Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi DevOps inženjer? - Netokracija.rs

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi DevOps inženjer?

Danka Ivanović iz kompanije Seven Bridges Genomics deli svoja razmišljanja.

Šta žele senior softverski inženjeri u Srbiji? Bolju platu, zanimljivije projekte ili nešto treće? Odgovore na ova pitanja tražimo u seriji razgovora sa uspešnim programerima koji nam otkrivaju kako iz njihovog ugla izgleda IT scena u Srbiji i kakve kompanije traže.


Pre osam godina, Danka Ivanović, diplomac na Odseku za Telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu, uz master studije honorarno je radila na projektima radio-relejnih veza. “Moj prvi posao je bio terenski i podrazumevao je penjanje po napuštenim fabrikama i silosima, kako bih podesila odgovarajući ugao na anteni”, priseća se ona i dodaje:

Dugo sam se premišljala želim li da nastavim u tom pravcu, pa sam vrlo rado prihvatila kolegin poziv na razgovor za posao za poziciju Linux administratora u upravi za Trezor. Odluka da prihvatim taj posao promenila je pravac razvoja moje karijere.

U tom trenutku, priseća se Danka, IT industrija bila je pred velikim izazovom prelaska sa hardverske infrastrukture na virtuelnu. “Sve više kompanija je nudilo cloud hosting, dok su postojeće IT firme i dalje koristile svoje data centre, pa je trebalo prilagoditi poslovanje novim trendovima”, objašnjava ona, dodajući da se rešenje krilo u prelasku na cloud, iznajmljivanjem resursa od drugih kompanija ili virtualizacijom i nadogradnjom svojih data centara.

Pred tim izazovom virtualizacije Danka se našla radeći u Trezoru, a svoj karijerni put nastavila je u kompaniji Seven Bridges Genomics, gde danas radi na poziciji Technical Operations Team Lead. Ovo je njena profesionalna priča.

Kada jedan inženjer dobija titulu seniora?

Nakon četiri godine provedene u Ministarstvu finansija, Danka prelazi na komercijalnu stranu, u kompaniju koja se bavi razvojem sopstvenog proizvoda – što nije bio nimalo lak zadatak, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da je reč o startapu čiji je cilj da pomogne u analizi i dijagnostici određenih genetskih odstupanja. Ivanović navodi:

Imala sam veliku želju da doprinesem ovoj ideji, ali mi se nije ostvarila iz prve. Nakon neuspelog pokušaja sam nastavila da se usavršavam, a kako sam zacrtala da baš želim da radim u kompaniji Seven Bridges, nakon dve godine sam ponovo konkurisala, ovoga puta uspešno!

Kako se vremenom ispostavilo, rad u kompaniji umnogome se razlikovao u odnosu na rad u državnoj službi. “Sve je bilo potpuno drugačije – atmosfera, radno vreme, kolektiv, kultura, i obavezna dežurstva”, priseća se naša sagovornica. Ipak, sve je išlo svojim tokom i Danka je nastavila da se usavršava:

Bilo mi je potrebno vreme da se naviknem na direktnu komunikaciju sa većim brojem kolega, na nove interne procedure, a da uz to učim o tehnologijama koje se koriste u Seven Bridges infrastrukturi. Seven Bridges platforma je zasnovana na multicloud konceptu, što podrazumeva korišćenje usluga različitih cloud provajdera prema potrebama infrastrukture ili projekta, a za sada su to Amazon, Google i AliBaba Cloud. Pored toga, primenjujemo standardne alate za implementaciju, razvoj, testiranje koda i automatizaciju, poput GitLab CI/CD, Ansible, Terraform i druge.

U međuvremenu, Danka je dostigla status seniora, što u srpskom IT-ju nosi konotaciju da je kao profesionalni kadar veoma tražena, a na tom putu su joj veoma pomogli iskusni inženjeri sa kojima je radila. “Kako je DevOps relativno mlado zanimanje, svi smo došli iz prethodnih firmi, sa drugih pozicija, poput sistem ili mrežnog inženjera i prekvalifikovali se u DevOps inženjere. Svako je doneo određeno znanje i iskustvo, a onda smo zajedno učili i gradili nove stvari”, objašnjava ona i dodaje:

Osetila sam da sam stasala za seniora kada sam savladala i detaljno naučila elemente naše infrastrukture i stekla širu sliku koja je uloga tih elemenata, u kakvoj su korelaciji i kako na kraju svi zajedno čine našu platformu. Pored toga sam naučila i kako se vode projekti, što podrazumeva organizovanje i komunikaciju sa drugim timovima, pisanje tehničkih specifikacija, poštovanje rokova i, na kraju, uspešnu implementaciju. Kao senior se trudim da konstantno radim na unapređivanju sistema i da učestvujem u obučavanju i prenošenju znanja novim kolegama.

