Od Nordeusa do svog studija: Kako je Naum došao do igre od 30 miliona 'skidanja'

30 miliona preuzimanja kasnije i Naum Mihajlovski prešao je put od Nordeusa do sopstvenog studija

Iako se gotovo uvek čini da je rad u velikim kompanijama idealan posao koji se retko kada napušta, Naum Mihajlovski iz Severne Makedonije rešio je da krene drugačijim putem. Radeći u Nordeusu u Skopju, on je stekao veliko iskustvo u svetu game developmenta, a tek onda je počeo da ostvaruje svoju odavno zacrtanu želju - da osnuje sopstveni studio.

I tako je zaista i bilo. Vodeći se svojm željom i strašću prema dizajniranju video igara, Naum je zajedno sa par prijatelja ove godine ušao u jedan potpuno novi svet – svet preduzetništva, pokrenuvši svoj indie game studio Furious Avocado.

Koliko je ovaj krucijalan potez bio zapravo pun pogodak, pokazuje nam podatak da je igra ovog studija Tie Dye preuzeta u 30 miliona primeraka za samo mesec dana koliko je dostupna na App Store i Google Play prodavnicama.

Za Netokraciju je Naum Mihajlovski podelio svoj put u industriji razvoja igara, u kojoj je nešto više od pet godina, što je poprilično puno vremena ako se uzme u obzir da je ova industrija i dalje prilično mlada na ovim prostorima, ali i da se iz godine u godinu sve više razvija. Sa njim smo, osim karijernog puta, imali priliku da razgovaramo i o razvoju pomenutog studija, trenutnom poslovanju kao i o planovima za naredni period.

Mobilne igre kao krucijalna promena

Otkrivajući nam kako je zapravo sve počelo i kako se zainteresovao za dizajniranje igara, Naum nam je već na početku rekao da se ljubav prema ovoj industriji rodila u ranoj mladosti daleko pre nego što je saznao šta znači sam termin. Sve je počelo putem olovke i papira i naivnim igrama na tabli koje je on sam dizajnirao, crtao i igrao sa svojim vršnjacima, a koje su u to vreme izgledale magično:

Kasnije, neprospavane noći sa level editorima za Quake 2 i Heroes of Might & Magic 2, kao prva “šansa” da se oprobam na polju dizajniranja igara, su samo potvrdile ljubav prema ovoj profesiji. Posle toga je sledio ozbiljniji personalni angažman i samoedukacija na ovom polju – potraga za literaturom za dizajniranje igara, raznim artiklima po Internetu, diskusije po forumima, beskrajni razgovori o teoriji igara sa prijateljima koji su imali isti san.

Međutim, jedan od problema je bila činjenica da na ovim prostorima, kada je Naum počinjao da se interesuje za razvoj igara, zapravo nije postojala game development scena i jednostavno nije imalo odakle da se počne. Kako naš sagovornik kaže, stvari nisu izgledale naročito obećavajuće za početak karijere u domenu razvoja igara, a naročito ne za nekoga ko dolazi iz kreativne sfere. Ipak, sve se promenilo skoro preko noći sa pojavom mobilne scena igara.

Otvaranje studija u Skoplju od strane Nordeus-a i TabTale-a (današnjeg Crazy Labs-a), а kasnije i NapNok-a, je bio veliki preokret za ovu industriju u Severnoj Makedoniji. Kako Naum kaže, iako se razvoj same industrije odvija daleko sporijim tempom nego recimo u Srbiji, ipak je veliki deo ljudi kojima je pasija bila bavljenje razvojem igara, dobilo svoju šansu i mogućnost da se izgrade profesionalno na ovom polju.

Tako je i naš sagovornik, koji je nekoliko godina u ovoj industriji i koje je radio u Nordeusu, odlučio da iskoristi stečeno znanje iz kompanije, osamostali se u ovoj industriji i sa prijateljima pokrene sopstveni studio. Tom prilikom detaljnije nam je otkrio ko sve stoji iza projekta Furious Avocado i kako je sve zapravo počelo:

Ivo Nešković, Mario Ampov, Tomi Džurovski, Damjan Mihailov, Boban Stojčevski i ja – tim koji je daleko pre razvoja industrije igara u Makedoniji sanjao o svom studiju. Tokom godina su članovi tima radili u jednom ili drugom gorepomenutom studiju zajedno u određenom kapacitetu na igrama koji su u poslednje šest godine ostavili svoj beleg na svetskoj sceni na svim poljima – od casual, midcore pa sve do konzolnih naslova.

