Šta radi Embedded Software Engineer?

Šta radi Embedded Software Engineer?

Razvoj softvera ili hardvera? Neizbežno pitanje za sve koji planiraju da rade u IT industriji. Upravo o tome šta podrazumeva rad na softveru u jednoj IT kompaniji, razgovaramo u 72. epizodi Office Talks podkasta sa Stefanom Vukčevićem, Embedded softver inženjerom u kompaniji Avisto Eastern Europe.

Ulazak u svet tehnologija i hardvera još na fakultetskim danima pomoglo je Stefanu da se zainteresuje za način na koji rade i kako se razvijaju softverska rešenja. Nakon završetka studija, svoju karijeru započeo je u IT industriji, došavši u kompaniju Avisto gde sada osim što je Embedded inženjer, ima i ulogu mentora, kao i nekoga ko je zadužen za razgovor sa novim kandidatima.

Veliki udeo u razvoju Stefanove karijere imalo je učešće u radu na studentskom projektu “Drumska strela”, gde je radio zajedno sa studentima Mašinskog fakulteta. Upravo iz tih razloga, imali smo priliku da saznamo više o samom projektu koji je bio odskočna daska za našeg sagovornika da svoju karijeru nastavi kao programer u pomenutoj kompaniji.

Pored tehničkih stvari, govorili smo o tome koja je Stefanova konkretna uloga u Avistu, šta podrazumeva mentorstvo kojim se takođe bavi i koja su njegova zaduženja kada je reč o razgovoru sa novim tehničkim kadrovima koji apliciraju za posao u ovoj kompaniji. Još jedno od neizbežnih tema bilo je i to šta zapravo programeri danas žele od posla koji rade ali i od same kompanije, gde je Stefan dao primere bazirane na osnovu svog iskustva.

Tom prilikom, naš sagovornik je naveo konkretne savete o tome na šta programeri treba danas da obrate pažnju kako se ne bi previše opterećivali na poslu, osvrnuvši se na to koliko je zapravo važno zadržati mentalno zdravlje. Do kraja epizode saznajte i za koje industrije je sve naš sagovornik razvijao softverska rešenja radeći u kompaniji Avisto i zašto je praksa veoma važan korak u započinjanju jedne IT karijere.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

3Lateral predao urbanistički projekat za novosadski kampus – useljenje 2024. godine

Epic Games i 3Lateral zvanično su objavili više detalja o narednim koracima vezanim za planiranje i izgradnju svog budućeg kampusa u Novom Sadu.

Startapi i poslovanje

Da li Srbija inovira i zašto je važna naša pozicija na listi Globalnog indeksa inovativnosti?

Na poziciji Globalnog indeksa inovativnosti Srbija je pala sa 53. na 54. poziciju. Analiziramo gde smo bili lošiji, a gde bolji na skali inovacija.

E-commerce

eCommerce bezbednost: 5 saveta za bezbedniju internet trgovinu

Svakog oktobra održava se Evropski mesec sajber bezbednosti. Sa porastom internet trgovine u svetu, ali i u Srbiji, zapitali smo se kako povećati bezbednost domaćih internet prodavnica i šta to mali i veliki trgovci mogu da urade kako bi zaštitili svoje kupce. Korisne savete potražite u nastavku ovog vodiča.

Propustili ste

Mobilno

Koji su to najbolji telefoni na tržištu u cenovnom rangu od €250 do preko €750

Tržište mobilnih telefona nikada pre nije bilo ovako raznoliko. Korisnici danas na raspolaganju imaju ogroman broj modela različitih klasa i cenovnih kategorija, da se slobodno može reći kako je mogućnost izbora pametnih telefona najveća - od kada oni postoje.

Startapi i poslovanje

Freshdesk je SaaS alat za CX koji koristi 50.000 kompanija širom sveta – a od skoro je dostupan i na Balkanu

Kompanija Freshworks od prošle godine posluje i na regionalnom tržištu, a sa direktorom za Balkan razgovaramo o njihovim proizvodima - pogotovu o alatu Freshdesk.

Office Talks Podcast

Šta su to superklasteri i kako nastaju? (gost Kosta Andrić)

Može li se u naredne četiri godine izgraditi prvi srpski superklaster i kako pomoću ovog modela unaprediti tehnološke kapacitete domaće privrede? Otkrivamo u prvoj epizodi Office Talks specijala.

Startapi i poslovanje

Rekordan broj investicija i akvizicija obeležili su domaći ekosistem u 2021. godini

Analiziramo koji su to događaji obeležili startap zajednicu u proteklih 365 dana.

Startapi i poslovanje

Opseg plate prva je stvar koju programeri traže u oglasu za posao

Da, oglasi za posao u IT industriji imaju mane - čak i ako ih i HR-ovi i kompanijski menadžeri pišu i proveravaju po nekoliko puta. Najčešće ne sadrže dovoljno informacija o poziciji, opseg plate uglavnom izostaje, ali su zato marketinški detalji u prvom planu.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Stručna podrška i do 15.000 CHF za lokalni razvoj i globalni rast inovativnih ideja

Naučno-tehnološki park Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak, novi poziv za Raising Starts, prvi pre-seed program koji startapima u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.