U narednoj deceniji Facebook investira $3 milijarde za virtuelnu realnost

U narednoj deceniji Facebook investira $3 milijarde za virtuelnu realnost

Sve veća ekspanzija virtuelne realnosti ali i uređaja uz pomoć koji korisnici mogu da zavire u novi digitalni svet, podstakla je čelne ljude Facebooka ka novim ulaganjima u ovaj vide tehnologije. Tako je CEO kompanije Mark Zuckerberg već najavio da će ova društvena mreže u narednih deset godina uložiti čak 3 milijarde dolara u ovu tehnologiju, sa ciljem da se VR dodatno unapredi i obezbedi korisnicima širom sveta.

facebook-1

Naime, osnivač pomenute kompanije, bio je i više nego iskren kada je su u pitanju buduće projekcije na polju virtuelne realnosti, pomenuvši VR uređaje poput HTC Vive-a, Sony PlayStation VR-a i Oculusa, koji je inače u vlasništvu Facebooka. On dodaje da su upravo oni zaslužni za to što iskustvo na desktop računarima jednostavno više nije dovoljno dobro za nešto naprednije ali i obične korisnike, ukoliko na primer uzmemo u obzir neke grafički zahtevnije radnje za potrebe velikih kompanija ili organizacija.

Štaviše, izjava CEO-a Facebooka dolazi upravo sa federalnog suda Sjedinjenih Američkih Država, na kome je svedočio u slučaju tužbe sa kojom se suočava Oculus još od 2014. godine kada je ova društvena mreža kupila kompaniju koja stoji iza Rift VR naočara – što je sa sobom povuklo niz pravnih prepreka koje su završile na sudu.

Kako prenosi Digital Trends, tužbu je pokrenuo studio za izradu video igara ZeniMax, koji optužuje CTO-a Oculusa Džona Karmaka za krađu intelektualne svojine, kako od svog bivšeg zaposlenog tako i od pomenutog studija, a koja se zasniva na određenom softveru koji je predstavljao bazu za izgradnju pomenutog VR headseta zajedno sa osnivačem Oculusa Palmerom Lakijem.

Cilj je obezbediti naprednu tehnologiju svima

Ipak, Zuckerberg je dodatno uticao da cela priča brže kulminira izjavivši kako veruje da su proizvodi Oculusa izgrađeni upravo na tehnologiji ove kompanije, te da je bilo koja druga ideja zapravo pogrešna.

Iako za sada nema naznaka kada bi ceo sudski proces mogao da dobije svoj epilog, Zuckerberg temu okreće ka drugom smeru, navevši da kvalitetna i dobra virtuelna realnost još nije u potpunosti prisutna, te da je potrebno da prođe od 5 do 10 godina razvoja kako bi dobili naprednu VR tehnologiju. Upravo iz tih razloga, on dodaje kako će Facebook biti spreman da uloži 3 milijarde dolara za razvoj VR-a i još većeg podizanja korisničkog iskustva – a sve zarad cilja koji podrazumeva omasovljenje ove tehnologije i dostupnost velikom broju korisnika širom planete.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Propustili ste

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Sponzorisano

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.