GoPro se okreće softveru, jer virtuelnoj realnosti to treba

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

GoPro se okreće softveru, jer virtuelnoj realnosti upravo to treba

Trka za virtuelnu realnost tek se zagreva, a nemali broj tehnoloških kompanija pokušava da nametne upravo svoja rešenja kao ona koja će voditi industriju napred i osvojiti srca korisnika. Poslednji u nizu jeste GoPro je predstavio novi sistem za snimanje VR-a u 8K rezoluciji, ali i online servis koji nastoji da 'zgrabi' segment ekstremnih sportova i aktivnosti koje se i vezuju uz ovaj američki brend.

gopro

Tokom vikenda GoPro je u Las Vegasu predstavio novi 360 rig za snimanje VR sadržaja pod nazivom Omni VR koji se sastoji od šest sinhronizovanih GoPro kamera, a koji omogućava snimanje 360 sadržaja u 8K rezoluciji. Cena ovog rig-a iznosi $4.999 dolara, što i dalje iznosi daleko više od sličnih third-party proizvoda koji nude slične mogućnosti.

Ipak, ono što je svakako najzanimljivije jeste činjenica da je GoPro lansirao i svojevrsnu online platformu za VR sadržaj i tako još dublje zašao u softverske vode – potez koji se već duže vreme očekuje od ove kompanije budući da mnogi analitičari smatraju kako je ovo ujedno i jedini način da se GoPro izbori sa padom cene deonica na berzi, i tako blago pivotuje.

Ko tebe finansijskim projekcijama, ti njega softverom

Platforma je namenjena postavljanju VR sadržaja, baš kao što to nude Facebook i YouTube. Ipak, za pregled sadržaja potreban je Flash (sećate ga se?) te ova činjenica može u startu odvratiti pojedine korisnike. No, u pitanju je veliki korak za GoPro koji je VR platformu ponudio i kao iOS aplikaciju, približavajući sadržaj mobilnim korisnicima i onom segmentu tržišta koji upražnjava ekstremne sportove i vodi aktivan život.

Hint: Pregled VR sadržaja moguć je iz Chrome browser-a.

Može li ova američka kompanija koja je sredinom 2014. postala javna kompanija i izašla na berzu uspeti da se izbori sa sve jačom konkurencijom sa Istoka i potrebom da pored vrhunskog hardvera ponudi i istotako kvalitetan softver, videćemo brže nego što mislimo – budući da VR u sve većoj meri osvaja našu svakodnevnicu. Iako Facebook i YouTube dominiraju ovaj VR segmentom u trenutku, nije isključeno da bi GoPro kombinacijom kvalitetnog hardvera i optimizovanog softvera mogao da postigne daleko bolje rezultate.

A neko treba da popuni i treće mesto na podijumu.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

Prve AA video igre i najava Epic Games kampusa: Šta je sve obeležilo srpsku gaming industriju u 2022.

Kao jedna od stabilnijih grana IT ekosistema u Srbiji, gaming je nastavio da beleži svoj rast i razvoj. Predikcije vezane za lokalni 'game dev' su dobre i za 2023. godinu, a mi vam donosimo pregled najznačajnijih momenata iz ove oblasti koji su obeležili prošlu godinu.

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Propustili ste

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.

Novost

Google uskladio poslovanje sa pravilima Evropske unije — šta to znači za korisnike?

Prilagođavanjem pravilima Evropske unije, kompanija Google uvodi telo za zaštitu potrošača, transparentniju prodaju i plaćanje različitim valutama.

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Novost

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Startapi i poslovanje

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.