Ipak, želja da se radi na sopstvenim igrama je opstajala kroz sve ove godine a otvaranje studija je bila samo kulminacija našeg starog sna u sprezi sa izgrađenim iskustvom tokom godina i spremnosti da se bavimo sa samostalnim razvojem igara sa potpuno profesionalnim pristupom.

Igra je za veoma kratko vreme otkako je dostupna i za Android i za iOS zabeležila milionska preuzimanja što je zaista veliki uspeh.

Ljubav prema razvoju igara krunisan velikim uspehom

Kao što smo na početku intervjua i pomenuli, studio je sa video igrom Tie Dye već napravio veliki uspeh koji se ogleda u milionskom broj preuzimanja igre i izbijanja na prvo mesto na Google Play prodavnici u Sjedinjenim Američkim Državama. Govoreći o samoj igri, naš sagovornik kaže da je Tie Dye hypercasual simulacijska igra bazirana na staro-novom trendu bojenja garderobe koji je u poslednje vreme „eksplodirao“ na Tik Tok-u.

Kako on dodaje, fokus tima je bio stavljen na zabavnom faktoru samog procesa i jednostavnosti igre kako bi bila razumljiva i dostupnija što širem dijapazonu igrača. Ovaj naslov je namenjen svima koji žele da se kreativno oprobaju u dizajniranju garderobe putem Tie Dye metode – fanatični obožavaoci ovog trenda u stvarnom životu ali i oni koji ne žele da se suočavaju sa celim haosom realnog procesa ali bi želeli da se oprobaju ovakvim tipom bojenja.

Kako nam je Mihajlovski objasnio, svi iz studija su presrećni što su igru prihvatili i igrači kojima se dopala kreativna sloboda i zaraznost igre a koji uopšte nisu bili upoznati sa ovim trendom. Sve ovo rezultovalo je velikom povećanju preuzimanja igre, tačnije sa tempom od nestvarnih milion preuzimanja dnevno. Samo u prvih mesec dana igru je preuzelo više od 30 miliona igrača koji igraju igru u proseku pola sata dnevno.

Između ostalog, Naum kaže da on i njegov tim očekuju da ovaj tempo ne uspori i u periodu koji predstoji, a u međuvremenu nastavljaće da unapređuju igru i obogaćuju njen sadržaj kako bi duže zadržali igrače koji je već igraju ali i kako bi lakše uveli nove igrače. Ipak, jednu od glavnih uloga u procesu objavljivanja igre na pomenutim prodavnicama imao je izdavač Crazy Labs, a Naum nam je govorio više o toj saradnji:

Tokom karijere sam proveo dve godine kao dizajner i producent igara u Crazy Labs-u (tadašnjem TabTale-u). Odatle smo znali šta možemo da očekujemo od njih kao partnera. Uzajamno, Crazy Labs su imali predstavu za kvalitet našeg tima, pa je uspostavljanje saradnje na samom startu došla kao neki prirodan proces sa obe strane.

Ovo nam je dalo potrebnu sigurnost od početka, naročito znajući da iza nas imamo jednog od najboljih izdavača u biznisu i ako budemo imali dobru igru u rukama znali smo da je ovo izdavač koji će, svojim iskustvom i poznavanjem pazara igara, realizovati njen pun potencijal. Ovo se pokazalo apsolutno tačnim sa objavljivanjem Tie Dye-a, i slobodno možemo da kažemo da smo srećni što je baš Crazy Labs bio uz nas tokom ovog procesa.

Tim baziran u Skopju ima velike planove kada je reč o razvoju novih igara, dok paralelno radi i na održavanju i praćenju uspeha Tie Dye naslova koji je stekao veliku popularnost kod igrača širom sveta.

Ulazak u midcore i casual scenu kao naredni korak

Pred sam kraj razgovora sa Mihajlovskim dotakli smo se teme monetizacije proizvoda pomenutog studija i na koji način u ovom trenutku izgleda biznis plan ovog startapa. Naum nam je tom prilikom otkrio da je Tie Dye hypercasual igra, a kao takva se oslanja isključivo na monetizaciju putem prikazivanja reklama.

