GoPro se okreće softveru, jer virtuelnoj realnosti to treba

GoPro se okreće softveru, jer virtuelnoj realnosti upravo to treba

Trka za virtuelnu realnost tek se zagreva, a nemali broj tehnoloških kompanija pokušava da nametne upravo svoja rešenja kao ona koja će voditi industriju napred i osvojiti srca korisnika. Poslednji u nizu jeste GoPro je predstavio novi sistem za snimanje VR-a u 8K rezoluciji, ali i online servis koji nastoji da 'zgrabi' segment ekstremnih sportova i aktivnosti koje se i vezuju uz ovaj američki brend.

gopro

Tokom vikenda GoPro je u Las Vegasu predstavio novi 360 rig za snimanje VR sadržaja pod nazivom Omni VR koji se sastoji od šest sinhronizovanih GoPro kamera, a koji omogućava snimanje 360 sadržaja u 8K rezoluciji. Cena ovog rig-a iznosi $4.999 dolara, što i dalje iznosi daleko više od sličnih third-party proizvoda koji nude slične mogućnosti.

Ipak, ono što je svakako najzanimljivije jeste činjenica da je GoPro lansirao i svojevrsnu online platformu za VR sadržaj i tako još dublje zašao u softverske vode – potez koji se već duže vreme očekuje od ove kompanije budući da mnogi analitičari smatraju kako je ovo ujedno i jedini način da se GoPro izbori sa padom cene deonica na berzi, i tako blago pivotuje.

Ko tebe finansijskim projekcijama, ti njega softverom

Platforma je namenjena postavljanju VR sadržaja, baš kao što to nude Facebook i YouTube. Ipak, za pregled sadržaja potreban je Flash (sećate ga se?) te ova činjenica može u startu odvratiti pojedine korisnike. No, u pitanju je veliki korak za GoPro koji je VR platformu ponudio i kao iOS aplikaciju, približavajući sadržaj mobilnim korisnicima i onom segmentu tržišta koji upražnjava ekstremne sportove i vodi aktivan život.

Hint: Pregled VR sadržaja moguć je iz Chrome browser-a.

Može li ova američka kompanija koja je sredinom 2014. postala javna kompanija i izašla na berzu uspeti da se izbori sa sve jačom konkurencijom sa Istoka i potrebom da pored vrhunskog hardvera ponudi i istotako kvalitetan softver, videćemo brže nego što mislimo – budući da VR u sve većoj meri osvaja našu svakodnevnicu. Iako Facebook i YouTube dominiraju ovaj VR segmentom u trenutku, nije isključeno da bi GoPro kombinacijom kvalitetnog hardvera i optimizovanog softvera mogao da postigne daleko bolje rezultate.

A neko treba da popuni i treće mesto na podijumu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako paušalci mogu pristupiti svom eSandučetu i poreskom rešenju za 2020. godinu?

Januar 2020. za preduzetnike paušalce doneo je još jednu novost – rešenje o porezu direktno u njihovo eSanduče. Međutim, sudeći po reakcijama preduzetnika, taj proces nije jednostavan kao što izgleda. O tome šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju o prispelim obavezama analiziramo u nastavku teksta.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

Kultura 2.0

Da li je moguće sprečiti izgaranje na poslu – pitali smo HR-a, psihologa i direktora

Uhvatite li sebe da se osećate umorno, iscrpljeno, nemotivisano, ne spavate dovoljno, opada vam imunitet i sve to samo kada pomislite na posao koji vas čeka? U tekstu koji sledi pokušavamo da odgovorimo na pitanje kako da u 2020. godini ne dozvolite da do toga dođe.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Beogradski Workpuls analizira efikasnost zaposlenih za preko 1.000 klijenata širom sveta

U trenutku kada se u mnogim kompanijama javlja dodatna potreba za optimizacijom radnih procesa i povećanjem efikasnosti, nameće se i potreba za savremenim alatima koji im u tome mogu pomoći. Jedan od njih je i Workpuls.

Startapi i poslovanje

Oh Monday poslaće vam svakog ponedeljka spisak ‘remote’ poslova u inostranim kompanijama

Usvajanje novih zakonskih odluka o paušalnom oporezivanju podiglo je ogromnu prašinu u IT zajednici. I dok jedni polako počinju da se prilagođavaju, drugi razmišljaju da li postoji način da ostanu u Srbiji a da rade za inostranu kompaniju - u čemu im može pomoći domaći projekat Oh Monday - nedeljni pregled poslova 'na daljinu' direktno u inbox.

Mobilno

Bus Plus aplikacija konačno dostupna i za iOS uređaje

Posle dugo čekanja i najavljivanja, za korisnike mobilnih uređaja kompanije Apple konačno je dostupna Bus Plus aplikacija - koja će im omogućiti bolje i jednostavnije praćenje gradskog prevoza u Beogradu.

E-commerce

U borbi za domaće trgovce srpski Shopen izaziva WooCommerce i Shopify

Niste programer, ne umete da dizajnirate, a želite da kreirate web prodavnicu? Platforma Shopen.com bi vam mogla pomoći.

Tehnologija

Može li jedan digitalac spakovati sve svoje obaveze i hobije u novi T-Cross?

Mladi vozači od svog automobila očekuju da je praktičan, da oslikava njihovu ličnost, ali i da je opremljen najnovijom tehnologijom. Kako se u tu formulu uklapa najmanji 'crossover' iz Volkswagen porodice?

Internet marketing

Kako da kreirate kvalitetan sadržaj za svoj brend? Otkrijte na Netokracijinoj Content Marketing radionici!

Započinjemo novu sezonu stručnih radionica! Prva u nizu biće posvećena content marketingu i održaće se 18. marta u Beogradu, a namenjena je svim profesionalcima koji shvataju značaj i doseg oglašavanja kroz sadržaj, te koji žele da unaprede svoje shvatanje toga šta je dobar 'content' koji prodaje.