SAD konačno ‘prepuštaju’ kontrolu na Internetom

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

SAD konačno ‘prepuštaju’ kontrolu na Internetom – i to je dobra stvar

Da li znate ko danas upravlja Internetom, čiji je on? Ukoliko ste pomislili ‘ma sigurno Amerikanci’, rećiću vam da niste daleko od istine! Vlada Sjedinjenih Američkih Država još od devedesetih godina igra ključnu ulogu kada je kontrola Interneta u pitanju, a regulatorno telo koje upravlja Internet adresama - ICANN, predstavilo je plan kojim SAD faktički prepuštaju kontrolu nad svetskom kompjuterskom mrežom i tako postaju nezavisno telo u ovoj priči.

icann

O tome ko upravlja Internetom možemo do sutra, a koliko je zapravo važna tema govori nam i činjenica da je ovogodišnji DIDS kojeg organizuje Registar nacionalnog Internet domena Srbije gotovo u potpunosti bio posvećen ovoj temi.

Vidite, Sjedinjene Američke Države igraju važnu ulogu još od nastanka Interneta – prvi počeci svetske kompjuterske mreže desili su se upravo na UCLA univerzitetu u Kaliforniji, budući da je Vlada SAD naručila eksperimentisanje te izradu prve takve mreže. Nakon što je čitava stvar zaživela, te nakon što je uviđen potencijal kojeg današnji Internet pruža, postignut je dogovor da se kreira nezavisno telo koje će regulisati Internet – ali su SAD zadržale ključnu ulogu u čitavom procesu.

Novi plan zadatak ICANN-a

Sredinom 90-ih godina ovlašćenja su još više porasla zahvaljujući Klintonovoj administraciji, a tek prethodne godine Vlada SAD konačno je pristala na odricanje svoje regulatorne uloge, ali pod jednim uslovom – da ICANN koji je inače zadužen za Internet adrese (domene), smisli plan kojim će ovaj prelazak osigurati zaista nesmetan rad svetske kompjuterske mreže, ali i njenu nezavisnost.

icann2
Predloženi plan stavlja ICANN i CSC na sami vrh kontrole Interneta – što i nije tako loša stvar.

Pomenuti plan konačno je tu, a ICANN je pozvao sve zainteresovane korisnike Interneta da ostave komentar na dokument koji broji nekih 100 stranica, a koji u celosti opisuje tranzicioni postupak. Ukratko – kontrola nad Internetom biće stavljena u ruke ICANN-a i još jednog nezavisnog regulatornog tela čiji će zadatak biti da nadgleda sve strane, a koje će biti sačinjeno od naučnika, ljudi iz industrije i vladinih agencija poput NASE – nikako od državnih tela koja bi mogla uticati na dalji razvoj i rad Interneta.

Zadatak novog regulatora pod imenom Customer Standing Committee (skraćeno CSC), biće da nadgleda rad posebne agencije unutar ICANN-a koja će faktički upravljati Internetom (tehničkim karakteristikama), a ukoliko zajednica (mi, korisnici) dođe do zaključka da ova ustanova ne radi dobar posao, CSC će reagovati kod ICANN-a koji bi u teoriji zajedničkim snagama trebali da dođu do rešenja.

Bez državnih interesa, bez problema

Reuters piše da je novi način kontrole Interneta sličan procesu koji se trenutno odvija, te da je Vlada Sjedinjenih Američkih Država zadovoljna inicijalnim predlogom budući da se stvari neće previše menjati – što je naravno u njihovom najboljem interesu.

Tokom procesa ICANN je odbacio predloge Kine i Rusije da se kontrola nad Internetom poveri Ujedinjenim Nacijama, ali novi plan tek treba da prođe Kongres Sjedinjenih Američkih Država, te mnogobroje demokrate i republikance koji zagovaraju kontrolu Interneta od strane SAD, a koji “ključeve” neće prepustiti tako lako.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Sponzorisano

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.