Plata, prilika za usavršavanje, projekti – ili nešto drugo?

Pomenuti senioritet sa sobom nosi i razne povlastice – između ostalog, i priliku da biraš kompaniju i ljude sa kojima radiš i da za to dobiješ odgovarajuću novčanu naknadu koju diktira tržište. Budući da znamo koje kriterijume su istraživanja pokazala kao bitna (zanimljivi projekti, odgovarajuća plata, prilika za usavršavanje…), zanimalo nas je kako to izgleda iz ugla naše sagovornice. Koja je to presudna stvar kada bira posao i šta je za nju najvažniji faktor zadovoljstva na poslu? Ona navodi:

U početku karijere, plata deluje kao jedan od presudnih faktora ali kasnije, nakon sticanja iskustva, u prilici smo da definišemo kriterijume prema svojim potrebama i očekivanjima. Za mene je presudna stvar prilikom promene kompanije bila napredak u karijeri i prihvatanje perspektivne pozicije koja će mi u budućnosti omogućiti konstantno učenje, usavršavanje i izazove.

Pored izazova u tehničkom smislu, bitna mi je atmosfera i kolektiv. Lepo je kada firma brine o nama i pruža nam razne benefite, poput fleksibilnog radnog vremena, organizovanja zajedničkih aktivnosti itd. Ideja je da se ne osećamo kao radnici koji rešavaju tikete, već kao deo jake i stabilne zajednice, koja ima jasnu viziju i ciljeve.

Danka nam je, pored ovoga, objasnila i da njena definicija zanimljivog projekta podrazumeva da je zadatak koji se nalazi pred njom kompleksan i izazovan – u tehničkom i organizacionom smislu. “Jedan od izazovnijih projekata na kojima sam imala priliku da radim jeste implementacija High Availability Database klastera, što je zahtevalo veoma složenu konfiguraciju baza i klastera, uz testiranje brojnih failover scenarija, kao i saradnju sa timovima čiji se servisi konektuju na pomenuti klaster”, objašnjava ona i dodaje:

Nekada dobijamo jasno definisane projekte, prema potrebama biznisa i klijenata, a nekada su nam odrešene ruke da implementiramo neki novi sistem/funkcionalnost ili zamenimo postojeći. Tada je moguće osmisliti neko rešenje na više načina i zanimljiv je upravo taj proces razmene ideja sa kolegama. Onda diskutujemo i kroz zajednički razgovor na kraju formulišemo projekat, od ideje do realizacije.

Ne postoji baš opcija da biramo tim sa kojim ćemo raditi neki projekat, već se u zavisnosti od oblasti koju projekat pokriva, udružujemo sa određenim timovima. Naravno da od međutimske komunikacije i saradnje zavisi koliko će biti uspešna implementacija i da je uvek bolji ishod kada su timovi otvoreni za diskusiju i kompromise.

Ivanović dodaje i da je svesna činjenice da svaki projekat, ma koliko bio zanimljiv, ima deo posla koji je rutinski, ali dodaje da će uvek biti i onih nepredvidivih stvari koje razbijaju rutinu. Osim toga, naša sagovornica naglašava da je za kompaniju od velikog značaja da obrati pažnju na to da uvažava privatno vreme svojih zaposlenih:

Faktor vremena smataram veoma važnim iz nekoliko razloga. Važno je da kompanija ceni svoje zaposlene i njihovo slobodno vreme, da se ne podrazumeva prekovremeni rad, već da to bude izuzetak. Dopada mi se i koncept fleksibilnog radnog vremena, gde postoji vremenski prozor u okviru kog je bitno početi sa poslom.

Kada smo već kod benefita, mislim da je važno i da HR brine o zaposlenima, da kroz razne ankete i sastanke ispituje naše želje i potrebe. Svi bi trebalo da imamo priliku da se razvijamo i rastemo na profesionalnom i ličnom nivou, uz mogućnost stručnog usavršavanja kroz treninge i seminare.

