Ostavio sam novčanik kod kuće i čitav dan plaćao samo mobilnim telefonom

Ostavio sam novčanik kod kuće i čitav dan plaćao samo mobilnim telefonom

Svako ko me malo bolje poznaje, zna da nisam veliki fan papirnog novca. Volim fleksibilnost i različite mogućnosti koje mi platne kartice i elektronsko bankarstvo pružaju. Ovih dana priča se da je u grad stigao novi šerif u vidu Banca Intesa Wave2Pay aplikacije koja omogućava beskontaktno plaćanje direktno sa Android pametnog telefona. Kako to sve izgleda u praksi i hoćemo li uskoro plaćati samo našim mobilnim telefonom? Uverio sam se iz prve ruke.

intesa_1_main

Tržište platnih kartica u Srbiji poslednjih godina beleži konstantan rast, pri čemu je u 2015. godini izdato 6,4% više kartica nego prethodne godine. Sve je više prodavnica, restorana i kafića, zanatskih radnji i velikih trgovinskih lanaca koji se oslanjaju na kartičarske usluge. Iako je keš i dalje dominantan način plaćanja u Srbiji, porast beskontaktnih plaćanja pokazuje nam da je u pitanju trend koji doprinosi još većem rastu upotrebe platnih kartica – ali i manjim redovima u radnjama ako je verovati nedavnim studijama.

Šta bi se onda desilo kada bismo iz čitave jednačine fizički izbacili kartice? Novčanik je jedna od onih stvari koje pored ključeva često zaboravljamo kod kuće. Naš telefon i ne baš. Za njega smo vezani, sa njim živimo. Kompanije poput Epla i Samsunga predstavile su još 2014. godine sopstvena rešenja za mobilna plaćanja koja vašu karticu vezuju uz pametni telefon ili pametni sat, obećavajući transformativno iskustvo koje bi u dogledno vreme moglo u potpunosti da zameni novčanik.

Domaći odgovor ‘m-payment’ sektoru

Slična tehnologija danas je dostupna i korisnicima usluga Banca Intesa u Srbiji koja je sredinom prošle godine predstavila Wave2Pay aplikaciju zasnovanu na HCE tehnologiji iliti Host Card Emulation. U prevodu, informacije o vašoj platnoj kartici sigurno su sačuvane na Android telefonu opremljenim ovom aplikacijom, a kako biste izvršili beskontaktno plaćanje – dovoljno je da prislonite vaš uređaj POS terminalu i plaćanje će biti izvršeno. Piece of cake, što bi rekli.

intesa_tekst_1
Stefan Đaković

Kada su nas krajem novembra kontaktirali iz Banca Intesa da testiramo njihovu Wave2Pay aplikaciju, znao sam da bilo kakva upotreba u kontrolisanim uslovima ne dolazi u obzir. Iako beskontaktna plaćanja nisu novina u Srbiji, čudni pogledi neizostavni su deo svakog plaćanja u obližnjem marketu kada novčanik u kojem se nalazi platna kartica opremljena RFID tehnologijom prislonim POS terminalu. Šta li će se desiti tek kada izvadim pametni telefon? Garant će pomisliti da sam poludeo.

Opremljen Wave2Pay aplikacijom koja radi na Android telefonima sa operativnim sistemom od verzije KitKat 4.4 pa nadalje (iOS nažalost neće biti dostupan zbog zatvorenosti same platforme), rešio sam da svoje potrošačke navike čitav jedan dan zadovoljim plaćanjem uz pomoć pametnog telefona. U realnim uslovima, sa realnim prodavcima. Kupujući realne (i uglavnom ukusne) proizvode.

09:00 – Kod komšije na prvu jutarnju

Dan kao i svaki drugi. Odlazim do obližnjeg kafića i pozdravljam komšiju dok naručujem veliki Caffè Americano. “Može i za ovde, danas mi se ne žuri”, odgovaram dok listam emailove. Već na prvo pominjanje da danas isključivo plaćam pametnim telefonom, komšija odgovara: “Bio nam je neki tip pre par dana, prislonio telefon i gotovo!”. Smeškam se, reko’ daj da probam kako ova aplikacija zaista radi.

