Šesta DIDS 2015. konferencija održana u Beogradu

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Ko danas caruje Internetom i zašto u ovoj ‘igri prestola’ pobeđuje narod?

"Čiji je Internet i ko njime upravlja?", bila je tema šeste po redu konferencije DIDS koja je juče održana u beogradskom hotelu Metropol. Tradicionalno, u tri bloka posvećena panel diskusijama, više od 300 posetilaca moglo je da čuje zašto Vlada SAD uskoro prepušta kontrolu nad Internetom samim korisnicima, zbog čega svaki lokalni e-shop treba da poseduje lokalnu domenu, te koji su to mladi, ali popularni sajtovi koji od nedavno koriste .RS domen.

tipovi

Ovogodišnje izdanje konferencije “Dan Internet domena Srbije” otvorio je predsednik UO RNIDS-a, Dušan Stojičević, koji je pozdravio više od 300 prisutnih učesnika. Najavivši panel “Gospodari Interneta”, Stojičević je pozdravio keynote predavača Žan-Žak Saela. Kao potpredsednik međunarodne organizacije ICANN za Evropu, koja je u ovom trenutku zadužena za regulaciju Interneta, Sael je održao kratko predavanje uvevši prisutne u istorijat ove mreže, te načine na koji se ona do sada regulisala.

Prvi panel govorio je o problemima sa kojima se regulatorna tela danas susreću kada je Internet u pitanju, a panelisti Žan-Žak Sael, Leonid Todorov, i Martin Bojl odgonetnuli su ko će ovu mrežu kontrolisati u najskorijoj budućnosti, nakon što ICANN napusti revizorku rolu.

Sam ICANN, osnovan je za vreme administracije predsednika Klintona i to kao telo koje će privremeno preuzeti kontrolu na Internetom. “Kratkotrajan proces” otegao se na skoro dvadeset godina, pri čemu je tek prethodne godine objavljeno da će se ICANN povući sa revizorske uloge, i Internet u potpunosti prepustiti multistake holderima – odnosno samim korisnicima.

PayPal neće dovesti do rasta e-trgovine

Drugi tematski blok, pod nazivom “Pozovi E radi trgovine”, vodio je Miloš Petrović, preduzetnik i bloger koji je sa panelistima Borisom Ilićem (Grand Motors), Draganom Varagićem (Internet strateg), Milošem Milićem (Farmia), Draganom Timotijevićem (Eparhija) i Goranom Živkovićem (eLakolije), govorio na temu e-trgovine u Srbiji.

Iako je poslednjih godina ostvaren solidan rast kada je kupovina putem Interneta u pitanju, veliki broj kupaca danas se odlučuje na plaćanje pouzećem ili kupovinu putem uplate na žiro račun, čineći segment e-trgovine više trgovinom nego “e”. Ipak, situacija se menja, ali toga jedino nisu svesne banke, od kojih značajan broj nema u ponudi različita rešenja spremna za web –  koja bi korisnicima ali i poslodavcima, omogućila laku i bezbednu Internet kupovinu.

panel_2
Panelisti su zaključili da dolazak servisa PayPal ipak neće dovesti do veće porasti kada je e-commerce u pitanju

Treći, i poslednji panel pod nazivom “Domen koji obećava”, zamišljen je kao prostor na kome će se predstaviti zanimljivi sajtovi i projekti koji se danas nalaze na .RS domeni. Ovaj deo vodio je vlasnik i osnivač agencije TAG Media, Radomir Lale Marković, koji je u kratkim sesijama sa učesnicima panala odgonetnuo na pitanje zašto baš .RS domeni koje su to prednosti koje lokalni domen pruža u odnosu na gTLD domene od kojih je svakako najpoznatiji .COM.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.

Društvene mreže

TikTok će pokoriti najveće igrače u industriji zabave

U okviru 15. izdanja Weekend Media Festivala, održan je panel 'TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees'.

Intervju

Nakon 3 godine pauze, DaFED okupljanja ponovo u Novom Sadu!

Novosadska zajednica ima razloga za slavlje - DaFED ekipa ponovo je na okupu. Oslobodite kalendare jer prvi meetup je već zakazan, a mi otkrivamo planove za konferenciju i druge edukacije koje DaFED već uveliko planira.

Novost

LotusFlare otvorio novu kancelariju u Beogradu sa ciljem da proširi programerski tim

Softverska kompanija LotusFlare sa sedištem u Silicijumskoj dolini otvorila je novu kancelariju u Beogradu, dok nastavlja da širi svoj tim u Srbiji i drugim lokacijama širom sveta.

Office Talks Podcast

Marketing za web 3.0 zajednicu

U 111. epizodi Office Talks podkasta ugostili smo Nikolu Jankovića i Nikolu Milinkovića iz kompanije Decenter. Sa njima smo razgovarali o kreiranju efikasnog marketinga u web 3.0 industriji, uz osvrt na važnost izgradnje jake web 3.0 zajednice.

Izveštaj

Kripto vodič: Kako da skalirate Ethereum uz ‘Zero knowledge’ metodologiju?

Na ovogodišnjoj Infobip Shift konferenciji, u okviru predavanja 'Scaling Ethereum with Zero-Knowledge magic' na Web3 stejdžu predstavljena su rešenja koja mogu da pojednostave i ubrzaju skaliranje na Ethereumu.