Facebook testira Oculus VR rukavice: Zuckerberg prvi podelio utiske

Facebook testira Oculus VR rukavice: Zuckerberg među prvima podelio utiske

U okviru dugoročnih investicija u tehnologiju virtuelne realnosti, CEO Facebooka Mark Zakerberg potvrdio je javnosti razvoj Oculus VR rukavica koje će, kada se pojave u slobodnoj prodaji, dodatno unaprediti korisničko iskustvo - kako u virtuelnoj, tako i u proširenoj realnosti.

zuck1

Podsećanja radi, Facebook je još 2014. godine kupio kompaniju Oculus Rift za čak dve milijarde dolara, najavivši tako ambiciozne planove na polju virtuelne realnosti. Već početkom ove godine, Zakerberg i ekipa počeli su sa ostvarivanjem zacrtanih ciljeva na polju VR i AR-a, koji su projektovani i obuhvaćeni planom investicija u narednih deset godina – te će za nove projekte, analize i istraživanja biti spreman budžet od tri milijarde dolara.

Početak novih ulaganja na polju pomenute tehnologije, Facebook je započeo sa testiranjem prototipa Oculus VR rukavica, a svoje oduševljenje o pripremi novog proizvoda nije krio ni Mark Zakerberg – podelivši sa velikim brojem pratilaca na Facebooku fotografiju iz istraživačke laboratorije Oculusa, locirane u kalifornijskom gradiću Redmondu.

Prvi čovek ove Facebooka naveo je u svom postu da kompanija naporno radi na novim rešenjima kako bi budućim korisnicima obezbedila napredno iskustvo prilikom istraživanja virtuelne ali i proširene stvarnosti. Nove rukavice za čiji razvoj je zadužen tim naučnika Mičaela Abraša, trebalo bi da imaju široku namenu, a samo neke od njih su crtanje, pisanje po virtuelnoj tastaturi, gejming i još mnogih drugih pokreta.

oculus-vr
Za što kvalitetniju izradu delova za senzore i ostale elemente koriste se i dijamantske CNC bušilice, naveo je u svom postu Mark Zakerberg.

VR rukavice – da ili ne?

Budući da se za sada ne zna previše o ovom komadu hardvera, za pretpostaviti je da će nove VR rukavice biti povezane bežično sa Oculus VR naočarima, dok bi posebno razvijeni senzori bili zaduženi za prepoznavanje komandi korisnika i slanja povratnih informacija procesorskoj jedinici. Štaviše, poučeni nekim ranijim iskustvima koje prenosi The Verge, funkcionisanje VR rukavica se treba uzeti sa rezervom, s obzirom na to da se do sada na pojedinim testovima drugih proizvođača nisu pokazale kao idealno rešenje, uz mnoštvo problema prilikom rada.

Ipak, rešenost Oculusa da svoje ciljeve „izvuče“ do kraja, ogleda se i u akviziciji kompanije koja se bavi razvojem tehnologije za korišćenje ruku u VR svetu (bez rukavica), ali i 3D modelingom. Nema sumnje da će iz laboratorije ove kompanije izaći kvalitetan proizvod, ali se postavlja pitanje, koliko će isti moći da parira jednom od najboljih VR uređaja trenutno, tajvanskom HTC Vive-u – koji je još ranije dostupan na svetskom tržištu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika u pohodu na udeo u domaćem ‘classifieds’ tržištu

Sredinom godine na tržište Srbije stigao je novi oglasnik koji tehnologijom i dizajnom želi da se bori za svoj deo 'classifieds' kolača. Zanimalo nas je kako je čitava priča zamišljena i šta to novo Sasomange.rs pruža domaćim kupcima i trgovcima.

Kolumna

Filtriranje interneta u Srbiji donosi ozbiljne posledice i nepoznatu korist

Filtriranje interneta je u Srbiji uvedeno radi navodnog sprečavanja dalje štete po republički budžet i ekonomiju i uz zanemarivanje brojnih aspekata koji ovaj opasan presedan nosi sa sobom. U tekstu analiziramo zašto je ta odluka besmislena i do kakvih posledica može dovesti.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu na 15% – ali samo za pojedine developere

Kao deo novog programa za mala preduzeća kompanija Apple najavila je smanjenje stope provizije u App Store prodavnici za 15% - što predstavlja jednu od najznačajnijih promena u procesu u kojem iOS developeri zarađuju na svojim igrama i aplikacijama za Apple uređaje.

Društvene mreže

Snap Inc. imenovao predstavnika za Srbiju – u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je i kompanija Snap Inc. imenovala svog predstavnika za Republiku Srbiju.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Tehnologija

Kako jednostavno početi sa učenjem programskog jezika Python?

Među programskim jezicima postoje velike razlike kako u samom procesu rada, tako i u krajnjim rezultatima. U razgovoru sa Nikolom Kolevskim, otkrivamo zašto je Python sve popularniji među programerima i šta ga izdvaja od drugih tehnologija.

Kultura 2.0

Vanja Paunović ima 23 godine, niže uspehe u programiranju i pokreće YouTube kanal – Dzimiks

Vanja trenutno završava Raf i započinje svoju programersku karijeru. To bi, manje-više, bio standardni put za juniora u IT industriji ali on ima nešto što ga izdvaja od ostalih: YouTube kanal posvećen programiranju.

Office Talks Podcast

Borci za slobodan Internet (gost Danilo Krivokapić)

22. epizodu Netokracijinog Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa Danilom Krivokapićem iz SHARE Fondacije koji je govorio o aktuelnoj kampanji #hiljadekamera, našim digitalnim pravima i slobodnom Internetu.