SAD konačno ‘prepuštaju’ kontrolu na Internetom

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

SAD konačno ‘prepuštaju’ kontrolu na Internetom – i to je dobra stvar

Da li znate ko danas upravlja Internetom, čiji je on? Ukoliko ste pomislili ‘ma sigurno Amerikanci’, rećiću vam da niste daleko od istine! Vlada Sjedinjenih Američkih Država još od devedesetih godina igra ključnu ulogu kada je kontrola Interneta u pitanju, a regulatorno telo koje upravlja Internet adresama - ICANN, predstavilo je plan kojim SAD faktički prepuštaju kontrolu nad svetskom kompjuterskom mrežom i tako postaju nezavisno telo u ovoj priči.

icann

O tome ko upravlja Internetom možemo do sutra, a koliko je zapravo važna tema govori nam i činjenica da je ovogodišnji DIDS kojeg organizuje Registar nacionalnog Internet domena Srbije gotovo u potpunosti bio posvećen ovoj temi.

Vidite, Sjedinjene Američke Države igraju važnu ulogu još od nastanka Interneta – prvi počeci svetske kompjuterske mreže desili su se upravo na UCLA univerzitetu u Kaliforniji, budući da je Vlada SAD naručila eksperimentisanje te izradu prve takve mreže. Nakon što je čitava stvar zaživela, te nakon što je uviđen potencijal kojeg današnji Internet pruža, postignut je dogovor da se kreira nezavisno telo koje će regulisati Internet – ali su SAD zadržale ključnu ulogu u čitavom procesu.

Novi plan zadatak ICANN-a

Sredinom 90-ih godina ovlašćenja su još više porasla zahvaljujući Klintonovoj administraciji, a tek prethodne godine Vlada SAD konačno je pristala na odricanje svoje regulatorne uloge, ali pod jednim uslovom – da ICANN koji je inače zadužen za Internet adrese (domene), smisli plan kojim će ovaj prelazak osigurati zaista nesmetan rad svetske kompjuterske mreže, ali i njenu nezavisnost.

icann2
Predloženi plan stavlja ICANN i CSC na sami vrh kontrole Interneta – što i nije tako loša stvar.

Pomenuti plan konačno je tu, a ICANN je pozvao sve zainteresovane korisnike Interneta da ostave komentar na dokument koji broji nekih 100 stranica, a koji u celosti opisuje tranzicioni postupak. Ukratko – kontrola nad Internetom biće stavljena u ruke ICANN-a i još jednog nezavisnog regulatornog tela čiji će zadatak biti da nadgleda sve strane, a koje će biti sačinjeno od naučnika, ljudi iz industrije i vladinih agencija poput NASE – nikako od državnih tela koja bi mogla uticati na dalji razvoj i rad Interneta.

Zadatak novog regulatora pod imenom Customer Standing Committee (skraćeno CSC), biće da nadgleda rad posebne agencije unutar ICANN-a koja će faktički upravljati Internetom (tehničkim karakteristikama), a ukoliko zajednica (mi, korisnici) dođe do zaključka da ova ustanova ne radi dobar posao, CSC će reagovati kod ICANN-a koji bi u teoriji zajedničkim snagama trebali da dođu do rešenja.

Bez državnih interesa, bez problema

Reuters piše da je novi način kontrole Interneta sličan procesu koji se trenutno odvija, te da je Vlada Sjedinjenih Američkih Država zadovoljna inicijalnim predlogom budući da se stvari neće previše menjati – što je naravno u njihovom najboljem interesu.

Tokom procesa ICANN je odbacio predloge Kine i Rusije da se kontrola nad Internetom poveri Ujedinjenim Nacijama, ali novi plan tek treba da prođe Kongres Sjedinjenih Američkih Država, te mnogobroje demokrate i republikance koji zagovaraju kontrolu Interneta od strane SAD, a koji “ključeve” neće prepustiti tako lako.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

Prve AA video igre i najava Epic Games kampusa: Šta je sve obeležilo srpsku gaming industriju u 2022.

Kao jedna od stabilnijih grana IT ekosistema u Srbiji, gaming je nastavio da beleži svoj rast i razvoj. Predikcije vezane za lokalni 'game dev' su dobre i za 2023. godinu, a mi vam donosimo pregled najznačajnijih momenata iz ove oblasti koji su obeležili prošlu godinu.

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Propustili ste

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.

Tehnologija

Google uskladio poslovanje sa pravilima Evropske unije — šta to znači za korisnike?

Prilagođavanjem pravilima Evropske unije, kompanija Google uvodi telo za zaštitu potrošača, transparentniju prodaju i plaćanje različitim valutama.

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Novost

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Startapi i poslovanje

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.