U narednoj deceniji Facebook investira $3 milijarde za virtuelnu realnost

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

U narednoj deceniji Facebook investira $3 milijarde za virtuelnu realnost

Sve veća ekspanzija virtuelne realnosti ali i uređaja uz pomoć koji korisnici mogu da zavire u novi digitalni svet, podstakla je čelne ljude Facebooka ka novim ulaganjima u ovaj vide tehnologije. Tako je CEO kompanije Mark Zuckerberg već najavio da će ova društvena mreže u narednih deset godina uložiti čak 3 milijarde dolara u ovu tehnologiju, sa ciljem da se VR dodatno unapredi i obezbedi korisnicima širom sveta.

facebook-1

Naime, osnivač pomenute kompanije, bio je i više nego iskren kada je su u pitanju buduće projekcije na polju virtuelne realnosti, pomenuvši VR uređaje poput HTC Vive-a, Sony PlayStation VR-a i Oculusa, koji je inače u vlasništvu Facebooka. On dodaje da su upravo oni zaslužni za to što iskustvo na desktop računarima jednostavno više nije dovoljno dobro za nešto naprednije ali i obične korisnike, ukoliko na primer uzmemo u obzir neke grafički zahtevnije radnje za potrebe velikih kompanija ili organizacija.

Štaviše, izjava CEO-a Facebooka dolazi upravo sa federalnog suda Sjedinjenih Američkih Država, na kome je svedočio u slučaju tužbe sa kojom se suočava Oculus još od 2014. godine kada je ova društvena mreža kupila kompaniju koja stoji iza Rift VR naočara – što je sa sobom povuklo niz pravnih prepreka koje su završile na sudu.

Kako prenosi Digital Trends, tužbu je pokrenuo studio za izradu video igara ZeniMax, koji optužuje CTO-a Oculusa Džona Karmaka za krađu intelektualne svojine, kako od svog bivšeg zaposlenog tako i od pomenutog studija, a koja se zasniva na određenom softveru koji je predstavljao bazu za izgradnju pomenutog VR headseta zajedno sa osnivačem Oculusa Palmerom Lakijem.

Cilj je obezbediti naprednu tehnologiju svima

Ipak, Zuckerberg je dodatno uticao da cela priča brže kulminira izjavivši kako veruje da su proizvodi Oculusa izgrađeni upravo na tehnologiji ove kompanije, te da je bilo koja druga ideja zapravo pogrešna.

Iako za sada nema naznaka kada bi ceo sudski proces mogao da dobije svoj epilog, Zuckerberg temu okreće ka drugom smeru, navevši da kvalitetna i dobra virtuelna realnost još nije u potpunosti prisutna, te da je potrebno da prođe od 5 do 10 godina razvoja kako bi dobili naprednu VR tehnologiju. Upravo iz tih razloga, on dodaje kako će Facebook biti spreman da uloži 3 milijarde dolara za razvoj VR-a i još većeg podizanja korisničkog iskustva – a sve zarad cilja koji podrazumeva omasovljenje ove tehnologije i dostupnost velikom broju korisnika širom planete.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Novost

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Novost

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Startapi i poslovanje

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.