Šesta DIDS 2015. konferencija održana u Beogradu

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Ko danas caruje Internetom i zašto u ovoj ‘igri prestola’ pobeđuje narod?

"Čiji je Internet i ko njime upravlja?", bila je tema šeste po redu konferencije DIDS koja je juče održana u beogradskom hotelu Metropol. Tradicionalno, u tri bloka posvećena panel diskusijama, više od 300 posetilaca moglo je da čuje zašto Vlada SAD uskoro prepušta kontrolu nad Internetom samim korisnicima, zbog čega svaki lokalni e-shop treba da poseduje lokalnu domenu, te koji su to mladi, ali popularni sajtovi koji od nedavno koriste .RS domen.

tipovi

Ovogodišnje izdanje konferencije “Dan Internet domena Srbije” otvorio je predsednik UO RNIDS-a, Dušan Stojičević, koji je pozdravio više od 300 prisutnih učesnika. Najavivši panel “Gospodari Interneta”, Stojičević je pozdravio keynote predavača Žan-Žak Saela. Kao potpredsednik međunarodne organizacije ICANN za Evropu, koja je u ovom trenutku zadužena za regulaciju Interneta, Sael je održao kratko predavanje uvevši prisutne u istorijat ove mreže, te načine na koji se ona do sada regulisala.

Prvi panel govorio je o problemima sa kojima se regulatorna tela danas susreću kada je Internet u pitanju, a panelisti Žan-Žak Sael, Leonid Todorov, i Martin Bojl odgonetnuli su ko će ovu mrežu kontrolisati u najskorijoj budućnosti, nakon što ICANN napusti revizorku rolu.

Sam ICANN, osnovan je za vreme administracije predsednika Klintona i to kao telo koje će privremeno preuzeti kontrolu na Internetom. “Kratkotrajan proces” otegao se na skoro dvadeset godina, pri čemu je tek prethodne godine objavljeno da će se ICANN povući sa revizorske uloge, i Internet u potpunosti prepustiti multistake holderima – odnosno samim korisnicima.

PayPal neće dovesti do rasta e-trgovine

Drugi tematski blok, pod nazivom “Pozovi E radi trgovine”, vodio je Miloš Petrović, preduzetnik i bloger koji je sa panelistima Borisom Ilićem (Grand Motors), Draganom Varagićem (Internet strateg), Milošem Milićem (Farmia), Draganom Timotijevićem (Eparhija) i Goranom Živkovićem (eLakolije), govorio na temu e-trgovine u Srbiji.

Iako je poslednjih godina ostvaren solidan rast kada je kupovina putem Interneta u pitanju, veliki broj kupaca danas se odlučuje na plaćanje pouzećem ili kupovinu putem uplate na žiro račun, čineći segment e-trgovine više trgovinom nego “e”. Ipak, situacija se menja, ali toga jedino nisu svesne banke, od kojih značajan broj nema u ponudi različita rešenja spremna za web –  koja bi korisnicima ali i poslodavcima, omogućila laku i bezbednu Internet kupovinu.

panel_2
Panelisti su zaključili da dolazak servisa PayPal ipak neće dovesti do veće porasti kada je e-commerce u pitanju

Treći, i poslednji panel pod nazivom “Domen koji obećava”, zamišljen je kao prostor na kome će se predstaviti zanimljivi sajtovi i projekti koji se danas nalaze na .RS domeni. Ovaj deo vodio je vlasnik i osnivač agencije TAG Media, Radomir Lale Marković, koji je u kratkim sesijama sa učesnicima panala odgonetnuo na pitanje zašto baš .RS domeni koje su to prednosti koje lokalni domen pruža u odnosu na gTLD domene od kojih je svakako najpoznatiji .COM.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Startapi i poslovanje

Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Indijska kompanija Sona Comstar potvrdila je kupovinu 54% udela u kapitalu za €40,5 miliona srpske kompanije Novelic, osnovane 2012. godine. Ova domaća kompanija razvija radarske senzore bazirane na milimetarskim talasima za auto, IoT i robotsku industriju.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Povratak DaFED-a (Danilo Novaković i Stanislava Stojanović Novoselac)

U 128. epizodi Office Talks podkasta imali smo priliku da ugostimo Danila Novakovića i Stanislavu Stojanović Novoselac, osnivače i idejne tvorce DaFED meetupa namenjenih kreativcima i ljudima iz IT industrije.

Upoznajte poslodavce

Zašto je EY akvizirao Zilker – IT kompaniju sa velikom kancelarijom u Beogradu?

U trci zvanoj digitalna transformacija ne učestvuju više samo IT kompanije i agencije. Njima su se priključile i konsultantske kuće, pri čemu je jedna od najpoznatijih još 2020. godine akvizirala IT kompaniju sa značajnim razvojnim odeljenjem u srpskoj prestonici.

Startapi i poslovanje

Katapult akcelerator: Do €300.000 za najbolje domaće startape

Katapult akcelerator nudi obuku i intenzivno mentorstvo u tromesečnom trajanju od 8-16 sati nedeljno, kao i šansu za nepovratno sufinansiranje do 300.000 evra. U program je uključeno oko 40 domaćih i stranih mentora, a o tome koje sve uslove startapi treba da ispune kako bi postali deo programa, razgovarali smo sa Majom Anđelković, inicijatorkom projekta.

Startapi i poslovanje

NTP Beograd otvorio prijave za lokalno AIM Startup 2023 takmičenje – pobedniku sledi put u UAE

Startapi iz Srbije i ove godine imaju priliku da se predstave globalnoj publici i investitorima na međunarodnom investicionom skupu i startap takmičenju AIM 2023 u UAE, od 8. do 10. maja u Abu Dabiju. 

Internet marketing

Da li će digitalni marketing preživeti novu eru privatnosti?

Zbog potrebe da se istaknu u moru konkurencije, brendovi će morati ozbiljno da se posvete kreiranju kvalitetnog, relevantnog i kreativnog sadržaja.

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.