GoPro se okreće softveru, jer virtuelnoj realnosti to treba

GoPro se okreće softveru, jer virtuelnoj realnosti upravo to treba

Trka za virtuelnu realnost tek se zagreva, a nemali broj tehnoloških kompanija pokušava da nametne upravo svoja rešenja kao ona koja će voditi industriju napred i osvojiti srca korisnika. Poslednji u nizu jeste GoPro je predstavio novi sistem za snimanje VR-a u 8K rezoluciji, ali i online servis koji nastoji da 'zgrabi' segment ekstremnih sportova i aktivnosti koje se i vezuju uz ovaj američki brend.

gopro

Tokom vikenda GoPro je u Las Vegasu predstavio novi 360 rig za snimanje VR sadržaja pod nazivom Omni VR koji se sastoji od šest sinhronizovanih GoPro kamera, a koji omogućava snimanje 360 sadržaja u 8K rezoluciji. Cena ovog rig-a iznosi $4.999 dolara, što i dalje iznosi daleko više od sličnih third-party proizvoda koji nude slične mogućnosti.

Ipak, ono što je svakako najzanimljivije jeste činjenica da je GoPro lansirao i svojevrsnu online platformu za VR sadržaj i tako još dublje zašao u softverske vode – potez koji se već duže vreme očekuje od ove kompanije budući da mnogi analitičari smatraju kako je ovo ujedno i jedini način da se GoPro izbori sa padom cene deonica na berzi, i tako blago pivotuje.

Ko tebe finansijskim projekcijama, ti njega softverom

Platforma je namenjena postavljanju VR sadržaja, baš kao što to nude Facebook i YouTube. Ipak, za pregled sadržaja potreban je Flash (sećate ga se?) te ova činjenica može u startu odvratiti pojedine korisnike. No, u pitanju je veliki korak za GoPro koji je VR platformu ponudio i kao iOS aplikaciju, približavajući sadržaj mobilnim korisnicima i onom segmentu tržišta koji upražnjava ekstremne sportove i vodi aktivan život.

Hint: Pregled VR sadržaja moguć je iz Chrome browser-a.

Može li ova američka kompanija koja je sredinom 2014. postala javna kompanija i izašla na berzu uspeti da se izbori sa sve jačom konkurencijom sa Istoka i potrebom da pored vrhunskog hardvera ponudi i istotako kvalitetan softver, videćemo brže nego što mislimo – budući da VR u sve većoj meri osvaja našu svakodnevnicu. Iako Facebook i YouTube dominiraju ovaj VR segmentom u trenutku, nije isključeno da bi GoPro kombinacijom kvalitetnog hardvera i optimizovanog softvera mogao da postigne daleko bolje rezultate.

A neko treba da popuni i treće mesto na podijumu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Mobilno

Izabrali smo za vas 40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Da li se i vi često zbunite kada planirate da kupite novi mobilni telefon, posebno sada kada je tržište prezasićeno raznim modelima? Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Propustili ste

Intervju

Nova zakonska regulativa omogućava lakše dobijanje boravišne vize za strance koji žele da postanu deo srpskog IT sektora

Vlada Srbije početkom godine donela je Uredbu kojom se definišu osnovi boravka stranaca koji se često nazivaju i Startup, Talent i Investor vize, a koja zapravo predstavlja kriterijume za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka. O tome šta to znači za domaći IT sektor, otkrivamo u tekstu koji sledi.

Startapi i poslovanje

Dev Shopper Lazara Stojkovića pomoći će vam da pronađete tim vrhunskih developera

Pandemija korona virusa bila je inicijalna kapisla Lazaru Stojkoviću da u svoj startap portfolio doda još jedan projekat pod nazivom 'Dev Shopper' - servis za brže nalaženje partnerske firme za softverske projekte.

Netokracija

Generacije razdvojene galaksijom

Tokom vikenda IT zajednicu zahvatila je vest da su pojedine kompanije povukle svoju podršku za realizaciju filma o prvom srpskom računaru Galaksija.

Gaming

Državni fakulteti u Beogradu i Kragujevcu dobijaju gejming programe na master studijama

U okviru projekta Master 4.0 studenti master studija nekih od državnih fakulteta uskoro će moći da biraju dva nova programa koji će povezati svet tehnologije i svet umetnosti. Sredstva za realizaciju dobili su beogradski Univerzitet umetnosti u saradnji sa Matematičkim fakultetom i fakulteti Univerziteta u Kragujevcu, koji su nosioci programa.

Kolumna

Digitalizacija obrazovnog sektora je vreme u kome uče i studenti i profesori

Tokom avgusta i septembra celokupan nastavni i nenastavni kadar visokoškolskih ustanova u Srbiji imao je priliku da unapredi svoja znanja i veštine na polju online nastave - uz pomoć kompanije Microsoft i trening centra Semos Education.

Startapi i poslovanje

Novogradnja osvaja Beograd, a City Expert širi marketing tim kako bi odgovorio na potrebe industrije

Sa Igorom Jovićem iz beogradskog City Experta razgovaram o tržištu nekretnina u Srbiji u vreme globalne pandemije, novim projektima poput specijalizovanog oglašavanja za novogradnju, te razlozima zašto ovaj tim intenzivno širi svoj marketing sektor.