Od Nordeusa do svog studija: Kako je Naum došao do igre od 30 miliona 'skidanja'

30 miliona preuzimanja kasnije i Naum Mihajlovski prešao je put od Nordeusa do sopstvenog studija

Iako se gotovo uvek čini da je rad u velikim kompanijama idealan posao koji se retko kada napušta, Naum Mihajlovski iz Severne Makedonije rešio je da krene drugačijim putem. Radeći u Nordeusu u Skopju, on je stekao veliko iskustvo u svetu game developmenta, a tek onda je počeo da ostvaruje svoju odavno zacrtanu želju - da osnuje sopstveni studio.

I tako je zaista i bilo. Vodeći se svojm željom i strašću prema dizajniranju video igara, Naum je zajedno sa par prijatelja ove godine ušao u jedan potpuno novi svet – svet preduzetništva, pokrenuvši svoj indie game studio Furious Avocado.

Koliko je ovaj krucijalan potez bio zapravo pun pogodak, pokazuje nam podatak da je igra ovog studija Tie Dye preuzeta u 30 miliona primeraka za samo mesec dana koliko je dostupna na App Store i Google Play prodavnicama.

Za Netokraciju je Naum Mihajlovski podelio svoj put u industriji razvoja igara, u kojoj je nešto više od pet godina, što je poprilično puno vremena ako se uzme u obzir da je ova industrija i dalje prilično mlada na ovim prostorima, ali i da se iz godine u godinu sve više razvija. Sa njim smo, osim karijernog puta, imali priliku da razgovaramo i o razvoju pomenutog studija, trenutnom poslovanju kao i o planovima za naredni period.

Mobilne igre kao krucijalna promena

Otkrivajući nam kako je zapravo sve počelo i kako se zainteresovao za dizajniranje igara, Naum nam je već na početku rekao da se ljubav prema ovoj industriji rodila u ranoj mladosti daleko pre nego što je saznao šta znači sam termin. Sve je počelo putem olovke i papira i naivnim igrama na tabli koje je on sam dizajnirao, crtao i igrao sa svojim vršnjacima, a koje su u to vreme izgledale magično:

Kasnije, neprospavane noći sa level editorima za Quake 2 i Heroes of Might & Magic 2, kao prva “šansa” da se oprobam na polju dizajniranja igara, su samo potvrdile ljubav prema ovoj profesiji. Posle toga je sledio ozbiljniji personalni angažman i samoedukacija na ovom polju – potraga za literaturom za dizajniranje igara, raznim artiklima po Internetu, diskusije po forumima, beskrajni razgovori o teoriji igara sa prijateljima koji su imali isti san.

Međutim, jedan od problema je bila činjenica da na ovim prostorima, kada je Naum počinjao da se interesuje za razvoj igara, zapravo nije postojala game development scena i jednostavno nije imalo odakle da se počne. Kako naš sagovornik kaže, stvari nisu izgledale naročito obećavajuće za početak karijere u domenu razvoja igara, a naročito ne za nekoga ko dolazi iz kreativne sfere. Ipak, sve se promenilo skoro preko noći sa pojavom mobilne scena igara.

Otvaranje studija u Skoplju od strane Nordeus-a i TabTale-a (današnjeg Crazy Labs-a), а kasnije i NapNok-a, je bio veliki preokret za ovu industriju u Severnoj Makedoniji. Kako Naum kaže, iako se razvoj same industrije odvija daleko sporijim tempom nego recimo u Srbiji, ipak je veliki deo ljudi kojima je pasija bila bavljenje razvojem igara, dobilo svoju šansu i mogućnost da se izgrade profesionalno na ovom polju.

Tako je i naš sagovornik, koji je nekoliko godina u ovoj industriji i koje je radio u Nordeusu, odlučio da iskoristi stečeno znanje iz kompanije, osamostali se u ovoj industriji i sa prijateljima pokrene sopstveni studio. Tom prilikom detaljnije nam je otkrio ko sve stoji iza projekta Furious Avocado i kako je sve zapravo počelo:

Ivo Nešković, Mario Ampov, Tomi Džurovski, Damjan Mihailov, Boban Stojčevski i ja – tim koji je daleko pre razvoja industrije igara u Makedoniji sanjao o svom studiju. Tokom godina su članovi tima radili u jednom ili drugom gorepomenutom studiju zajedno u određenom kapacitetu na igrama koji su u poslednje šest godine ostavili svoj beleg na svetskoj sceni na svim poljima – od casual, midcore pa sve do konzolnih naslova.

Ipak, želja da se radi na sopstvenim igrama je opstajala kroz sve ove godine a otvaranje studija je bila samo kulminacija našeg starog sna u sprezi sa izgrađenim iskustvom tokom godina i spremnosti da se bavimo sa samostalnim razvojem igara sa potpuno profesionalnim pristupom.

Igra je za veoma kratko vreme otkako je dostupna i za Android i za iOS zabeležila milionska preuzimanja što je zaista veliki uspeh.

Ljubav prema razvoju igara krunisan velikim uspehom

Kao što smo na početku intervjua i pomenuli, studio je sa video igrom Tie Dye već napravio veliki uspeh koji se ogleda u milionskom broj preuzimanja igre i izbijanja na prvo mesto na Google Play prodavnici u Sjedinjenim Američkim Državama. Govoreći o samoj igri, naš sagovornik kaže da je Tie Dye hypercasual simulacijska igra bazirana na staro-novom trendu bojenja garderobe koji je u poslednje vreme “eksplodirao” na Tik Tok-u.

