GoPro se okreće softveru, jer virtuelnoj realnosti to treba

GoPro se okreće softveru, jer virtuelnoj realnosti upravo to treba

Trka za virtuelnu realnost tek se zagreva, a nemali broj tehnoloških kompanija pokušava da nametne upravo svoja rešenja kao ona koja će voditi industriju napred i osvojiti srca korisnika. Poslednji u nizu jeste GoPro je predstavio novi sistem za snimanje VR-a u 8K rezoluciji, ali i online servis koji nastoji da 'zgrabi' segment ekstremnih sportova i aktivnosti koje se i vezuju uz ovaj američki brend.

gopro

Tokom vikenda GoPro je u Las Vegasu predstavio novi 360 rig za snimanje VR sadržaja pod nazivom Omni VR koji se sastoji od šest sinhronizovanih GoPro kamera, a koji omogućava snimanje 360 sadržaja u 8K rezoluciji. Cena ovog rig-a iznosi $4.999 dolara, što i dalje iznosi daleko više od sličnih third-party proizvoda koji nude slične mogućnosti.

Ipak, ono što je svakako najzanimljivije jeste činjenica da je GoPro lansirao i svojevrsnu online platformu za VR sadržaj i tako još dublje zašao u softverske vode – potez koji se već duže vreme očekuje od ove kompanije budući da mnogi analitičari smatraju kako je ovo ujedno i jedini način da se GoPro izbori sa padom cene deonica na berzi, i tako blago pivotuje.

Ko tebe finansijskim projekcijama, ti njega softverom

Platforma je namenjena postavljanju VR sadržaja, baš kao što to nude Facebook i YouTube. Ipak, za pregled sadržaja potreban je Flash (sećate ga se?) te ova činjenica može u startu odvratiti pojedine korisnike. No, u pitanju je veliki korak za GoPro koji je VR platformu ponudio i kao iOS aplikaciju, približavajući sadržaj mobilnim korisnicima i onom segmentu tržišta koji upražnjava ekstremne sportove i vodi aktivan život.

Hint: Pregled VR sadržaja moguć je iz Chrome browser-a.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Može li ova američka kompanija koja je sredinom 2014. postala javna kompanija i izašla na berzu uspeti da se izbori sa sve jačom konkurencijom sa Istoka i potrebom da pored vrhunskog hardvera ponudi i istotako kvalitetan softver, videćemo brže nego što mislimo – budući da VR u sve većoj meri osvaja našu svakodnevnicu. Iako Facebook i YouTube dominiraju ovaj VR segmentom u trenutku, nije isključeno da bi GoPro kombinacijom kvalitetnog hardvera i optimizovanog softvera mogao da postigne daleko bolje rezultate.

A neko treba da popuni i treće mesto na podijumu.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Index Health osigurao dodatnih $3 miliona investicije za unapređenje proizvoda

Startap domaćeg osnivača Luke Ivićevića, Index Health iz Majamija, koji nudi usluge telemedicine zasnovane na personalizovanim podacima pacijenata, podigao je novih $3 miliona u 'seed' rundi investiranja.

Karijere

Borislav Vesnić: I game dev industrija u Srbiji se suočava sa otkazima, ali i dalje je u blagom porastu

Visoki porezi i nedostatak mentorstva u vođenju biznisa i dalje su glavni neprijatelji domaće gejming industrije, kaže Borislav Vesnić, jedan od osnivača Tricoman Studios. O tome, ali i o drugim izazovima (i dobrim stranama) njegovog preduzetničkog puta sa njim razgovaramo u intervjuu koji sledi.

Tehnologija

Mislav Malenica: Razvoj veštačke inteligencije nije uticao na otkaze u IT industriji

Mislav Malenica, osnivač AI startapa Mindsmiths i potpredsednik organizacije Cro AI, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu bio je jedan od panelista, a u intervjuu za Netokraciju objasnio je zašto veštačka inteligencija ne može zameniti ljude i kako takav stav štetno utiče na njen razvoj.

Propustili ste

Intervju

Decenter u Srbiji pokreće R&D odeljenje sa ciljem razvoja novih naprednih Web3 rešenja

R&D kompanije Decenter podrazumeva grupu hakera koji imaju slobodu da istražuju, rešavaju probleme i stvaraju nova rešenja bez mnogo brige o biznisu, rokovima ili tržištu.

Kolumna

Kako je domaći startap Hunch postao prepoznatljiv brend u Holandiji

Hunch već drugu godinu za redom sponzoriše Dutch Search Awards, dodelu nagrada za najbolje holandske marketinške agencije, koja se održava u Utrehtu. Ove godine se vraćamo bogatiji za tri nagrade koje je osvojila agencija sa kojom radimo, i sa misijom da uspostavimo dominaciju na holandskom tržištu.

Startapi i poslovanje

Srpsko-nemački randevu.tech zatvorio ‘pre-seed’ investiciju od € 325.000

ICT Hub Venture, TS Ventures Fond i Earlybird Vision Lab inkubator udruženo su investirali u randevu.tech - tehnološku kompaniju sa sedištem u Berlinu i Beogradu koja transformiše način na koje kompanije grade i razvijaju B2B marketplace rešenja i digitalne proizvode.

Office Talks Podcast

Stanje IT industrije i odnos programera prema HR-u

U 169. epizodi Office Talks podkasta sa Ivom Marinković (Smallpdf) i Anom Golobočanin (Daon), analiziramo trenutno stanje na IT tržištu kao i probleme sa kojima se susreću tehnološke kompanije.

Karijere

Popunite anketu o transparentnosti IT plata u Srbiji

Inicijativa "Anketa o platama - Transparentnost zarada u IT industriji" biće anonimna, a pokrenuta je sa ciljem unapređenja transparentnosti i otvorenosti unutar srpske IT zajednice.

Novost

Trickest lansira javnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a

Trickest, startap koji posluje u domenu automatizacije cybersecurity procesa, lansirao je svima dostupnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a.