dok naručujem veliki Caffè Americano. „Može i za ovde, danas mi se ne žuri“, odgovaram dok listam emailove. Već na prvo pominjanje da danas isključivo plaćam pametnim telefonom, komšija odgovara: „Bio nam je neki tip pre par dana, prislonio telefon i gotovo!“. Smeškam se, reko’ daj da probam kako ova aplikacija zaista radi.

Sam app ne morate ni da otvorite, dovoljno je samo da aktivirate ekran. Ukoliko ste podesili opciju da mPIN nije potreban za sva plaćanja, za niže iznose transakcija plaćanje će biti izvršeno – što je u slučaju POS terminala Banca Intesa 2.000 dinara. Za ostale transakcije, potrebno je uneti mPIN i ponovo prisloniti telefon na POS terminal. Žuti ekran u okviru aplikacije obaveštava me da je transakcija prošla. Komšiji novac u kasu, vi na posao – propisno ispunjeni kofeinom.

14:00 – Moglo bi se nešto pojesti

Kazaljke pokazuju 14 časova i stomaci već krče, uskoro će i da zasviraju. Dogovor pada da se danas jede domaća kuhinja jer teško da ćemo sa njom pogrešiti. Naručujemo i vino, očigledno smo gotovi sa sastancima. Dok diskutujem sa kolegama kako oni vide budućnost plaćanja, provlači se misao da kartice svakako neće nestati – već će novi medijumi za plaćanje samo nadograditi naše korisničko iskustvo, pružajući nam više mogućnosti za upravljanje našim novcem – u različitim situacijama i na različitim mestima.

intesa5Stefan Đaković

Nakon obilne diskusije, vreme je da privedemo kraju našu popodnevnu ekskurziju. Konobaru tražim račun i isti plaćam putem svog pametnog telefona. Nisam siguran koliki će tačno iznos biti, pa zato ulazim u aplikaciju i unosim mPIN kako bi telefon bio spreman za plaćanje. Bitno je napomenuti i to da je svaki od tokena vremenski ograničen, tako da imate oko 2 minuta da izvršite plaćanje od onog trenutka kada pokrenete proces. Samo prislonite telefon na POS terminal, sačekajte poruku da je plaćanje izvršeno i gotovi ste. Za napojnicu sam ovoga puta ipak morao da se obratim kolegama.

18:00 – Svrati do supermarketa u povratku

Kraj je radnog vremena i dok sumiram utiske o Wave2Pay aplikaciji Banca Intesa, stiže mi poruka od devojke: „Skokni do supermarketa i uzmi nam nešto za večeru“. Odlazim do prodavnice, kupujem namirnice i plaćanje završavam u rekordnom roku, trčeći kući da izbegnem gužvu u saobraćaju.

Čitajući više o beskontaktnom plaćanju, istraživanja predviđaju da će broj contactless transakcija sa pametnih telefona dostići 300 miliona uređaja do 2017. godine, pri čemu je 2014. godine taj broj iznosio gotovo tri puta manje. Prostora za rast svakako ima, no postavlja se pitanje – u kom smeru idemo odavde? Hoćemo li i mi za koju godinu plaćanja obavljati isključivo putem pametnog telefona?

intesa_tekst_3Stefan Đaković

Ukoliko mene pitate, ostaje nam na vidimo. Mobilno plaćanje vruća je tema o kojoj se i dalje diskutuje na mnogo razvijenijim tržištima od našeg, ali moram priznati da je super videti da banke u Srbiji drže korak sa globalnim inovacijama. Mobilna plaćanja na kraju 2016. godine predstavljaju odličnu nadogradnju koja korisničko iskustvo čini znatno lakšim i zanimljivijim. Bilo da ste zaboravili novčanik na klaviru ili ste samo svratili do komšije po kafu – lepo je znati da vaš tehnološki ljubimac od kojeg se ne odvajate, sada poseduje i mogućnost plaćanja.

Zahvaljujem se Banca Intesa na prilici da testiram Wave2Pay aplikaciju. Ukoliko ste i vi korisnik usluga ove banke, svoj digitalni novčanik možete aktivirati u vašoj najbližoj ekspozituri uz važeće Visa Inspire i Visa Electron kartice. Jednom aktivirana, usluga se može koristiti i do nedelju dana u offline režimu rada, budući da aplikacija generiše 10 tokena koje možete iskoristiti za transakcije po vašoj želji.