Kako on dodaje, fokus tima je bio stavljen na zabavnom faktoru samog procesa i jednostavnosti igre kako bi bila razumljiva i dostupnija što širem dijapazonu igrača. Ovaj naslov je namenjen svima koji žele da se kreativno oprobaju u dizajniranju garderobe putem Tie Dye metode – fanatični obožavaoci ovog trenda u stvarnom životu ali i oni koji ne žele da se suočavaju sa celim haosom realnog procesa ali bi želeli da se oprobaju ovakvim tipom bojenja.

Kako nam je Mihajlovski objasnio, svi iz studija su presrećni što su igru prihvatili i igrači kojima se dopala kreativna sloboda i zaraznost igre a koji uopšte nisu bili upoznati sa ovim trendom. Sve ovo rezultovalo je velikom povećanju preuzimanja igre, tačnije sa tempom od nestvarnih milion preuzimanja dnevno. Samo u prvih mesec dana igru je preuzelo više od 30 miliona igrača koji igraju igru u proseku pola sata dnevno.

Između ostalog, Naum kaže da on i njegov tim očekuju da ovaj tempo ne uspori i u periodu koji predstoji, a u međuvremenu nastavljaće da unapređuju igru i obogaćuju njen sadržaj kako bi duže zadržali igrače koji je već igraju ali i kako bi lakše uveli nove igrače. Ipak, jednu od glavnih uloga u procesu objavljivanja igre na pomenutim prodavnicama imao je izdavač Crazy Labs, a Naum nam je govorio više o toj saradnji:

Tokom karijere sam proveo dve godine kao dizajner i producent igara u Crazy Labs-u (tadašnjem TabTale-u). Odatle smo znali šta možemo da očekujemo od njih kao partnera. Uzajamno, Crazy Labs su imali predstavu za kvalitet našeg tima, pa je uspostavljanje saradnje na samom startu došla kao neki prirodan proces sa obe strane.

Ovo nam je dalo potrebnu sigurnost od početka, naročito znajući da iza nas imamo jednog od najboljih izdavača u biznisu i ako budemo imali dobru igru u rukama znali smo da je ovo izdavač koji će, svojim iskustvom i poznavanjem pazara igara, realizovati njen pun potencijal. Ovo se pokazalo apsolutno tačnim sa objavljivanjem Tie Dye-a, i slobodno možemo da kažemo da smo srećni što je baš Crazy Labs bio uz nas tokom ovog procesa.

Tim baziran u Skopju ima velike planove kada je reč o razvoju novih igara, dok paralelno radi i na održavanju i praćenju uspeha Tie Dye naslova koji je stekao veliku popularnost kod igrača širom sveta.

Ulazak u midcore i casual scenu kao naredni korak

Pred sam kraj razgovora sa Mihajlovskim dotakli smo se teme monetizacije proizvoda pomenutog studija i na koji način u ovom trenutku izgleda biznis plan ovog startapa. Naum nam je tom prilikom otkrio da je Tie Dye hypercasual igra, a kao takva se oslanja isključivo na monetizaciju putem prikazivanja reklama.

Kako dalje ističe, kod ovog modela naročito je važno da se “rewarded videos” iliti reklame koje nakon njihovog dobrovoljnog gledanja nagrađuju igrača, budu pozicionirane na pravim mestima u igri a nagrade od njih budu adekvatne kako bi motivisali publiku da im pristupa što češće kako bi se profit maksimizovao:

Možemo reći da je do sada u pogledu ARPU-a (prosečne zaradnje po korisniku) Tie Dye daleko iznad industrijskog proseka. Svakako da je ovo najbitniji segment što se tiče uspeha igre, jer se naš ugovor sa Crazy Labs-om bazira na podeli profita.

Upravo pomenuti uspeh koji je igra napravila za relativno kratak vremenski period, predstavlja sjajnu podlogu za buduće planove razvoja studija i u velikoj meri daje odvezane ruke Naumu i njegovom timu za planove koji predstoje u periodu koji sledi.

Kako nam je on otkrio, kratkotrajni plan ovog studija se zasniva na proširivanju tima kako bi mogli da rade na više prototipova u paraleli u potrazi za sledećim hypercasual hitom. Na ovom polju, dodaje naš sagovornik, potpisan je ekskluzivni ugovor sa Crazy Labs-om dok u međuvremenu stižu ponude sa svih strana od izdavača koji važe za velika imena u industriji.

“Sa našim strateškim partnerima na ovom polju – Nikolom Čavićem i GameBiz Consulting-om iz Srbije smo u potrazi za izdavačem za nove naslove. Tražimo idealnog partnera koji poznaje segment industrije u kome se pozicionira naša nova igra i koji bi mogao da maksimizuje njen potencijal”, zaključio je na kraju Naum.

Sa druge strane, dugotrajni planovi studija iz susedne države na jugu baziraju se na ulazak u casual i midcore scenu mobilnih igara. Mihajlovski smatra da Furious Avocado ima mnogo toga da kaže na ovom polju, a uz to paralelno radi na midcore naslovu koji pokazuje veliki potencijal na odrađenim testovima. Sudeći prema dosadašnjem uspehu, jedno je sigurno – budućnost ovog studija je svetla.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Srpsko-švajcarski Strong Network podigao €5,1 investicije – širi se na Evropu i SAD

Strong Network, srpsko-švajcarski startap dobio je investiciju vrednu 5,1 miliona evra kako bi ubrzao svoje širenje na teritorije Evrope i SAD-a. Rundu investiranja predvodio je OpenOcean zajedno sa Wingman Ventures fondom.

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.