Sam app ne morate ni da otvorite, dovoljno je samo da aktivirate ekran. Ukoliko ste podesili opciju da mPIN nije potreban za sva plaćanja, za niže iznose transakcija plaćanje će biti izvršeno – što je u slučaju POS terminala Banca Intesa 2.000 dinara. Za ostale transakcije, potrebno je uneti mPIN i ponovo prisloniti telefon na POS terminal. Žuti ekran u okviru aplikacije obaveštava me da je transakcija prošla. Komšiji novac u kasu, vi na posao – propisno ispunjeni kofeinom.

14:00 – Moglo bi se nešto pojesti

Kazaljke pokazuju 14 časova i stomaci već krče, uskoro će i da zasviraju. Dogovor pada da se danas jede domaća kuhinja jer teško da ćemo sa njom pogrešiti. Naručujemo i vino, očigledno smo gotovi sa sastancima. Dok diskutujem sa kolegama kako oni vide budućnost plaćanja, provlači se misao da kartice svakako neće nestati – već će novi medijumi za plaćanje samo nadograditi naše korisničko iskustvo, pružajući nam više mogućnosti za upravljanje našim novcem – u različitim situacijama i na različitim mestima.

intesa5
Stefan Đaković

Nakon obilne diskusije, vreme je da privedemo kraju našu popodnevnu ekskurziju. Konobaru tražim račun i isti plaćam putem svog pametnog telefona. Nisam siguran koliki će tačno iznos biti, pa zato ulazim u aplikaciju i unosim mPIN kako bi telefon bio spreman za plaćanje. Bitno je napomenuti i to da je svaki od tokena vremenski ograničen, tako da imate oko 2 minuta da izvršite plaćanje od onog trenutka kada pokrenete proces. Samo prislonite telefon na POS terminal, sačekajte poruku da je plaćanje izvršeno i gotovi ste. Za napojnicu sam ovoga puta ipak morao da se obratim kolegama.

18:00 – Svrati do supermarketa u povratku

Kraj je radnog vremena i dok sumiram utiske o Wave2Pay aplikaciji Banca Intesa, stiže mi poruka od devojke: „Skokni do supermarketa i uzmi nam nešto za večeru“. Odlazim do prodavnice, kupujem namirnice i plaćanje završavam u rekordnom roku, trčeći kući da izbegnem gužvu u saobraćaju.

Čitajući više o beskontaktnom plaćanju, istraživanja predviđaju da će broj contactless transakcija sa pametnih telefona dostići 300 miliona uređaja do 2017. godine, pri čemu je 2014. godine taj broj iznosio gotovo tri puta manje. Prostora za rast svakako ima, no postavlja se pitanje – u kom smeru idemo odavde? Hoćemo li i mi za koju godinu plaćanja obavljati isključivo putem pametnog telefona?

intesa_tekst_3
Stefan Đaković

Ukoliko mene pitate, ostaje nam na vidimo. Mobilno plaćanje vruća je tema o kojoj se i dalje diskutuje na mnogo razvijenijim tržištima od našeg, ali moram priznati da je super videti da banke u Srbiji drže korak sa globalnim inovacijama. Mobilna plaćanja na kraju 2016. godine predstavljaju odličnu nadogradnju koja korisničko iskustvo čini znatno lakšim i zanimljivijim. Bilo da ste zaboravili novčanik na klaviru ili ste samo svratili do komšije po kafu – lepo je znati da vaš tehnološki ljubimac od kojeg se ne odvajate, sada poseduje i mogućnost plaćanja.

Zahvaljujem se Banca Intesa na prilici da testiram Wave2Pay aplikaciju. Ukoliko ste i vi korisnik usluga ove banke, svoj digitalni novčanik možete aktivirati u vašoj najbližoj ekspozituri uz važeće Visa Inspire i Visa Electron kartice. Jednom aktivirana, usluga se može koristiti i do nedelju dana u offline režimu rada, budući da aplikacija generiše 10 tokena koje možete iskoristiti za transakcije po vašoj želji.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Novost

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!