Ubedljiva pobeda za Trampa, snažna za Facebook Live

Ubedljiva pobeda za Trampa, snažna za Facebook Live

Predsednički zbori u Sjedinjenim Američkim Državama sinoć su i zvanično dobili svoj epilog, a pobedu je (neočekivano) odneo kandidat republikanaca, Donald Tramp. Da su društvene mreže i ovog puta odigrale značajnu ulogu pokazao nam je upravo Facebook koji je u vreme obraćanja, sada već budućeg predsednika, brojio i po nekoliko miliona pregleda zahvaljujući prenosu uživo. Zapitali smo se, jesu li ove brojke iznenađujuće?

fb_live_trump

Nema sumnje da se interesovanje za izbore u SAD-u merilo na globalnom nivou, te da su oni najznatiželjniji ostajali do sitnih sati kako bi ispratili sve detalje jedne od najzanimljivijih izbornih trka u istoriji. Glavni doprinos da čak i mi „preko bare“ što pre saznamo šta se sve dešava u dalekoj Americi, dao nam je najviše Facebook, a zahvaljujući hashtagu #election2016 live ili #election 2016 results, informacije i dešavanja uživo iz predsedničkih štabova bili su nam nadohvat ruke.

Naime, u moru različitog foto i video sadržaja na popularnoj društvenoj mreži, posebno se izdvaja live video magazina TIME koji je prikazivao zvanično proglašenje Trampa za predsednika SAD-a, kada je već bilo sigurno da je predstavnik republikanaca odneo ubedljiviju pobedu nad Hilari Klinton nego što se to očekivalo. Ali, kao što moj kolega Mudrinić kaže u svom tekstu o memovima, Netokracija nije mesto za političke analize, te ćemo se odmah osvrnuti na brojke.

Predsednički govor – isključivo putem Interneta

Pomenuto, četrdesetominutno uključenje uživo koje je TIME kasnije postavio na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, pregledalo je čak 2,8 miliona ljudi, da dobro ste pročitali. Međutim, još značajniji podatak jeste da sam sadržaj svakog trenutka pregleda 110 hiljada ljudi, uz 36 hiljada komentara i 29 hiljada deljenja sa drugim korisnicima. Znamo da su ove brojke impozantne, ali šta nam one zapravo pokazuju?

Pored poznate činjenice da je TIME svetski popularan medij, statistika nam jasno stavlja do znanja da ovakve brojke nisu imale i neke televizije širom SAD-a, a ukoliko se setite parlamentarnih izbora u Srbiji, koji su održani takođe ove godine, jasno je da se Facebook Live video (pored Trampa) pokazao kao veoma dostojan protivnik nad i dalje veoma popularnom televizijom, ukoliko govorimo o izveštavanju sa događaja poput predsedničkih izbora.

Facebook Live ili TV? Pitanje je sad

Za prednostima koje pruža Facebook Live nisu posegli samo iz TIME-a, ovu opciju su uveliko tokom prebrojavanja rezultata koristili štabovi predsedničkih kandidata, ali i drugi poznati mediji poput BBC-a, omogućivši ljudima širom sveta da putem jednostavnog hashtag-a budu u toku sa najsvežijim promenama koji dolaze sa biračkih mesta u SAD-u.

Iako relativno mlada, pomenuta funkcija na Facebook-u beleži sve veći broj korisnika, ali i onih koji se, ako poredimo sa TV izveštavanjem, okreću više ka društvenim mrežama upravo iz razloga što mogu ostvariti kvalitetnu interakciju sa određenim sadržajem, dobijajući utisak učesnika u važnim društvenim događajima i promenama. Zapravo sve ono što do sada na televiziji nije bilo moguće – pa ne bi čudilo da ovaj format izveštavanja na društvenim mrežama sve više uzme maha u nekim budućim dešavanjima, postajući tako primarni i možda jedini izvor informacija ljudima širom sveta.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Mobilno

Izabrali smo za vas 40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Da li se i vi često zbunite kada planirate da kupite novi mobilni telefon, posebno sada kada je tržište prezasićeno raznim modelima? Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Propustili ste

Intervju

Nova zakonska regulativa omogućava lakše dobijanje boravišne vize za strance koji žele da postanu deo srpskog IT sektora

Vlada Srbije početkom godine donela je Uredbu kojom se definišu osnovi boravka stranaca koji se često nazivaju i Startup, Talent i Investor vize, a koja zapravo predstavlja kriterijume za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka. O tome šta to znači za domaći IT sektor, otkrivamo u tekstu koji sledi.

Startapi i poslovanje

Dev Shopper Lazara Stojkovića pomoći će vam da pronađete tim vrhunskih developera

Pandemija korona virusa bila je inicijalna kapisla Lazaru Stojkoviću da u svoj startap portfolio doda još jedan projekat pod nazivom 'Dev Shopper' - servis za brže nalaženje partnerske firme za softverske projekte.

Netokracija

Generacije razdvojene galaksijom

Tokom vikenda IT zajednicu zahvatila je vest da su pojedine kompanije povukle svoju podršku za realizaciju filma o prvom srpskom računaru Galaksija.

Gaming

Državni fakulteti u Beogradu i Kragujevcu dobijaju gejming programe na master studijama

U okviru projekta Master 4.0 studenti master studija nekih od državnih fakulteta uskoro će moći da biraju dva nova programa koji će povezati svet tehnologije i svet umetnosti. Sredstva za realizaciju dobili su beogradski Univerzitet umetnosti u saradnji sa Matematičkim fakultetom i fakulteti Univerziteta u Kragujevcu, koji su nosioci programa.

Kolumna

Digitalizacija obrazovnog sektora je vreme u kome uče i studenti i profesori

Tokom avgusta i septembra celokupan nastavni i nenastavni kadar visokoškolskih ustanova u Srbiji imao je priliku da unapredi svoja znanja i veštine na polju online nastave - uz pomoć kompanije Microsoft i trening centra Semos Education.

Startapi i poslovanje

Novogradnja osvaja Beograd, a City Expert širi marketing tim kako bi odgovorio na potrebe industrije

Sa Igorom Jovićem iz beogradskog City Experta razgovaram o tržištu nekretnina u Srbiji u vreme globalne pandemije, novim projektima poput specijalizovanog oglašavanja za novogradnju, te razlozima zašto ovaj tim intenzivno širi svoj marketing sektor.