Šesta DIDS 2015. konferencija održana u Beogradu

Ko danas caruje Internetom i zašto u ovoj ‘igri prestola’ pobeđuje narod?

"Čiji je Internet i ko njime upravlja?", bila je tema šeste po redu konferencije DIDS koja je juče održana u beogradskom hotelu Metropol. Tradicionalno, u tri bloka posvećena panel diskusijama, više od 300 posetilaca moglo je da čuje zašto Vlada SAD uskoro prepušta kontrolu nad Internetom samim korisnicima, zbog čega svaki lokalni e-shop treba da poseduje lokalnu domenu, te koji su to mladi, ali popularni sajtovi koji od nedavno koriste .RS domen.

tipovi

Ovogodišnje izdanje konferencije “Dan Internet domena Srbije” otvorio je predsednik UO RNIDS-a, Dušan Stojičević, koji je pozdravio više od 300 prisutnih učesnika. Najavivši panel “Gospodari Interneta”, Stojičević je pozdravio keynote predavača Žan-Žak Saela. Kao potpredsednik međunarodne organizacije ICANN za Evropu, koja je u ovom trenutku zadužena za regulaciju Interneta, Sael je održao kratko predavanje uvevši prisutne u istorijat ove mreže, te načine na koji se ona do sada regulisala.

Prvi panel govorio je o problemima sa kojima se regulatorna tela danas susreću kada je Internet u pitanju, a panelisti Žan-Žak Sael, Leonid Todorov, i Martin Bojl odgonetnuli su ko će ovu mrežu kontrolisati u najskorijoj budućnosti, nakon što ICANN napusti revizorku rolu.

Sam ICANN, osnovan je za vreme administracije predsednika Klintona i to kao telo koje će privremeno preuzeti kontrolu na Internetom. “Kratkotrajan proces” otegao se na skoro dvadeset godina, pri čemu je tek prethodne godine objavljeno da će se ICANN povući sa revizorske uloge, i Internet u potpunosti prepustiti multistake holderima – odnosno samim korisnicima.

PayPal neće dovesti do rasta e-trgovine

Drugi tematski blok, pod nazivom “Pozovi E radi trgovine”, vodio je Miloš Petrović, preduzetnik i bloger koji je sa panelistima Borisom Ilićem (Grand Motors), Draganom Varagićem (Internet strateg), Milošem Milićem (Farmia), Draganom Timotijevićem (Eparhija) i Goranom Živkovićem (eLakolije), govorio na temu e-trgovine u Srbiji.

Iako je poslednjih godina ostvaren solidan rast kada je kupovina putem Interneta u pitanju, veliki broj kupaca danas se odlučuje na plaćanje pouzećem ili kupovinu putem uplate na žiro račun, čineći segment e-trgovine više trgovinom nego “e”. Ipak, situacija se menja, ali toga jedino nisu svesne banke, od kojih značajan broj nema u ponudi različita rešenja spremna za web –  koja bi korisnicima ali i poslodavcima, omogućila laku i bezbednu Internet kupovinu.

panel_2
Panelisti su zaključili da dolazak servisa PayPal ipak neće dovesti do veće porasti kada je e-commerce u pitanju

Treći, i poslednji panel pod nazivom “Domen koji obećava”, zamišljen je kao prostor na kome će se predstaviti zanimljivi sajtovi i projekti koji se danas nalaze na .RS domeni. Ovaj deo vodio je vlasnik i osnivač agencije TAG Media, Radomir Lale Marković, koji je u kratkim sesijama sa učesnicima panala odgonetnuo na pitanje zašto baš .RS domeni koje su to prednosti koje lokalni domen pruža u odnosu na gTLD domene od kojih je svakako najpoznatiji .COM.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

3Lateral predao urbanistički projekat za novosadski kampus – useljenje 2024. godine

Epic Games i 3Lateral zvanično su objavili više detalja o narednim koracima vezanim za planiranje i izgradnju svog budućeg kampusa u Novom Sadu.

Startapi i poslovanje

Da li Srbija inovira i zašto je važna naša pozicija na listi Globalnog indeksa inovativnosti?

Na poziciji Globalnog indeksa inovativnosti Srbija je pala sa 53. na 54. poziciju. Analiziramo gde smo bili lošiji, a gde bolji na skali inovacija.

E-commerce

eCommerce bezbednost: 5 saveta za bezbedniju internet trgovinu

Svakog oktobra održava se Evropski mesec sajber bezbednosti. Sa porastom internet trgovine u svetu, ali i u Srbiji, zapitali smo se kako povećati bezbednost domaćih internet prodavnica i šta to mali i veliki trgovci mogu da urade kako bi zaštitili svoje kupce. Korisne savete potražite u nastavku ovog vodiča.

Propustili ste

Mobilno

Koji su to najbolji telefoni na tržištu u cenovnom rangu od €250 do preko €750

Tržište mobilnih telefona nikada pre nije bilo ovako raznoliko. Korisnici danas na raspolaganju imaju ogroman broj modela različitih klasa i cenovnih kategorija, da se slobodno može reći kako je mogućnost izbora pametnih telefona najveća - od kada oni postoje.

Startapi i poslovanje

Freshdesk je SaaS alat za CX koji koristi 50.000 kompanija širom sveta – a od skoro je dostupan i na Balkanu

Kompanija Freshworks od prošle godine posluje i na regionalnom tržištu, a sa direktorom za Balkan razgovaramo o njihovim proizvodima - pogotovu o alatu Freshdesk.

Office Talks Podcast

Šta su to superklasteri i kako nastaju? (gost Kosta Andrić)

Može li se u naredne četiri godine izgraditi prvi srpski superklaster i kako pomoću ovog modela unaprediti tehnološke kapacitete domaće privrede? Otkrivamo u prvoj epizodi Office Talks specijala.

Startapi i poslovanje

Rekordan broj investicija i akvizicija obeležili su domaći ekosistem u 2021. godini

Analiziramo koji su to događaji obeležili startap zajednicu u proteklih 365 dana.

Startapi i poslovanje

Opseg plate prva je stvar koju programeri traže u oglasu za posao

Da, oglasi za posao u IT industriji imaju mane - čak i ako ih i HR-ovi i kompanijski menadžeri pišu i proveravaju po nekoliko puta. Najčešće ne sadrže dovoljno informacija o poziciji, opseg plate uglavnom izostaje, ali su zato marketinški detalji u prvom planu.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Stručna podrška i do 15.000 CHF za lokalni razvoj i globalni rast inovativnih ideja

Naučno-tehnološki park Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak, novi poziv za Raising Starts, prvi pre-seed program koji startapima u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.