Kako dalje ističe, kod ovog modela naročito je važno da se „rewarded videos“ iliti reklame koje nakon njihovog dobrovoljnog gledanja nagrađuju igrača, budu pozicionirane na pravim mestima u igri a nagrade od njih budu adekvatne kako bi motivisali publiku da im pristupa što češće kako bi se profit maksimizovao:

Možemo reći da je do sada u pogledu ARPU-a (prosečne zaradnje po korisniku) Tie Dye daleko iznad industrijskog proseka. Svakako da je ovo najbitniji segment što se tiče uspeha igre, jer se naš ugovor sa Crazy Labs-om bazira na podeli profita.

Upravo pomenuti uspeh koji je igra napravila za relativno kratak vremenski period, predstavlja sjajnu podlogu za buduće planove razvoja studija i u velikoj meri daje odvezane ruke Naumu i njegovom timu za planove koji predstoje u periodu koji sledi.

Kako nam je on otkrio, kratkotrajni plan ovog studija se zasniva na proširivanju tima kako bi mogli da rade na više prototipova u paraleli u potrazi za sledećim hypercasual hitom. Na ovom polju, dodaje naš sagovornik, potpisan je ekskluzivni ugovor sa Crazy Labs-om dok u međuvremenu stižu ponude sa svih strana od izdavača koji važe za velika imena u industriji.

„Sa našim strateškim partnerima na ovom polju – Nikolom Čavićem i GameBiz Consulting-om iz Srbije smo u potrazi za izdavačem za nove naslove. Tražimo idealnog partnera koji poznaje segment industrije u kome se pozicionira naša nova igra i koji bi mogao da maksimizuje njen potencijal“, zaključio je na kraju Naum.

Sa druge strane, dugotrajni planovi studija iz susedne države na jugu baziraju se na ulazak u casual i midcore scenu mobilnih igara. Mihajlovski smatra da Furious Avocado ima mnogo toga da kaže na ovom polju, a uz to paralelno radi na midcore naslovu koji pokazuje veliki potencijal na odrađenim testovima. Sudeći prema dosadašnjem uspehu, jedno je sigurno – budućnost ovog studija je svetla.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika u pohodu na udeo u domaćem ‘classifieds’ tržištu

Sredinom godine na tržište Srbije stigao je novi oglasnik koji tehnologijom i dizajnom želi da se bori za svoj deo 'classifieds' kolača. Zanimalo nas je kako je čitava priča zamišljena i šta to novo Sasomange.rs pruža domaćim kupcima i trgovcima.

Kolumna

Filtriranje interneta u Srbiji donosi ozbiljne posledice i nepoznatu korist

Filtriranje interneta je u Srbiji uvedeno radi navodnog sprečavanja dalje štete po republički budžet i ekonomiju i uz zanemarivanje brojnih aspekata koji ovaj opasan presedan nosi sa sobom. U tekstu analiziramo zašto je ta odluka besmislena i do kakvih posledica može dovesti.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu na 15% – ali samo za pojedine developere

Kao deo novog programa za mala preduzeća kompanija Apple najavila je smanjenje stope provizije u App Store prodavnici za 15% - što predstavlja jednu od najznačajnijih promena u procesu u kojem iOS developeri zarađuju na svojim igrama i aplikacijama za Apple uređaje.

Društvene mreže

Snap Inc. imenovao predstavnika za Srbiju – u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je i kompanija Snap Inc. imenovala svog predstavnika za Republiku Srbiju.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Tehnologija

Kako jednostavno početi sa učenjem programskog jezika Python?

Među programskim jezicima postoje velike razlike kako u samom procesu rada, tako i u krajnjim rezultatima. U razgovoru sa Nikolom Kolevskim, otkrivamo zašto je Python sve popularniji među programerima i šta ga izdvaja od drugih tehnologija.

Kultura 2.0

Vanja Paunović ima 23 godine, niže uspehe u programiranju i pokreće YouTube kanal – Dzimiks

Vanja trenutno završava Raf i započinje svoju programersku karijeru. To bi, manje-više, bio standardni put za juniora u IT industriji ali on ima nešto što ga izdvaja od ostalih: YouTube kanal posvećen programiranju.

Office Talks Podcast

Borci za slobodan Internet (gost Danilo Krivokapić)

22. epizodu Netokracijinog Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa Danilom Krivokapićem iz SHARE Fondacije koji je govorio o aktuelnoj kampanji #hiljadekamera, našim digitalnim pravima i slobodnom Internetu.