Kada inženjer pređe u menadžerske vode suočava se sa novim setom izazova

Danka je, u međuvremenu, postala i vođa svog tima i iako je, kako kaže, još uvek zelena na toj poziciji, opseg njenih odgovornosti se veoma povećao. “Shvatila sam da nisam više odgovorna samo za svoje zadatke, već za ceo tim”, navodi ona i objašnjava:

To, naravno, ne znači da mi je jedini fokus da svi članovi tima isporuče zadatake na vreme, već da brinem i o njihovom individualnom rastu i razvoju. Bilo je teško redukovati rešavanje tehničkih zadataka i preusmeriti se na menadžment. I dalje nekad vodim tu unutrašnju borbu, jer mi nedostaju tehnički izazovi a želim da se maksimalno posvetim vođenju tima.

Sa druge strane, učim da ne mikro menadžujem ljude, da ih pustim da se sami bore, ali da ipak odreagujem kada je potrebno. Pored toga što mi je kompanija pružila određeni set treninga za unapređenje menadžerskih veština, naišla sam i na veliku podršku drugih članova tima. Imam otvorene i iskrene razgovore sa kolegama, iz kojih mogu da naučim dosta o njima i o sebi i da na vreme adresiram potencijalne probleme.

Sa druge strane, kao neko ko se bavi DevOps-om, Danka prognozira dalji razvoj ove role i očekuje da će sve više kompanija biti u potrazi za ovom vrstom inženjera. “DevOps je relativno mlada metodologija, koja je spojila developere i infrastrukturu i nastala iz potrebe sve češćeg korišćenja cloud tehnologija”, objašnjava ona i dodaje da su se sistemaši adaptirali na promene u IT sektoru koje je doneo cloud koncept i prelazak sa monolitnih aplikacija na mikroservise:

DevOpsi su postali neophodna karika koja sarađuje sa security, QA, developerskim i drugim timovima. Ova rola zahteva veliki fokus, sistematičnost i odgovornost. DevOpsi su, sa jedne strane, zaduženi za stabilnost i stalnu dostupnost produkcionih sistema. Sa druge strane su odgovorni za automatski razvoj, testiranje i implementaciju koda (CI/CD). Automatizacijom se postiže veća efikasnost, stabilnost, smanjuju troškovi i ubrzava proces razvoja koda.

Smatram da je budućnost DevOpsa perspektivna, da će nastaviti da prati i da se prilagođava tehnološkim trendovima u IT sektoru, pronalazeći nove načine kako da ubrza, pojednostavi, smanji vreme implementacije i troškove krajnjih servisa koji se nude klijentima.

Na samom kraju razgovora, Danka nam je otkrila i da će svoju karijeru nastaviti u menadžerskom pravcu i da se nada daljem uspešnom rastu i razvoju DevOps tima u Seven Bridges kompaniji – koji upravo traži novog kolegu/koleginicu. “Uz to se podrazumeva da ću nastaviti da pratim IT trendove i da ćemo se truditi da sa primenom novih tehnologija unesemo inovacije u naše poslovanje”, zaključuje ona.


Ovaj tekst urađen je u sklopu saradnje sa kompanijom Seven Bridges Genomics.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Ekskluzivno

HTEC akvizirao kompaniju SYRMIA – 250 inženjera postaje deo grupe

Kompanija HTEC koja se bavi konsaltingom, softverskim inženjerstvom i razvojem digitalnih proizvoda, osnovana u Beogradu i sa sadašnjim sedištem u San Francisku, akvizirala je kompaniju SYRMIA iz Beograda.

Propustili ste

Gaming

For The Win! konferencija ove godine okuplja preko 500 ‘game dev’ profesionalaca

Treće izdanje konferencije For The Win! posvećene game developmentu u Srbiji održaće se 29. i 30. maja, a pored već tradicionalnog večernjeg keynote programa u Bitef teatru, glavni program biće održan u MTS Dvorani, uz dodatne spin-off događaje, žurke i prilike za neformalni networking.

Karijere

Lena Miladinović: Od žene se uvek traži više — u šahu i u preduzetništvu!

Ovogodišnji osmomartovski specijal otvaramo intervjuom s višestrukom državnom prvakinjom u šahu i osnivačicom Outpostchess startapa.

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.