Ostavi komentar

 1. Dobronamerni komentar

  Dobronamerni komentar

  21. 12. 2016. u 08:43 Odgovori

  Super je ideja i svakao podržavam, ali je sam tekst više nego promotivan i zanemaruje činjenicu da preko 90% post terminala nema mogućnost bezkontaktne naplate, pa samim tim ova metoda ne funkcioniše. Proći će još neko vreme pre nego što budemo mogli da zaboravimo karticu kod kuće. Svakako lepa ideja, mada tekstu i autoru nedostaje kritički aspekt.

  • Marko Mudrinić

   Marko Mudrinić

   21. 12. 2016. u 09:28 Odgovori

   Ne bih se složio da preko 90% POS terminala nema mogućnost beskontaktne naplate. Taj broj daleko je manji, a možemo da pitamo i same banke. U centru grada, gde smo i radili istraživanje, sada već imamo solidan broj ovakvih terminala, no glavni problem je i dalje u edukaciji radnika koji vrše naplatu.

   Sa druge strane, tekst i jeste promotivnog karaktera što je više nego označeno, pri čemu je kritički momenat itekako prisutan. Kao što rekoh, ostaje nam da vidimo u kom pravcu će ići mobilna plaćanja – za sada je ovo super nadogradnja na postojeće korisničko iskustvo koje proces plaćanja čini nešto lakšim. Ali hej, ovaj sektor je vruća tema i na Zapadu – teško da će naše tržište shvatiti čitavu stvar pre ostatka sveta, zato hajde da vidimo u kom pravcu sve ide.

   Mislim da ćeš se složiti da je svaka inovacija od strane domaćih banaka više nego dobrodošla.

 2. Ivan

  Ivan

  21. 12. 2016. u 12:32 Odgovori

  Kako možemo da prepoznamo uređaje koji podržavaju beskontakno plaćanje, s obzirom da nam trgovci nisu edukovani i da oni pojma nemaju o čemu mi pričamo?

  • Marko Mudrinić

   Marko Mudrinić

   21. 12. 2016. u 12:43 Odgovori

   Zdravo Ivane,

   Svaki od uređaja koji podržava ovaj sistem plaćanja mora biti označen ovom oznakom.

   Takođe, potraži PayPas ili PayWave naziv na samom POS terminalu budući da su to nazivi za istu uslugu koju pružaju dva najveća kartičarska operatora, MasterCard i Visa.

   Pozdrav,
   MM

 3. Ognjen

  Ognjen

  21. 12. 2016. u 13:56 Odgovori

  Plaćena promocija je jedno, a u realnosti je odgovor na pitanje iz naslova „da, ukoliko nisi iOS korisnik“, a ukoliko jesi – odgovor je jedno veliko NE, ali to naravno nigde nije pomenuto u tekstu.

  • Marko Mudrinić

   Marko Mudrinić

   21. 12. 2016. u 16:20 Odgovori

   Hej Ognjene,

   Dovoljno je da odeš na sajt aplikacije, a bogme i da pročitaš tekst i da zaključiš da čitava stvar radi isključivo na Androidu. Zatvorenost iOS platforme ne pruža mogućnosti sličnog rešenja, osim ako ne govorimo o Apple Pay servisu koji i dalje nije dostupan kod nas.

   Kada bismo svaku stvar stavljaju u naslov, to ne bi bio naslov – ali da, slažem se da informacija nedostaje u tekstu. Lično ću se postarati da je ubacimo.

   Pozdrav,

   • Ognjen

    Ognjen

    21. 12. 2016. u 16:28 Odgovori

    Hvala za odgovor na oba mesta. Poznata mi je cela priča oko Apple Pay, samo mislim da bi bar u tekstu, koji liči na review, trebalo na to skrenuti pažnju korisnicima, ako se već banka odlučila za strategiju „ne pominjemo to eksplicitno, osim ako nas prethodno ne pitaju“.

 4. Nenad

  Nenad

  21. 12. 2016. u 21:46 Odgovori

  App sam instalirao i poceo da koristim cim sam video reklamu. Manjkavost koju treba istaci je da vazi samo za Visa kartice, a recimo imam i master kartice banke Intesa. Ovo je koliko ja razumem app Vise pa je zato to tako. Inace skoro svaki POS na koji naidjem ima bezkontaktno placanje cime sam pozitivno iznenadjen za nase banke. Generalno app radi super i konacno da zasija NFC na telefonu u punom sjaju. Tekst jeste promo, al realno je tako i oznacen a analizira objektivno nesto sto radi super.

