Facebook uveo VR video od 360 stepeni

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Ajkule osvajaju naš News Feed! Facebook uveo VR video od 360 stepeni

Prethodnih nedelja u svetu IT-a dosta se pisalo o VR video sadržaju koji je sve dostupniji korisnicima na Internetu. Nakon niza najava, sada se i Facebook priključio priči o plasiranju pomenute vrste sadržaja, omogućivši video snimke od 360 stepeni da se pojavljuju na News Feedu.

Facebook-360-video
Sve za bolje korisničko iskustvo (Izvor: slashgear.com)

Na osnovu onoga što smo pisali sredinom septembra, lako se moglo zaključiti da će Facebook ući u trku za VR sadržaj, te je umesto lansiranja aplikacije za reprodukciju videa od 360 stepeni, svetskoj javnosti najavljeno da će se ovakva vrsta sadržaja naći u okviru News Feeda na pomenutoj društvenoj mreži.

Kako prenosi TechCrunch, ova opcjia će biti dostupna na Android aplikaciji i web verziji Facebooka, dok će iOS korisnici morati da se strpe još neko vreme dok nova funkcija ne bude bila dostupna i na njihovim uređajima. Pored toga, određene stranice poznatih kompanija i medija već su počela sa postavljanjem videa od 360 stepeni, a samo neke od njih su VICE, Discovery, GoPro, Star Wars i druge.

Discovery vas vodi u dubinu mora

Da bi ovo pre svega zanimljivo iskustvo bilo dostupno korisnicima širom sveta, Facebook je naporno radio zajedno sa Oculusom, kako bi VR video dospeo do News Feeda. Nakon odabira željenog videa, korinsicima će se u donjem desnom uglu pojaviti znak da li je u pitanju video od 360 stepeni, nakon čeka je samo potrebno odabrati fullscreen opciju i pomerati video u bilo kom pravcu, bilo kursorom miša ili prstom ako koristite telefon, odnosno tablet.

Ever wanted to swim with a shiver of sharks? MythBuster Adam Savage takes you underwater in Virtual Reality to explore up close!

Posted by Discovery on Wednesday, September 23, 2015

Ipak, nastanak ovakve vrste video sadržaja zahteva skupocenu opremu u okviru koje se nalazi i kamera za snimanje u formatu od 360 stepeni, te cene nekada znaju da premaše i po 800 dolara. Trenutno, ova tehnologija najviše služi velikim kompanijama za pravljenje različitog markentiškog sadržaja, ali ipak vremenom cena pomenute opreme može pasti, te na taj način postati dostupna i prosečnim korisnicima.

Akvizicijom Oculusa prošle godine, iz Facebooka su na neki način predvideli veliki potencijal koji može doneti VR video, kako u pogledu drugačijeg korisničkog iskustva, tako i u pružanju novih ideja marketinškim timovima raznih kompanija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Mobilno

Mastercard omogućio korišćenje Google Pay servisa u Srbiji – za Android i WearOS korisnike

Trend beskontaktnog plaćanja pametnim telefonima odavno je postao zastupljen u razvijenijim državama Evrope ali i sveta. Sada je zahvaljujući zvaničnom dolasku Google Pay servisa u Srbiju korisnicima Mastercard platnih kartica omogućeno da plaćaju svojim pametnim telefonima ili satovima.

Propustili ste

Kolumna

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.

Društvene mreže

TikTok će pokoriti najveće igrače u industriji zabave

U okviru 15. izdanja Weekend Media Festivala, održan je panel 'TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees'.

Karijere

Nakon 3 godine pauze, DaFED okupljanja ponovo u Novom Sadu!

Novosadska zajednica ima razloga za slavlje - DaFED ekipa ponovo je na okupu. Oslobodite kalendare jer prvi meetup je već zakazan, a mi otkrivamo planove za konferenciju i druge edukacije koje DaFED već uveliko planira.

Novost

LotusFlare otvorio novu kancelariju u Beogradu sa ciljem da proširi programerski tim

Softverska kompanija LotusFlare sa sedištem u Silicijumskoj dolini otvorila je novu kancelariju u Beogradu, dok nastavlja da širi svoj tim u Srbiji i drugim lokacijama širom sveta.

Office Talks Podcast

Marketing za web 3.0 zajednicu

U 111. epizodi Office Talks podkasta ugostili smo Nikolu Jankovića i Nikolu Milinkovića iz kompanije Decenter. Sa njima smo razgovarali o kreiranju efikasnog marketinga u web 3.0 industriji, uz osvrt na važnost izgradnje jake web 3.0 zajednice.

Izveštaj

Kripto vodič: Kako da skalirate Ethereum uz ‘Zero knowledge’ metodologiju?

Na ovogodišnjoj Infobip Shift konferenciji, u okviru predavanja 'Scaling Ethereum with Zero-Knowledge magic' na Web3 stejdžu predstavljena su rešenja koja mogu da pojednostave i ubrzaju skaliranje na Ethereumu.