 5. Срђан Тешић

  Срђан Тешић

  21. 5. 2017. u 17:24 Odgovori

  Скоро сам инсталирао апликацију, раније сам имао ратовати телефон па нисам могао да је користим.
  Ја сам пре неки дан покушао да нешто платим у Меку, наместио апликацију прислонио и ништа. Није хтео да прође, ништа се не дешава.
  Да ли треба нешто посебно да се подешава у телефону, неке дозволе или шта већ.

 6. Dejan Gajić

  Dejan Gajić

  29. 12. 2017. u 10:30 Odgovori

  App Intesa banke radi i sa rutovanim tel, samo Samsung Pay ne radi ako je KNOX poremecen a poremeti se rutovanjem, ne mesati to dvoje. Samo je potrebno instalirati app, imati u mobu NFC i naravno imati racun u okviru Intesa banke i validnu Visa karticu koju vise ne morate nositi… Samo je bez veze sto je offline mod 7 dana… Sta ako odem bas da ne kazem gde i ne mogu ili ne moram koristiti POS??

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Upoznajte poslodavce

Microsoft je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji – slede Nordeus i Ubisoft

Ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji? Sajt Poslovi Infostud predstavio je rezultate svog prvog velikog istraživanja poslodavaca te vrste, a kompanija koja je osvojila najviše glasova ispitanika je Microsoft.

Startapi i poslovanje

Dobra ‘Employer Branding’ strategija je HR sadržaj na marketinški način

Već neko vreme polemiše se o tome kako i na koji način bi odgovornosti i zadaci HR sektora i marketinga trebalo da se preklapaju kada je Employer Branding u pitanju. Čarobne formule nema, ali ima određenih 'caka' kako da obe strane budu zadovoljne.

Startapi i poslovanje

Emitto obećava 10x veći CTR jer sadržaj plasira tamo gde su korisnici – u njihove direktne poruke

Oglašavanje putem društvenih mreža je sve skuplje, e-mail marketing ne donosi iste rezultate kao pre, pa čitava industrija traži alternativne kanale oglašavanja - među kojima su i direktne poruke. O tome zašto je 'dark social' sve popularniji, razgovaramo sa osnivačem startapa Emitto.

Propustili ste

Kultura 2.0

Retrospektiva 2019: Trendovi i događaji koji su obeležili prethodnu godinu

Još jedna zanimljiva godina polako nam se bliži kraju. Kako bismo sumirali proteklu 2019. godinu, predstavljamo vam retrospektivu ključnih događaja u prethodnih 11 meseci.

Gaming

Oni su Two Desperados, ima ih preko 30 i napravili su igru koju igra 30 miliona igrača širom sveta

Kada razvijete igru za 30 miliona ljudi predstavljate veoma respektabilno ime u rastućoj 'gaming' industriji. U ovom slučaju govorimo o beogradskoj kompaniji Two Desperados, sa čijim smo osnivačem imali priliku da razgovaramo.

Internet marketing

Kako kreirati kampanje sada kada Google Ads za Srbiju omogućava biranje mikro lokacija

Google je od nedavno omogućio oglašivačima da preko Google Ads platforme ciljaju pojedinačne gradove i regione u Srbiji. U nastavku teksta pročitajte kako to i da uradite.

Kultura 2.0

Istražujemo: Da li bi IT kompanije trebalo da odgovaraju na negativne komentare o sebi?

Radite u kompaniji i deo vašeg posla je komuniciranje sa (potencijalnim) zaposlenima? Znamo da vaš zadatak nije nimalo lak, pogotovo kada treba da odreagujete na krizu koju je izazvao nečiji negativan komentar. U tekstu koji sledi, razgovaramo kako da se postavite prema takvim komentarima i šta sa njima da radite.

Gaming

Domaća gejming scena vredna 50 do 100 miliona evra – sledi rast broja zaposlenih i dalji razvoj sektora

Organizacija 'Serbian Game Association' upoznala je domaću javnost i IT zajednicu sa stanjem u srpskoj gejming industriji za proteklu godinu.

Tehnologija

10 zanimljivih gedžeta koji mogu biti vaši na Crni petak!

Crni petak, dan poznat po velikim popustima na razne proizvode polako nam se bliži. Ako želite da izbegnete stampedo ljudi u šoping centrima, mi smo za vas pripremili zanimljive gedžete koje možete kupiti preko domaćih web prodavnica.